Facebook: 400 milijuna dnevnih 'mobilnih' korisnika generira 40 posto zarade od oglašavanja!

Facebook: 400 milijuna dnevnih ‘mobilnih’ korisnika generira 40 posto zarade od oglašavanja!

Nicola Mendelsohn, Facebookova podpredsjednica za Europu, Bliski Istok i Afriku na dublinskom Web Summitu održala je predavanje o tehnološkim inovacijama, budućnosti mobilnih platformi i, naravno, Facebooku kao jednom od ključnih aktera mobilne revolucije.

NicolaFacebook2WEB
Nicola Mendelsohn, Facebook (snimila Marina Filipović Marinshe)

Nicola Mendelsohn, Facebookova podpredsjednica za Europu, Bliski Istok i Afriku na dublinskom Web Summitu održala je predavanje o tehnološkim inovacijama, budućnosti mobilnih platformi i, naravno, Facebooku kao jednom od ključnih aktera mobilne revolucije.

Živimo u interaktivnom, ultrapovezanom svijetu kojeg smo prije samo nekoliko godina teško mogli zamisliti. Tehnologija je penetrirala u naše živote do dosad neslućenih razmjera. Međutim, ne radi se o isključivo tehnološkom napretku, već i o velikim promjenama koje on donosi.

Kao što je u 50-im i 60-im godinama prošloga stoljeća televizija promijenila način konzumiranja medijskog sadržaja i obrasce ponašanja, a časopis u boji donio revoluciju u svijet mode i oglašavanja, tako danas svijet mijenja dominantna mobilna platforma. Za 100 godina analitičari će ovim promjenama pripisivati važnost izuma tiska ili parnoga stroja!

Brojke su zapanjujuće:

  • Na svijetu trenutno postoji 5 milijardi mobilnih telefona. Više nego četkica za zube!
  • Od toga je 1,5 milijarda ‘pametna’. Možete li zamisliti svijet s 5 milijardi smartphoneova?
  • Upotreba iPada raste 3 puta brže nego upotreba iPhonea!

Mobilni uređaji promijenili su način na koji se povezujemo s ljudima, kupcima. To se dogodilo prvi put u povijesti otkada je televizija potisnula radio, što je označilo novo razdoblje marketinga, poslovanja, komunikacije, a Facebook želi biti centar tih promjena.

Facebook isprva zanemario mobilne platforme

Nicola je naglasila kako je Facebook u prošlosti napravio grešku i pomalo zanemario ovaj trend. Prije samo 18 mjeseci zarada od oglašavanja na mobilnoj verziji Facebooka iznosila je 0, a sada mobilni korisnici generiraju 40% zarade. Kada su 2011. godine pametni telefoni i tableti nadmašili osobna računala, svaki programer u Facebooku morao je naučiti kodirati za mobilne platforme. Učite od Facebooka: budite brzi u promjenama, pivotirajte brzinom svjetlosti.

Facebook trenutno ima 1,1 milijardi korisnika, od toga 750 milijuna aktivnih dnevnih korisnika. Čak 400 milijuna koristi Facebook preko mobilnih uređaja, a newsfeed provjeravaju do 16 puta dnevno. Radi se o publici veličine populacije cijele Europe! Zanimljivo je i da se 1 od 3 minute provedene na mobilnom uređaju “potroši” na korištenje Facebooka ili Instagrama.

U sljedećih 50 godina dogodit će se velike promjene u poslovanju i komunikaciji. Stoga, razmišljajmo šire, reagirajmo brže, na kraju krajeva, učimo na Facebookovim greškama.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?