Koliko je za vaš posao važna dobra dostava i logistički partner?

Koliko je za vaš posao važna dobra dostava i logistički partner?

Razlog zašto volimo naručivati putem interneta je jednostavan - jednostavnije je jer nam narudžba dolazi na kućnu adresu. Ali kako realizirati dobar sustav dostave ako ste vi taj koji prodaje?

Obožavamo kupovati na internetu. Iako Hrvatska donekle kaska za svijetom, trendovi ukazuju na to da će u ne tako dalekoj budućnosti gotovo sve što budemo htjeli kupiti biti dostupno na nekoj internetskoj trgovini, a kurirske službe koje dostavljaju na adresu morat će koristiti i robote kako bi zadovoljile ogroman broj narudžbi.

Jasno, ako ste OPG ili mali trgovac, ne trebate još razmišljati o robotima, ali nakon što se potrudite stvoriti proizvod koji se sviđa velikom broju ljudi, najgore što se može dogoditi jest da ga predate u ruke nekomu tko s njime neće postupati dobro. Samim time će i vaši kupci biti nezadovoljni.Poljoprivredni proizvodi su posebni po tomu što se mogu pokvariti i treba ih se čuvati posebno, za razliku od tekstila ili nekih sličnih predmeta.

Upravo zbog toga odabir načina dostave može zadati glavobolju, ali ne mora biti baš tako.

Bitno je znati što prodajete – i dostavljate

Na žalost, nisu svi proizvodi isti, i najveće probleme oko dostave stvaraju upravo specifičnosti i posebnosti onog što dostavljate. S jedne strane, morate osigurati da se vaš proizvod dostavi što je moguće brže i sigurnije, a s druge morate biti apsolutno sigurni da su uvjeti dostave najbolji mogući. Lekcije se uče polako, ali sigurno, ali najbolji savjet je da vi sami najbolje znate detalje o svom proizvodu.

Primjerice, ako se bavite lako kvarljivim proizvodima poput mlijeka, morate dostavu organizirati s onim tvrtkama koje mogu garantirati kontrolirane uvjete, što samim time znači kako se radi o specijaliziranim tvrtkama čiji će troškovi biti na žalost i nešto viši.

Kako kažu naši sugovornici iz Wine&More, dostava je jedan od najvećih izazova s kojima su se susreli, i to upravo zbog specifičnosti vina kao proizvoda koje se pakira u staklenu ambalažu. Najbolji način za borbu protiv ovog je standardizacija i odabir kvalitetnog partnera, a postotak loma boca se za njih ovim načinom spustio na samo 1% svih boca, dok je u počecima on iznosio gotovo 30%.

Imajte na umu i gdje dostavljate – ako će se vaš proizvod prevoziti do udaljenih krajeva, imajte na umu da se mora prevesti posebnim vozilima, pogotovo ako se radi o hrani ili piću kakve većinom proizvode OPG-ovi.

Nekada je bolje odraditi sam

Ako vam je sama pomisao na dostavu dovoljna da vas obuzmu brige, možete se povesti primjerom Stipe Dumančića, koji je otkrio posve drugačiji način dostave.

Naime, Stipe nekoliko mjeseci prikuplja narudžbe za svoje proizvode a zatim radi malu turneju Hrvatskom gdje on osobno dovozi proizvode na razne lokacije na kojima se mogu preuzeti od strane kupaca. Ovaj način dostave osigurava to da vam svaki proizvod u ruku da baš Stipe, a i da će sve što se prevozi biti garantirano, budući da je proizvode pakirao i prevozio čovjek koji ih je i stvorio.

Naravno, ovaj način ne može odgovarati svima, ali dobro je znati da nekada možete i preuzeti stvari u svoje ruke.

Dobar partner zlata vrijedi

Česti problem kod OPG-a je u tome što je jednostavno vrlo teško pronaći pravog partnera za dostavu vaših proizvoda, čak i ako prodajete neke najosnovnije stvari. Naš savjet ovdje je da jednostavno pokušate što je moguće bolje objasniti dostavljačkoj tvrtki što točno trebate i ispitati imaju li oni adekvatne uvjete za pravilan transport. Kada se radi o plaćanju, dobar dio Hrvata i dalje preferira plaćanje pouzećem stoga bi najbolje bilo započeti s tim načinom te potom dodati plaćanje karticama u vašoj web trgovini kako biste olakšali transakcije vama i kupcima.

Iskustva OPG-a koji su se snašli na tržištu možete saznati u našem ekskluzivnom videu!

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.