Planirate kupiti električni auto? Evo što vas čeka na putu po Hrvatskoj i okolici!

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Kad vidim neki novi gadget, teško mi je ostati racionalan. Govorim si: “Ma ne treba ti još jedan uređaj koji će uvijek biti prazan kad ti zatreba“, ali bezuspješno. Sirenin zov je šaputao “Ima USB-C!“ dok mi se novčanik nije raširio kao Spielbergove “Ralje”.

Sirenin zov je ovaj put bio vladin poticaj od 80.000 kuna za kupnju novog električnih vozila. “Super“, pomislio sam, “ionako moram zamijeniti svoj stari auto.“ Imao sam pozitivno iskustvo vožnje (carsharing) električnih auta u Oxfordu i Berlinu. I tako sam kupio 1,5-tonski gadget, bez USB-C priključaka, imena Hyundai Kona EV.

EV-Database.org

Zašto ne Tesla Model 3, pitate se? Odgovoru na to pitanje prethodi jedan sijaset zanimljivih i ironičnih podataka: Nikola Tesla bio je inspiracija za naziv Tesla automobila, ali i za Nikola kamione. Tesla je bio etnički Srbin rođen u današnjoj Hrvatskoj, ali se ni Tesla ni Nikola vozila ne mogu službeno kupiti u Hrvatskoj i Srbiji. (Elon Musk je tweetao da se nada početku prodaje u regiji početkom 2020., ali od toga još uvijek ništa.)

No prije nego krenemo u lekcije naučene na lošim iskustvima, prvo – dobre stvari.

Čim sam pokupio svoj novi auto u Zagrebu, bio sam impresioniran. EV-ovi su toliko tihi da EU zakoni zahtijevaju da proizvode određeni zvuk kada voze sporije od 30 km/h. Ubrzanje je trenutno; okretni moment je dovoljno jak da su gume proklizavale u eco modu ako sam prebrzo stisnuo papučicu gasa. Nema vibracija i nema trzaja kada auto mijenja brzine. EV-ovi koriste regenerativno kočenje, opet, potpuno nečujno. EV punjenje trenutno je besplatno u Hrvatskoj, a ovisno o količini kiše, 44% te struje je proizvedeno bez emisije štetnih plinova. Zaljubio sam se u auto.

Prve lekcije naučio sam u Sloveniji

Prvi vikend odvezao sam se s grupom prijatelja na natjecanje Toastmastera u Ljubljani, 143 km od Zagreba. Kona EV sa 64 kWh baterijom ima deklarirani domet od 450 km, tako da sam i s 90% baterije imao dovoljno za povratak, ili sam barem tako mislio. Uskoro sam naučio prvu lekciju:

1) EV-jevi imaju 20% kraći domet po hladnom vremenu.

Bio je studeni. Ali ipak, 450 x 90% x 0,8 = 324 km, povratno putovanje je 286 km, mislio sam – bit će dovoljno. No, dok sam vozio 130 km/h na autocesti, primijetio sam kako mi domet značajno opada. Specifikacije automobila lagale su na najgori mogući način: tehnički su bile u pravu. Jaki okretni moment: istina. Domet 450 km: istina. Ali:

2) EV-jevi ne mogu istovremeno pružiti performanse i deklarirani domet, morate odabrati jedno od toga.

Imao sam pogrešnu intuiciju da automobili imaju duži domet na autocesti nego u gradu. To vrijedi za benzince jer su oni izuzetno neučinkoviti u gradovima. Svi cilindri rade, gutajući benzin pri ubrzanju, a ta se kinetička energija gubi pri kočenju.

Kako EV-jevi koriste samo potrebnu energiju i obnavljaju tu energiju pri kočenju, stvarno imaju deklarirani domet u gradskoj vožnji. Međutim, pri većoj brzini, domet EV-a se smanjuje jer je otpor zraka proporcionalan kvadratu brzine. Benzinski motori su učinkovitiji kada su svi cilindri u konstantnim, višim okretajima. Kao rezultat, benzinski auti imaju maksimalni domet pri brzinama od 89-97 km/h. EV-jevi ostvaruju maksimalni domet pri cca 55 km/h, a potom domet pada linearno kako vozite brže. Na primjer, ovo je smanjenje dometa za Teslin model S, ovisno o brzini i temperaturi:

Kako sam usporavao auto, procijenjeni domet se povećavao. Nažalost, dio autoceste prema Ljubljani je bio zatvoren i morali smo na obilaznicu. Povratni put je tako postao duži pa sam odlučio parkirati se na mjestu za punjenje EV-a. Ali, tamo sam zatekao sporiji Type 2 AC punjač, što znači da me stigla još jedna lekcija:

3) Da biste napunili EV na Type 2 AC punjaču, morate donijeti svoj kabel.

