Facebook: 400 milijuna dnevnih 'mobilnih' korisnika generira 40 posto zarade od oglašavanja!

Facebook: 400 milijuna dnevnih ‘mobilnih’ korisnika generira 40 posto zarade od oglašavanja!

Nicola Mendelsohn, Facebookova podpredsjednica za Europu, Bliski Istok i Afriku na dublinskom Web Summitu održala je predavanje o tehnološkim inovacijama, budućnosti mobilnih platformi i, naravno, Facebooku kao jednom od ključnih aktera mobilne revolucije.

NicolaFacebook2WEB
Nicola Mendelsohn, Facebook (snimila Marina Filipović Marinshe)

Nicola Mendelsohn, Facebookova podpredsjednica za Europu, Bliski Istok i Afriku na dublinskom Web Summitu održala je predavanje o tehnološkim inovacijama, budućnosti mobilnih platformi i, naravno, Facebooku kao jednom od ključnih aktera mobilne revolucije.

Živimo u interaktivnom, ultrapovezanom svijetu kojeg smo prije samo nekoliko godina teško mogli zamisliti. Tehnologija je penetrirala u naše živote do dosad neslućenih razmjera. Međutim, ne radi se o isključivo tehnološkom napretku, već i o velikim promjenama koje on donosi.

Kao što je u 50-im i 60-im godinama prošloga stoljeća televizija promijenila način konzumiranja medijskog sadržaja i obrasce ponašanja, a časopis u boji donio revoluciju u svijet mode i oglašavanja, tako danas svijet mijenja dominantna mobilna platforma. Za 100 godina analitičari će ovim promjenama pripisivati važnost izuma tiska ili parnoga stroja!

Brojke su zapanjujuće:

  • Na svijetu trenutno postoji 5 milijardi mobilnih telefona. Više nego četkica za zube!
  • Od toga je 1,5 milijarda ‘pametna’. Možete li zamisliti svijet s 5 milijardi smartphoneova?
  • Upotreba iPada raste 3 puta brže nego upotreba iPhonea!

Mobilni uređaji promijenili su način na koji se povezujemo s ljudima, kupcima. To se dogodilo prvi put u povijesti otkada je televizija potisnula radio, što je označilo novo razdoblje marketinga, poslovanja, komunikacije, a Facebook želi biti centar tih promjena.

Facebook isprva zanemario mobilne platforme

Nicola je naglasila kako je Facebook u prošlosti napravio grešku i pomalo zanemario ovaj trend. Prije samo 18 mjeseci zarada od oglašavanja na mobilnoj verziji Facebooka iznosila je 0, a sada mobilni korisnici generiraju 40% zarade. Kada su 2011. godine pametni telefoni i tableti nadmašili osobna računala, svaki programer u Facebooku morao je naučiti kodirati za mobilne platforme. Učite od Facebooka: budite brzi u promjenama, pivotirajte brzinom svjetlosti.

Facebook trenutno ima 1,1 milijardi korisnika, od toga 750 milijuna aktivnih dnevnih korisnika. Čak 400 milijuna koristi Facebook preko mobilnih uređaja, a newsfeed provjeravaju do 16 puta dnevno. Radi se o publici veličine populacije cijele Europe! Zanimljivo je i da se 1 od 3 minute provedene na mobilnom uređaju “potroši” na korištenje Facebooka ili Instagrama.

U sljedećih 50 godina dogodit će se velike promjene u poslovanju i komunikaciji. Stoga, razmišljajmo šire, reagirajmo brže, na kraju krajeva, učimo na Facebookovim greškama.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Startupi i poslovanje

Kobe Bryant: košarkaš, Oskarovac, investitor – ulagao je u tvrtke poput Alibabe i Epic Gamesa

Jučer je u 41. godini preminuo Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena koji je svojim uspjesima na terenu i izvan njega zauvijek obilježio ovaj sport.

Društvene mreže

Bartol Šimunić: Da će društvene mreže biti okosnica kampanje Zorana Milanovića odlučilo se još u svibnju

Bio je među prvim community managerima Vlade kad je 2011. došla na društvene mreže, a sada je jedna od ključnih osoba koja je stajala digitalne kampanje novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Internet marketing

Podcast o specifičnostima podcasta u Hrvatskoj kao sadržajnom, ali i oglašivačkom formatu

Podcasti, iako postoje već godinama, očito su format koji će obilježiti digitalno tržište u Hrvatskoj u 2020. tako da je red pozabaviti se njihovim specifičnostima - u obliku podcasta!

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.