Crnogorska .Me domena najbrže je rastuća nacionalna domena u Europi!

Crnogorska .Me domena najbrže je rastuća nacionalna domena u Europi!

Crnogorska .Me domena u postocima je najbrže rastuća domena Europe, u konkurenciji svih mogućih europskih državnih domena odnosno ccTLD-ova (country code top level domains) koji uključuju i hrvatsku .hr, slovensku .si te srpsku .rs domenu pa dakako i domene većih europskih zemalja poput Njemačke (.de) i Španjolske (.es). .Me (Montenegro) domena svoj uspjeh duguje timu koji radi na njenoj komercijalizaciji iz Podgorice pri čemu je polovica svih .me domena registrirana u SAD-u, a sveukupno se .Me registiralo u više od 200 zemalja širom svijeta.

.Me domena raste brzo!

Crnogorska .Me domena u postocima je najbrže rastuća domena Europe, u konkurenciji svih mogućih europskih državnih domena odnosno ccTLD-ova (country code top level domains) koji uključuju i hrvatsku .hr, slovensku .si te srpsku .rs domenu pa dakako i domene većih europskih zemalja poput Njemačke (.de) i Španjolske (.es).

.Me (Montenegro) domena svoj uspjeh duguje timu koji radi na njenoj komercijalizaciji iz Podgorice pri čemu je polovica svih .me domena registrirana u SAD-u, a sveukupno se .Me registiralo u više od 200 zemalja širom svijeta.

Rezultat je to najnovijeg istraživanja Centra, neprofitne organizacije koja okuplja državne TLD-ove i njihove menadžere kako bi promovirala visoke standarde i najbolje poslovne prakse među domenskim organizacijama. Dok hrvatskom vršnom .hr domenom upravlja CARNet, u Crnoj Gori njom upravlja tvrtka doMEn odnosno .Me Registry koja je projekt razvijen u partnerstvu s najvećim svjetskim registrom domena GoDaddy, crnogorskom hosting tvrtkom Me-net i tvrtkom za potporu domenskim organizacijama Afilias.

Rast europskih državnih domena (Centr DomainWire Report Autumn 2012.)

Zbog značenja .Me ne samo u regionalnim, već i svjetskim okvirimadomena se promovira širom svijeta, a njen uspjeh je rezultirao i organizacijom Web Fest.Me konferencije koja će ove godine po drugi put održati u Budvi – Web Festu je Netokracija i prošle godine bila medijski partner, a .Me je podržao i Netokracijino nedavno predstavljanje u Zagrebu. DoMEnova voditeljica marketinga Nataša Đukanović ekskluzivno je za Netokraciju dala svoje dojmove:

Pravi život domena se vidi tek posle par godina postojanja, posebno ako su u pitanju novi domeni, nije fer upoređivati nove domene koji su stari tek dvije godine i “stare” domene kao sto su .DE i .UK. Tako da se dugo vremena nismo ni hvalili ovim rezultatima.

Danas pak, kad nas je neko drugi pohvalio šta da kažem :), osim da sam ponosna na to što sve više ljudi širom svijeta prepoznaje .me kao svoj lični izbor, i sve više i bolje shvata za šta je .me najbolji.

Ponosna sam da kazem i da je .me svojevrstan digitalni ambasador Crne Gore u svijetu, i veliki broj naših poslovnih partnera je već bio u posjeti Crnoj Gori kao turisti. Tako da država nema samo prihod od .me domena nego i od turizma koji ljude iz digitalnog svijeta dovodi i u turističku posjetu

Nataša otkriva kako je više od polovine .Me domena registrirano u SAD-u, 10 posto u Velikoj Britaniji, a velik broj i u Japanu, Francuskoj i Rusiji – sveukupno su .Me domene registrirane u više od 200 zemalja.

Po Centrinom DomainWire Stat Reportu za jesen 2012. .Me je najbrže rastuća europska državna domena u postocima, a za njom slijede Cipar i Mađarska. Besplatan izvještaj otkriva i neke druge zanimljive informacije: primjerice da je prosječna europska domena duga 11.2 znakova, dok je preko 60 posto domena registrirano u komercijalne odnosno poslovne svrhe.

Napomena: .Me je jedan od klijenata Netokracijine matične tvrtke.

ponuda

Komentari

 1. Luka

  Luka

  13. 07. 2012. u 8:51 am Odgovori

  najsmješniji dio članka “.Me (Montenegro) domena svoj uspjeh duguje timu koji radi na njenoj komercijalizaciji iz Podgorice” je možeš mislit, da su dali malom muji da ju prodaje koji nikad čuo za internet nije i on bi napravio iste rezultate, neš ti problema prodat .me domenu, šta taj tim kad je tako dobar ne uzme promovirat .hr ili neku drugu domenu koja nema neko “značenje” na eng jeziku pa da vidim kako bi je prodali 🙂

 2. Crnogorac

  Crnogorac

  19. 07. 2012. u 11:44 am Odgovori

  Haha, tako je Luka. Korupcija brate, a osmotri malo prezime menadžerice. Da su imali pojma, ne bi outsorsovali sve zasta treba znanja. Tipa blog im uredjuje maticna tvrtka netokracije, kako kazu u tekstu. Jeste vala, jaka su hosting kompanija, preprodaja tudjeg hostinga preko tudje skripte.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.

Sponzorirano

Koliko dobar WiFi u kafiću treba biti da bi gosti bili zadovoljni?

Na redu je i zadnja epizoda serijala Digitalni kafići kroz koji se bavimo ključnim stavkama na koje jedan uspješan kafić treba paziti u digitalno vrijeme. U 4. epizodi otkrivamo zašto je kafićima bitno istaknuti se dobrom WiFi vezom.

Kolumna

Kako riješiti izazove rada na projektu: Od nekompetentnih voditelja do loše komunikacije

Nedavno smo imali smo zgodan slučaj. Radi se o većem projektu, u njemu učestvuje više tvrtki. Krovna tvrtka, između ostaloga, ima i svog voditelja projekta. Radi se o osobi koja za takav posao nije kompetentna iz jednostavnog razloga - ne poznaje osnovne elemente od kojih se upravljanje projekata sastoji.