Naravno, nisam ga imao. Brzi punjači koje sam koristio imaju ugrađene kabele, te sam se pitao čemu služi gumb za zaključavanje kabela na Hyundaiju? On je tamo zbog:

4) Zaključajte svoj Type 2 kabel od 230 EUR, ako ne želite da ga ukradu.

Na pauzama između natjecanja, googleao sam “brzi EV punjači u Sloveniji.“ Stanice Petrola su ih imale, izvrsno. Oko 23 sata napustili smo Ljubljanu. Stigli smo do benzinske postaje i pronašli brzi punjač, ​​s kabelima. Pogodite što se dogodilo sljedeće:

5) EU brzi punjači aktiviraju se putem čip kartica ili pametnih telefona. Svaka tvrtka u svakoj zemlji koristi različitu karticu/aplikaciju.

Naravno, imao sam samo aplikaciju za Hrvatsku. Lekcije su brzo dolazile:

a) Službenici na Petrol benzinskim postajama ne mogu vam prodati Petrol čip karticu i ne mogu aktivirati EV punjenje čak i kad isto želite platiti.

“Preuzmite i registrirajte se u Petrol aplikaciji“, rekao je prodavač. Da, ali:

b) “Petrol” aplikacija za Androidu ima 50 MB pa ako je benzinska prekrivena sporim EDGE signalom, ne možete ju preuzeti.

Vratili smo se na autocestu, gdje je moj prijatelj uhvatio H + signal i preuzeo aplikaciju. Na sljedećoj benzinskoj stanici smo otkrili:

c) Kada u Petrol aplikaciji pritisnete gumb “Pokreni punjenje“, preusmjerit će vas na registracijski obrazac za upis plaćanja i adrese.

Nema problema, mogu popuniti formular i na EDGE signalu. Ali onda:

d) Za prijavu u Petrol aplikaciju, potrebnu za punjenje, trebate imati adresu u Sloveniji.

Dobro je što je stanica za punjenje EV-a bila udaljena dobrih 20 metara od benzinske postaje jer sam psovao Petrol dovoljno glasno da je Petrolov prodavač imao sva prava pozvati policiju. Izgleda da sam prije puta trebao pročitati komentare ispod Petrolove Android aplikacije:

Prošla je ponoć kad smo se vratili na autocestu. Da bih proširio domet, usporio sam na 75 km/h. Ograničenje je bilo 130 km/h pa nas je počeo pretjecati šleper s prikolicom.

Onda sam se sjetio Tour de France strategije s TV-a:

6) U hitnim slučajevima možete proširiti domet svog EV-a tako da se zalijepite kamionu s prikolicom, strategija koja se zove aerodinamički drafting.

Ako ju budete koristili, nisam odgovoran za prometne kazne ili premlaćivanje od strane bijesnog vozača kamiona. I tako smo mi, skriveni iza kamiona s prikolicom, vozili 90 km/h. Automobil je pokazao da koristi manje energije, a raspon se proširio. Kad smo ušli u Zagreb, ostalo je 19 km:

Otišao sam do brze punionice koju sam mogao i aktivirati te sam zaspao u autu.

Ostale lekcije čekale su me u Hrvatskoj

Lako je ismijavati Petrol zbog neprijateljskog stava prema turistima, ali barem EV punjači u Sloveniji rade, na što se u Hrvatskoj ne može računati. Po mom skromnom mišljenju, jedan od uzroka je to što su EV punionice besplatne.

Zašto je to problem? Ne postoji komercijalni interes za gradnju i održavanje punionica. Umjesto toga, većina punjača gradi se preko EU donacija ili kada se na vladu vrši pritisak da poboljša EV infrastrukturu. Lokalni političari dolaze otvoriti nove punjače i držati govore: “Ovo je primjer kako Hrvatska mudro koristi sredstva EU-a za zelenu i održivu budućnost.“ Ali nakon što novinari odu, nema ekonomskog interesa za održavanje punjača u budućnosti.

Na primjer, ovaj gradski punjač je pokvaren već tri mjeseca:

Ispred Zagrebačkog poglavarstva, jedna punionica prikazuje grešku:

Dok nas druga punionica informira da nije u funkciji:

Ono što sam naučio:

7) Besplatni punjači se ne održavaju i često je bolje koristiti komercijalne punjače koji se održavaju.

“Ali, na punionici se nema što pokvariti,“ mislio sam prije. Jao meni kako sam bio u krivu. EV punjači imaju računalo koje je zaduženo za autorizaciju, upravljanje zaslonom i protokolom punjenja. Prije punjenja, automobil zaključa kabel mehaničkim zubom i signalizira punjaču da može pokrenuti punjenje. Kada se automobil otključa, preko kabela šalje signal punjaču da spusti napon na nulu kako bi se kabel mogao sigurno otpustiti.

Pogodite što?

