Znate kako riješiti probleme na tržištu aplikacija unutar EU? Prijavite se na Eurappov natječaj!

Znate kako riješiti probleme na tržištu aplikacija unutar EU? Prijavite se na Eurappov natječaj!

Imate ideju kako riješiti izazove na tržištu aplikacija unutar Europske unije? Možda će vas zanimati inicijativa koju pokreće Eurapp, a kojega financira Europska komisija. Ukupan fond nagrada za najbolja rješenja je 9000 funti, a dodatnih 15000 osigurano je za put deset finalista na Eurappov događaj u Berlinu, koji će se održati u studenom ove godine.

euappImate ideju kako riješiti izazove na tržištu aplikacija unutar Europske unije? Možda će vas zanimati inicijativa koju pokreće Eurapp, a kojega financira Europska komisija. Ukupan fond nagrada za najbolja rješenja je 9000 funti, a dodatnih 15000 osigurano je za put deset finalista na Eurappov događaj u Berlinu, koji će se održati u studenom ove godine.

Istraživanja pokazuju kako je unutar rastućeg američkog sustava mobilnih i društvenih aplikacija kreirano čak pola milijuna novih radnih mjesta. Europska unija zaostaje u tom pogledu, stoga Eurapp želi oblikovati i profilirati radna mjesta koja generira europsko tržište aplikacijama, kao i naglasiti potencijal za budući rast i uspjeh.

Samim time, Eurapp lansira dva paralelna inovacijska izazova koja će trajati tijekom kolovoza kako bi se pronašla rješenja za izazove na tehnološkom tržištu Europske unije. Unutar pet tjedana, koliko će trajati svaki izazov, sudionici će imati priliku pokazati načine na koje bi uklonili razne barijere i povećali rast tržišta. Izazovi će se fokusirati na financiranje i skaliranje startupa te poboljšanje njihovih mogućnosti za borbu s uvjetima na europskom tržištu. Prvi je natječaj već u tijeku, a drugi će biti objavljen za nekoliko dana. Kako je rekao Martin Hahn iz DG Connecta:

Europska je komisija identificirala potrebu za djelovanjem na polju web poduzetništva, ali za sada nemamo dovoljno podataka o tome što se točno događa na tržištu. Ono je novo, brzo se mijenja i raznoliko, stoga je nužno da imamo jasne ciljeve i podatke.

Mark Mulligan, analitičar iz GigaOM Researcha, napomenuo je kako petina najbrže rastućih aplikacija za iOS i Android dolazi iz Europe, a većina ih je iz SAD-a. Kako kaže, mnogi developeri imaju slab doseg, a korisnicima se teško povezati s europskim aplikacijama. Dr. John Breslin iz NUI Galwaya, voditelj projekta Eurapp, istaknuo je i druge izazove:

Jedan od ključnih izazova je financiranje. Zaključujemo da je teže dobiti značajna sredstva potrebna za održavanje ili rast poslova vezanih uz aplikacije, koji su internacionalno orijentirani, unutar Europske unije, u usporedbi s pandanima u Americi. Moguće je da je riječ o američkom mentalnom sklopu koji se ne boji rizika, dok s druge strane u EU imamo manje znanje o tome o načinima promoviranja i pozicioniranja aplikacija na tržištu.

Potrebne osobe za rješavanje specifičnih problema

Dr. Breslin je naveo i druge faktore, poput barijera koje su specifične za pojedine države – zakoni koji se tiču privatnosti i pristupu podatcima, fragmentirana tržišta… Sve su to problemi koji su sažeti u izazov nazvan EU-wide market conditions. Dodao je kako se nada da će se pronaći osobe koje će pomoći pri rješavanju takvih problema.

