Direct Media Hrvatska: U 2018. zapošljavanja i result-focused kampanje

Direct Media Hrvatska: U 2018. zapošljavanja i kampanje s fokusom na rezultate

Grupacija Direct Media posljednje je dvije godine radila na pojačavanju tima u Hrvatskoj, a od ljeta je na mjesto lokalnog digitalnog direktora došao Vedran Petranović, koji iza sebe ima godine iskustva u digitalnom marketingu. Kakav nastup planiraju na hrvatskom tržištu u 2018., Vedran i Sanja Lalević-Cvetković otkrivaju u razgovoru.

Iako je grupa Direct Media, koja pruža komunikacijske, oglašivačke i medijske usluge, prisutna u osam zemalja, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Makedoniji, Albaniji i Bugarskoj, ipak ćete je najlakše prepoznati po kampanjama koje je radila u Srbiji. Među njima je kampanja “Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini mog života” koja prije nekoliko godina postala globalno viralna, tu je i dovođenje noviteta na tržište, kao što je real time bidding oglašavanje, a tvrtka se ističe i po podržavanju brojnih vanjskih inicijativa, kao što je oživljavanje lika Nikole Tesle ili Netokracijina konferencija Ladies of New Business. Priznaju kako su najčešće prepoznati po “imidž” kampanjama, što je i logično jer one imaju velik doseg i upečatljiva kreativna rješenja, ali se interno više ponose kampanjama fokusiranima na rezultate u kojima ostvaruju različite ciljeve, jer je to i poanta onoga što rade.

Nakon pitcheva, vrijeme je za fokus na iduću godinu

Vedran, koji je prije Direct Medije radio kao Digital Specialist u agencijama kao što su MediaCom i Advans, otkriva mi kako uskoro i u Hrvatskoj, ali i u drugim regionalnim podružnicama, možemo očekivati dodatno ojačavanje i povezivanje lokalnih timova. U Zagrebu je trenutno prisutna tipična agencijska situacija za kraj godine – nakon kreativnog perioda pitcheva, dolazi matematički period slaganja strategije za nadolazeću godinu:

Naša glavna zadaća je briga o trenutnim klijentima, što uključuje ostvarivanje ciljeva koje naši klijenti postavljaju pred nas. S povećanjem samoga tima, i sukladno reputaciji koju Direct Media ima u regiji, akvizicija novih klijenata se nameće sama po sebi. Sukladno navedenome, u zadnje dvije godine se možemo pohvaliti s akvizicijom nekolikih strateški značajnih klijenata, poput OTP banke, Emirates Airlinea, Forda i PharmaSwissa.

Budući da našim klijentima nudimo full service agencijske usluge, u timu imamo stručnjake iz offline i online svijeta.

Radije zapošljavanje ‘friškog’, umjesto ‘gotovog’ kadra

U planu je i daljnje zapošljavanje, a Vedran otkriva kako su u tvrtki skloniji biranju “friškog” kadra, odnosno onog s manje iskustva, nego već “gotovog”. Iako je to teži put jer uključuje mentoriranje i educiranje kadra kako bi se kreirali stručnjaci, smatra da se na kraju višestruko isplati.

Danas na tržištu nedostaje kvalitetnog kadra iz područja digitalnog marketinga te smo iz tog razloga dodatno motivirani zapošljavati osobe bez iskustva, kako bi se stvorili kvalitetni digitalci, koji će doprinijeti i dodatnom razvoju Direct Medije, ali i tržištu općenito. Kako nam samo iskustvo zaposlenika nije prioritet, gledamo da je osoba motivirana, željna znanja i s afinitetom prema (digitalnom) marketingu, novim medijima i tehnologijama.

Direct Media već godinama, kroz svoju internu Direct Media akademiju, ali i raznim ostalim internim/vanjskim edukacijama, radi na kontinuiranoj edukaciji svojih zaposlenika, a od ovogodišnje Direct Media akademije i svojih klijenata. Edukacija je jedini način da se ostane na samom vrhu kada je o znanju i stručnosti riječ, što je Direct Media prepoznala te je ulagajući u istu uvijek korak ispred.

Sanja Lalević-Cvetković napominje kako je digital i u Hrvatskoj i u Srbiji konačno postao ravnopravan u medijskom miksu.

Nakon zapošljavanja marketingaša, idući u planu su kreativci, a Vedran napominje da ne traže osobe iz tradicionalnih kreativnih agencija – na tradicionalnim kreativcima je da iznose glavne kreativne koncepte koji su nositelji marketinških kampanja (offline i online), dok digitalni kreativci trebaju taj glavni kreativni koncept implementirati na sve online kanale unutar kampanje, kaže:

Digitalni kreativac svakako treba imati kreativnu “žicu”, ali s obzirom na to da je glavni kreativni koncept već odabran, naglasak dolazi na samo poznavanje digitalnih kanala i njihove mogućnosti, a tu dolazimo do digitalnih medijskih specijalista, tzv. “digitalaca”.

Digitalci iz medijskih agencija su ti, koji na temelju rezultata prijašnjih kampanja, znaju prednosti, mane i mogućnosti digitalnih kanala, ali ne samo kanala, već i njihovih pod kanala. Ti podaci im govore kako korisnici konzumiraju i reagiraju na pojedini online kanal i kakva kreativna rješenja najbolje prolaze na tim kanalima.

