2014. imala sam 10.000 Dogecoina. Danas, kad im je Elon Musk "napumpao" vrijednost, više ih nemam

Infobip ❤️ Netokracijašto akvizicija znači za vas - i nas?

2014. imala sam 10.000 Dogecoina. Danas, kad im je Elon Musk “napumpao” vrijednost, više ih nemam

Možda sam imala i više od 11.000. Možda sam i dobar dio podijelila, teško se prisjetiti tih opskurnih događaja prije gotovo sedam godina kada nismo više bili sigurni što je kriptovaluta, a što meme. A što oboje istodobno.

No, jedno znam. Nitko nije očekivao da će početkom 2021. tvitovi Elona Muska podići vrijednost toj valuti toliko da ću se ozbiljno zapitati gdje sam ono zametnula svoj Doge novčanik jer, realno, u njemu vjerojatno imam tih blesavih novčića u vrijednosti barem nekoliko stotina dolara. Istodobno, tržišna vrijednost Dogecoina trenutno je veća od 10 milijardi dolara.

Vratimo se u 2014….

U 2014. agencija Httpool postala je prodajni partner Twittera u 11 europskih zemalja, među kojima je bila i Hrvatska, zbog čega je konačno bio moguć zakup Twitter oglasa i kod nas. Tom su prigodom organizirali susret za zainteresirane tviteraše i oglašivače na kojemu je prezentaciju održao Niall Horgan, tada zaslužan za partnerstva Twittera u EMEA regiji. Iako mi je tad to bila sporedna situacija, važnije za ovu priču je bilo to što sam se tada prvi put susrela s Dogecoinom.

Naime, dok smo mi tvitali o događaju uz hashtag #twittercroatia, putem Twittera su nam stizali Dogecoini od jednog tviteraša:

Iako znam njegov identitet, Gaba, odnosno @novina, zamolio me da se u ovom tekstu služimo samo njegovim nadimkom s Twittera, a ujedno me i podsjetio da je u Zagrebu početkom 2014. održan prvi Doge MeetUp – i to prije američkog.

“Bilo je privlačnije imati nekoliko tisuća Dogecoina nego 0,05 Bitcoina”

Dogecoin, odnosno DOGE, kriptovaluta je nastala godinu ranije, a osmislili su je inženjeri Jackson Palmer i Billy Markus kako bi napravili zabavan način plaćanja. Jednostavno su iskopirali Bitcoinov kod, promijenili nekoliko glavnih značajki – ime, pojam “rudarenje” su zamijenili “kopanjem” (psi ne rudare, zar ne), povećali broj jedinica koje se mogu iskopati, postavili Comic Sans kao glavni font, nalijepili na novčiće lik tada popularnog mema Dogea, i oduševili zajednicu. Bila je to zapravo parodija na poplavu altcoina koji su imali jedan cilj – brzu zaradu, prisjeća se Gaba.

Iz tog razloga, ali i zbog ogromne hiperinflacije, svaki dan se “rudarilo” milijune Dogecoina, stoga se on počeo brzo širiti. Nije imao osobitu vrijednost, a duh zajednice gradio se dijeljenjem i raznim sponzorstvima. Svatko se mogao uključiti u proizvodnju Dogecoina, svojim osobnim računalom, i upoznati svijet kriptovaluta. Nije privlačno, barem tada nije bilo, imati 0,05 Bitcoina, ali par tisuća Dogea bilo je već nešto. 🙂 Doge se dijelio zbog zabave, pozitivne ideje, širenja nove tehnologije koja je, već tada, imala i malu financijsku vrijednost.

To je bio razlog i zbog kojeg mi je on poslao nekoliko tisuća Dogecoina putem Twittera.

Svojih novčića se vjerojatno neću dokopati

Naime, putem njega, ali i putem Reddita, korisnici su mogli slati međusobno ove šaljive virtualne novčiće, koje je potom trebalo spremiti u digitalni novčanik. Uspjela sam iskopati da sam odabrala aplikaciju MyDoge, koja je, na moju veliku žalost, zadnji put nadograđena prije šest godina, više je ne posjedujem na svom telefonu, a ne mogu ni približno iskopati neki drugi način dolaska do svojih novčića s likom sada već retro meme junaka, zadivljenog psa vrste Shiba Inu.

