DanubeIT: Mobile je ključ vašeg poslovanja

DanubeIT: Mobile je ključ vašeg poslovanja

Ovogodišnja DanubeIT konferencija koja je održana tokom vikenda na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu, ugostila je predavače poput Randala Juliano Pereire, Marca Bisschopa, Dragana Varagića te Olge Mirković-Maksimović i našeg glavnog i odgovornog urednika, Ivana Brezaka Brkana. Oni su kroz predavanja i panel diskusiju dotakli temu istraživanja mogućnosti social i mobile sveta.

randal_danubeit
Randal Juliano Pereira – Thompson Reuters

Ovogodišnja DanubeIT konferencija koja je održana tokom vikenda na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu, ugostila je predavače poput Randala Juliano Pereire, Marca Bisschopa, Dragana Varagića te Olge Mirković-Maksimović i našeg glavnog i odgovornog urednika, Ivana Brezaka Brkana. Oni su kroz predavanja i panel diskusiju dotakli temu istraživanja mogućnosti social i mobile sveta.

Prvi dan konferencije otvorio je glavni organizator i direktor Vojvodina ICT Clustera, Milan Šolaja, koji je istakao važnost ove dve kategorije kada su u pitanju inovacije u poslovnom sektoru. Nakon njega na scenu je stupio Randal Juliano Periera iz Thompson Reutersa koji je prisutnima govorio o digitalnoj strategiji ove medijske korporacije.

Buduće generacije diktiraju tempo

On je istakao da danas čak 74% tinejdžera i mladih osoba pristupa Internetu upravo preko pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja, te kako je nužno kako za velike, tako i za male kompanije, da ostvare dobru mobilnu strategiju koju mogu ispratiti u celosti. Randal je takođe dodao da je važno služiti se već dostupnim alatima poput Facebookovog Open Grahpa, koji je The Guardianu pomogao u akvizicji mlađe čitalačke publike.

Neke stvari jednostavno su predodređene da se dese. Jedna od njih je i mobile svet koji je napravio neviđenu revoluciju u veoma kratkom roku.

Nakon Randalovog izlaganja usledila je panel diskusija na kojoj se diskutovalo o uspešnim srpskim startupima i projektima. Kao jedan od najuspešnijih domaćih startupa naveden je upravo Limundo, čija je predstavnica, Ogla Mirković-Maksimović, izjavila da je ovoj kompaniji trebalo otprilike sedam godina da dostigne profitabilnost. Iako se čini da je to dosta vremena, ona je istakla da je kompanija uspešna upravo zahvaljujući odličnom timu ljudi koji je prepoznao najbolju strategiju razvoja.

panel_diskusija_danubeit
Ogla Mirković-Maksimović – Limundo

Olga je takođe dodala da čak 10% od ukupnog Limundovog saobraćaja dolazi putem mobilnih uređaja. Tom prilikom, ova kompanija uskoro će pokrenuti sopstveni API koji će biti baziran na njihovom servisu, a koji će developeri moći da iskoriste kako bi došli do zarade pri izradi aplikacija. Ovaj potez, odličan je pokazatelj da ova kompanija ozbiljno razmatra nove načine distribuiranja sadržaja.

Content is King!

Ivan Brezak Brkan otvorio je poslepodnevni deo konferencije svojim predavanjem o tome zašto je mobile veoma značajan kada je distribuiranje sadržaja u pitanju.

ivan_danubeit
Ivan Brezak Brkan – Netokracija

On je istakao da čak 30% Netokracijinih ukupnih pregleda dolazi upravo putem mobilnih uređaja te da je naša responzivna stranica ključni faktor koji čitaocima omogućuje konzumiranje istog sadržaja samo u drugoj formi.

Poenta je da čitaocima bude dostupan kompletan sadržaj, samo u drugoj formi.

Ivan je dodao da je prilikom prošlogodišnjeg redizajniranja Netokracije mobilni pregled uzet kao inicijalna linija vodilja, jer se celokupan proces u tom slučaju sveo na pronalaženje fundamentalnih karakteristika koje čitaoci najviše koriste. Prilikom kreiranja mobilne strategije, kompanije danas polaze od desktop iskustva, što je u potpunosti pogrešno. Suprotno tome, trebali bi da krenu od mobilnog iskustva jer je kasnije znatno lakše dodavati nove funkcije i opcije, istakao je Ivan.

Crowdfunding i Freemium modeli su budućnosti

Nakon Ivana na scenu je stupio Dragan Varagić, profesor i Internet konsultant, koji je prisutne uputio u pojam crowdfundinga (društvenog prikupljanja novca). On je istakao Kickstarter i Indiegogo kao dve najpopularnije platforme za prikupljanje finansijskih sredstava od strane zainteresovanih pojedinaca. Ove platforme već su osvojile svet, a njihova primena može se sve češće videti i na našim prostorima budući da se određeni broj startupova okreće upravo crowdfundingu kao novom modelu za prikupljanje neophodnih finansija.

Kada promenimo način na koji komuniciramo, mi menjamo zajednicu.

Pored crowdfundinga, Dragan je pričao i o freemium modelu kao poslonom modelu koji je za svega nekoliko godina postao dominantan u gotovo svim sektorima. Jedan od najboljih domaćih primera jeste Nordeus, čiji je najpoznatiji proizvod, fudbalski menadžer Top Eleven, osvojio svet upravo zahvaljujući freemium modelu poslovanja koji je korisnicima omogućio kompletno igračko iskustvo i to totalno besplatno. Ukoliko korisnici žele da napreduju brže te da dođu do pojedinih beneficija, oni se okreću in-app kupovini, gde za svega nekoliko dolara mogu doći do željenih dodataka.

dragan_varagic_danubeit

Koliko je ovaj poslovni model isplatljiv najbolje govori činjenica da se prošle godine Nordeusov novačani obrt merio u milionima evra, a da su prognoze za ovu godinu još veće budući da Top Eleven iz meseca u mesec beleži rekordnu dnevnu posećenot i interakciju.

Drugi dan DanubeIT konferencije bio je posvećen B2B (business to business) matchmaking na kome su učestvovali predstavnici kako domaćih, tako i stranih kompanija sa ciljem povezivanja i buduće saradnje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?