DORS/CLUC otkriva novosti u svijetu slobodnog softvera

DORS/CLUC otkriva novosti u svijetu slobodnog softvera

Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users Convention (DORS/CLUC) održat će se u Zagrebu od 5. do 7. svibnja. Konferencija u organizaciji Hrvatske udruge Linux korisnika i Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet je već tradicionalno posvećena otvorenim sustavima, slobodnom softveru, GNU/Linuxu te normama u informatici. Ukratko, ukoliko vas zanima open source, dođite na DORS/CLUC!

Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users Convention (DORS/CLUC) održat će se u Zagrebu od 5. do 7. svibnja.

Konferencija u organizaciji Hrvatske udruge Linux korisnika i Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet je već tradicionalno posvećena otvorenim sustavima, slobodnom softveru, GNU/Linuxu te normama u informatici. Ukratko, ukoliko vas zanima open source, dođite na DORS/CLUC!

München na Linuxu

Prvi će dan biti konferencijskog tipa, s petnaestak predavanja na kojima će se posjetitelji moći upoznati s novostima u svijetu open source softvera i ostalih otvorenih tehnologija. Predavanja će pokriti širok spektar tema, među njima:

  • LiMux, projekt migracije 14 tisuća računala zaposlenika javnog sektora u Münchenu na slobodni softver, kojeg će predstaviti Florian Schießl iz Upravljačkog odbora grada Münchena;
  • Predsjednička kampanja na Linuxu kroz iskustvo Marka Rakara, savjetnika u kampanji predsjednika Ive Josipovića;
  • OpenECG, projekt standardizacije kompjuteriziranih elektrokardiografa (EKG-a) o kojem će  pričati dr. Ivor Ković iz Hitne medicinske pomoći Pazin;
  • NoSQL baze podataka, trenutno vrlo popularan način strukturiranog čuvanja ne-relacijskih podataka, u koje će nas uvesti Ivan Voras s FER-a, a o kojima će se pričati i na okruglom stolu pod nazivom “Yes or NoSQL“.

Osim toga, čut ćemo ponešto i o najpopularnijoj licenci za otvoreni softver – GPL-u, otvorenoj mreži baziranoj na slobodnom softveru PulaFreeAir, GSM-u, sigurnosti i mnogim drugim temama.

Želite vlastiti Google? Radionice slijede…

Druga su dva dana posvećena praktičnim radionicama iz mnoštva tehnički naprednijih tema. Teme radionica će uključivati alate za pretraživanje ogromnih baza podataka i upravljanjem verzijama, geografskim informacijskim sustavima (GIS), ali i o tome kako napraviti Google od svoje zgrade s računalima.

Ukoliko vas imalo zanimaju slobodni softver i otvorene tehnologije, DORS/CLUC je događaj stvoren za vas. Predavači, od kojih ste neke mogli gledati i na drugim srodnim konferencijama poput BarCampa Zagreb i ITshowoffa, jamče kvalitetna i informativna predavanja i radionice.

Prijave su otvorene, a sve dodatne informacije možete saznati na službenoj stranici događaja. Vidimo se na konferenciji!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!