CroNightLife optužio Spotie za plagiranje ili promocija vlastitog projekta optužbom boljega

CroNightLife optužio Spotie za plagiranje ili promocija vlastitog projekta optužbom boljega

Ukrali su vam ideju na kojoj ste radili tako dugo i što ćete sad? Tužiti ih, jer je u pitanju pravda. Na žalost, nije u pitanju pravda kada autori jedne mobilne aplikacije odluče optužiti drugi startup da su im ukrali odnosno plagirali ideju. No baš je CroNightLife optužio Spotie, startup koji je svoju ideju predstavio na Techcrunch Disruptu u Pekingu te osvojio prvu nagradu na nedavnom Startup Standupu u Beogradu, da su ih plagirali. Ivan Burazin, suosnivač Spotieja, obavijestio me kako je dobio obavijest od odvjetnika tvrtke Kreativne aplikacije d.o.o. koji su ga obavijestili kako će obavijestiti “sve tiskovine” o plagijatu. Užasno, pa pogledajmo stoga obje aplikacije, Spotie i CroNight Life.

Ideja? Plagijat!

Ukrali su vam ideju na kojoj ste radili tako dugo i što ćete sad? Tužiti ih Obavijestiti odvjetnika , jer je u pitanju pravda. Na žalost, nije u pitanju pravda kada autori jedne mobilne aplikacije odluče optužiti drugi startup da su im ukrali odnosno plagirali ideju. No baš je CroNightLife optužio Spotie, startup koji je svoju ideju predstavio na Techcrunch Disruptu u Pekingu te osvojio prvu nagradu na nedavnom Startup Standupu u Beogradu, da su ih plagirali.

Ivan Burazin, suosnivač Spotieja, obavijestio me kako je dobio obavijest od odvjetnika tvrtke Kreativne aplikacije d.o.o. koji su ga obavijestili kako će obavijestiti “sve tiskovine” o plagijatu. Užasno, pa pogledajmo stoga obje aplikacije, Spotie i CroNight Life.

Klubovi i karta lokacija... prva runda.

Prvi ekran – nema sličnosti. CroNightLife je besplatna aplikacija koja vam daje pregled najboljih mjesta za popiti kavu ili izaći u Hrvatskoj dostupna na više jezika poput mađarskog, francuskoj, slovenskog i ruskog. Spotie je lokacijska mobilna aplikacija kojom sami kroz integraciju lokacijskih društvenih mreža otkrivate lokacije i događaje bilo gdje u svijetu. Zasad je jedino zajedničko da su mobilne, lokacijske aplikacije.

Lokacije i popis korisnika - druga runda.

Drugi ekran i postavke – nema sličnosti. Spotie ima svoju web aplikaciju tako da su mobilne aplikacije zapravo klijentske aplikacije u kojima se također možete povezati putem društvenih mreža. Možete se prijaviti na događaje, komunicirati s korisnicima, pozivati druge na događaje itd. U CroNightLifeu ne možete ništa od toga. Svaki Spotiejev korisnik ima svoj profil, kao što smo već najavili na Netokraciji, dok u CroNightLifeu imate pregled događaja, ali ne i profil.

Branimir Lukač i Domagoj Sabljo iz CroNightLifea komentiraju za Netokraciju situaciju. Daljnje Branimirove komentare možete naći u komentarima članka:

Najprije vam moram reći da mi je pomalo i žao što se nitko od dečki iz Splita nije želio osobno javiti kako bi izmijenili podrobnije informacije. Javio se jedino u više navrata gospodin Matko Cvitanović koji ih je financirao i koji je ustvrdio da oni zaista nisu napravili nikakovu zaštitu “autorskog djela” iako je sve propisano Zakonom i nužno je isto poštivati radi sigurnosti projekta u koji se ulazi. Sve je to unastajanju i razvijanju projekta, jedne takove ideje u cjelini, vrlo skupo i zaista je i najkreativnijim znalcima teško vlastite ideje provesti ako za to ne postoje i znatna financijska sredstva. Stoga je moj osnovni cilj u nastajanju ideje oko svega bio kako je zaštiti. Sve što se od mene kao autora očekivalo je da poštujem zakone i tako i sebi pomognem. To sam i učinio 10. 13. 2011.g.