8) Neki punjači nisu kompatibilni s nekim EV-jevima i odbijaju zaustaviti punjenje, što rezultira “Hotel California efektom“. Možete se odjaviti u aplikaciji, ali nikad ne možete napustiti punjač.

Naprimjer, punjači Hrvatskog Telekoma. Prvi put kad se njihov kabel zaglavio u mom automobilu, uspaničio sam se. Aplikacija im ne radi, punjač nije odgovarao na signale iz automobila, a njihove punionice nemaju gumb za zaustavljanje:

Njihovi punjači imaju kontakt telefon, ali ja sam zaglavio u nedjelju popodne. Nazvao sam ih, očekujući tri razine izbornika i poruku “ne radimo vikendom“. Na moje veliko iznenađenje, ženski glas se brzo javio. “Imam veliki problem s vašom punionicom: ne mogu odvesti auto jer…“ Prekinut sam pitanjem: “Koji je serijski broj napisan na punionici?“ Dok sam diktirao broj, čulo se brzo tipkanje. Nekoliko sekundi kasnije punjač je prestao zujati, zaslon se na trenutak ugasio i mogao sam iskopčati automobil. “Opa, to je bilo brzo, hvala puno!“ rekao sam.

Iako trenutno ne naplaćuju struju, HT planira komercijalnu upotrebu. Na 24/7 podršci mogu resetirati bilo koju punionicu u Hrvatskoj, na temelju serijskog broja. Čini se da je to rješenje bilo lakše od popravljanja stanica za punjenje ili aplikacije za punjenje. Sada ih samo nazovem i kažem: “Možete li resetirati punjač sa serijskim brojem X?“ (Ako radite tamo, javite mi se, želio bih kupiti bombonijeru za tim.)

Nažalost, EV punjači nisu jedina stvar koja je pokvarena. Naša vozačka kultura nije ništa bolja:

9) Vozači auta na gorivo često parkiraju na EV punjačima, praksa zvana ICEing.

Jednom sam hitno trebao struju, a ovo sam zatekao na mjestu za punjenje:

ICEing je česta pojava u cijelom svijetu te se mnoge države s tim bore kako znaju. Tesla je uvela stupiće za parkiranje u Kini. Njemačka policija diže automobile umjesto izdavanja kazni za parkiranje. Hrvatski vlasnici EV-a su odlučili organizirati 5-minutni prosvjed, gdje su s EV-jevima blokirali pristup benzinskoj postaji:

Korisnici interneta im nisu dali veliku podršku:

Pavlov komentar da “blokiraju siromašne ljude“ mi je posebno zanimljiv. Vlasnike EV-a trenutno se percipira kao bogate geekove. U ranim 1900-ima postojala je slična dilema: zašto bi se novac poreznih obveznika koristio za asfaltiranje cesta kad si samo bogati ljudi mogu priuštiti aute?

Jedna lekcija iz Austrije

Nakon Nove godine, moja desetogodišnja kćer i ja smo išli na skijanje u Austriju. Ovaj put sam se pripremio kao da je dan D. Iz očitih razloga, odlučio sam preskočiti Sloveniju i puniti auto negdje u Austriji.

Prva opcija je bio brzi punjač pored IKEA Graza, ali to bi zahtijevalo registraciju sa SMATRICS-om, naknadu za registraciju i mjesečnu pretplatu. Druga opcija je bio punjač u našem skijaškom selu, ali sam otkrio da je to zamka za turiste, jer za 8 sati naplaćuju 230,40 EUR. Drugim riječima, prodavali su struju 20 puta skuplje od normalne austrijske cijene.

Odlučio sam se za treću opciju: IONITY 50kWh punjači na autocesti kod Graza, bez registracije i s cijenom od 6,5 EUR po punjenju. Stali smo tamo, aktivirali punjenje putem aplikacije i otišli u obližnji restoran na schnitzel. Dok smo popili kavu, baterija je bila skroz puna.

Lako sam mogao otići na pogrešnu punionicu, tako da je pouka bila jasna:

10) Prije dugog puta EV-om, istražite sve opcije punjenja, skinite potrebne aplikacije i pročitajte negativne recenzije da biste vidjeli imaju li drugi ljudi problema s punjenjem.

Odlazeći iz Graza, sjetio sam se da je Tesla studirao, ali nije nikada završio, Graz Politehniku. Manji problem je bio u tome što je došao u sukob s profesorom zbog Gramme dinama, gdje je Tesla sugerirao da komutatori nisu potrebni. Veći problem je bio što je noći provodio kockajući i ušao u kockarski dug.

I opet, jedna iz Hrvatske…

Svibanjski izlet na Velebit me konačno uvjerio da je kupnja EV-a bila greška.

Kćerka, ja i desetak drugih ljudi išli smo na vikend kampiranje. Iz kampa su potvrdili da mogu koristiti jednu od električnih utičnica za kamp kućice kako bi napunio EV. Za svaki slučaj, našao sam u obližnjem Gospiću dvije punionice. Savršeno.

