Traži se developer mobilnih aplikacija, a kriteriji su...

Traži se developer mobilnih aplikacija, a kriteriji su…

Želite li stvoriti mobilnu aplikaciju ili sudjelovati u njenom razvoju? Vaš klijent ili šef žele isto? Vjerujte mi, niste jedini. Na tržištu postoje deseci servisa za kreiranje generičnih mobilnih aplikacija koje će zadovoljiti jednostavnije potrebe. Ukoliko želite više, morate krenuti pravim razvojnim putem. Ako niste developer, trebat ćete naći jednu programersku dušu ili čak tvrtku koja će vam pomoći u realizaciji mobilne aplikacije. Koji su kriteriji? Iznenadit ćete se.

Želite li stvoriti mobilnu aplikaciju ili sudjelovati u njenom razvoju? Vaš klijent ili šef žele isto? Vjerujte mi, niste jedini. Na tržištu postoje deseci servisa za kreiranje generičnih mobilnih aplikacija koje će zadovoljiti jednostavnije potrebe. Ukoliko želite više, morate krenuti pravim razvojnim putem.

Ako niste developer, trebat ćete naći jednu programersku dušu ili čak tvrtku koja će vam pomoći u realizaciji mobilne aplikacije. Koji su kriteriji? Iznenadit ćete se, a kao developeru bi vam isti ovi kriteriji mogli poslužiti u poslu.

Potrebu za mobilnim aplikacijama iskazuje sve više pravnih subjekata, ali i privatnih osoba vođenih željom za (samo)reklamom ili potrebom izražavanja vlastitih stavova i uvjerenja što je Luka već spomenuo u poslovnom planu vaše mobilne aplikacije. Aplikacija može korisnicima pomoći u odrađivanju nekih zadataka ili predstavljati novi proizvod te uslugu. Da bi bila uspješna, korisniku mora biti zanimljiva i privlačna.

Serijom članaka o razvoju mobilnih aplikacija za Android, Symbian, iPhone i druge mobilne platforme Netokracija vas uvodi uz vodeće hrvatske stručnjake za mobilne i internetske tehnologije u svijet appova.

Od planiranja i izrade do promocije i slaganja korisničkog sučelja, u tome nas podržava Ovi by Nokia na kojemu možete naći pregršt mobilnih aplikacija kao i objaviti vlastitu.

Prije svega – platforma

Odgovor na pitanje “Kome je aplikacija namijenjena?” diktirati će odabir platforme za koje će se aplikacija izraditi. Pored planetarno popularnih iOS i Android sustava, tu su i Symbian, BlackBerry, webOS, Maemo, MeeGo te Java ME. Pokrivanje svih platformi uvelike poskupljuje razvoj, stoga je potrebno pokloniti veliku pozornost ovome problemu. Troškove razvoja u velikoj većini slučajeva snosi naručitelj aplikacije, a ponekad se mogu podijeliti između naručitelja i samog proizvođača (developera).

Izborom sustava za koje će se aplikacija raditi određuje se i njen proizvođač. Na domaćem tržištu rijetke su tvrtke koje razvijaju mobilne aplikacije za više od tri platforme. Većina proizvođača podržava najraširenije sustave, iOS, Android i Symbian. Pažnju prilikom odabira treba pokloniti i već izdanim naslovima u produkciji ili koprodukciji developera.

Kako odabrati developera?

Partnera ili suradnika koji će odraditi projekt prema zamisli naručitelja nije lako naći. Cijena je sigurno najlakši i o tome ne moramo u detalje, ali nemojte gledati isključivo koliko će vas netko koštati. Kriteriji koje bi trebao zadovoljavati su sljedeći:

  • Iskustvo u razvoju projekata koji su barem načelno slični naručiteljevom – Nedovoljno iskustvo sigurno će prouzročiti neželjene zastoje. Razvoj za mobilnu platformu krije veliki broj sitnica čije je rješavanje moguće samo uz iskustvo rješavanja istih ili sličnih situacija.
  • Prosječna ocjena pojedinih projekata na tržištu barem 3.00 – Iako korisnici aplikacija često subjektivno ocjenjuju preuzeti sadržaj, velika većina će dati racionalnu ocjenu. Iz mase komentara svakako treba zanemariti one infantilne, a uzeti u obzir argumentirane.
  • Aktivnost na društvenim mrežama poput Twittera i Facebooka – Ukoliko tvrtka ili njen predstavnik nisu aktivni na društvenim mrežama, smanjuju si šansu slučajnog pronalaska. Neaktivnost može biti uzrokovana velikom količinom posla ili nerazumijevanjem osnova društvenih mreža. Krajnosti oba slučaja treba izbjegavati.
  • Održavanje konferencija i/ili predavanja, poželjno i u regiji – Prisustvom na razvojnoj sceni potvrđuje se status razvijatelja. Sudjelovanjem na konferencijama razvojne tvrtke daju javnosti uvid u vlastite projekte i sposobnosti.
  • Spremnost na suradnju i poštivanje želja naručitelja – Veliki broj suradnika neće proći ovaj kriterij. Poštivanjem narudžbe partneri i suradnici pokazati će svoju ozbiljnost, a velikom spremnošću na suradnju i sudjelovanjem u projektu izvan programerskih okvira mogu samo pridonijeti uspjehu cijelog projekta.

Klasična potraga pomoću tražilice možda neće donijeti željene rezultate stoga je potrebno krenuti u istraživanje. Na trgovinama aplikacija treba pronaći proizvod dovoljno sličan željenom produktu te pogledati tko ga je izradio. Ukoliko se radi o klasičnoj razvojnoj tvrtki, kontaktirajte ih.