Nažalost, i predstavnici aplikacije SPOTIE tvrde da je autorstvo njihovo, a ja tvrdim da je autorstvo isključivo moje i KREATIVNIH APLIKACIJA , d.o.o., i to od 10. 03. 2011.g. Sve što će eventualno iz istoga proizaći odlučiti će naši punomoćnici i mi, zajedno, kada za to dođe vrijeme. I nedavno predstavljanje u Beogradu je prezentacijske naravi (uz veliku podršku i pompu medija) a sve u cilju iznalaženja investitora. Za razliku od njih mi naš projekt za sada sami financiramo. I stoga polako razvijamo. On ima svoj zamjetljiv oblik, on je u upotrebi i koristi ga cijeli svijet.

Ali, još od 18. stoljeća poznato je da se autorsko djelo nastaje tako da određena ZAMISAO – IDEJA dobiva zamjetljiv oblik (formu). Ideje dobivaju zamjetljiv oblik pomoću različitih sredstava izražavanja ovisno o području u kojemu nastaju. Nažalost, ovdje se prema Zakonu a i drugoj literaturi, radi o prijevarnom imitiranju tuđeg djela kao bitnom obilježju plagijata.

Prema odredbama čl. 9 st. 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima ( N.N. 167/2003) autoru pripada autorsko pravo na njegovom autorskom djelu činom stvaranja autorskog djela, a prema članku 13 istog zakona autorsko pravo sadržava imovinska prava autora, moralna prava autora i druga prava autora. Imovinskim pravom autora štite se imovinski interesi autora u pogledu njegovog autorskog djela i autor prema članku 18 Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima ( N.N. 167/2003) ima isključivo pravo, pored ostalog, priopćavanje autorskog djela javnosti te mu za svako korištenje autorskog djela pripada naknada.

Prema uputi iz odvjetničkog ureda gospodina Envera Vučetića imam zamolbu da objavite moj demanti (ili sličan tekst u istom omjeru i na istom mjestu).

U svakom slučaju sve što bude u ovom problemu nužno te što određuje Zakon i drugi Europski propisi i međunarodne konvencije, iskoristiti će se u zaštiti autorskog djela u svim vidovima.

Lijepi pozdrav!

S poštovanjem,

Branimir Lukač i Domagoj Sabljo

direktori tvrtke KREATIVNE APLIKACIJE, d.o.o.

“Normalan” novinar bi vam u ovom trenutku rekao da sami prosudite, ali kao bloger ću samo reći da je ovo jedna od situacija od kojih mi postaje mučno. CroNightLife i Spotie nisu idejno nimalo slične osim što su temeljene na lokacijama mjesta i događaja poput stotina pa i tisuća drugih aplikacija. Prije bi Foursquare mogao tužiti oba navedena projekta…

…ali neće! Zašto? Jer ni Spotie, ni CroNightLife nisu ukrali intelektualno vlasništvo na koje Foursquare ima patent ili upotrijebili njihov kod, već su napravili idejno slično rješenje. U regiji i svijetu često govorimo o softverskim patentima i ta rasprava će se sigurno nastaviti, ali srećom u ovom slučaju ne moramo ni to uzimati u obzir. CroNightLife je Spotiejeu naveo kako su im ukrali ideju koju su istovremeno u tom slučaju ukrale tisuće drugih lokacijskih aplikacija, od kojih ćete desetke naći upravo u Hrvatskoj.

Na moje pitanje je li im Spotie ukrao kod ili grafičko rješenje, Branimir Lukač odgovara da nisu, već ideju.

Promocija? Optužite nekoga!

Na žalost, čini se da su političke metode marketinga ušle u tehnološki svijet. CroNightLife je inzistirao kako će se se obratiti medijima o tome kako im je nagrađen i popularan hrvatski startup maznuo ideju. U redu. Kreativne aplikacije potom su kontaktirali organizatore događaja, među njima i Vukašina Stojkova, organizatora Startup Standupa kako:

Smatramo da ne zaslužuju takve pohvale, dapace zasluzuju negativne kritike i ponistavanje uspjeha.

Vukašin za Netokraciju daje svoje mišljenje

Iako su u pitanju slični koncepti moje je čvrsto uverenje da ovde ne može biti niti govora o plagiranju i verujem da u tome ekipa koja se smatra oštećenom greši i preteruje. Moja preporuka njima, kao što sam im već preneo, je da se ne opsedaju konkurencijom i svojom sličnošću sa drugim proizvodima već da ne gube vreme i da se fokusiraju na svoj proizvod i kvalitetom nastoje pobediti na tržištu.

