Berlinski akcelerator EYE Focus traži startupe koji se bave vidom

Imate zdravstveni startup koji se bavi vidom? Bacite oko na EYE Focus Accelerator!

EYE Focus prvi je startup akcelerator fokusiran na startupe koji se bave zdravljem oka, bilo da je riječ o sprječavanju raznih zdravstvenih stanja, liječenju ili životu s bolestima i sljepoćom. Jedan od osnivača je relativno poznat ovdašnjoj startup sceni, Tobias Stone, među mentorima su i osnivačice Teddy The Guardiana, a ovaj berlinski akcelerator želi u projekte uložiti do 20.000 eura.

EyeFocus akcelerator

Riječ je o tromjesečnom programu koji počinje u veljači iduće godine, a koji će se baviti startupima fokusiranima na vid, oko i povezana zdravstvena stanja. Dio programa održavat će se u Berlinu, a dio u Londonu. Program je komercijalno usmjeren, pa su tako sponzori programa Bayer Healthcare, Zeiss i Peppermint Venture Partners, ali ima i socijalnu notu, jer se žele kreirati projekti koji će pozitivno utjecati na ljudske živote. Sama oftalmologija i slične grane i dalje su vrlo tradicionalne, stoga se žele pronaći startupi koji će pomalo uzdrmati ovaj svijet, spašavati vid i zdravlje oka, a možda i živote. Krajem godine bit će pokrenuta i kampanja na Seedrsu za startupe.

Mentorice u akceleratoru su i osnivačice Teddy the Guardiana, Josipa Majić i Ana Burica.
Mentorice u akceleratoru su i osnivačice Teddy the Guardiana, Josipa Majić i Ana Burica.

Ovdašnjim će startupima biti zanimljiva činjenica što su među mentorima osnivačice Teddy the Guardiana, Ana Burica i Josipa Majić, koje imaju dosta iskustva sa zdravstvenim startupima, prikupljanjem sredstava, kreiranjem prototipa, poslovnom razvoju, certificiranju i ostalim specifičnostima ovog poslovanja. Osnivači akceleratora su Alejandro Dussan, koji se donedavno bavio farmaceutskom industrijom, a sada je aktivan anđeoski ulagač i poduzetnik, te Tobias Stone, koji je u Hrvatskoj i ostatku regije prisutan još od 2002. godine, kada je vodio projekt ekonomskog razvoja za fondaciju Soros, prvotno u Osijeku, a zatim u Zagrebu, Skopju i Bukureštu. Osnovao je vlastitu organizaciju u Beogradu, Chartamede Foundation, koja se fokusira na ekonomski razvoj, poduzetništvo i dizajn, a trenutno je u odboru Impact Huba u Beogradu. S obzirom na njegovo poznavanje i interes prema ovom području, Tobias nam je rekao kako bi u programu volio vidjeti startup iz Hrvatske ili okolnih zemalja:

Vidio sam već nekoliko sjajnih startupa s ovih područja u prošloj i ovoj godini, stoga bi bilo odlično da možemo pronaći projekt koji možemo poduprijeti. Zdravlje očiju vrlo je široka tema – tu imamo dijagnosticiranje očnih problema, pa čak i drugih bolesti putem oka, potom liječenje raznih stanja i pomaganje osobama koje su slijepe ili slabovidne kako bi njihova svakodnevnica bila jednostavnija.

EYE Focus će se više baviti korisničkim razvojem, a manje razvojem proizvoda, a oko akceleratora želi se stvoriti ekosustav i mreža relevantnih osoba u ovoj industriji. To bi pomoglo startupima da dođu do tržišta, korisnika, validiraju svoj proizvod, ali i pronađu dodatne investitore. A da je tržište doista značajno, pokazuju informacije Svjetske zdravstvene organizacije prema kojoj 280 milijuna osoba ima problema s vidom. Od toga je njih 39 milijuna potpuno slijepo, što je 0,7 posto svjetske populacije. 90% slabovidnih osoba ima niska primanja, a 80% njihovih stanja moglo je biti spriječeno ili izliječeno.

