10 saveta Emanuela Blagonića za uspešnu dizajnersku karijeru sa WebDana

10 saveta Emanuela Blagonića za uspešnu dizajnersku karijeru sa WebDana

Prvog dana WebDan konferencije koja je preko vikenda održana u Boru, prisutnima se kao keynote predavač obratio Emanuel Blagonić ispred zagrebačke kompanije Blagonić Brothers specijalizovane za web dizajn. Organizatori su unapred najavljivali Emanuelov dolazak, a prepuna sala borskih studenata i srednjoškolaca zagarantovala je odlučnu atmosferu u samom startu.

emanuel_webdan copy
Emanuel Blagonić na WebDanu (Foto: bor030.net)

Prvog dana WebDan konferencije koja je preko vikenda održana u Boru, prisutnima se kao keynote predavač obratio Emanuel Blagonić ispred zagrebačke kompanije Blagonić Brothers specijalizovane za web dizajn. Organizatori su unapred najavljivali Emanuelov dolazak, a prepuna sala borskih studenata i srednjoškolaca zagarantovala je odličnu atmosferu u samom startu.

Započevši svoje predavanje rečima da se webom bavi još od 1997. godine, Emanuel je izjavio da je profesionalno na Internetu od 2002. godine, te da je već sledeće godine pokrenuo prvu kompaniju sa svojim prijateljima u svom rodnom gradu Puli.

Tokom godina radio je na velikom broju projekata, a onda je 2010. godine odlučio da sa svojim bratom Lucijanom pokrene Blagonić Brothers, nešto kasnije i Tailored Development – prvu specijalizovanu WordPress agenciju u Hrvatskoj.

Može li svako od nas biti dobar web dizajner?

Emanuel tvrdi da može. Ključ je negovanje veština, a kako kaže, web dizajn se svodi na 50% kreativnosti, 30% upornosti i 20% sreće. Postavivši nekoliko kratkih pitanja, on je u odgovorima otkrio kako postati kvalitetan web dizajner u Srbiji, ali i regionu.

Kako da postanem web dizajner?

Morate biti uporni i imati volju za ono što radite. Ne treba da se fokusirate isključivo na web dizajn, većina ovih stvari se može primeniti i na druge oblasti.

Kako da krenem sa učenjem?

Čitajte specijalizovane sajtove poput Smashing Magazine, A List Apart, Netokracije. Posećujte konferencije i seminare, ukoliko vas interesuje WordPress tu su i WP okupljanja. Postoji veliki broj video tutorijala koji se mogu naći na YouTubeu i Vimeu, a koji su u potpunosti besplatni.

Trebam li se specijalizovati u nečemu?

Ukoliko je isplatljivo naravno, ali budite svesni i drugih mogućnosti.

publikawebdan
Mnogobrojna publika pažljivo je slušala Emanuelovo predavanje (Foto: bor030.net)

Jesu li bolji domaći ili strani klijenti?

Iako su domaći klijenti lokacijski bliži, strani klijenti su mnogo ležerniji i generalno bolji za poslovanje. Kada je naplata u pitanju dosta su tačniji, postoji manje problema.

Kako reći ne teškim klijentima?

Postavite uslove koji vama odgovaraju, postarajte se da klijent ispuni detaljan upitnik pre početka rada i slanja ponude. Pitajte sa kakvim ćete budžetom raditi i ne počinjite rad pre uplate avansa. Klijent koji spušta cenu nije klijent kojeg trebate.

Kako držati ego pod kontrolom?

Svi mi imamo ego, ali pitanje jeste, dali je ga držimo pod kontrolom? Dok ste mladi to je možda teže, ali trudite se da težite konstruktivnim kritikama, a ne pohvalama. Pomozite drugima i nemojte biti ljubomorni. Mi nismo savršeni, uvek možemo bolje.

A šta je sa WordPressom? Gde tražiti poslove?

Poslove danas možete pronaći na Elanceu, Odesku. Ukoliko želite sami da razvijate WordPress teme možete ih prodavati na Themesforestu. Postoji zaista veliki broj poslova kojima web dizajner može da se bavi pritom radeći od kuće.

Kako se nositi sa konkurencijom?

Nažalost jedni druge doživljavamo kao konkurente, što je pogrešno. Delite vaše znanje i učite od drugih. To je najbolji način da se povežete sa ljudima sličnih interesovanja. Izuzetno je kontraproduktivno doživljavati druge kao neprijatelje.

Može li se od dizajna živeti?

Od web dizajna se veoma pristojno može živeti na ovim prostorima, pogotovo ukoliko radite za strane klijente.

Nagradite sebe, ali vratite i zajednici

Iznevši savete koje je publika sa oduševljem prihvatila, Emanuel se osvrnuo i na par ličnih saveta koji se mogu primeniti na svakoga, ne samo na one koji žele da se bave web dizajnom. On je istakao da je kvalitet života veoma bitna stvar, te da se radom na Internet mogu otvoriti mnogobrojna vrata, a pojedini problemi iz svakodnevnice eliminisati.

emanuel_webdan_2
Emanuel je odgovarao na mnogobrojna pitanja iz publike (Foto: bor030.net)

“Izuzetno je važno vratiti zajednici”, izjavio je Blagonić, dodavši da se znanje i iskustva moraju deliti sa zajednicom. On je takođe napomenuo da je od presudnog značaja konstantna edukacija, koja je i dovela do toga da klijenti danas više znaju o samom dizajnu te da su i njihova očekivanja realnija.

Za kraj, Emanuel je dodao da se s vremena na vreme trebate nagraditi: “Idite na letovanje i uživajte u malim stvarima”. Uvek dajte 120% sebe, nadajte se najboljem ali se spremite za najgore. Budite strasni prema poslu i radite sa srcem, jer vremena se menjaju, zaključio je on.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KwpAdAQdyEI[/youtube]

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.