Facebook lansirao platformu Atlas, konkurenta AdSenseu

Facebook lansirao oglašivačku platformu Atlas, konkurenta AdSenseu

Kao što se i pretpostavljalo, Facebook je danas predstavio novu verziju oglašivačke platforme Atlas, koju je prošle godine akvizirao od Microsofta. Osim što će platforma ponuditi veću učinkovitost u praćenju oglasa preko raznih uređaja, ovime Facebook još jače konkurira Googleu i njegovoj platformi AdSense.

Atlas Facebook

U blog postu koji je objavio Erik Johnson, čelnik Atlasa, navedeno je kako je novi Atlas izgrađen ispočetka, a sve kako bi se uhvatio u koštac s današnjim marketinškim izazovima. Najveći od njih je doseg do korisnika i praćenje njihovog ponašanja na raznim uređajima, jer svi danas koristimo i desktop računala i tablete i mobilne uređaje, a Atlas planira tomu doskočiti prateći “ljude, a ne kolačiće”. A tu je i drugi izazov – gradnja “mosta” između online impresija i offline kupovine.

Atlas i Facebook smatraju da su kolačići, koji se koriste za praćenje ponašanja korisnika i posjetitelja, zastarjela tehnologija puna mana, posebice ako se koristi sama. Kolačići ne rade dobro na mobilnim uređajima, pomoću njih se teško targetira korisnike prema njihovoj demografiji (u čemu Facebook svakako ima prednost), a i ne može točno mjeriti put koji je vodio do kupovine preko uređaja ili čak u offline svijet. Zbog toga Atlas planira koristiti marketing baziran na ljudima. A prvi koji će to isprobati su Omniconovi klijenti, među kojima su Pepsi i Intel. Također, Instagram će biti uključen u Atlasovu mrežu, pa će se putem njega moći mjeriti i provjeravati impresije Instagramovih oglasa.

Sve ovo - i API.
Sve ovo – i API.

Vidjeti na mobitelu, proučiti na desktopu, kupiti offline

Što zapravo znači marketing baziran na ljudima? TechCrunch objašnjava kako će se uz pomoć ove tehnologije moći pratiti kako je korisnik zamijetio oglas za kakav proizvod na svom mobilnom uređaju, a potom ga je kupio putem svog desktop računala, što je do sada bilo teško povezati. Naravno, to je moguće uz pomoć korisnikovog Facebook profila, ali ne odaje se mnogo detalja o tome na koji će se način pratiti ponašanje kupaca. Imajte na umu da ovo nisu klasični Facebookovi oglasi, nego oglasi koji se zakupljuju preko Atlasa, a čija se učinkovitost prati uz pomoć Facebookove i Atlasove tehnologije, odnosno znatiželjne prirode ove društvene mreže koja zna i previše informacija o nama.

Naravno, vjerojatno će se povući i pitanje privatnosti i zaštite podataka, ali Facebook tvrdi kako identitet korisnika ostaje skriven pred oglašivačima, koji će znati “samo” neke osnovne podatke o nama.

Google budno motri

Jasno je kako Facebook ovime napada Googleov Display Network (kojega i dalje zovemo AdSense), ali Re/Code naglašava kako ovdje nije riječ samo o borbi oko prihoda. Ono što je važnije su podatci – ako Facebook može uvjeriti još više oglašivača da koriste njegovu platformu, s vremenom će biti još moćniji. Ako je to uopće moguće.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!