Traži se developer mobilnih aplikacija, a kriteriji su...

Traži se developer mobilnih aplikacija, a kriteriji su…

Želite li stvoriti mobilnu aplikaciju ili sudjelovati u njenom razvoju? Vaš klijent ili šef žele isto? Vjerujte mi, niste jedini. Na tržištu postoje deseci servisa za kreiranje generičnih mobilnih aplikacija koje će zadovoljiti jednostavnije potrebe. Ukoliko želite više, morate krenuti pravim razvojnim putem. Ako niste developer, trebat ćete naći jednu programersku dušu ili čak tvrtku koja će vam pomoći u realizaciji mobilne aplikacije. Koji su kriteriji? Iznenadit ćete se.

Želite li stvoriti mobilnu aplikaciju ili sudjelovati u njenom razvoju? Vaš klijent ili šef žele isto? Vjerujte mi, niste jedini. Na tržištu postoje deseci servisa za kreiranje generičnih mobilnih aplikacija koje će zadovoljiti jednostavnije potrebe. Ukoliko želite više, morate krenuti pravim razvojnim putem.

Ako niste developer, trebat ćete naći jednu programersku dušu ili čak tvrtku koja će vam pomoći u realizaciji mobilne aplikacije. Koji su kriteriji? Iznenadit ćete se, a kao developeru bi vam isti ovi kriteriji mogli poslužiti u poslu.

Potrebu za mobilnim aplikacijama iskazuje sve više pravnih subjekata, ali i privatnih osoba vođenih željom za (samo)reklamom ili potrebom izražavanja vlastitih stavova i uvjerenja što je Luka već spomenuo u poslovnom planu vaše mobilne aplikacije. Aplikacija može korisnicima pomoći u odrađivanju nekih zadataka ili predstavljati novi proizvod te uslugu. Da bi bila uspješna, korisniku mora biti zanimljiva i privlačna.

Serijom članaka o razvoju mobilnih aplikacija za Android, Symbian, iPhone i druge mobilne platforme Netokracija vas uvodi uz vodeće hrvatske stručnjake za mobilne i internetske tehnologije u svijet appova.

Od planiranja i izrade do promocije i slaganja korisničkog sučelja, u tome nas podržava Ovi by Nokia na kojemu možete naći pregršt mobilnih aplikacija kao i objaviti vlastitu.

Prije svega – platforma

Odgovor na pitanje “Kome je aplikacija namijenjena?” diktirati će odabir platforme za koje će se aplikacija izraditi. Pored planetarno popularnih iOS i Android sustava, tu su i Symbian, BlackBerry, webOS, Maemo, MeeGo te Java ME. Pokrivanje svih platformi uvelike poskupljuje razvoj, stoga je potrebno pokloniti veliku pozornost ovome problemu. Troškove razvoja u velikoj većini slučajeva snosi naručitelj aplikacije, a ponekad se mogu podijeliti između naručitelja i samog proizvođača (developera).

Izborom sustava za koje će se aplikacija raditi određuje se i njen proizvođač. Na domaćem tržištu rijetke su tvrtke koje razvijaju mobilne aplikacije za više od tri platforme. Većina proizvođača podržava najraširenije sustave, iOS, Android i Symbian. Pažnju prilikom odabira treba pokloniti i već izdanim naslovima u produkciji ili koprodukciji developera.

Kako odabrati developera?

Partnera ili suradnika koji će odraditi projekt prema zamisli naručitelja nije lako naći. Cijena je sigurno najlakši i o tome ne moramo u detalje, ali nemojte gledati isključivo koliko će vas netko koštati. Kriteriji koje bi trebao zadovoljavati su sljedeći:

  • Iskustvo u razvoju projekata koji su barem načelno slični naručiteljevom – Nedovoljno iskustvo sigurno će prouzročiti neželjene zastoje. Razvoj za mobilnu platformu krije veliki broj sitnica čije je rješavanje moguće samo uz iskustvo rješavanja istih ili sličnih situacija.
  • Prosječna ocjena pojedinih projekata na tržištu barem 3.00 – Iako korisnici aplikacija često subjektivno ocjenjuju preuzeti sadržaj, velika većina će dati racionalnu ocjenu. Iz mase komentara svakako treba zanemariti one infantilne, a uzeti u obzir argumentirane.
  • Aktivnost na društvenim mrežama poput Twittera i Facebooka – Ukoliko tvrtka ili njen predstavnik nisu aktivni na društvenim mrežama, smanjuju si šansu slučajnog pronalaska. Neaktivnost može biti uzrokovana velikom količinom posla ili nerazumijevanjem osnova društvenih mreža. Krajnosti oba slučaja treba izbjegavati.
  • Održavanje konferencija i/ili predavanja, poželjno i u regiji – Prisustvom na razvojnoj sceni potvrđuje se status razvijatelja. Sudjelovanjem na konferencijama razvojne tvrtke daju javnosti uvid u vlastite projekte i sposobnosti.
  • Spremnost na suradnju i poštivanje želja naručitelja – Veliki broj suradnika neće proći ovaj kriterij. Poštivanjem narudžbe partneri i suradnici pokazati će svoju ozbiljnost, a velikom spremnošću na suradnju i sudjelovanjem u projektu izvan programerskih okvira mogu samo pridonijeti uspjehu cijelog projekta.

