Facebook lansirao platformu Atlas, konkurenta AdSenseu

Facebook lansirao oglašivačku platformu Atlas, konkurenta AdSenseu

Kao što se i pretpostavljalo, Facebook je danas predstavio novu verziju oglašivačke platforme Atlas, koju je prošle godine akvizirao od Microsofta. Osim što će platforma ponuditi veću učinkovitost u praćenju oglasa preko raznih uređaja, ovime Facebook još jače konkurira Googleu i njegovoj platformi AdSense.

Atlas Facebook

U blog postu koji je objavio Erik Johnson, čelnik Atlasa, navedeno je kako je novi Atlas izgrađen ispočetka, a sve kako bi se uhvatio u koštac s današnjim marketinškim izazovima. Najveći od njih je doseg do korisnika i praćenje njihovog ponašanja na raznim uređajima, jer svi danas koristimo i desktop računala i tablete i mobilne uređaje, a Atlas planira tomu doskočiti prateći “ljude, a ne kolačiće”. A tu je i drugi izazov – gradnja “mosta” između online impresija i offline kupovine.

Atlas i Facebook smatraju da su kolačići, koji se koriste za praćenje ponašanja korisnika i posjetitelja, zastarjela tehnologija puna mana, posebice ako se koristi sama. Kolačići ne rade dobro na mobilnim uređajima, pomoću njih se teško targetira korisnike prema njihovoj demografiji (u čemu Facebook svakako ima prednost), a i ne može točno mjeriti put koji je vodio do kupovine preko uređaja ili čak u offline svijet. Zbog toga Atlas planira koristiti marketing baziran na ljudima. A prvi koji će to isprobati su Omniconovi klijenti, među kojima su Pepsi i Intel. Također, Instagram će biti uključen u Atlasovu mrežu, pa će se putem njega moći mjeriti i provjeravati impresije Instagramovih oglasa.

Sve ovo - i API.
Sve ovo – i API.

Vidjeti na mobitelu, proučiti na desktopu, kupiti offline

Što zapravo znači marketing baziran na ljudima? TechCrunch objašnjava kako će se uz pomoć ove tehnologije moći pratiti kako je korisnik zamijetio oglas za kakav proizvod na svom mobilnom uređaju, a potom ga je kupio putem svog desktop računala, što je do sada bilo teško povezati. Naravno, to je moguće uz pomoć korisnikovog Facebook profila, ali ne odaje se mnogo detalja o tome na koji će se način pratiti ponašanje kupaca. Imajte na umu da ovo nisu klasični Facebookovi oglasi, nego oglasi koji se zakupljuju preko Atlasa, a čija se učinkovitost prati uz pomoć Facebookove i Atlasove tehnologije, odnosno znatiželjne prirode ove društvene mreže koja zna i previše informacija o nama.

Naravno, vjerojatno će se povući i pitanje privatnosti i zaštite podataka, ali Facebook tvrdi kako identitet korisnika ostaje skriven pred oglašivačima, koji će znati “samo” neke osnovne podatke o nama.

Google budno motri

Jasno je kako Facebook ovime napada Googleov Display Network (kojega i dalje zovemo AdSense), ali Re/Code naglašava kako ovdje nije riječ samo o borbi oko prihoda. Ono što je važnije su podatci – ako Facebook može uvjeriti još više oglašivača da koriste njegovu platformu, s vremenom će biti još moćniji. Ako je to uopće moguće.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.

Mobilno

MWC otkazan: Hrvatski novinari i izlagači, poput Microblinka, Undabota i Delta Realityja, saniraju štetu

Najveći sajam mobilne telefonije, Mobile World Congress u Barceloni jučer je otkazan, a kao razlog se navodi - koronavirus. Neki bi se s time složili, neki vide druge razloge, no posljedice za mnoge u industriji su očigledne i nisu zaobišle hrvatske izlagače, novinare i posjetitelje.