Digitalni nomadi na Tajlandu: Prednosti, mane, troškovi i savjeti - iz prve ruke

Digitalni nomadi na Tajlandu: Prednosti, mane, troškovi i savjeti – iz prve ruke

Branka Lukić i Simon Puja, kreativni su dvojac koji stoji iza imena Illeconcept, agencije specijalizirane za brendiranje i osmišljavanje vizualnog identiteta, a krajem prošle godine kao digitalni nomadi boravili su na Tajlandu. Cilj? Vidjeti kako funkcionira koncept ‘zarađivati na Zapadu, a trošiti na Istoku’, a kako je izgledao njihov boravak ondje i što sve čeka buduće digitalne nomade koji se odluče posjetiti Tajland, otkrili su nam u razgovoru.

nomadi_tajland
Branka i Simon su se odlučili za digitalno-nomadstvo na Tajlandu kako bi spojili ugodno s korisnim.

Branka Lukić i Simon Puja, kreativni su dvojac koji stoji iza agencije Illeconcept, specijalizirane za brendiranje kompanija te se tako već tri godine s dvije potpuno različite adrese bave spajanjem različitih vizualnih i kreativnih rješenja u zanimljive cjeline. Iako slobodnog vremena imaju malo, ono je uvijek ispunjeno sportskim aktivnostima ili putovanjima. Tako ih je zadnje putovanje odvelo na Tajland, ali ne na odmor (iako je bilo i toga), već kao digitalne nomade. Cilj? Vidjeti kako je to ‘zarađivati na Zapadu, a trošiti na Istoku’, odnosno spojiti ugodno s korisnim, već na samom početku razgovora objašnjavaju mi Branka i Simon.

Budući da digitalni nomadi obično vole coworking prostore, ni Branka ni Simon nisu izuzetak te su tako posjetili – The Quartet Coworking u Bangkoku te Garage Society na otoku Phuket u mjestu Patong. O svojim dojmovima kažu:

Više nam se svidio The Quarter Coworking u Bangkoku, naprosto zato što je bio u užem centru, nedaleko javnog prijevoza te je nudio potpunu uslugu, od prostora za rad, sobe za noćenje do zajutarka u dijelu gdje se nalazila recepcija. The Quarter Coworking je idealna kombinacija hostela i coworking prostora koji na jednom mjestu nudi sve što je potrebno za boravak nomada.

Cijena coworkinga ovisi o vrsti ponude

Dodaju kako su coworking prostori na Tajlandu ne razlikuju mnogo od onih u Hrvatskoj, ali i ističu zanimljivo uređenje koje varira od klasičnog uredskog pa sve do industrijskog. Kad je riječ o cijenama takvih prostora, slično kao i kod nas, one variraju ovisno o vrsti ponude.

Primjerice, dnevno korištenje prostora od ponedjeljka do petka iznosi 289,00 THB (58,00 kn), paket za 10 radnih dana iznosi 262,00 THB (53,00 kn) dnevno s jednim besplatnim danom, dok je za 20 radnih dana cijena 251,00 THB (50,00 kn) dnevno s tri dodatna dana besplatnog korištenja. Isto je i na otoku, gdje je cijena korištenja bila viša za otprilike 5,00 kn dnevno.

Jedna od najvažnijih stvari za svakog digitalnog nomada je pitanje internetske veze, a Branka i Simon kažu da s Wi-Fi jem nisu imali nikakvih problema, čak ni za vrijeme grmljavine ili u situacijama kad je hrpa korisnika istovremeno surfala. Također, upoznali su korisnike iz različitih dijelova svijeta, Engleske, Italije, Skandinavije i Njemačke, a ispostavio se da je riječ o osobama koje tvrtke šalju na Istok, i to kako bi se pridružili drugom dijelu tima s kojima rade na projektu, i u periodu kada bi njegovo rješavanje online putem zahtijevalo puno više vremena. Branka i Simon ističu:

Atmosfera je bila zadovoljavajuća u oba prostora. Većina korisnika je bila u ‘svom filmu’ i fokusirana na rad, dok je u pauzama također prilično ugodno jer su svi korisnici uglavnom druželjubivi, nenametljivi, simpatični te dijele korisne informacije.

Najveći plus? Pristupačnost coworkera

tajland_coworking
Simon i Branka ističu ugodu atmosferu u oba coworking prostora koja su posjetili.

Za vrijeme boravka na Tajlandu kažu da im se najviše svidjela pristupačnost coworkera te druženje s profilima ljudi različitih kultura, za koje kažu da su nama u potpunosti strane od načina življenja do načina rada i poslovnog razmišljanja.

Kad je riječ o nedostacima, iskreno kažu da ih nije bilo osim lošeg poznavanja engleskog jezika, od recepcije coworkinga do hotela i restorana, što ih je nemalo iznenadilo budući da Tajland zadnje desetljeće slovi za turističku zemlju.

Jutrom obilasci, popodne rad

S obzirom na vremenske zone, zanimalo me kako su si rasporedili obaveze prema klijentima te organizirali dan.