Njihova vrijednost bi u trenutku pisanja ovog teksta bila blizu 800 dolara!

Such crypto, much wow.

Projekt su u međuvremenu napustili i pokretači…

Zato Gaba ima dobro pamćenje događaja oko Dogecoina, točnije zajednice koja ga je okruživala.

Udruživanjem korisnika Dogecoina financirani su razni humanitarni projekti, a uspjeli smo ostaviti trag i u sportu. Jamajčanski bob na tadašnju Olimpijadu uspio je doći isključivo zahvaljujući Dogecoinu, imali smo auto na Nascar utrci…

No, onda su stvari krenule nizbrdo – kako je vrijednost kriptovaluta rasla i padala u valovima, došlo je i do prve krize kad je sve utihnulo.

Doge se nastavio proizvoditi u ogromnim količinama, inflacija je učinila svoje i sve je stalo. Ne znam nikoga iz tog vremena tko još čuva Dogecoine. Podijeljeni su.

Sad prekopavam po starim novčanicima i tražim sitniš. 🙂 Čak i sami tvorci Dogea, Jackson Palmer i njegov kolega Billy Markus, koji mu je pomogao oko pokretanja “novčića”, nemaju Dogecoine u novčaniku. U međuvremenu su i otišli iz projekta.

… A onda su na Twitter došli Elon Musk, Snoop Dogg i Gene Simmons i rekli: DOGE

Dogecoin, osim kod entuzijasta, nekako je nestao s radara, a ako želite ući dublje u priču o tome kako je nastao i zašto su njegovi pokretači otišli iz projekta, preporučujem ovaj tekst.

On više nalikuje na beletristiku, no na stvarne događaje, ali da je netko na kraj takvog “romana” stavio tvitove Elona Muska, Snoop Dogga (jer kako to ne bi bila omiljena kriptovaluta nekoga tko se zove Snoop Dogg) i Genea Simmonsa (da, pjevača KISS-a!), te naveo da će to utjecati na sudbinu ove šaljive kriptovalute, ne znam kako bi se takvo književno djelo snašlo na tržištu.

No, to je realnost danas – na valu događaja s dionicama GameStopa, na valu Muskovih tvitova i mnoštva drugih bizarnih i nepredvidivih događaja koji obilježavaju 2020., a nastavljaju se i u 2021., nekoć bezvrijedni meme novčići danas vrijede sve više.

Ante Matić, domaći Blockchain i kripto entuzijast, na svom je edukativnom YouTube kanalu prije nekoliko dana objasnio detalje o novim događajima koji prate Dogecoin:

Otkriva mi da nije jedan od investitora u Dogecoin, ali cijeli projekt smatra vrlo zanimljivim…

Isključivo iz perspektive osobe koja promatra kako internetska zajednica može iz nečeg trivijalnog napraviti projekt vrijedan 10 milijardi dolara.

Doge je simpatičan meme i dovoljno sam star da se sjećam kad je tek došao u opticaj pa i s te strane postoji “mjesto” u meni koje ne želi nužno da Dogecoin propadne, ali to mi nije dovoljan razloga da se i sam financijski vežem za projekt koji nema svrhu.

Predvidjeti popularnost Dogecoina bilo je lako, ali ovoliku vrijednost… Baš i ne.

Gaba mi je u razgovoru potvrdio da je znao da će Dogecoin biti sve popularniji jer je bio – dobra šala. No, kako je tržišna vrijednost Dogea u to vrijeme iznosila 50 milijuna dolara, volio bi da je, osim popularnosti, mogao predvidjeti i toliki rast vrijednosti. Ante se s njim slaže.

Retrospektivno, svi mogu reći da su očekivali da će Dogecoin rasti, pa tako mogu i ja, ali samo utoliko što redovito razni projekti imaju slične trendove, samo je stvar toga koliko će određena kriptovaluta imati bolji performans od neke druge.

Stoga, ako je generalni trend kripto tržišta pozitivan, odnosno “bullish”, za očekivati je i da će Dogecoin, kao jedna od većih kriptovaluta imati sličan trend, a to se, naposljetku, odnosi i na tržište dionica, tako da nije ništa strano i karakteristično samo za kriptovalute.