Klasična potraga pomoću tražilice možda neće donijeti željene rezultate stoga je potrebno krenuti u istraživanje. Na trgovinama aplikacija treba pronaći proizvod dovoljno sličan željenom produktu te pogledati tko ga je izradio. Ukoliko se radi o klasičnoj razvojnoj tvrtki, kontaktirajte ih.

Najveća zamka koja čeka naručitelja nalazi se u suradnji s tvrtkama koje posluju globalno, a sjedište im se nalazi u Indiji ili Kini. Radi kulturoloških razlika previše se vremena može utrošiti na dogovore i usuglašavanje stavova, pa se u konačnici suradnja može i prekinuti zbog šuma u komunikaciji. Trebali biste igrati na sigurno i odabrati developere iz regije koji mogu biti skuplji, ali bar problema u komunikaciji ne bi smjelo biti.

Imate developera, trebat će mu dokumentacija

Nakon odabira platforme i developera aplikacije potrebno je napraviti smisleni dokument koji će opisati sve funkcionalnosti aplikacije. Ozbiljan razvoj nikako ne može započeti ukoliko takav dokument ne postoji. Dokument mora sadržavati funkcionalnosti aplikacije, posebne funkcionalnosti koje su vezane uz platformu za koju se izrađuje te rokove za međukorake prilikom razvoja.

Jeste li ažurirali dokumentaciju?

Osim korisničkim i tehničkim karakteristikama aplikacije potrebno je obratiti pozornost na izgled korisničkog sučelja i korisnički doživljaj do kojeg dolazi prilikom korištenja aplikacije. Loše dizajnirano sučelje ili nelogično postavljeni korisnički elementi mogu umanjiti vrijednost i najboljeg tehničkog rješenja.

Prema dokumentu može krenuti i razvoj aplikacije. Vrlo rijetko izrada mobilnih aplikacija prelazi rok od tri mjeseca, što nam kazuje da je razvoj dinamičan i zahtjeva čestu komunikaciju između naručitelja i developera. Tokom razvoja potrebno je osigurati dovoljan broj različitih uređaja na kojima će se aplikacija testirati. Ukoliko developer nema pristup uređajima koji pokrivaju barem 80 posto tržišta, naručitelj bi trebao osigurati pristup do istih. Aplikacija koja nije dovoljno testirana frustrirati će korisnike i samim time smanjiti broj potencijalnih preuzimanja.

Iako se razvoj mobilnih aplikacija može činiti jednostavnim – nije. Morat ćete poštivati pravila i procedure kao i kod klasičnog razvoja. Izrada čak i zabavnih aplikacija za mobilnu platformu nije tek puka zabava. To je posao.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Infinum i Porsche pokreću Porsche Digital Croatia – Car otkriva što će privući više od 100 zaposlenika!

U razgovoru s Tomislavom Carom otkrivamo što su zaista planovi novog 50-50 projekta hrvatskog Infinuma i jednog od vodećeg proizvođača automobila na svijetu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Koje su prednosti i izazovi pokretanja AI startupa iz EU otkrila nam je Hajdi Ćenan

Europska unija želi da desetljeće pred nama bude pravo digitalno desetljeće Europe. No, koje izazove mora riješiti da bi se doista postiglo?

Kultura 2.0

Krizi unatoč, EU planira održati obećanje i postati istinski digitalna. Kako?

Bez obzira na snažne gospodarske posljedice koje je na europska gospodarstva ostavila koronakriza, posebice proljetni lockdown, Europska komisija nije odustala od svojih glavnih inicijativa, paralelne zelene i digitalne tranzicije. Što bi to moglo značiti i za biznise, ali i za same građane, provjerili smo.

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.