Vremenska razlika je šest sati, stoga smo dan uvijek planirali ranije kako bismo na vrijeme mogli odraditi poslove. Klijente smo svakako pripremili na odlazak na Daleki istok jer nismo bili 100 posto sigurni u to kako će nam funkcionirati povezivost te hoćemo li moći biti online onoliko vremena koliko nam to bude bilo potrebno, bez obzira na to što smo detaljno proučili kako stvari funkcioniraju u njihovim coworking prostorima i što smo pročitali nebrojene forume.

Upravo zbog vremenske razlike, jutarnji sati su im bili nešto laganiji te su ih koristili za šetnje i istraživanje kvartova u kojima su radili. S radom su zatim kretali oko podneva, po tajlandskom vremenu, dok bi emailovi i pozivi krenuli oko 15 sati, kada je u Hrvatskoj bilo oko 9 ujutro te kažu da im nije bio problem uskladiti se i ostati nešto duže ako je to bilo potrebno. Zadnjih pet dana putovanja, uzeli su ‘godišnji odmor’ i obilazili Tajland, a sve mailove rješavali su putem mobitela.

Cijena? 10.000 kuna za dva tjedna

Također, zanimalo me što su sve uključivale pripreme za put i koliko su trajale, a Branka i Simon iskreno kažu kako nisu bile previše zahtjevne.

Karte smo kupili u lipnju, vizu smo rješavali putem, dogovore s prijateljima s kojima smo putovali obavili smo u dva navrata putem Skypea, a ostale smo detalje odredili za vrijeme presjedanja u Dohi (Katar) gdje smo imali 7 sati za proučiti gdje ćemo biti smješteni i kako ćemo si raspodijeliti dan. Stoga, kad bismo računali vrijeme uloženo u cjelokupnu organizaciju puta, koji je ispao i više nego savršen – ne biste nam vjerovali! 🙂

tajland_grad

Naravno, bili samo turist ili digitalni nomad, uvijek je važno voditi računa i o budžetu. Simon i Branka kažu da je njihov budžet za dva tjedna iznosio oko 10.000 kuna. Objašnjavaju kako cijene variraju ovisno o tome koliko ćete vremena provesti ondje, hoćete li koristiti javni prijevoz ili ne, do toga gdje ćete se hraniti.

Smatramo kako je budžet koji smo mi odredili i više nego dovoljan za vrlo dobar provod i ugodan rad na Tajlandu. Naravno, u isti ulazi cijena povratne avionske karte, vize, smještaja u hotelima za vrijeme boravka na Tajlandu, javnog i privatnog transporta, hrane, obilaska znamenitosti i novca koji smo potrošili na raznorazne stvari prema osobnim željama i potrebama.

Koje aplikacije koristiti? Spandee, Maps.me, Booking.com…

Kad je riječ o aplikacijama i alatima koje su koristili za planiranje putovanja, ali i tijekom boravka na Tajlandu, bilo ih je nekoliko, kažu Simon i Branka.

Spendee je aplikacija koja nam je pomogla oko organizacije budžeta i dnevnog doziranja potrošnje kako bismo ostali u predviđenim okvirima. Bez aplikacije Maps.me se ne bismo snašli u tako kratkom vremenu po gradu koristeći prečace, ne bismo pronalazili zanimljive restorančiće do kojih je teško doprijeti i definitivno ne bismo iskoristili mogućnost posjete obližnjih znamenitosti pored onih koje smo ciljano posjetili.

Također, tu je i Weather Live (a može i neka druga srodna aplikacija) koja im je odlično poslužila da dnevne obaveze odvoje od istraživanja grada, a budući da su mjestimični pljuskovi česta pojava na Tajlandu. Popisu korištenih aplikacija treba dodati i Booking.com za rezerviranje smještaja na svim lokacijama gdje su boravili, Skype je bio rezerviran za sastanke s klijentima ili suradnicima, a Branka i Simon su svoju listu zaključili s Alarm Clockom, za koji kažu da ih je ‘bacao u pogon kako bi iskoristili svaku sekundu putovanja’.

Putovanja kao motivacija za rad i razvoj vještina

tajland_plaza
Branka i Simon preporučili su svima koji imaju priliku iskusiti ovako nešto da ne dvoje. 😉

Za kraj, zanimalo me imaju li koji savjet za sve koji razmišljaju o digitalnom nomadstvu, bilo na Tajlandu ili negdje dalje.

Ovakav način rada u kojem kreirate vlastitu poslovnu slobodu i fleksibilnost u radu pa na kraju krajeva i svoju zaradu, iskoristite maksimalno tako što ćete otići u zemlje koje vam mogu pružiti dodatnu motivaciju za rad, uvesti u vaš rad neku novu rutinu ili vam pomoći izgladiti neku vještinu koju možete dobro iskoristiti u budućem poslovanju.

Ako imate priliku i dovoljno ste organizirali, ne čekajte i ne razmišljajte previše, već iskoristite priliku i sve pozitivno što vam se može dogoditi na ovakvim putovanjima, zaključuju Branka i Simon.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Tehnologija

Programeri u prosjeku zarađuju 10.000 kuna, najbolje su plaćeni iOS developeri

Stigli su nam novi rezultati ankete Tomislava Grubišića o plaćama developera u Hrvatskoj za 2019. godinu, donosimo pregled najzanimljivijih podataka na osnovu tehnologija i godina iskustva.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.