A to što je Dogeu Elon Musk pomogao, nešto je što nikakva fundamentalna ni tehnička analiza ne može predvidjeti, tako da, netko tko tvrdi da je znao kako će se odviti, ne vjerujem da govori istinu. 🙂

Ante smatra da su posljednji tjedni ukazali na to da je tržište kriptovaluta nezrelo.

Ako jedna osoba, pa čak i ako je to najbogatija osoba na svijetu, ima moć da samo sa stavljanjem #Bitcoin u biografiju na Twitteru, može prouzrokovati njegov rast od oko 18%, to se ne može smatrati pretjerano stabilnim. A to što je ista osoba radila Dogecoinu je na još višoj razini, što je i za očekivati, s obzirom na manji tržišni kapital.

Na pitanje je li to dobro ili loše, nemam definitivan odgovor, jer ni ne vjerujem da on postoji, postoje samo činjenice, a činjenica je da je tržište malo, tek je nedavno prošlo bilijun dolara i takve stvari su za očekivati.

Volatilnost kripto tržišta će se vrlo vjerojatno smanjivati kako ono bude raslo, a u ovom trenutku, kad sve više institucija ulazi u ovaj svijet, mislim da će to doći prije nego što smo očekivali, ali uzaludno je predviđati takve stvari. Također, cijela priča s WallStreetBets i GameStopom je isto jedan od katalista divljanja cijene Dogea, ali i drugih projekata, tako da treba biti fer i spomenuti i to, jer nije ni sve do Elona Muska nužno.

Doduše, treba spomenuti i da je Tesla u međuvremenu kupila Bitcoine u vrijednosti milijardu i pol dolara, što je opet pozitivno utjecalo na tu i druge kriptovalute.

I što uopće zaključiti na kraju?

Da konačno možemo unovčiti ljubav prema memovima, bili one stonks ili Doge? Da je za globalnu ekonomiju trenutno iznimno bitno ono što Elon Musk tvitne ili stavi u biografiju na ovoj društvenoj mreži? Da zajednice na Redditu i Telegramu ozbiljno uzburkavaju tržište dionica i kriptovaluta? Da doista živimo u zanimljivim vremenima?

Sve pomalo, a ja sam za kraj Gabu i Antu pitala ima li uopće smisla danas ulagati u Dogecoine. Iako mi je i dalje nevjerojatno da je to legitimno pitanje!

Ulagati u Dogecoin, da ili ne?

Ante ima opširan odgovor za sve koji tek ulaze u svijet kriptovaluta:

Za sve nove ljude u kripto svijetu, preporučujem da ne ulažu u projekt koji je skočio 800 ili, još gore, 1100% u posljednje vrijeme, nego da se pomire s činjenicom da su na taj “vlak” zakasnili i da se potrude istraživanjem doći do sljedećeg projekta čija je budućnost obećavajuća.

Jer, ono što novi investitori generalno ne shvaćaju, a to je isključivo zbog manjka iskustva, je to da je nerealno očekivati da će projekt koji je skočio za 800% napraviti to opet samo zato što su oni uložili. Na toj razini stariji investitori izlaze iz projekta, a ne obrnuto.

Ali ako se već za to odluče, neka to rade jer vjeruju u fundamente koje projekt sadrži, tako će možda biti lakše proći kroz teže periode, kao što su dulje i agresivne korekcije i slično. A takvih fundamenata, po mom mišljenju (uz jedno “oprostite” svima koji u Dogecoin istinski vjeruju), Dogecoin baš i nema, bez obzira na to da su neki ljudi uspjeli ostvariti izvanredne povrate svojih investicija, zbog čega mi je izuzetno drago, jer su uspjeli iskoristiti priliku, ali to, generalno, smatram iznimkom, a ne pravilom.

Ipak, ovo smatra dobrom reklamom za tržište kriptovaluta, kao što je situacija s GameStopom bila dobra promocija za tržište dionica. No, pripazite jer…

Svakim tim novim valom investitora, dosta ljudi profitira, vjerojatno ih se više opeče, ali isto tako, sve ih više ostaje trajno, što je, na kraju krajeva, način na koji bi network effect i trebao funkcionirati.