Čini se da aplikacije nisu slične, a neki bi mogli pomisliti kako se CroNightLife zapravo želi promovirati optužujući drugi, vrijedan tim za plagiranje. No to bi bilo ružno, zar ne? Čak i kada bi se radilo o zaista sličnoj ideji, mjesta optužbama nema. Društvenih mreža bilo je mnogo, od lokacijskih samo Gowalla i Foursquare. Slični koncepti, ali je u konačnici Foursquare dobio. Što bi tek Kolektiva trebala napraviti na našem tržištu s desecima kopija? …a Groupon?

Vaša ideja ne vrijedi ništa ako od nje ne napravite uspješan projekt. Those who don’t inovate, litigate, rekli bi naši američki prijatelji po interesu za startupe.

Komentari

 1. Oleg

  Oleg

  30. 11. 2011. u 7:20 pm Odgovori

  Haha, pazi odvjetnik im javio da ce obavijestit sve “tiskovine”.. Nadam se da je taj odvjetnik neki frend, da ga ne placaju jer nije zasluzio ni lipe.. 😀

 2. Branko

  Branko

  30. 11. 2011. u 7:46 pm Odgovori

  Zamolio bih autora ovog teksta da ponovo razmotri uporedni test, uzimajući u vidu sledeće stvari koje je verovatno greškom prevideo u upoređivanju ove dve aplikacije:
  – Već na prvom ekranu mogu se primetiti sličnosti: Naziv obe aplikacije je u gornjem delu ekrana; Oba naziva ispisana su belim fontom, dok u reči umetnuti drugi elementi (u prvom slučaju druga boja, u drugom sitilizovano slovo i); Tu je naravno i sličnost u samom imenu… imena obih aplikacija se završavaju na slovo E.
  – Ispod naziva je po 5 ikonica (u oba slučaja) sa nazivom ikonica ispod samih ikonica; U obe aplikacije ponovo font iste boje i ni manje ni više sentriran po sredini;
  – Drugi ekran: Ponovo naziv aplikacije gore, dugmići sa ikonama dole…
  – Identičan broj ikonica na dnu ekrana u obe aplikacije!
  – Između (prethodno pomenutih spornih) naziva i (prethodo pomenutih, spornih) ikonica, ponovo (malo je reći) sličnost: Neke reči, ispisane nekim slovima…
  – I ako do sada niste primetili sličnost: Oba ekrana su identičnih rezolucija (u pixel) i obe slike su iscrtane od tačaka tzv pixela…

  Jedino što bih ja, kao neutralni posmatrač, ovde mogao dodati je da ovde neko nije objektivan! 🙂

 3. Branimir Lukac

  Branimir Lukac

  30. 11. 2011. u 8:30 pm Odgovori

  Gospodine Brezović Brkan,
  Poslao sam vam mail sa komentarom na vaš upit o problemu koji je očito – ne bez razloga – izazvao veliki interes.
  Nije korektno da objavljujete nešto što vam uopće nisam rekao. Niti jednom riječju. Niti ja a niti nitko iz odvjetničkog ureda nije rekao „da ćemo tužiti“. To je pametnima uvijek krajnja opcija. Zato me iznenadjuje što to „spuštate“ očito s namjerom na takav nivo. Koji razlog je, ako ne očita-ciljana namjera, da u jednom samo detalju upišete četiri jezika a ispustite ostalih 10 svjetskih? Pametnom za razumjeti dovoljno.
  Isto tako nije korektno što citirate sve, od g-dina Burazina iz Splita do g-dina Stojkova iz Beograda a ništa od poslanog vam sa naše strane – ne. No, nisam sklon medijima jer od njih se može imati i velike koristi ako ste uz njih ali i štete ako oni tako, zbog interesa, odluče.
  Osim toga ovdje se ne može uspoređivati vizualni izgled, već je riječ o IDEJI koja je provedena a u slučaju SPOTIEA „prerađena“ i razrađivana, uz napomenu da niti investitor SPOTIA, g-din Matko Cvitanović nije nikada ništa vidio. Nema nikakove izrađene tzv verzije, priča se samo o nakanama i razradi istog.
  Žao mi je što ste ovako ovo prokomentirali. Iz ovoga se vidi da, nažalost, ne razumijete o čemu je riječ. Pogledajte tekst iz Jutarnjeg lista: http://www.jutarnji.hr/dalmatinci-iza-svjetski-nagradivanog-servisa-spotie–sa-svojom-revolucionarnom-aplikacijom-pokorit-cemo-japan–rusiju-i-hong-kong-/989994/
  K tome, nije lijepo da na ovakav način vrlo ozbiljni projekt „pljujete“ i predstavljate. Branimir Lukač