Ukratko, digital media planner prenosi svoje inpute digitalnom kreativcu, koji na kraju daje zadnje upute produkciji. Na produkciji je da stvori ono što su digitalni planer i digitalni kreativac zamislili. 

Digitalno tržište u Hrvatskoj i u Srbiji stalo je na svoje noge

Sanja Lalević-Cvetković, Digital Media Manager Direct Medije, odnedavno i predsjednica skupštine IAB Srbija, osvrnula se na razlike i sličnosti između hrvatskog i srpskog tržišta, naglasivši da su oba izašla iz faze da više ne mogu ne primjenjivati nešto što se već primjenjuje u svijetu.

Jasno je da postoje ograničenja u području dostupnosti podataka, odnosno istraživanja, ali i bez toga digital i u Srbiji i u Hrvatskoj stao je na svoje noge. Zasluženo je dobio status ravnopravnog uz sve ostale tradicionalne medije u medijskom miksu.

Mediji su ljudi, tako i sam digital ovisi od toga koliko se pojedinci ispred svojih tvrtki zalažu za razvoj i unapređenje usluga i tržišta. I u Hrvatskoj i u Srbiji radimo s izuzetnim profesionalcima i na taj način, što kroz strukovna udruženja, što sa svojim klijentima, pomjeramo tržište naprijed razmjenjujući znanja i iskustva iz obje zemlje.

Stefan Đaković/Ladies of New Business Beograd
Direct Media uključila se i u inicijativu Ladies of New Business.

Što se tiče Direct Medijinog podržavanja raznih inicijativa te pro bono rada, Sanja ističe kako njeguju iste vrijednosti na svakom tržištu, stoga će i u Hrvatskoj imati sluha za slične aktivnosti. Osvrće se i na podržavanje konferencije Ladies of New Business u Beogradu:

U regionalnoj industriji oglašavanja prevladavaju žene, ali kada pričamo o digitalu kao području, prisutno je mišljenje da su muškarci dominantni, zato podržavamo sve inicijative koje doprinose osvješćivanju ravnopravnosti žensko-muškog principa. Mi i osnažujemo poduzetnice da se ohrabre i upuste u istraživanje novih biznisa, novih tehnologija, uz poruku da to nije rezervirano samo za muškarce.

Vođeni nizom primjera u kojima su se žene već dokazale i postigle zavidne rezultate, ovakvim inicijativama želimo poslati poruku svima onima koji možda sumnjaju u svoje sposobnosti ili vjeruju da se neće dobro snaći u svetu tehnologija koji se percipira kao muški.

Budućnost Direct Medije u Hrvatskoj

Za kraj, na pitanje kakve kampanje možemo očekivati u Hrvatskoj u idućoj godini, a iza kojih će stajati Direct Media, Vedran se kroz smijeh vraća na početak razgovora i odgovara – one koje ostvaruju zadane ciljeve.

Zadani cilj kampanje nam je uvijek nit vodilja i cilj je taj koji definira strukturu online kampanje. Drago mi je da radimo na “manjem” tržištu, jer nam ono još uvijek dopušta stvarnu komunikaciju s klijentima i medijima, a ta direktna komunikacija je najčešće onaj tajni sastojak za uspješan medijski plan koji će se izdvojiti od ostalih.

Kako nerijetko imamo regionalne kampanje, vrlo smo često u direktnoj komunikaciji s kolegama iz drugih podružnica. Ta komunikacija omogućuje klijentima da imaju kvalitetnu regionalnu kampanju optimiziranu za svako tržište posebno od strane lokalnih stručnjaka.

Za nas podružnice, ta komunikacija znači učenje.

Komentari

  1. Ivan Horvat

    Ivan Horvat

    18. 12. 2017. u 2:11 pm Odgovori

    Treba spomenuti da je glavna razlika između poslovanja u Srbiji u odnosu na Hrvatsku činjenica da u Srbiji digitalca platiš 5.000 kn bruto, a u Hrvatskoj 10.000 kn bruto.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Kolumna

Portfolio s Dribbblea je kao loše driblanje u utakmici za posao product dizajnera

Dribbble je platforma i zajednica na kojem se dizajneri mogu razvijati, dijeliti radove i zapošljavati. Product design je proces razrade, formiranja i iteriranja proizvoda koji rješavaju korisničke probleme ili adresiraju specifične tržišne potrebe. E sad, na papiru nema razloga da ove dvije stvari budu u sukobu - zašto mi se onda digne kosa na glavi kad u prijavi za product dizajnera dobijem portfolio pun Dribbble radova?

Tehnologija

Domaći ININ uz AI i OCR “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Startupi i poslovanje

Kobe Bryant: košarkaš, Oskarovac, investitor – ulagao je u tvrtke poput Alibabe i Epic Gamesa

Jučer je u 41. godini preminuo Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena koji je svojim uspjesima na terenu i izvan njega zauvijek obilježio ovaj sport.

Društvene mreže

Bartol Šimunić: Da će društvene mreže biti okosnica kampanje Zorana Milanovića odlučilo se još u svibnju

Bio je među prvim community managerima Vlade kad je 2011. došla na društvene mreže, a sada je jedna od ključnih osoba koja je stajala digitalne kampanje novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Internet marketing

Podcast o specifičnostima podcasta u Hrvatskoj kao sadržajnom, ali i oglašivačkom formatu

Podcasti, iako postoje već godinama, očito su format koji će obilježiti digitalno tržište u Hrvatskoj u 2020. tako da je red pozabaviti se njihovim specifičnostima - u obliku podcasta!

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.