Manje kupujemo aute, ali više romobile. Rješenje? Mercedes električni romobil!

Manje kupujemo aute, ali više romobile. Rješenje? Mercedes električni romobil!

Mercedes je potiho ušao na tržište električnih romobila, a uskoro ćemo na njima možda vidjeti i lokalne "igrače" koji čim sjednu az stol u kafiću bacaju ključ Mercedesa na stol.

“Mercedes je Mercedes, sve ostalo su auti.” Često spominjana rečenica uskoro bi se mogla izgovarati i u nekim drugim kontekstima jer se poznati proizvođač luksuznih automobila odlučio okušati u području u kojem ga ne bi mnogi zamislili: električnim romobilima.

Voljeli ih ili mrzili, činjenica je da su ova prijevozna sredstva u posljednje vrijeme gotovo posvuda, pa čak i u manjim sredinama. Velegradovi, jasno, prednjače, ali čini se kako ovaj vid osobnog prijevoza postaje sve privlačniji široj skupini ljudi koja se želi probiti kroz gužvu u gradu, ali se ne žele baš oznojiti dok to čine. Električni romobil, doduše, ne izgleda previše seksi i nije nešto za čime će suprotni spol uzdisati kada vas vide kako prolazite, ali ako ste tip osobe koja će se voziti romobilom – ionako ne marite previše za ono što drugi misle.

Mercedes je samo još jedan u nizu proizvođača automobila koji žele dio takozvanog “e-mobility” tržišta, koje čine električni romobili, bicikli poput poznatog Greypa i električni skejtbordi poput sada već kultnog Boosted Boarda. U velegradovima postaje sve teže kretati se automobilima, a cijene koje morate platiti kako biste uopće koristili auto u, recimo, centru Londona, sve su veće. Iz tih razloga, mnogima je bilo logično prebaciti se na neki vid prijevoza koji vas vozi svuda, a praktičan je.

Vozila na električni pogon za osobne potrebe poput ovih romobila način su da brendovi koji proizvode automobile ostanu na umu korisnika čak i kada ti korisnici odbijaju voziti automobile. Logično je: ako živite u velikom gradu i ne želite se mučiti s parkiranjem auta, a trebate neki vid transporta – kupit ćete romobil, a zašto on ne bi bio Mercedes umjesto Xiaomi?

Zamislite koliko biste kul bili da nemate ovakav “običan” romobil – nego MERCEDES.

Možda čudan, ali vrlo unosan proizvod

Koliko god možda nekima blesavo izgledali, električni romobili ogroman su biznis. Predviđanja kažu kako će se ovo tržište raširiti na više od 40 milijardi dolara do 2030. godine, a romobili su, osim u SAD-u, česti u gotovo svim većim sredinama. U Europi se najviše njih koristi u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, a Hrvatska i dalje malo kaska za ovim tržišnim liderima.

Najveći broj romobila i sličnih prometala posjeduju tvrtke za iznajmljivanje istih, poput američkog startupa Bird koji je bio prva tvrtka koja se bavi iznajmljivanjem prijevoza električnim romobilima. U SAD-u danas imamo velik broj startupa za iznajmljivanje i dijeljenje prijevoza, a svi imaju nekako slična imena: Bird, Lime, Spin, Skip, Grin, Abroad i druge. S ovim prijevoznim sredstvima eksperimentiraju i Uber, ali i Car:go u Beogradu. 

Električni romobili doslovno su preplavili velike gradove diljem svijeta, a gore spomenuti startupi i tvrtke dozvoljavaju vam da jednostavno pronađete romobil na ulici, otključate ga aplikacijom i odvezete se gdje god vas je volja – pa čak i izvan grada ako ste dovoljno avanturistički raspoloženi.

Audi, BMW, Ford, Honda…i napokon – Mercedes!

Kao što inače ide s trendovima koji rastu velikom brzinom, sve više tvrtki proizvodi ove uređaje, a time se vraćamo na Mercedes. Naime, početkom ove godine BMW je najavio kako planira napraviti električni romobil u svom stilu, skupa s “običnim” romobilom, a u igru je u prvoj polovici godine ušao i Audi sa svojom idejom. Mercedes, naravno, neće ostati dužan pa ćete se uskoro moći hvaliti kako vozite Mercedes bez potrebe da iskeširate više od 30 tisuća eura za automobil. 

Nijemci se pridružuju ovoj bujajućoj industriji nešto kasnije nego što je to činila konkurencija iz ostatka svijeta, jer se skuterima voze već i GM i Ford, ali i Yamaha i Honda – dvije tvrtke koje su godine rivalstva zamijenile suradnjom na vozilima koja u najmanju ruku nisu previše glamurozna, a ni nešto spektakularno brza.

Nije skuter sve što sja

Jasno, kao što je slučaj sa svakim mjehurićem koji nevjerojatno brzo raste, postoji dosta realna mogućnost da se i mjehurić električnih romobila u jednom trenutku raspline. Kao što napominju strani mediji, tvrtke poput Limea i drugih gube novac na gotovo svakom romobilu, a na ulicama ih je sve više. Romobili takvim tvrtkama jednostavno ne zarađuju dovoljno novaca da bi isplatili sami sebe tijekom života, a to je jedna od elementarnih stvari koje bi, jasno, morali raditi.

Ostaju nam, stoga, osobni romobili. Danas prosječan električni romobil može biti vaš za par tisuća kuna, a za nešto manje od pet tisuća možete imati ozbiljan Xiaomi, ako vas zanima veća autonomija i osjećaj vjetra u kosi koji može donijeti samo jači romobil. Postavlja se i pitanje je li bolje kupiti romobil koji proizvodi tvrtka koja ima desetljeća ekspertize u proizvodnji vozila, ili onaj od tvrtke koja ima bogatu povijest u razvoju tehnologije. Izbor je, jasno, na vama.

Vjerujem kako eventualno opadanje broja korisnika startupa koji iznajmljuju romobile zapravo pogoduje onima koji će svoj romobil kupiti, a ne iznajmiti. Tržište i ponuda raste toliko brzo da ćete uskoro imati i premium romobile, poput ovih Mercedesovih, i to je naša stvarnost. Jasno je kako ćete za ova vozila morati platiti podosta premije, ali hej – Mercedes je Mercedes, sve su ostalo samo romobili, zar ne? 

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Internet marketing

Hrvatski brendovi boje se zauzeti stav u marketingu (i upravo time gube!)

U najnovijoj epizodi Netokracija podcasta bavimo se brendovima koji se ne boje zauzeti stav. Takvih je u hrvatskoj vrlo malo, rijetki se odluče na taj rizik, a ne shvaćaju da je zapravo upravo to najriskantniji potez.

Što ste propustili

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.

Startupi i poslovanje

Indienogo – kako će izuzimanje Hrvatske s ove platforme utjecati na domaće projekte?

Indiegogo više nije službeno podržan u Hrvatskoj, što znači da ne možete više na njega postavljati kampanje ako ste tvrtka registrirana u Lijepoj našoj. Istražili smo kako je do toga došlo, a i kako će to utjecati na domaće projekte koji platformu aktivno koriste.

Najava

Ulazite li u digitalnu industriju, krenite s razvojem digitalnih proizvoda

Nekada smo u digitalnoj industriji radili isključivo na tuđim projektima, jer nismo mogli birati. Danas možete razvijati vlastite digitalne proizvode i raditi na svim njihovim aspektima. Počnite s besplatnom radionicom Netokracije i Raiffeisen banke o tome kako krenuti u 'product'!