Čim smo stigli na mjesto za kampiranje, uključio sam punjenje. Hyundai zidni punjač daje maksimalno 2,8 kW, tako da sam planirao dvije noći punjenja. Otišao sam do roštilja i uzeo pivo. Sat vremena kasnije, vlasnik kampa me tražio naokolo.

“Ukopčali ste svoj EV, zar ne?“ upitao je.

“Da, puni se dobro“, odgovorio sam.

“Više ne. Glavni osigurač za kamp je iskočio. Nemamo struju“, objasnio je. “Možete li ga isključiti?“ Ispričavao se: “Žao mi je zbog situacije, ali možete li se ponovo uključiti nakon 22 sata, kada svi odu spavati?“

Kao što je dogovoreno, ponovo sam pokrenuo punjenje u 22:30. Dvadeset minuta kasnije vidio sam vlasnika kampa kako hoda okolo sa svjetiljkom i pita ljude gdje je vlasnik EV-a.

“Ponovo glavni osigurač?“ pitao sam.

“Da“, odgovorio je, “oprosti, ali morat ćeš napuniti negdje drugdje.“

Bio je to mali privatni kamp, ​​a izgleda da je vlasnik samo produžio električne kabele iz razvodne kutije u svojoj kući. Struju su koristile njegova kuća, praonica rublja, desetak utikača po kampu i električni grijač za glamping šator.

Sljedećeg dana, nakon planinarenja preko dana, vozio sam se pola sata do Type 2 punjača u Gospiću. Nažalost:

11) Brzina Type 2 AC punjača ne ovisi o deklariranoj snazi ​​(22 kW), već o snazi ​​AC konvertera koju imate u automobilu. Zbog toga su Type 2 AC punjači neupotrebljivi za putovanja.

Od AC punjača koji je deklariran na 22 kW, Tesla 3 može izvući 11 kW, a Kona EV može izvući 7,2 kW. Trebao sam ostaviti auto na sedam sati punjenja pa sam zamolio prijatelja da me pokupi i odvede natrag do kampa. Kada smo se vratili u kamp, krenuli su vicevi na račun mene i mog električnog auta. Vicevi su se nastavili i sutradan jer smo trebali izaći iz kampa, bez auta. Moja kćer je sjela u jedan auto, ja u drugi, a naše torbe su se gužvale u trećem. Zatim je naš benzinski konvoj krenuo u Gospić kako bi nas svi oni sa stvarima ostavili na punionici.

Kad je kćer konačno sjela u naš auto, pitala me: “Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?“

Priča s Velebita ima i šaljivi obrat. Jedan punjač je osim u Gospiću bio još bliže kampu, u muzeju Nikole Tesle. Jer, od svih mjesta, Tesla je rođen u obližnjem Smiljanu. Nisam ga ni probao, ​​jer su online komentari objasnili da se nalazi iza ograde muzeja.

A ograda je zatvorena kad je muzej zatvoren, kao što je bio taj vikend:

Zaključna lekcija (svima koji planiraju kupiti EV)

Ljudi racionaliziraju svoje greške pa tako i ja. Kupnja EV-a bila je greška, ali uvjerio sam sebe da nije tako loše. Tijekom šest mjeseci izgubio sam više od 10 sati na gore navedene probleme. Ali to je još uvijek manje od 54 sata godišnje koje Amerikanci provedu u prometnoj gužvi ili 44 sata godišnje koje Britanci provedu tražeći parking. EV punjenje je gnjavaža, ali postaje problem jedino kada idete na duži put. U gradu, prometna gužva i parkiranje su svakodnevni problemi. Zadnja lekcija koju sam naučio:

12) Moderni auti su odlični, ali automobilska infrastruktura je katastrofa. S EV-om, uz prometne gužve i parkiranje, stiže vas i problem EV punjača.

Nikola Tesla je shvatio kako je najveća prepreka prihvaćanju struje upravo infrastruktura. Izumio je izmjeničnu struju koja se lakše transformira u visoki napon i prenosi na velike udaljenosti.

Nakon pobjede u Ratu struja, Tesla je ciljao još više. Želio je koristiti struje sa specifičnim frekvencijama za bežični prijenos energije zemljom ili zrakom. Rani radio-prijemnici su iskoristili ovu ideju te su ugrađivane velike antene koje bi primale i signal i električnu energiju. Ali Tesla je sanjao mnogo veće snove, zamišljajući visokofrekventne transmisijske tornjeve koje daju snagu električnim avionima:

Umjesto toga, dobili smo svijet u kojem je teško napuniti EV čak i kad stojite pored električnog punjača. Ali ovog puta snovi su propali zbog ljudi, a ne zbog tehnologije.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Racje

  Racje

  01. 09. 2020. u 1:11 pm Odgovori

  Pretpostavljao sam da su iskustva ovakva. Jednostavno treba jako puno planirati EV putovanja i biti spreman na iznenađenja. Tako da s obzirom na trenutno stanje infrastrukture radije biram plug in hibrida.

