Novi dan, nova Facebook aplikacija: Zašto baš grupe?

Novi dan, nova Facebook aplikacija: Zašto baš grupe?

Facebooku su grupe bile poput neželjenog djeteta – dugo nije znao što će s njima, prošlo je mnogo vremena otkako su doživjele značajne promjene i uvijek su bile nekako van fokusa u usporedbi s ostalim uslugama. No, korisnici su bili željni takvog oblika komunikacije, mjesta na kojem će se okupljati oko tema, ne ljudi, mjesta kojemu mogu odrediti privatnost, mjesta koje podsjeća na forum unutar Facebooka. I zato je ovo možda najsmislenija odvojena aplikacija koju je društveni gigant izbacio.

Facebook grupe

Ako ne koristite grupe na Facebooku aktivno, onda će vam nova aplikacija za Android i iOS biti u potpunosti besmislena – stoga slobodno preskočite ovaj tekst. No, netko tko koristi grupe i za poslovanje i za privatnu razbibrigu, kao što je autorica ovih redaka, zasebna aplikacija itekako ima smisla (iskreno, i očekivala sam da će ova društvena mreža kad-tad napraviti nešto posebno s ovom opcijom). Evo, sinoć sam, odmah nakon preuzimanja aplikacije, otkrila i novu grupu kojoj sam se priključila, što možda nikad ne bih napravila putem desktop ili mobilne verzije Facebooka, jer se na njima nalazi previše buke – prijatelja, Facebook stranica, lista, privatnih poruka, grupnih poruka, oglasa…

Ljubiteljima foruma Facebook grupe su najbliža moguća stvar – na forume više ne idem otkako sam prešla na društvene mreže, ali sam zato uključena u nekoliko grupa koje su otvorili nekadašnji forumaši i gdje se nastavljaju iste rasprave na iste teme, na drugom mjestu. Drugi dio grupa odnosi se na posao, bilo da su to one gdje pratim stručne teme ili one koje koristimo unutar tvrtke za razmjenu informacija, što se pokazalo vrlo učinkovitim jer smo često “razbacani” po raznim gradovima i državama. Ionako svi imamo Facebook profile, ionako nam je ova društvena mreža uvijek negdje aktivna u pozadini, a ionako svi komuniciramo preko nje – zašto to ne bismo koristili i u poslovne svrhe? Facebook je to već prepoznao kao novu priliku i počeo raditi na verziji za posao. No, grupe su tu i za kontakt s prijateljima, obitelji, kolegama s fakulteta, osobama koje pohađaju isti tečaj, imaju isti hobi, prodaju ili kupuju određene stvari… A mogu i odrediti je li grupa javna, zatvorena ili u tajna (i to su mogli i prije no što je “tajno” komuniciranje postalo trend).

Slika: Facebook Newsroom
Aplikacija je već dostupna za iOS i Android uređaje (slika: Facebook Newsroom)

700 milijuna osoba koristi grupe svakoga mjeseca, što se povećalo s 500 milijuna, koliko ih je bilo u siječnju, piše Re/Code, a polovica to radi, pogodite, s mobilnih uređaja. Svakog dana stvaraju se stotine tisuća novih grupa, stoga je zasebna aplikacija imala smisla jer su na glavnoj aplikaciji one izvan fokusa.

Kako radi aplikacija?

Čim se otvori – grupe su tu, a na vrhu su one koje najčešće koristite. Ulaskom u jednu od njih, prikazuju se postovi i sve izgleda poznato, a lako se mogu namjestiti postavke grupe, poput notifikacija. Također, lako je i kreirati grupu opcijom Create i otkriti nove uz Discover.

Peta je ovo aplikacija iz Creative Labsa, a dosadašnje i nisu pokazale baš najbolje rezultate – Paper, Slingshot, Mentions i Rooms. Facebook nije zabrinut – vele da ne mogu predvidjeti tržište u potpunosti, ali mogu “ponuditi najbolje moguće usluge i mijenjati ih sukladno povratnim informacijama korisnika.” Jedina uspješna zasebna aplikacija do sada je bio Messenger, i to većinom iz razloga što ju je Facebook “nametnuo” korisnicima. Grupe će ipak ostati dio i glavne aplikacije, barem za sada.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Što ste propustili

Kolumna

Kako je meni i 35.000 kupaca 96% snižen Foreov UFO postao “najbolje iskustvo kupovine ikad”

Osjećaj kada pronađete, a potom i kupite neki proizvod po 96% nižoj cijeni, nezamjenjiv je, pogotovo ako ste jedni od “rijetkih” koju su ponudu pronašli. Svi vam zavide, napravili ste odličan “deal”, a manje je bitno treba li vam uopće taj proizvod.

Tehnologija

Hardverski vodič za sve trenutne i buduće influencere, freelancere i gamere

Kraj jedne godine i ulazak u novu možete pamtiti po retrospektivi na prošle uspjehe i neuspjehe te novogodišnjim planovima koji su se izjalovili do sredine siječnja. A možete i po tome kako ste napokon odlučili napraviti prvi korak prema ostvarenju svog influencerskog, gamerskog ili freelancerskog sna. Hardver možda nije najvažnija stvar u toj priči, ali je sigurno bitna stvar za početak.

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.