  KREATIVNE APLIKACIJE d. o. o.
  Maksimirska 94
  10000 Zagreb
  Zagreb, 30. studenoga 2011.g.
  Tel/fax 2321-686
  Mob 091 557 1 886
  099 7955 388
  MB 2745763
  OIB 50180117560

  https://www.netokracija.com
  Gospodin: Ivan Brezović Brkan

  Predmet: odgovor na vaš upit.

  Poštovani gospodine Brezović Brkan, zahvaljujem na mailu. Šaljem vam moj komentar na sve:

  Najprije vam moram reći da mi je pomalo i žao što se nitko od dečki iz Splita nije želio osobno javiti kako bi izmijenili podrobnije informacije. Javio se jedino u više navrata gospodin Matko Cvitanović koji ih je financirao i koji je ustvrdio da oni zaista nisu napravili nikakovu zaštitu “autorskog djela” iako je sve propisano Zakonom i nužno je isto poštivati radi sigurnosti projekta u koji se ulazi. Sve je to u nastajanju i razvijanju projekta, jedne takove ideje u cjelini, vrlo skupo i zaista je i najkreativnijim znalcima teško vlastite ideje provesti ako za to ne postoje i znatna financijska sredstva. Stoga je moj osnovni cilj u nastajanju ideje oko svega bio kako je zaštiti. Sve što se od mene kao autora očekivalo je da poštujem zakone i tako i sebi pomognem. To sam i učinio 10. 13. 2011.g.
  Nažalost, i predstavnici aplikacije SPOTIE tvrde da je autorstvo njihovo, a ja tvrdim da je autorstvo isključivo moje i KREATIVNIH APLIKACIJA , d.o.o., i to od 10. 03. 2011.g. Sve što će eventualno iz istoga proizaći odlučiti će naši punomoćnici i mi, zajedno, kada za to dođe vrijeme.
  I nedavno predstavljanje u Beogradu je prezentacijske naravi (uz veliku podršku i pompu medija) a sve u cilju iznalaženja investitora. Za razliku od njih mi naš projekt za sada sami financiramo. I stoga polako razvijamo. On ima svoj zamjetljiv oblik, on je u upotrebi i koristi ga cijeli svijet.
  Ali, još od 18. stoljeća poznato je da se autorsko djelo nastaje tako da određena ZAMISAO – IDEJA dobiva zamjetljiv oblik (formu). Ideje dobivaju zamjetljiv oblik pomoću različitih sredstava izražavanja ovisno o području u kojemu nastaju.
  Nažalost, ovdje se prema Zakonu a i drugoj literaturi, radi o prijevarnom imitiranju tuđeg djela kao bitnom obilježju plagijata.

  Prema odredbama čl. 9 st. 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima ( N.N. 167/2003) autoru pripada autorsko pravo na njegovom autorskom djelu činom stvaranja autorskog djela, a prema članku 13 istog zakona autorsko pravo sadržava imovinska prava autora, moralna prava autora i druga prava autora.

  Imovinskim pravom autora štite se imovinski interesi autora u pogledu njegovog autorskog djela i autor prema članku 18 Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima ( N.N. 167/2003) ima isključivo pravo, pored ostalog, priopćavanje autorskog djela javnosti te mu za svako korištenje autorskog djela pripada naknada.

  Prema uputi iz odvjetničkog ureda gospodina Envera Vučetića imam zamolbu da objavite moj demanti (ili sličan tekst u istom omjeru i na istom mjestu).

  U svakom slučaju sve što bude u ovom problemu nužno te što određuje Zakon i drugi Europski propisi i međunarodne konvencije, iskoristiti će se u zaštiti autorskog djela u svim vidovima.