  • Antun

   Antun

   03. 09. 2020. u 9:45 am Odgovori

   Kad sam vozio uber vagao sam između Priusa (hibrid) i benzinca s LPG instalacijom.
   Isplativiji je potonji, ne samo zbog znatno višeg početnog ulaganja, nego je km na LPG jeftiniji od km hibridnim, ako ga ne puniš na el. mreži.

 2. B.

  B.

  01. 09. 2020. u 6:34 pm Odgovori

  Vjerujem autoru da je imao takva iskustva. Radi se o novoj tehnologiji i svi mi koji posjedujemo električno vozilo, a i oni koji pružaju usluge, prolazimo kroz početni ciklus.

  Moja iskustva su izuzetno pozitivna i na sreću nisam imao većinu od tih problema. Dapače, dobiješ poticaj za kupnju automobila, imaš besplatne punionice, besplatno parkiranje, niže troškove servisa i registracije i ono najbitnije Novo iskustvo vožnje koje je teško opet napustiti.

  Autor je korektno naveo probleme, ali su to sve riješive stvari – tako da se bolje informiramo o tematici, o dostupnim vozilima te da pružatelji usluga punjenja poprave svoj servis.

 3. Zvonimir K

  Zvonimir K

  02. 09. 2020. u 7:52 am Odgovori

  To je zastarjela prića svako mjesto ima brze punjače, ja sam bio na Velebitu, bez problema prešao za 4 dana 1100 km, malo kreacije i 10 min na mobitelu. Čak auto nigdje nisam puno do 100%, Auto ima 39 KW JAC S2, bio sam i u Smiljan Teslinom muzeju, zadivi sam se punjačem u Gospiću, koji je radio punim kapacitetom.
  Lijepo putovanje i ekonomične 1100 km za 0Kn.
  Ovo je moje iskustvo

 4. Damir

  Damir

  02. 09. 2020. u 9:42 am Odgovori

  Definitivno zanimljiva priča…Na žalost, infrastruktura za punjenje još uvijek ne prati razvoj i broj EV automobila. Osobno već 2.5 godine vozim Toyota hibridna vozila i mislim da će ta tehnologija biti “prijelazno” razdoblje sljedećih 10-tak godina dok se električna infrastruktura za punjenje EV vozila ne dovede u okvire normalne iskoristivosti bez ovakvih problema koje je naveo autor teksta.

 5. Jonathan Cooper

  Jonathan Cooper

  02. 09. 2020. u 11:32 am Odgovori

  Uff! Not really a fair article. I live in Zagreb and bought a used Tesla 15 months ago. Alot of the issues the author mentioned are less dramatic for Tesla owners as Tesla has its own charging network which is fast, open 24/7, and always works. It has good coverage in Croatia (8 charging stations well placed), and great coverage when you travel West. Otherwise, I use the Plugshare app which shows all other chargers with reviews. I also look for HEP’s ELEN chargers as they are pretty fast and fairly reliable. An EV does require more planning for long trips, and the Petrol chargers in Slovenia are ridiculous, but I will never go back to driving an ICE car.

  • Zoran K

   Zoran K

   10. 09. 2020. u 8:49 pm Odgovori

   Tesla is NOT the representative sample of the overall EV population (and neither is Norway) Not all OEM can or want to throw bushels of money at building their own charging network. Once your Kia, Huawei, Peugeot, VW and others sell enough EVs in secondary markets and core EU only then will you see sufficient charging coverage.

 6. Nikola

  Nikola

  02. 09. 2020. u 1:20 pm Odgovori

  Pitam se što će biti jednog dana kada bude puno više EV? hoće li itko dobiti svoje mjesto na punjaču? Ja nemrem čekat 5 minuta pred ručnom praonicom a kamoli ovo. Šteta što autor nije naveo iskustva kad krene na put a ono vraća se po mraku, kiša pa treba upaliti svjetla, brisače i pojačati ventilaciju. U nekim zemljama je punjenje EV po km skuplje od benzina. Iako sam veliki geek na EV još će me malo pričekati…

 7. Josip

  Josip

  02. 09. 2020. u 2:15 pm Odgovori

  Da ovom šaljivom članku dodam svoj šaljivi komentar (ipak u svakoj šali pola istine). Nekako mi nije žao autorovih problema jer sam zahvaljujući nepotrebno kompliciranim zadacima na njegovom nom test softveru TestDome pao aplicirajući za dva strana radna mjesta 🙂 Moja poruka, ne apliciraju svi za Google radno mjesto iako mnoge sasvim prosječne firme koje koriste taj softver ne misle tako, u stilu ako već auto ide 250km/h dajmo gas do daske.

