3 stvari o kojima trebate promisliti prije no što djeci date smartphone u ruke

3 stvari o kojima trebate promisliti prije no što djeci date smartphone u ruke

Djeca mobiteliSigurno ste se kao roditelj našli u situaciji da ne možete posvetiti baš 100% svoje pozornosti djetetu zato što morate pripremiti nekakav obrok, pospremiti nepregledne količine igračaka koje se gomilaju po svim kutovima/policama/ormarima ili možda trebate otići “na tutu”, a možda upravljate i nekakvim motornim vozilom. Uglavnom, potrebna vam je određena količina koncentracije i vremena te bi pažnju vašeg pomlatka bilo poželjno malo, hm, preusmjeriti.

Ovdje na scenu stupa vaš tablet ili smartphone koji može, privremeno, “odglumiti” dadilju i zaokupiti pozornost vaših klinaca. Mislim da svaki roditelj dobro zna kakvi su fascinantni događaji mogući kad djeca imaju višak neusmjerene energije i pozornosti.

No, prije nego što vam dijete odjuri u svijet aplikacija, igrica, crtića i filmova, predložio bih vam nekoliko sitnica koje ne bi bilo loše uzeti u obzir:

  • Prvo i najvažnije – već sam spomenuo kako ovo može biti tek privremeno rješenje i još jednom naglašavam kako je potrebno ograničiti vrijeme koja djeca provode u virtualnim, animiranim i inim svjetovima. Upotrijebite zdrav razum i korištenje tableta ili smartphonea pretvorite u povremeni poticaj ili nagradu.
  • Drugo – airplane/offline način rada; preporuča se da djeca ne koriste ove uređaje dok imaju mogućnost spajanja na internet, ali to uvelike ovisi o odluci roditelja i dobi djeteta, odnosno, o vrsti sadržaja za koju želite da bude dostupna vašim juniorima. Također, offline način rada podrazumijeva smanjeno zračenje uređaja.
  • Treće, poželjno je da dijete donekle shvaća o kakvoj je napravi riječ i da istu ne percipira kao projektil čiju bi dalekometnost bilo poželjno ispitati. Ipak, za svaki slučaj nije loše bar malo zaštiti vaš uređaj sa zaštitnom folijom za ekran i nekim kućištem ili “bumperom” zbog zaštite od ogrebotina i padova. Isto tako, poželjno je da dijete ne koristi dodirnik kao zamjenu za tanjur. Vjerujte mi, ne pišem ovo bez razloga.

Sad ste vrlo blizu tih nekoliko trenutaka koje trebate za sebe i za zadaće kojima se morate posvetiti.

Sadržaj za najmlađe

Još bi bilo poželjno instalirati sadržaj koji bi bio zanimljiv vašem djetetu, a naravno da postoji sijaset aplikacija s omiljenim likovima iz crtića, logičko-didaktičkim igricama i sl. Velik broj spomenutih aplikacija je besplatan, ima besplatnu demo verziju ili su ponekad na rasprodaji. I ovdje važnu ulogu igra zdrav razum i dob djeteta kojem je potrebno prilagoditi dostupni sadržaj. Svakako provjerite koje, odnosno, kakve aplikacije preuzimate. Kratkim istraživanjem ćete prepoznati koje su aplikacije namijenjene kojim dobnim skupinama.

Na kraju još jednom podsjećam na ograničavanje vremena i sadržaja dostupnog djeci na tabletima i pametnim telefonima. Možda sam već dosadan, ali zdrav razum je ponovno od ključne važnosti – ipak vi najbolje poznajete svoje dijete i njegovo ponašanje.

Također, na bespućima interneta postoji još mnogo dodatnog materijala na ovu temu pa predlažem da se maksimalno unaprijed informirate. Manji dio ovih savjeta dolazi upravo s tih bespuća, a veći dio je iz iskustva s mojim trogodišnjakom. Ako sam nešto propustio ili vas još nešto zanima – vidimo se u komentarima.

Bonus za vlasnike Apple iUređaja

U postavkama možete otići u stavku Općenito (“General”) i zatim u podstavku Ograničenja (“Restrictions”). Ovdje možete postaviti PIN i onemogućiti pristup određenom sadržaju, aplikacijama ili radnjama kao što su Safari, kupovina unutar aplikacija (“in-app purchase”) ili brisanje aplikacija (preporuka je da svakako isključite ovu mogućnost da vam aplikacije ne bi misteriozno iščeznule s uređaja – ali, bez brige, deinstalirane aplikacije mogu se uvijek besplatno reinstalirati sve dok koristite isti App Store/iTunes korisnički račun).

Ukoliko ste netom preuzeli novu aplikaciju i imate namjeru ostaviti uključen podatkovni promet ili WiFi, svakako resetirajte uređaj, zato što je u suprotnom moguće još neko vrijeme preuzimati aplikacije (besplatne ili plaćene) bez potrebe za unosom lozinke. Ili zaporke. Odnosno passworda.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.