  Lijepi pozdrav!

  S poštovanjem,

  Branimir Lukač i Domagoj Sabljo
  direktori tvrtke KREATIVNE APLIKACIJE, d.o.o.

  • Ivan Brezak Brkan

   Ivan Brezak Brkan

   01. 12. 2011. u 4:50 am Odgovori

   Zdravo Branimire,

   Ispravljen navod o “tuženju” na početku – ionako u ostatku teksta govorimo o optužbama, a ne tuženju. Vaš komentar je ručno odobren kao i svi drugi PRVI komentari na Netokraciji. Žao mi je što je trebalo malo više, ali sam ih linkao unutar članka da budu vidljivi.

   Ja vas ne “pljujem”. Nisam ni u jednom trenutku rekao da ne znate čime se bavite itd., ali jesam rekao da nemate osnove za optužbu plagijata. Žao mi je što smatrate da kad vam netko predstavi protuargumente to “pljuvanje”. Volio bih čuti i čekam na email vaše argumente koje točno to “ideje” su vam ukrali, kao što i Stevica spominje…

 4. Stevica Kuharski

  Stevica Kuharski

  30. 11. 2011. u 9:46 pm Odgovori

  Globalno trziste je ogromno, globalna konkurencija nemilosrdna, a tvrtka iz drzave od 4.5 mil stanovnika od kojih je 1.3 mil radno aktivno odluci potkopavati tvrtku iste/slicne djelatnosti iz iste te drzave? Cak i ako se radi tek o media stuntu, vrlo je ruzno. G. Lukac i g. Sabljo se trebaju probuditi i shvatiti da smo premali da si podmecemo, da nam buducnost lezi jedino u suradnji. Osim, naravno, ukoliko ne zele napredovati dalje od svog dvorista. Tada je to sasvim druga prica…

 5. Branimir Lukac

  Branimir Lukac

  30. 11. 2011. u 10:00 pm Odgovori

  Gospodine Brezović Brkan, na komentarima netokracije sve brisete. Zasto?
  Poslao sam vam mail sa komentarom (koji sam zbog javnosti pokušao poslati i na komentare) na vaš upit o problemu koji je očito – ne bez razloga – izazvao veliki interes.
  Nije korektno da objavljujete nešto što vam uopće nisam rekao. Niti jednom riječju. Niti ja a niti nitko iz odvjetničkog ureda nije rekao „da ćemo tužiti“. To je pametnima uvijek krajnja opcija. Zato me iznenadjuje što to „spuštate“ očito s namjerom na takav nivo. Koji razlog je, ako ne očita-ciljana namjera, da u jednom samo detalju upišete četiri jezika a ispustite ostalih 10 svjetskih? Pametnom za razumjeti dovoljno.
  Isto tako nije korektno što citirate sve, od g-dina Burazina iz Splita do g-dina Stojkova iz Beograda a ništa od poslanog vam sa naše strane – ne. No, nisam sklon medijima jer od njih se može imati i velike koristi ako ste uz njih ali i štete ako oni tako, zbog interesa, odluče.
  Osim toga ovdje se ne može uspoređivati vizualni izgled, već je riječ o IDEJI koja je provedena a u slučaju SPOTIEA „prerađena“ i razrađivana, uz napomenu da niti investitor SPOTIA, g-din Matko Cvitanović nije nikada ništa vidio. Nema nikakove izrađene tzv verzije, priča se samo o nakanama i razradi istog.
  Žao mi je što ste ovako ovo prokomentirali. Iz ovoga se vidi da, nažalost, ne razumijete o čemu je riječ.

 6. Luka

  Luka

  30. 11. 2011. u 11:28 pm Odgovori

  jadnici, ništa drugo, umjesto da prouče kako je spotie napravio aplikaciju
  pa svoju poboljšaju na osnovu toga oni ovako… a i da im jesu mazunuli ideju (što nisu) opet se nemaju šta bunit, ideje su bezvrijedne.

  al bar su se ukopili lijepo u ovaj predizborni šljam i sveopće tužakanje 🙂

 7. Bojan

  Bojan

  01. 12. 2011. u 8:56 am Odgovori

  Ovdje je više nego očito da je autor jedne aplikacije ljubomoran na medijsku pozornost koju dobivaju drugi i to mu ne da mira. Danas nije sposobnost samo napraviti aplikaciju već je i promovirati i prodati. Ako to ne znate, ima tko zna…