Crowdsourcing platforma koja je odabrana za prikupljanje rješenja je InnoCentive, koja već okuplja veliku zajednicu inovatora i osoba spremnih za rješavanje problema. Kevin Mobbs iz InnoCentivea napomenuo je kako su otvoreni za inovacije – svi su pozvani da odgovore na postavljena pitanja ili da ponude rješenje za probleme, bilo da su krajnji korisnici, profesionalni programeri ili oni kojima je programiranje tek hobi.

Dakle, osobe koje ponude najbolja rješenja, njih deset, bit će pozvane na Eurappov događaj, koji će se održati sredinom studenog. Tamo će prezentirati svoje ideje ključnim osobama iz europskog svijeta aplikacija. Više informacija može se pronaći na Eurappovoj stranici. Inače, Eurapp je dio inicijative Startup Europe, koju je pokrenula Digitalna Agenda, a koja želi pomoći tehnološkim poduzetnicima da pokrenu, održe i razviju svoj posao unutar Europske unije.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Čudo nije investicija, već Infobipov ‘bootstrapped’ rast i upornost već 14 godina

Infobip je osiguravanjem investicije od 200 milijuna dolara postao prvi hrvatski 'jednorog'. No pravo čudo je da su osnivači Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić do ovog trenutka dogurali bez ijedne vanjske investicije - i govori mnogo o hrvatskim tehnološkim poduzetnicima!

Startupi i poslovanje

Od Applea do Rimca: Tko je novi CTO Rimac Automobila, Chris Porritt

Automobilski svijet pomalo je iznenadila vijest o odlasku Chrisa Porritta iz Applea i dolaska - u hrvatske Rimac Automobile, ali tko je Chris uopće i zašto je njegov dolazak važan?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Od investicije do akvizicija – Silvio Kutić i investitori Ante Kušurin i Mario Ančić o Infobipovim ambicijama

U eksluzivnom razgovoru za Netokraciju, Silvio Kutić, kao direktor Infobipa, Ante Kušurin i Mario Ančić iz fonda One Equity Partners, ujedno poznati hrvatski sportaši, otkrivaju detalje svoje suradnje – i planova da stvore vodeću svjetsku CPaaS platformu.

Društvene mreže

Zabrani li Trump TikTok, hoće li hrvatski ‘TikTokeri’ preći na Instagram Reels?

Dok čekamo hoće li Trump zabraniti, a Microsoft kupiti SAD za američko tržište, hoće li Zuckerberg iskoristiti pravi trenutak i preuzeti TikTokove kreativce, publiku i potencijal?

Startupi i poslovanje

Hrvatske B2B tehnološke tvrtke “iskovale” su se u konstantnim krizama, preživjet će i ovu!

Trenutna kriza nije ni prva ni zadnja, a kako su se postavili - i kako će preživjeti - u B2B tehnološkom poslovanju za Netokraciju otkrivaju osnivači Poslovne inteligencije, Microblinka, Agrivija i Airta.

Web aplikacije

E-Predmet na GitHubu: Mogli bismo imati djelotvornije sudstvo, ali ne bez kvalitetnih podataka

Računarac koji je pozornost javnosti privukao tehnologijom za brojanje sudionika javnih skupova uhvatio se u koštac s podacima iz pravosudnog sustava. Usput je razotkrio koliko je to čudan svijet.

Kultura 2.0

Zašto nisam podržala #womensupportingwomen, a jesam #ženeujavnomprostoru

Shvaćam. Lako je. Lako je objaviti selfie, nasmijati se, osjećati taj #girlpower, primiti lajkove, komplimente i otići dalje u dan. No, bojim se da prelako prepuštamo prostor onome što je lako, a preteško onome što je teško.

Sponzorirano

Pravi ‘white hat’ haker otkriva kako mu izgleda radni dan (i kako je Twitter hakiran)

Ako ste se pitali kako su hakeri nedavno uspjeli ući u Twitter profile Jeffa Bezosa i Elona Muska, ali i kako izgleda radni dan jednog profesionalnog hrvatskog hakera, ne pitajte se više! Razgovarali smo sa 'cyber security' konzultantom Danijelom Teslićem.