 8. Neven Duic

  Neven Duic

  02. 09. 2020. u 3:00 pm Odgovori

  Hm, napravio sam 8000 km po Europi s EV, i nikad nisam dozivio ovakve probleme. Cinjenica jest da se treba malo pripremiti, ali svi podaci o chargeru su dostupni online. Samo petrolhead dodje na charger i onda se cudi kao pura dreku jer mu treba kartica ili app.

  Ovo ukazuje na prednost Tesle za dulja putovanja, jer ona vodi brigu o svim detaljima oko punjenja.

 9. Nataša

  Nataša

  02. 09. 2020. u 4:24 pm Odgovori

  Genijalno napisano, toliko dobro da drži pažnju do samog kraja! Tema je sama po sebi zanimljiva, ali iskustvo i način pisanja su fantastični! Hvala! 🙂

  • Pr pr1

   Pr pr1

   08. 09. 2020. u 3:10 pm Odgovori

   Tako je! I nije mi jasno zasto SVI modeli vec zadnjih 5g. nisu u petrol/E kombinaciji. Da je VW to napravio ne bi imao problema i aferu dieselgate… Također hybrid ili bifuel petrol/E+CNG ili LPG i miran si u gradu i na selu da nemoš bit mirniji

 10. Luka

  Luka

  02. 09. 2020. u 7:45 pm Odgovori

  Moj savjet autoru je da se sto je moguce prije rijesi Kone, i kupi Model 3 ili Model Y kad krene proizvodnja u Berlinu. Zamisli samo katastrofe kad se jos par desetaka tisuca EV-a kroz dvije godine slije u Hrvatsku + svi stranci koji ce dolaziti u Hrvatsku s elektricnim vozilima. Pokvareni punjac ce biti najmanji problem, puno veci problem biti ce uopce doci do bilo kakvog javnog punjaca. Cekati ce se doslovno satima u redu, ja mislim da to nitko normalan ne zeli. Tesla vec sad uz toliko brutalnu infrastrukturu, ima problem s redovima na pojedinim lokacijama. Ne zelim uopce ni zamisliti kakva ce to katastrofa biti kroz par godina. Ja sam nekad mislio da ce se prica s punjacima razvijati puno brze, medjutim kako vrijeme prolazi ne vidim na tom polju nikoga ozbiljnijeg osim Tesle i Ionitya, svi ostali nula bodova… Tradicionalni autoproizvodjaci cekaju drzave da naprave prvi korak, jer ne zele investirati milijarde eura u ovoj krizi, a drzave cekaju njih i nadaju se da ce izbjeci trosak. Ovo bi moglo lose zavrsiti za sve vlasnike EV-a u buducnosti, koji nemaju Teslu ili autonobile podrzane na Ionityu. Osim toga, Ionity ce u buducnosti sasvim sigurno otkantati sve ostale automobile koji nisu BMW, VW, Mercedes jer ce guzve postajati prevelike… Di cete puniti svoj Hyundai da mi je samo znati. Hyundai kao i Kija nisu bas ludi koliko vidim da rade svoju mrezu punjaca. Rijesavajte se Kone hitno dok jos nije izgubio na vrijednosti puno, i kupite nesto upotrebljivo ako vec zelite EV, a ne ovakvu patnju! Pozdrav

 11. Ivan

  Ivan

  02. 09. 2020. u 11:22 pm Odgovori

  Mislim da malo previse banaliziras .. ja iz svega iscitavam da se samo nisi pripremio, i kad idem iznjest smece se pripremim i ponesem kisobran ako pada kisa .. na tvom promjeru instaliras app (realno za cijelu EU ti ukupno trebaju 3), i stalno imas kabel u autu… mislim da cak dodje sa vozilom po defaultu

  Napravio sam 20.000 km na EV i nisam imao nijedan spomenuti problem

  A isto tako sam sa ICE u Italiji dosao na benzinsku u 22:30 sa valjda zadnjom litrom na kojoj nije bilo dizela (2017), znam masu ljudi koji su natankali krivo gorivo. 2018 sam bio na nekoj benzinskoj u AT nije im radio POS i nijednu od mojih valjda 6 kartica nisu mogli naplatiti, mogli su ih samo gledati, pa idi na bankomat pa se vracaj. Ali kako nitko ne pise clanke o tome, onda se nije dogodilo.