  Čak i ako ste zaštitili “ideju” siguran sam da je niste zaštitili za cijeli svijet već samo za RH, tako da bilo tko može iz BiH recimo uploadati aplikaciju i nemate nikakva prava. 🙂

  Meni je jednom direktna konkurencija kopirala stranicu teksta iz mog časopisa, sa dizajnom i svim tipfelerima, a odvjetnik (nakon što mi je uzeo 1.000 kn) je objasnio da tu nema kruha i da im ništa ne možemo…

 8. Eden Kirin

  Eden Kirin

  01. 12. 2011. u 10:13 am Odgovori

  Sad ću ih ja sve tužiti jer je _slična_ aplikacija za vikendi.com razvijena još prije godinu i pol dana: Weekend in Croatia ~ Android Application v1.02 By Ivica Sindicic | Travel & Local http://bit.ly/stbbKr

  Je, priznajem da je ružna, nije se previše radilo na izgledu, ali radi. I bila je u funkciji prije obje ove navedene.

  Eto 🙂

 9. Luka Sucic

  Luka Sucic

  01. 12. 2011. u 11:02 am Odgovori

  Da nije žalosno bilo bi smješno. A što je najgore ovo nije prvi put da čujem za sličnu situaciju tj sličan stav a većina ih ima zajednički nazivnik = elementarno nepoznavanje ne samo zakona nego i načina na koji funckionira tech svijet.

 10. Boris Krstovic

  Boris Krstovic

  01. 12. 2011. u 11:09 am Odgovori

  Heh, Balkane moj 🙂

  Svaka razumna kompanija (da ne spominjem startape) izbegava direktan konflikt do trenutka kada je trziste previse malo da bi dozvolilo rast jedne od kompanija… U praksi to obicno vazi samo za velike korporacije, a kod nas vikanje “lopov” ocigledno pocinje vec na prvom koraku, u nedostatku jasnijeg plana za egzekuciju.

  Savet Mateu i Ivanu – tuzite ih za povredu ugleda (licnog).

 11. Vedran.M

  Vedran.M

  01. 12. 2011. u 11:09 am Odgovori

  Mislim da je ovo smiješno što vidim, gledam i pitam se na čemu osnivaju “optužbu” za plagijat, dali je u pitanju dizajn (nije), dali je funkcionalnost (nije), a jedino na šta se zaista nekog i može optužit u svijetu softvera (krađa programskog koda), niti toga nema.
  Ja ne znam koliko su momci iz kreativnih aplikacija dugo u softveru i koliko se razume kako tržište funkcionira, jer po tome imamo masu PC kasa koje sliče jedna na drugu pa čak i funkcioniraju na isti način, što bi tek trebao reći MS Office VS Open Office…mislim i da ne nabrajam milijune drugih softvera koji sliče jedan na drugog i imaju slične funkcionalnosti.
  I sam imam tvrtku koja se bavi razvojem softvera, i savjetujem momke iz kreativnih da nastave dalje i da se trude napraviti proboj na tržištu, uspjeh ne dolazi preko noći, takav je život a ovdje nema nikakvog govora o plagiranju i samo ćete sebi štetu napraviti.

 12. dude

  dude

  01. 12. 2011. u 11:40 am Odgovori

  Ovo jednostavno mora biti marketinški stunt. Tužiti nekoga za krađu ideje koja sama po sebi nije originalna je nešto što se ni u Americi ne događa.

  S druge, marketinški trik ima svakog smisla. Za par mjeseci svi ćemo znat imena CroNightLife te Spotie ali vjerojatno se nećemo sjećat kako ih znamo, te gdje smo ih čuli. S obzirom da nemam iPhone niti sam korisnik takvih aplikacija ovo mi je prvi susret s tim proizvodima.

  Ovako nešto se ne isplati kratkoročno budući da ovdje NITKO nema pozitivno mišljenje o CroNightLife te Kreativinim aplikacijama ali dugoročno se možda čak isplati. Ne kažu bezveze “There is no such thing as bad publicity”.

 13. Tonči Jukić

  Tonči Jukić

  01. 12. 2011. u 8:11 pm Odgovori

  Zar nebi trebao netko obavijestiti i Foursquare o plagijatu ideje? Inače, čujem da i Microsoft tuži Facebook zbog… Facebooka. Ni Oracle ne miruje – jako su bijesni zbog SQL Servera.