Najveća zamka koja čeka naručitelja nalazi se u suradnji s tvrtkama koje posluju globalno, a sjedište im se nalazi u Indiji ili Kini. Radi kulturoloških razlika previše se vremena može utrošiti na dogovore i usuglašavanje stavova, pa se u konačnici suradnja može i prekinuti zbog šuma u komunikaciji. Trebali biste igrati na sigurno i odabrati developere iz regije koji mogu biti skuplji, ali bar problema u komunikaciji ne bi smjelo biti.

Imate developera, trebat će mu dokumentacija

Nakon odabira platforme i developera aplikacije potrebno je napraviti smisleni dokument koji će opisati sve funkcionalnosti aplikacije. Ozbiljan razvoj nikako ne može započeti ukoliko takav dokument ne postoji. Dokument mora sadržavati funkcionalnosti aplikacije, posebne funkcionalnosti koje su vezane uz platformu za koju se izrađuje te rokove za međukorake prilikom razvoja.

Jeste li ažurirali dokumentaciju?

Osim korisničkim i tehničkim karakteristikama aplikacije potrebno je obratiti pozornost na izgled korisničkog sučelja i korisnički doživljaj do kojeg dolazi prilikom korištenja aplikacije. Loše dizajnirano sučelje ili nelogično postavljeni korisnički elementi mogu umanjiti vrijednost i najboljeg tehničkog rješenja.

Prema dokumentu može krenuti i razvoj aplikacije. Vrlo rijetko izrada mobilnih aplikacija prelazi rok od tri mjeseca, što nam kazuje da je razvoj dinamičan i zahtjeva čestu komunikaciju između naručitelja i developera. Tokom razvoja potrebno je osigurati dovoljan broj različitih uređaja na kojima će se aplikacija testirati. Ukoliko developer nema pristup uređajima koji pokrivaju barem 80 posto tržišta, naručitelj bi trebao osigurati pristup do istih. Aplikacija koja nije dovoljno testirana frustrirati će korisnike i samim time smanjiti broj potencijalnih preuzimanja.

Iako se razvoj mobilnih aplikacija može činiti jednostavnim – nije. Morat ćete poštivati pravila i procedure kao i kod klasičnog razvoja. Izrada čak i zabavnih aplikacija za mobilnu platformu nije tek puka zabava. To je posao.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja držeći se sljedećih pravila ponašanja:

  • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome)
  • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
  • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime (Hrvoje Lončar) ili barem ime i inicijala (Hrvoje L.) te pravu email adresu. Kako koristimo podatke koje tamo ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni marketing

Stiže Nielsen ONE, Sveti gral mjerenja digitalnog i linearnog videa. Što to znači za agencije i klijente?

Ako ste dio marketinške industrije, vjerojatno znate da su digitalni i linearni svijet u potpunosti odvojeni - mjeriti ih i potom uspoređivati je trenutno doslovno nemoguće. Hoće li Nielsen svojim analitičkim alatom donijeti dugo iščekivano rješenje?

Društvene mreže

Rangiramo 5 najvećih komunikacijskih failova za kraj 2020. i početak 2021.

U kriznim situacijama veća je šansa da ćete pogriješiti u komunikaciji, ali veća je i šansa da će tu grešku netko primijetiti. Evo koje smo mi primijetili posljednjih tjedana…

Tehnologija

Može i bez tvornica: Hrvatska kao “meka” za R&D automobilske industrije!

2020. je za domaći IT donijela mnogo dobrih vijesti, a kakav potencijal naši stručnjaci donose za industriju automobila u 2021. i narednim godinama otkrili su nam Tomislav Car (Porsche Digital Croatia) i predstavnici dSPACE Engineeringa.

Što ste propustili

Novost

Denis Jašarević novi je predsjednik uprave tvrtke IN2

Dosadašnji Izvršni direktor IN2 grupe za Zdravstvo i javnu upravu Denis Jašarević postaje predsjednik Uprave ove domaće tehnološke tvrtke.

Startupi i poslovanje

AI: 2020. smo pokazali: “može se i iz Hrvatske”, 2021. to trebamo i dokazati!

Na početku 2020. pitali smo se može li se hrvatska AI priča pomaknuti s mrtve točke... Danas možemo reći da bez sumnje jest! Ali treba nam još bolja suradnja - i zajednice i akademije i države - kako se ne bi vratili na staro.

Digitalni marketing

Stiže Nielsen ONE, Sveti gral mjerenja digitalnog i linearnog videa. Što to znači za agencije i klijente?

Ako ste dio marketinške industrije, vjerojatno znate da su digitalni i linearni svijet u potpunosti odvojeni - mjeriti ih i potom uspoređivati je trenutno doslovno nemoguće. Hoće li Nielsen svojim analitičkim alatom donijeti dugo iščekivano rješenje?

Digitalni mediji

Facebook, Airbnb i druge platforme stisnule Trumpove pristaše pred inauguraciju

Donald Trump od danas više nije predsjednik SAD-a, a već danima prije leđa su njemu i njegovim pristašama okrenule gotovo sve tehnološke tvrtke i platforme.

Startupi i poslovanje

LAUNCHub je već investirao u hrvatske startupe, a sad su zatvorili fond od minimalno 44 milijuna eura!

LAUNCHub, bugarski VC koji je svojevremeno uz Eleven bio jedini early stage fond u Hrvatskoj i Srbiji, vraća se s podebljanim fondom za startupe u SEE i široj CEE regiji.

Kultura 2.0

Staro računalo i oprema vam skupljaju prašinu? Donirajte ih učenicima iz potresom pogođenih područja

Imate starije računalo koje još uvijek radi, ali baš pikirate nabaviti novo? Donirajte staro za školarce koji su zbog potresa ostali bez svojih školskih računala!