Uskoro ćete moći slati novac putem Facebook Messengera

Uskoro ćete moći slati novac prijateljima putem Facebook Messengera

Facebookov Messenger uskoro nam neće služiti samo za slanje poruka i animiranih sličica, nego i slanje te primanje novca. Naime, društvena je mreža predstavila novu opciju koja će prvotno biti dostupna samo u SAD-u, a omogućavat će manje novčane transakcije među prijateljima.

Facebook Messenger slanje novca

Najavljeno je to jučer kao opcija koja će olakšati novčane transakcije među Facebook prijateljima, a podržavat će debitne kartice Visa i MasterCard. Korisnici će dobiti oznaku $ koja će omogućiti slanje novca, a najzanimljivija stvar je to što se ne uzima nikakva naknada. Međutim, kako su kartice i banke u igri, prijenos novca neće biti trenutačan, nego će biti potrebno i do tri dana da se on zaprimi.

TechCrunch je već povukao pitanje zašto se društvena mreža nije obratila PayPalu i integrirala njegove usluge u svoj sustav (pogotovo ako se prisjetimo suradnje iz 2011. godine), ali društvena je mreža odlučila sama kreirati uslugu baziranu na milijun transakcija na dan koje provede u sklopu oglasa i igara. Transakcije i informacije o plaćanju su enkriptirane, a Facebook je u priopćenju poseban naglasak stavio na sigurnost.

Kako će se slati novac?

Korisnici koji dobiju novu opciju samo će trebati kliknuti na ili dodirnuti gumb $, koji će se nalaziti pored ikone za slanje slika i naljepnica. Kad to učine, Facebook će ih zatražiti da unesu informacije o kartici. Nakon toga se unosi iznos koji se želi postati klikne se na Pay. Iznos se skida s računa pošiljatelja i šalje prema primatelju, Facebook ga ne zadržava niti naplaćuje naknadu.

Korisnici novijih generacija iPhonea moći će koristiti TouchID kako bi potvrdili transakcije otiskom prsta, a drugi će moći kreirati PIN za dodatnu sigurnost prilikom idućih transakcija. Korisnici lako mogu doći do informacija o prijašnjim transakcijama kroz povijest plaćanja.

Zašto Facebook uvodi ovu opciju? Odgovor je jednostavan – praktičnost. Ako korisnici razgovaraju putem Messengera o odlasku u kino, na večeru ili na piće, na ovaj način lako mogu i podijeliti račun – ne moraju to raditi putem drugih aplikacija.

Doduše, taj je argument nešto slabiji u podnebljima gdje je običaj “vrtjeti runde”, a ne dijeliti račun. No, to je već zasebna tema.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

“Kod nas toga nema”: Samo 16% žena u hrvatskoj IT industriji nije doživjelo spolnu diskriminaciju

“Nejednakost je samo u Vašoj glavi, da manje sjedite pred pudijerom, a više pred knjigom nebi vidjeli nejednakost”.

Tehnologija

Klijenti banaka imaju sve manje vremena: Kako banke razvijaju digitalne proizvode za njih?

Digitalna transformacija mijenja iz temelja različite industrije. Koje vještine su vam potrebne ne bi li u jednoj od njih temelje gradili upravo vi, saznali smo od product ownera i managera Raiffeisen banke.

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.