Kako je Prezi preskočio 'ponor' od istočnoeuropskog startupa do globalne tvrtke

Kako je Prezi preskočio ‘ponor’ od istočnoeuropskog startupa do globalne tvrtke

Na konferenciji Spark.me, koja se prošlog tjedna održala u Budvi, a koju je Netokracija pratila kao regionalni medijski partner, Prezijev Drew Banks raspričao se o putu ovog mađarskog startupa od Budimpešte do globalne tvrtke sa sjedištem u San Franciscu, 40 milijuna korisnika i softverom prevedenim na većinu svjetskih jezika, uključujući japanski i korejski.

DrewBanks600px
Drew Banks na konferenciji Spark.me (snimio Janez Klemenčič)

Na konferenciji Spark.me, koja se prošlog tjedna održala u Budvi, a koju je Netokracija pratila kao regionalni medijski partner, Prezijev Drew Banks raspričao se o putu ovog mađarskog startupa od Budimpešte do globalne tvrtke sa sjedištem u San Franciscu, 40 milijuna korisnika i softverom prevedenim na većinu svjetskih jezika, uključujući japanski i korejski.

Banks smatra kako svaki startup mora proći kroz nekoliko tipičnih faza, a u svakoj od njih postoji opasnost da padne u ‘ponor’, ne odradi li sve kako treba. Prva je faza inovacije u kojoj imate samo ideju koju pokušavate realizirati i pretvoriti u proizvod. Slijedi faza ‘early adoptera’ u kojoj imate proizvod, ali još uvijek nemate solidno tržište. Najčešća greška koju startupi rade u ovoj fazi jest da se zanose dojmom da ih ljudi ‘vole’ te često ostaju na mrtvoj točki s koje se ne mogu pomaknuti. Nemaju prihoda od korisnika, a ni kapitala kojim bi financirali rast i akviziciju novih.

Prezi su 2009. godine osnovali Mađari Péter Árvai, Szabolcs Somlai-Fischer i Péter Halácsy, a po Drewovom mišljenju četiri su ključna momenta omogućila da uspješno preskoče prvi ‘ponor’:

  • Tržište. Prezi je od samog početka imao tržište. Osnivači su softver razvili kako bi riješili vlastiti problem, a ubrzo su shvatili da istu potrebu ima veći broj ljudi. PowerPoint, tada jedina prava konkurencija, predstavljen je 1990. godine, od kada nije bitno izmijenjen.
  • Poslovni model. Prezi je od samog početka imao vrlo jasan freemium poslovni model.
  • TED kao prvi partner i investitor. Iako se nije radilo o velikoj novčanoj investiciji, uključenje Prezija u TED-ove prezentacije pozicioniralo je brend i donijelo nove korisnike. 2012. je Bono svoje TED predavanje održao upravo pomoću Prezija.
  • Selidba u SAD. Deseteročlani tim preselio se u San Francisco.

Najbolji način da dobijete investiciju je da je ne trebate

Prezi je već u prvoj godini stvarao prihode, a 2011. prikupio je 14 milijuna dolara investicije. Po Drewovim riječima, kapital im tada nije bio prijeko potreban:

Najbolji način da dobijete investiciju je da je ne trebate. Jednostavno, radite svoj posao, a novac će sam pokucati na vaša vrata. Investitori imaju velike uši! 🙂

Kvalitetna identifikacija ključnih tržišta jedan je od dodatnih razloga za uspjeh. Prezi se fokusira na obrazovne ustanove, tvrtke i konferencije, a nove korisnike osvaja putem ambasadorskih programa. Kako tvrdi Drew, Prezi se još uvijek nalazi u ‘early adopter’ fazi, a zacrtani cilj vrti se oko 2 milijarde korisnika.

Za kraj, Drew je startupima poručio:

Nemojte se bojati VC fondova! Bez obzira na to koliko zastrašujuće ponekad izgledaju, morate razgovarati s njima. I ne samo s njima – želite li biti poduzetnik, morate biti spremni izlagati se, razgovarati s klijentima, kupcima… Zapamtite, investitori obično nemaju pojma o vašem poslu. Da, kapitalom i mrežom poznanstava mogu vam pomoći da narastete, ali vi najbolje poznajete svoje područje i neka vam ne ponestane samopouzdanja!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech tehnologija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.