DORS/CLUC otkriva novosti u svijetu slobodnog softvera

DORS/CLUC otkriva novosti u svijetu slobodnog softvera

Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users Convention (DORS/CLUC) održat će se u Zagrebu od 5. do 7. svibnja. Konferencija u organizaciji Hrvatske udruge Linux korisnika i Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet je već tradicionalno posvećena otvorenim sustavima, slobodnom softveru, GNU/Linuxu te normama u informatici. Ukratko, ukoliko vas zanima open source, dođite na DORS/CLUC!

Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users Convention (DORS/CLUC) održat će se u Zagrebu od 5. do 7. svibnja.

Konferencija u organizaciji Hrvatske udruge Linux korisnika i Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet je već tradicionalno posvećena otvorenim sustavima, slobodnom softveru, GNU/Linuxu te normama u informatici. Ukratko, ukoliko vas zanima open source, dođite na DORS/CLUC!

München na Linuxu

Prvi će dan biti konferencijskog tipa, s petnaestak predavanja na kojima će se posjetitelji moći upoznati s novostima u svijetu open source softvera i ostalih otvorenih tehnologija. Predavanja će pokriti širok spektar tema, među njima:

  • LiMux, projekt migracije 14 tisuća računala zaposlenika javnog sektora u Münchenu na slobodni softver, kojeg će predstaviti Florian Schießl iz Upravljačkog odbora grada Münchena;
  • Predsjednička kampanja na Linuxu kroz iskustvo Marka Rakara, savjetnika u kampanji predsjednika Ive Josipovića;
  • OpenECG, projekt standardizacije kompjuteriziranih elektrokardiografa (EKG-a) o kojem će  pričati dr. Ivor Ković iz Hitne medicinske pomoći Pazin;
  • NoSQL baze podataka, trenutno vrlo popularan način strukturiranog čuvanja ne-relacijskih podataka, u koje će nas uvesti Ivan Voras s FER-a, a o kojima će se pričati i na okruglom stolu pod nazivom “Yes or NoSQL“.

Osim toga, čut ćemo ponešto i o najpopularnijoj licenci za otvoreni softver – GPL-u, otvorenoj mreži baziranoj na slobodnom softveru PulaFreeAir, GSM-u, sigurnosti i mnogim drugim temama.

Želite vlastiti Google? Radionice slijede…

Druga su dva dana posvećena praktičnim radionicama iz mnoštva tehnički naprednijih tema. Teme radionica će uključivati alate za pretraživanje ogromnih baza podataka i upravljanjem verzijama, geografskim informacijskim sustavima (GIS), ali i o tome kako napraviti Google od svoje zgrade s računalima.

Ukoliko vas imalo zanimaju slobodni softver i otvorene tehnologije, DORS/CLUC je događaj stvoren za vas. Predavači, od kojih ste neke mogli gledati i na drugim srodnim konferencijama poput BarCampa Zagreb i ITshowoffa, jamče kvalitetna i informativna predavanja i radionice.

Prijave su otvorene, a sve dodatne informacije možete saznati na službenoj stranici događaja. Vidimo se na konferenciji!

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Što ste propustili

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.