Ovo je zadnja šansa da dobijete ulaganje od Elevena - za sada!

Startupi, ovo je zadnja šansa da dobijete 25 do 200 tisuća eura od Elevena – za sada!

Iako je tek početak 2015. godine, bugarski akcelerator i fond rizičnog kapitala Eleven otvorio je prijave za posljednju kohortu startupa u ovoj godini. Naime, nakon primitka novih timova, i sam fond odlazi u prikupljanje kapitala u drugoj polovici godine, kako bi se vratio još jači.

elevenbg

Od jučer, 2. veljače, pa sve do 8. ožujka, Eleven prima prijave za posljednji trenutni fond, a suosnivač Dilyan Dimitrov otkriva nam da će akcelerator ovoga puta primati zrelije projekte, pa čak i one koji već ostvaruju prihode.

Kombinirajući rastuću zajednicu koja se okuplja oko Elevena i povećavajući broj startupa koje preporučuju naši skauti, kao što je sam Ivan Brezak Brkan, očekujemo da će konkurencija među startupima ovoga puta biti iznimno jaka.

Uloženo u 20 hrvatskih i srpskih startupa

Dvije godine i dva mjeseca od pokretanja više od 300 poduzetnika iz 20 zemalja prošlo je Elevenov program, uključujući i startupe iz ovdašnjih zemalja. Fond je uložio ukupno više od osam milijuna eura u 95 projekata. Iako Elevenov ulagački period ne istječe do kraja ove godine, fond planira uložiti preostalih 4 milijuna eura upravo u posljednju kohortu startupa, ali uložit će dodatno i u startupe koji su već prošli program i zaprimili inicijalnu investiciju. Primjerice, tako je hrvatsko-makedonski startup u:Plug nakon inicijalnih 25.000 eure investicije od ovog bugarskog fonda nedavno osigurao i dodatnih 100.000.

Imamo 20 hrvatskih i srpskih timova u našem portfelju, odnosno 20% svih startupa dolazi iz tih zemalja. U njih smo ukupno uložili 1,5 milijuna eura, a neki od naših najboljih projekata te najboljih suosnivača dolaze upravo iz Hrvatske i Srbije. Međutim, poduzetnici diljem svijeta ne razlikuju se pretjerano jedni od drugih, a isto je i u našoj regiji. Jedna stvar koju bi startuperi iz središnje i istočne Europe trebali promijeniti je stidljivost – oni su prvoklasni inženjeri i poduzetnici, stoga trebaju zauzeti svoje mjesto u startup svijetu.

Investicija Elevena ograničena je na 200.000 eura po kompaniji, a do sada je 12 tvrtki zaprimilo taj ukupni iznos. Dilyan očekuje da će dodatnih 20 do 30 tvrtki također primiti punih 200.000 eura tijekom ove godine, čime će se naknadne investicije u tvrtke u koje je ovaj fond već uložio popeti na tri do tri i pol milijuna eura. Da bi startupi zaprimili pun iznos investicije, moraju pokazati značajan napredak, lansirati projekt i ostvariti prihode, a u većini slučajeva osigurati i vanjsku investiciju ulagača koji su ih spremni poduprijeti.

Zreliji projekti, žešća konkurencija

Dilyan otkriva da u posljednjih nekoliko kohorti viđaju sve zrelije projekte – osim što se prijavljuju za investiciju, od koristi im je i program i Elevenova povezanost. Primjerice, jedna od tvrtki iz sedme kohorte primljena je u ovaj bugarski akcelerator nakon što je osigurala investiciju od 500.000 eura od osnivača i ostalih ulagača. Konkurencija je sve jača, a projekti koji su još u fazi ideje moraju biti doista izvanredni da bi bili primljeni, naglašava Dimitrov.

Startupi, vrijeme je za “poliranje” prezentacija i prijava, a Eleven će vam u tome pomoći. Akceleratorov će tim krenuti na još jednu turneju po regiji, a nakon što se prijave zatvore, završni mini događaji bit će održani u Beogradu, Zagrebu, Bukureštu, Plovdivu i Varni. Projekti koji uđu u finalni odabir, bit će pozvani u Sofiju u drugoj polovici travnja.

Komentari

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   04. 02. 2015. u 8:47 am Odgovori

   Nijedan, ali radi se o akceleratoru, a taj proces “do uspjeha” traje. Farmeron je od Seedcampa dobio investiciju prije nekoliko godina i još se traži i raste. Čak i najuspješnijima, poput Facebooka, trebale su godine rasta. U međuvremenu zapošljavaju ljude, uče ih nove stvari i treniraju novu generaciju kako stvoriti uspješne tvrtke. Na žalost, uspjeh ne dolazi preko noći, a Elevenovi startupi konkretno su tek stabilni, osigurali su folowup investicije i dalje se razvijaju. Bilo bi super da ima više priča poput Nordeusa koji se mogao bootstrappati, ali eto – proces traje 🙂

   • Zdenko

    Zdenko

    04. 02. 2015. u 11:21 am Odgovori

    Super je Ivane odgovor, na mjestu. Ali ipak, zašto da startup pokloni vrijeme i sudbinu akceleratoru koji nema nijedan uspješan projekat. Možemo li onda ja i ti tako osnovati akcelerator. Mislim da je cilj svakog startupa da ide tamo gdje je bolje. Kao što akceleratori i VC-i odbijaju ‘lošije’ startupe, zašto i startupi ne bi odbijali ‘lošije’ VC-e.

    No ipak bi prokomentirao FB, on je rastao od samg početka i dobio 500,000 usd što je onda bio velik novac. Znači nije akcelerirao gdinama već je imao uspjeh odmah. To mi se sviđa kod američkih investitora, ne oeotetiziraju puno kao europski već ili vjeruju pa ulože ili ne vjeruju u startu. Čini mi se ovaj naš princip jedan koran naprijed jedan natrag. Možda sam u krivu

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?