 12. Vlado

  Vlado

  03. 09. 2020. u 3:57 pm Odgovori

  Potpuno se slažem sa komentarom “Ivana”(malo gore) i za duža putovanja sa EV treba se malo pripremiti-planirati te neće biti problema…
  Vozim EV nepune dvije godine i uz pređenih 50.000 km nemam više želje da se vratim na staro…
  Istina je da se nailazi na javne-besplatne punionice u kvaru i da ne rade (recimo AC 22 kwh) ali na duža putovanja praktično se koriste super brze punionice i nemam loše iskustvo da nisu radile bilo besplatne ili komercijalne. Osim toga kad se ide negdje u nepoznato pravilo je da se nikad ne čeka “prazan accu” već da se putem dopuni i uvijek ostane do odredišta dobra rezerva!
  U Evropi više od 80 % vlasnika EV vozila puni auto kod kuće i to je najjeftinije (ako izuzmem besplatno punjenje). Dakle, punjenjem po noćì kad je jeftinija struja vožnja 100 km je za 7-8 kn! Volio bih da mi skeptici za EV kažu koji izvor energije je od toga sad jeftiniji?
  Da ne nabrajam troškove održavanja, servisi, habajući djelovi, kočnice, diskovi-pločice itd…
  Doživljaj same eko vožnje je fantastičan! Tehnologija baterija napreduje iz dana u dan i uskoro će EV moći sa jednim punjenjem proći 700-1000 km…
  Na kraju EV vozila su budućnost koja je već s nama tu sviđalo se to nekom ili ne…😀

  • ludi panj

   ludi panj

   04. 09. 2020. u 12:08 pm Odgovori

   ev je 400 kila teži od standardnog auta radi baterija,
   a to stvara dodatno opterečenje na ovjes, kočnice i cijelu šasiju,
   duži put kočenja, lošije vozne karakteristike … jbga fizika

   vožnja je jeftinija, ali baterije koštaju 50% automobila i imaju rok trajanja,
   nakon toga su izrazito štetne za okoliš, kao i njihova proizvodnja,
   sam auto je cca. 100 000-150 000 kuna skuplji od benzinske verzije,
   trenutno dio pokriva država koja opet te novce uzima od nas,
   sa 100 000 kuna se može preći 200 000 km,
   a baterijama je tada kapacitet na 80% sa rapidnim padom,

   tako da trenutno nije sve crno bijelo, još uvijek je vaga na pola

   najavljuju se trajnije baterije, kapacitet raste usporeno,
   možda za 5-6 godina ev bude sweet spot, trenutno još nije

   • Gordan

    Gordan

    09. 09. 2020. u 11:05 pm Odgovori

    Odličan komentar, sve si rekao! Tehnologija baterija je još uvijek u “19. stoljeću”, teške su, malog kapaciteta, neekološke pri proizvodnji kao i reciklaži. Baš me zanima kako će reagirati vlasnici nakon 5-7 godina kad će biti potrebno zamijeniti baterije. Taj auto valjda neće imat vrijednost i imat ćemo hrpu krame za koju neće bit kupca. Kada riješe tehnologiju izrade baterija onda će to biti druga priča a dotad tko voli nek izvoli. Dobro si napisao da nije baš vožnja 0 Kn kada je automobil preplaćen 100K Kn. Do neke druge prilike.

    • smajli

     smajli

     05. 01. 2021. u 12:23 pm Odgovori

     Baterije se ne moraju mjenjati svakih 5-7g, tu patku ko je bacio na internetima svaka mu čast. Svi proizvođači daju na bateriju od 8-10g garanciju. Batarije su danas naprednije i lakše nego one od čak prošle godine i to za dosta. Baterije se mogu reciklirati. Postoje tvornice cak i u Europi (čini mi se Njemačka). Ostale su se počele koristit u kučanstvima,firmama za pohranu energije jer još uvijek rade i pune se al naravno ne tako da možete proći 500km s autom već da može se spremati višak energije u njih. Napominjem još jednom, današnje baterije nisu ni slične onima od prije par godina, pogotovo Tesla koja je i izbacila kobalit iz njih, tako da su još manje štetne za okoliš ako će netko ju i ikad mjenjati opće više jer po navodima ide milijun km. U međuvremenu od ovog članka, a to je 6mj cca došla je nova generacija baterija, bmw je smanjio u svojima autima električnim baterije (čini mi se da trenutno imaju najmanju i najlakšu), Tesla je izbacila nove verzije auta koji idu preko 600km jednim punjenjem (roadster i 1000km), došla je Aptera (auto koji skoro ne treba niti punit) , kona je doživjela redizajn, došlo je desetke novih elek. auta na tržište, u Hrv. je trenutno preko 400 punionica 22kw-350kw čak snage, a da ne pričam tek što imaju Nizozemci, Njemci, Norvežani pa čak i Slovenci. Htjeli ne htjeli

 13. Joja

  Joja

  05. 09. 2020. u 9:32 am Odgovori

  Neka US firma je objavila prvi sportski EV auto sa 1000 milja/1600 km dosegom jednog punjenja. Ako to zaživi 95% ljudi će auto puniti samo doma dakle no problems.

 14. Saša

  Saša

  11. 09. 2020. u 7:52 am Odgovori

  Po meni država ne bi trebala davati poticaje za kupnju osobnih električnih automobila. Većina ljudi koji ih kupuje ionako ima novaca za kupnju takvih vozila tako da im je to samo mogućnost da uzmu bolju dodatnu opremu.
  Država treba ulagati u elektrifikaciju javnog prometa.

