Demo Day Zagrebačkog inkubatora poduzetništva zaokružio prvu godinu rada

Demo Day Zagrebačkog inkubatora poduzetništva zaokružio prvu godinu rada

Ivo Špigel otvara ZIP-ov Demo Day (slika: Hrvoje Mihajlic)
Ivo Špigel otvara ZIP-ov Demo Day (slika: Hrvoje Mihajlic)

Danas je održan prvi Demo Day u organizaciji Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, na kojemu su se predstavili startupi koji su u ZIP ušli u jesen 2012. godine, odnosno, ZIP-ova prva generacija. Predstavili su što su od tada napravili, u kojoj su fazi te koji su im budući planovi.

Demo Day je otvorio Ivo Špigel koji je istaknuo kako je ovo za sve ZIP-ovce iznimno važan dan.

Danas završava formalni dio ZIP programa za prvu generaciju, a prošlo je točno godinu dana od samog osnivanja Inkubatora. Prije godinu dana, kada smo počeli razmišljati o pokretanju ZIP-a, nismo imali točnu predodžbu o tome kako će sve to izgledati, a posebice nismo znali koliko će nam to vremena oduzimati. Uhvatili smo se i organiziranja velikog broja različitih događaja, poput konferencija, kao što je Startup Island, no izuzetno smo zadovoljni postignutim i ponosni na timove.

Naglasak današnjeg dana bio je na timovima koji su pitchali, odnosno, predstavljali svoje rezultate. Prvi je predstavljen Publiconn.com, društvena mreža za organizacije koje koriste javna ili privatna financiranja, kao i organizacije koje nude takva sredstva. Branimir Šloser ukratko je predstavio gdje su sada:

Poslovni je model baziran na pretplati, osnovni je besplatan, a postoje i tri koja se plaćaju. Prije četiri mjeseca sustav je javno lansiran, a sada imamo 2000 korisnika iz 50 zemalja. Sredstva koja su dostupna preko ove mreže prelaze iznos od milijarde dolara.

Darijan Škarica predstavlja Mash.me (slika: Hrvoje Mihajlic)
Darijan Škarica predstavlja Mash.me (slika: Hrvoje Mihajlic)

Darian Škarica predstavio je Mash.me, s entuzijastičnim pitchem – uz ovaj servis možete biti tko god želite i gdje god želite!

Svi volimo zabavne filmove, kao što su The Avengers i Shrek. No što je potrebno da takve filmove napravimo s našim prijateljima i obitelji? Puno vremena, znanja i novca. No, Mash.me to mijenja – ne trebaju vam skupi softver i hardver, niti znanje o animaciji.

Dakle, riječ je o sustavu koji korisnicima omogućuje jednostavnu izradu animiranih filmova, a samim time bi svatko mogao stvarati animirane likove za velike brendove. Počeli su razgovore s Warner Brosom, koji je zainteresiran za ideju. Lansiranje projekta je planirano za rujan ove godine.

Fieldpod, Backway, nutrioCode…

Marin Glibić govorio je o projektu Fieldpod.net, sustavu “u oblaku” za tvrtke koje obavljaju posao na terenu. Iznio je probleme s kojima se takve tvrtke susreću, a koje Fieldpod može riješiti:

Fieldpod je web aplikacija za korisnike u uredu, a postoji i Android aplikacija za korisnike na terenu. Jednostavan je i pametan sustav za upravljanje, a omogućuje praćenje i organiziranje aktivnosti na terenu. Statistike su u stvarnome vremenu, može se provjeriti učinkovitost, što omogućuje poboljšanje produktivnosti cijele tvrtke.

Konkurencija je jaka, ali Glibić navodi da su njihova rješenja kompleksna i univerzalna, dok se Fieldpod specijalizirao za tvrtke koje rade popravke na terenu. Sada su u pregovorima s Ciscom, a nalaze se u privatnoj beti.

Mihovil Barančić dodijelio je timovima certifikate, čime su dobili ZIP Alumni status (slika: Hrvoje Mihajlic)
Mihovil Barančić dodijelio je timovima certifikate, čime su dobili ZIP Alumni status (slika: Hrvoje Mihajlic)

BackWay.me omogućuje pronalazak lokacije na kojoj ste bili i na koju se želite vratiti, a predstavio ju je Božidar Ševo.

Ako se nalazite na nepoznatom mjestu i pronađete zanimljivu lokaciju, kako ćete se vratiti? Možete koristiti usluge kao što su Google karte, ali one koriste podatkovni promet, što nije zgodno ako ste u roamingu. Backway koristi GPS, stoga radi potpuno offline.

Aplikacija se može preuzeti za iOS uređaje, a planira se koristiti za turistička odredišta i događaje, poput konferencija, a Ševo je napomenuo kako rade poseban projekt za konferenciju Rockpaperstartups.

Tifani Protić iz ContentKOD.com tima predstavila je model elektroničkog poslovanja nutrioCode, baze podataka o prehrambenim proizvodima, koja je temeljena na EU standardima za olakšavanje izrade podataka o sastavu prehrambenih proizvoda i distribucije tih podataka krajnjim potrošačima.

Za sve ljubitelje stripova tu je projekt 2D-market.com. Tim je napravio trgovinu za nezavisne autore stripova koji mogu dijeliti svoj rad s onima koji žele čitati njihova djela. Kako kažu, daju poveznicu između fanova i ponude. Problem su im predstavljali pirati, ali umjesto da se bore s njima, odlučili su surađivati s dijelom njih – pirati i dalje rade ono što su do sada radili, a 2D market rješava legalni dio.

Nove snage ZIP-a

Dva tima iz nove generacije, koja su do sada ostvarila najveći napredak, također su se prezentirala danas. Prvi je bio projekt Sport In Time, kojega je predstavio Bruno Blumenschein. Riječ je o platformi namijenjenoj medijskim tvrtkama za tekstualni prijenos sportskih događaja. Početkom svibnja puštena je MVP verzija, a za dva mjeseca bit će i beta verzija.

Plan nam je ići regionalno, a nakon službenog lansiranja, idemo i na druga tržišta, poput španjolskog.

Bruno Blumenschein na predstavljanju projekta nove generacije ZIP-a (slika: Hrvoje Mihajlic)
Bruno Blumenschein na predstavljanju projekta nove generacije ZIP-a (slika: Hrvoje Mihajlic)

Drugi novi tim je Appointment Labs, alat koji stranicama za grupnu kupovinu i uslužnim djelatnicima, kao i kupcima, omogućava brz dogovor termina za kupljene usluge, bez potrebe za mnoštvom telefonskim poziva.

Naše rješenje prodajemo direktno stranicama za grupnu kupovinu, a ne krajnjim korisnicima. Poslovni plan je takav da uzimamo mali postotak od svake prodane ponude.

Inače, između predstavljanja timova i njihovih startupa prikazan je i film, odnosno, video kompilacija fotografija svih značajnih konferencija, natjecanja i okupljanja koje je ZIP u proteklih godinu dana organizirao. Tom je prilikom Damir Sabol istaknuo:

Volimo komunicirati kroz rezultate, a nadam se da ćemo za godinu dana moći pokazati još više.

Saša Cvetojević dodao je na kraju kako je bio iznenađen kvalitetom timova, i prve i druge generacije, koji uče i sami, ali i jedni od drugih. Mihovil Barančić dodijelio je timovima certifikate čime su dobili status ZIP Alumni.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!