Gaba je nešto sažetiji:

Trebao bih razmisliti, ali ovako na brzinu, mislim da coin koji je simpatičan Elonu Musku i nije tako loša investicija. 🙂

I to je realnost danas.

Ako vas je ovo zaintrigiralo za ulazak u svijet kriptovaluta, predlažem da bacite oko na našu novopečenu rubriku o toj temi. I da pazite na svoju kriptoimovinu, bolje nego ja!

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

  1. Damir Z.

    Damir Z.

    10. 02. 2021. u 11:08 am Odgovori

    Napokon neki domaći kanal koji nudi super izvore informacija !! Bravo Ante ! Odličan članak, nadam se da će ga ljudi pročitati i na vrijeme se educirati u što ulažu svoje novce :)))

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Novi Zakon o radu regulira platformski rad. Što o tome misle Uber, Bolt i Glovo, a što sindikat?

Načinom na koji je u izmjenama i dopunama Zakona o radu reguliran rad putem digitalnih platformi nisu zadovoljne ni digitalne platforme, ni sindikati. Platforme se, naravno, pozivaju na fleksibilnost i slobodu koju njihovi vozači ili dostavljači cijene, a sindikat smatra kako su se opet izvukle od odgovornosti.

Novost

U napadu na tisuće digitalnih novčanika povezanih sa Solanom, domaći Solflare ostao netaknut

Solana blockchain i niz drugih platformi povezanih s istim jutros su doživjele veliki napad kojim je zahvaćeno nekoliko tisuća digitalnih novčanika. Više saznajemo od Filipa Dragoslavića, su-osnivača tvrtke koja se posvetila razvoju proizvoda na ovom blockchainu.

Panel

Trebaju li se hrvatski osnivači pripremiti na “zimu” u investicijama i kako?

Kako će se kriza odraziti na domaće startupe, koji su u boljem, a koji u lošijem položaju te što savjetuju osnivačima kao obrambene mjere komentiraju Vedran Blagus iz South Central Ventures, Stevica Kuharski iz Fil Rouge Capitala i Ivaylo Simov iz Eleven Venturesa.

Što ste propustili

Novost

Infinum Academy donosi nova 3 edukacijska programa: UX/UI dizajn, DevOps i WordPress

Infinum kroz svoju akademiju ove jeseni polaznicima nudi tri nova besplatna tečaja, a novost je i da prijave više nisu otvorene samo studentima i diplomantima!

Vodič

Neki ljudi su bolji “materijal” za lidere od drugih – i to najčešće zbog ovih 5 osobina

Postoji tona literature i edukacija na temu liderstva, no loših menadžera kao da nije ništa manje. Zašto su psihološke osobine važne za vođenje? Kakav skup karakteristika čini dobrog menadžera? Kako prepoznati ljude koji imaju potencijal postati dobri lideri? Mitja Ružojić s Katedre za psihologiju rada na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ima odgovore...

Sponzorirano

SuperMinds u Zagreb dovodi Paula Hudsona, uz poruku “Hrvatska može sve što i Silicon Valley”

Konferencija SuperMinds ove će jeseni u dva dana okupiti 400 mobile developera, a jedan od keynote predavača je autor popularnog serijala Hacking with Swift.

Intervju

Lovre de Grisogono studente sociologije priprema za zapošljavanje – u IT industriji!

Kako jednim rješenjem riješiti dva problema? Kolegij Sociologija informatičke profesije na Fakultetu hrvatskih studija buduće sociologe čini spremnijima za tržište rada, a domaćim tehnološkim poslodavcima pomaže riješiti kronični nedostatak radne snage.

Digitalni proizvodi

Operacija kralježnice potaknula je Domagoja da osmisli aplikaciju koja olakšava oporavak

Od pripreme za operaciju do korisnih informacija, vježbi i lakšeg praćenja boli ili bitnih nalaza, saznajemo kako domaća aplikacija MySpine olakšava život pacijentima i liječnicima.

Startupi i poslovanje

Napraviti dobru stvar ili napraviti stvari – dobro? Vječna dilema svakog Product Managera

Vječno pitanje koje nerijetko daje vrlo polarizirane odgovore, a postavi si ga svaki product manager u nekom trenutku - neovisno radi li se o startupu gdje tu funkciju nerijetko obavlja osnivač - ili velikoj kompaniji s 50+ product managera.