Suosnivač akceleratora, Tobias Stone, dobro je poznat ovdašnjoj startup sceni (slika: Foto Vanja Čerimagić)
Suosnivač akceleratora, Tobias Stone, dobro je poznat ovdašnjoj startup sceni (slika: Foto Vanja Čerimagić)

Već postoje i primjeri uspješnih startupa iz ove industrije, kao što je Peek Vision, 3D printani dodatak za pametne telefone koji omogućuje pregled zjenice, potom Optretina, koja šalje fotografije visoke rezolucije oftalmolozima na pregled kako bi mogli pronaći bolesti srca, dijabetes, povišeni kolesterol i bolesti oka, ili Caterna, igra za djecu koja liječi razrokost.

Ako ste se prepoznali i vidite se u akceleratoru EYE Focus, više informacija dostupno je na službenoj stranici, a prijava se može napraviti putem servisa F6S. Akcelerator je i u potrazi za kvalitetnim mentorima, ali i ulagačima koji u ovom svijetu vide veliki potencijal.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Kako su OPG-ovci postali najtraženiji ljudi (i zašto je nužno njihovo digitalno opismenjavanje)

U jeku pandemije koronavirusa (COVID-19) zatvorene su i tržnice. Uz zabranu kretanja van mjesta prebivališta, ova mjera navela je brojne OPG-ovce koji su svoje proizvode do jučer nudili na placu da posegnu za nekim drugim kanalima jer voće i povrće bez hladnjače ne može dugo stajati, a plastenici su puni zahvaljujući blagoj zimi i proljetnom suncu koje se pojavilo u par navrata.

Intervju

Poznati hrvatski rally vozač Juraj Šebalj i bez kacige nastavlja plijeniti pažnju publike

On je višestruki pobjednik rally utrka, a odnedavno ima i novu karijeru - influencersku. Iako je YouTuber bez vlastitog YouTube kanala, Jurja na različitim emisijama prati i po nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Vodič

Kako uspješno raditi od kuće, biti produktivan i ne izgubiti živce?

Ukratko - teško. :) Nekad ćete se doista osjećati neuspješno, bit ćete neproduktivni i gubit ćete živce. Ali ima načina da polako doskočite izazovima, jedan po jedan.

Što ste propustili

Sponzorirano

Epidemija COVID-19 pomogla je digitalizaciji Hrvatske više nego ijedna inicijativa do sada

Kriza je svakako tu, ali možda iz nje izvučemo neke korisne lekcije i konačno počnemo razmišljati digitalnije.

Kultura 2.0

Škola programiranja SmartNinja dokaz je da krizna situacija može donijeti i neprilike i – prilike

Iako je škola programiranja SmartNinja, prisutna i u Hrvatskoj tri godine, do sada održavala tečajeve isključivo uživo, na fizičkim lokacijama, pandemija koronavirusa preselila je nastavu online, gdje će dio tečajeva vjerojatno i ostati, što nudi nove prilike na tržištu edukacija.

Startupi i poslovanje

Igrom kroz matematiku, platforma Matific pomaže 58 tisuća naših učenika i učitelja u nastavi na daljinu

Učitelji diljem Hrvatske našli su se prije nešto više od 20 dana u izvanrednim okolnostima. Sav svoj nastavnički proces trebali su prilagoditi online okruženju, srećom, odrađeni pilot projekti sada zlata vrijede - a suradnja s Matificom upravo je tome dokaz.

Intervju

WhatsApp kao komunikacijski kanal za vaš biznis u krizi? Pomoći će hrvatski Sendbee

Imamo Koronavirus.hr na Viberu, no treba li nam podrška i putem WhatsAppa? Što uopće nudi WhatsApp Business, a što hrvatski startup Sendbee koji se njime bavi? Otkrili su nam suosnivači Domagoj Krpan i Ivan Arar.

Startupi i poslovanje

Mali ste offline biznis? Ovladati online prodajom možete i s ograničenim budžetom

Ugostiteljski objekti prvi su osjetili posljedice pandemije pa tako i naš specialty coffee shop Kavantura. Srećom, pozabavili smo se web trgovinom i digitalnim alatima tik prije svega... evo što je nama olakšalo posao.

Startupi i poslovanje

Ponovimo lekcije iz 2008. Kriza nije vrijeme da svojim klijentima budete daleko

Ovo je priča koju vrlo često pričam, to je priča o krizi zvanoj 2008. Jedni su se hvalili, drugi žalili, a evo što se meni događalo...