 15. mihael

  mihael

  29. 09. 2020. u 12:50 pm Odgovori

  u zadnje dvije godine sam napravio 80.000 km sa električnim autom, putovao sam u sve zemlje regije, od ex-yu pa gore do austrije, njemačke, čak i do nizozemske, nikada nisam imao probleme sa bilo kakvim punjenjem, jasno se napravi plan puta, provjere se punionice na aplikacijama ako su ispravne, sreća da korisnici često pišu recenzije
  kona također ima dosta dobar domet, tako da ovdje mi samo izgleda da se niste dobro pripremili za put te da niste bili upoznati sa vozilom i načinom ekonomične vožnje

  po svom autu sam naučio da mi je optimalna brzina na autoputu od 105 do 111, te da je tada potrošnja ujednačena, na 120-125 troši previše i koristim samo kod situacija kada mi se npr neko zalijepi ko mutav sa 200 u lijevoj traki, van autoputa potrošnja između 70 i 90 nema velike razlike, kada mi se upali obavijest o smanjenju baterije ispod 15% vozim između 50-60, puno toga može se isčitati iz parametara vozila, bez problema dosegnem i one delkalirane dosege, koje čak i premaš

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Imaš li svoje vrijeme za stvaranje? Jer jedan sastanak je dovoljan da ti uništi koncentraciju za cijeli dan!

Maker time. Deep work. Vrijeme za produktivnost i ideje. Zvuči kao ideal za mnoge hrvatske tvrtke, ali želimo li biti učinkoviti i kreativni, moramo si odrediti raspored za stvaranje - bili programer, pisac ili dizajner, radili na daljinu ili u uredu!

Tehnologija

Koliko su novi e-Građani – bolji? Evo što kažu hrvatski dizajneri i UX stručnjaci

e-Građani su napokon doživjeli dugo očekivani redizajn pod palicom vladinog vlastitog "startup" tima. Redizajn je kruna dvogodišnjeg rada, kažu. I treba biti s obzirom da je riječ o platformi na kojoj će biti dostupno 87 usluga za građane, a koje bi trebale biti okosnica digitalnog društva. Što su uspjeli poboljšati, na čemu još trebaju raditi - otkrivamo.

Startupi i poslovanje

Povratak u budućnost II: Ovo su 3 stvari koje hrvatska vlada može napraviti za IT industriju!

U prošlom sam nastavku pokazao da nismo iskoristili potencijal koji je drugi val internetskih tehnologija svesrdno nudio - Y2K virus nam očito nije bio dovoljan poguranac, a postoji li šansa da će ovaj novi virus, naš katarzični digitalni transformator Sars-CoV-2, biti jača poluga u rotiranju IT sentimenta?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

“Gotovo 41% ispitanika smatra da njihova poduzeća nemaju utjecaj na prava djece u Hrvatskoj”

U praktično svim segmentima poslovanja ICT tvrtki ima prostora za poboljšanje kad su dječja prava u pitanju, a većina domaćih tvrtki tek treba krenuti tim putem. Donosimo vam nekoliko praktičnih alata i savjeta od samog UNICEF-a.

Novost

Mislav Galler i Nenad Šlibar novi članovi uprave Telemacha

Direktor za tehniku Nenad Šlibar i glavni komercijalni direktor Telemacha Mislav Galler postali su danas članovi uprave domaćeg telekoma.

Kultura 2.0

75% ispitanika nije zadovoljno internom komunikacijom u tvrtki u kojoj radi

Pristigli su rezultati nedavno provedene anketa Jenza, zasebnog digitalnog proizvoda koji razvija Q agency - što su saznali o internoj komunikaciji u hrvatskim tvrtkama?

Startupi i poslovanje

Kako tehnologijom rasteretiti korisničku podršku? Evo studije slučaja

Chatbot rješenja na popularnim aplikacijama i društvenim mrežama mogu preuzeti do 80 posto rutinskih upita koji pristižu korisničkoj podršci, kako je domaća kreativno-tehnološka agencija ClickAttack u tome pomogla UNIQA osiguranju?

Startupi i poslovanje

Infobip u 2021. planira osigurati još 500 milijuna dolara investicije

Hrvatski jednorog Infobip u 2021. planira nastaviti s akvizicijama i brzim rastom, a za to planiraju prikupiti još oko 500 milijuna dolara investicija.

Tehnologija

Voditeljica Vladinog tima otkriva kako je izgledao redizajn e-Građana na koji se čeka od 2014.

Redizajn e-Građana dogodio se zapravo posve slučajno, a isprva ga nisu htjeli koristiti ni sami Vladini službenici, ispričala nam je voditeljica projekta Ivana Vukov.