  Inače, naši su sudovi zatrpani tužbama desetaka firmi koje proizvode knjigovodstveni softver, tako da ne znam kako će proći Grouponova međunarodna tužba protiv 45 hrvatskih tvrtki za grupnu kupovinu – doći će do zastare! 😛

  Lukač i Sabljo bi se trebali više pozabaviti razvojem projekta, umjesto loše reklame koju ovako imaju u publici koja čita ovakve blogove i medije u kojima cmizdre.
  Kao IT-ovcu promatraču sa strane se čini da zapravo nemaju dovoljno kompetentan tim da projekt završe kao softver na vrijeme i prije Spotiea, unaprijede kao bolje rješenje, promoviraju ili prodaju pa pokušavaju zaustaviti konkurenciju prijetnjama, pljuvanjem i tužbama.

  To je u bespoštednom svijetu poslovne ljige i đungli preživljavanja legitimna taktika, kakvu uostalom i Apple primjenjuje na Samsungu, ali malo će im teže to ići s obzirom da nemaju anglosaksonski pravni sustav i novac i odvjetnike kakve ima Apple.

  Čak i da imaju sustav u kojem to prolazi, hrvatsko pravosuđe je ionako smijurija i cirkus pa se Spotie ne treba oko toga brinuti.

 14. Siniša

  Siniša

  03. 12. 2011. u 2:50 am Odgovori

  Koliko sam ja upoznat, u Europi, pa tako i u Hrvatskoj samo kôd app. i dizajn mogu spadati pod autorsko pravo, sama funkcionalnost softvera ne spada u autorsko pravo, te se ne može patentirati, za razliku od SAD-a.

 15. goran

  goran

  04. 12. 2011. u 3:30 pm Odgovori

  A marketing šta drugo, no možda bi malo objektivnosti dobro došlo jer i već sam naslov je subjetkivan. Zašto bi spotie bio bolji projekt? Znaći već sam naslov implicira subjektvinost:)

 16. Vladimir

  Vladimir

  05. 12. 2011. u 7:55 pm Odgovori

  Ja mislim da se tuže međusobno samo da bi drugi pisali o njima. Kako kažu i loša reklama je reklama.

  Sada će svaki zainteresirani korisnik ići skinuti obje aplikacije da vidi u čemu je razlika, brojevi downloada se nabijaju 🙂

 17. goran

  goran

  05. 12. 2011. u 8:33 pm Odgovori

  @Vladimir u pravu si, ja potražio i jednu i drugu i tako nešto bi mi trebalo:)… No spotie nisam pronašao pa me čudi kako aplikacija može biti bolja a nije na marketu (android). No malo sam se razočarao sa Cro Night LIft, očekivao sam ipak više sadržaja. E tu bi sad Spotie trebao uskočiti jer je sadržaj ipak korisnički kreiran no to je opet mač sa dvije oštrice, nema garancije da je informacija provjerena:)

 18. Mario M

  Mario M

  06. 12. 2011. u 9:26 am Odgovori

  @Vladimir i @goran pa radi se o dva potpuno razlicita koncepta. Spotie je drustvena mreza i LBS, a ovi su napravili popis klubova u gradovima. Wtf?!?!? Takvih aplikacija ima 1000000000 na trzistu i to je upravo problem koji Spotie rjesava. Ne moras svugdje na svijetu skidat aplikaciju da bi vidio sto se tu događa nego koristis jedinstvenu platformu… A da bi rjesenje bilo skalabilno – koriste korisnicki generirane sadrzaje. Istina, filtriranje kvalitete moraju opet bazirat na korisnicima i prijavama losih sadrzaja. Ali Foursquare i slicni servisi izvrsno rade na istom principu i daju dosta dobre informacije o lokacijama… Vjerujem da Spotie moze na isti nacin dat i informacije o dogadjajima.

 19. ILI NET

  ILI NET

  07. 11. 2014. u 11:38 pm Odgovori

  Meni se ovo osobno čini kao promocija oba servisa.
  I prilično mi je degutantno da se objavljuju prepiske e-mailova koje bi trebale biti poslovni dokument koji podliježe diskreciji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.