Creepypasta: Urbane horor internetske legende

Creepypasta: Urbane horor internetske legende od kojih će vam se tresti tipkovnice!

Da, danas je Noć vještica i ne, nećemo ići u smjeru rasprave o porijeklu ovog blagdana i činjenici treba li ga obilježavati ili ne. Samo ćemo se prepustiti ovom jezivom raspoloženju i zaviriti u mračne kutke interneta u kojima na nas vrebaju strašne priče, toliko puta ispričane da više ne znamo jesu li istinite ili je riječ samo o legendama. Pripremite se na creepypastu!

Za one koji nisu upoznati s terminom creepypasta, riječ je upravo o urbanim legendama koje imaju porijeklo na internetu, nastaju većinom na 4chanu, a postoje otkako je i zajednica na internetskim prostorima. To su horor priče, idealne za one koje provode dosta vremena za računalom (a vjerojatno će to raditi i na Noć vještica), a najpoznatija je svakako ona u kojoj glavnu ulogu ima…

Pjesma za ugođaj:

…Slender Man

Visoki, blijedi, tanašni čovjekoliki stvor u tamnom odijelu toliko je popularan da već ima svoju seriju viedeoigara, ali internetski prostor uhodi daleko duže. Nema tu neke posebne priče o ovom liku, ali je zato upleten u razne pripovijetke  i dogodovštine. Vreba djecu koja postaju opsjednuta njegovim likom, a nakon susreta jednostavno nestaju – tijela nikad nisu pronađena.

Preporučene priča je The Tall Man, igra Slendergame te video zapisi koje treba gledati redom. Uživajte.

Ted the Caver

Ovo je možda već kopanje po internetskoj prahistoriji creepypaste, ali Ted the Caver možda je jedan od najstarijih viralnih primjera urbanih internetskih horor legendi. Postoji još od 2001. godine (stoga oprostite lošem vizualnom doživljaju), a navodno se cijela avantura bazira na stvarnom događaju. Riječ je o seriji tekstova koji opisuju speleološku ekspediciju koja postaje jeziva nakon što Ted i njegovi prijatelji počnu istraživati nove dijelove špilje – a napetost se samo pojačava.

Ova priča čak je postala arhetip za mnoge buduće creepypaste – imamo tu jezivo okruženje, nešto natprirodno, pripovijeda se u prvome licu, autor postaje opsjednut događajem, vraća se na lokaciju iako zna da opasnost vreba, a kraj je donekle nedovršen, stoga je lako moguće da opasnost još vreba

Jeff the Killer

Jeff the Killer
Slika je jeziva, ali priča iza nje možda je i jezivija.

Na ovo ste jezivo lice morali već naići u internetskim bespućima. No, jeste li znali da je ono spaljeno kiselinom, a da se Jeff zapravo krije u vašem ormaru i govori vam da idete spavati?

Na stranu legenda, pozadinska priča (navodno) jednako je jeziva – ako ne i više. Jedan od prvih video zapisa o Jeffu postavljen je još 2008. godine, a lik je postao popularan meme. Hrabri Redditovci su odlučili otkriti što se krije iza svega i došli do nekoliko teorija – u jednoj je od njih, naravno, za sve kriv 4chan. Neke teorije govore da je riječ viralnoj marketinškoj kampanji za peti dio filma Saw, drugi tvrde da je fotografija napravljena iz više dijelova – oči su uzete sa slike leša, a usta su pseća ili vučja – slomljene vilice. Neki tvrda da je riječ o poprilično iskrivljenoj slici Overly Attached Girlfriend (meme koji je za neke jeziviji od sve creepypaste na svijetu), a najzanimljivija je svakako ona koja ima uporište u stvarnom događaju.

2008. je djevojka imena Katy Robinson postavila svoju sliku na 4chan – loše kvalitete, ali vidi se da je slikana ispred ormara. No, na platformi je navodno doživjela verbalno zlostavljanje zbog težine, a članovi su “fotošopirali” njenu sliku do neprepoznatljivosti. Katy je navodno kasnije počinila samoubojstvo. Na Redditu su pronašli i raniju verziju izmijenjene slike, prije no što se ona pretvorila u Jeffa ubojicu.

I da, sve je ovo navodno, ali idući put kad otvorite GIF s mačićima i nekom drugom umirujućom atmosferom, a potom vas prestraši lik Jeffa koji se naglo pojavi, sjetite se da je pozadina možda strašnija no što ste očekivali.

The Russian Sleep Experiment

Russian sleep experiment
Ugodne snove!

Ovo je priča koja je donekle i mene uspjela prestrašiti, jer je od svih na koje sam naišla bila najuvjerljivija. Naravno, zlikovci u svemu su Rusi, odnosno znanstvenici koji su krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća izvodili neetičan eksperiment na političkim zatvorenicima. Izlagali su ih otrovnom plinu, zbog kojeg nisu mogli spavati, a plan je bio da sve traje 30 dana. Subjekti su postali paranoični, ali 14. dana više nisu željeli izaći na slobodu. 15. dana se otkrilo da ispitanici jedu jedni druge – i sebe same. Istodobno, iako nisu spavali, stekli su nadljudsku snagu.

Liječnici su ih uspjeli obuzdati, operirati, ali nije bilo moždane aktivnosti – a subjekti su i dalje govorili. Prije no što su ih ubili, vojnici su uspjeli doznati i što su ispitanici zapravo postali… No, pročitajte i sami.

Daj još!

Želite još? Zavirite po preporučenim creepypastama za početnike i krenite. Naići ćete na mnoštvo priča loše kvalitete, ali nikad ne znate je li iduća pravi dragulj – onaj koji će vas progoniti po internetskim bespućima i izvan njih.

A domaći strašni internetski prostor? Preporučujem temu Istiniti horor događaji na forum.hru, koja je aktivna i živa još od 2006. godine. Pa ako vam se da listati kroz 350 stranica – izvolite. 🙂 Ali nemojte se ljutiti ako budete imali noćne more!

 

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Što ste propustili

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Startupi i poslovanje

Kakva je budućnost hibridnog rada u Hrvatskoj i regiji?

U Netokraciji već desetljeće radimo 'hibridno', malo od doma, malo iz ureda, ali kako će izgledati tržište rada u kojem i velike tvrtke i startupi rade tako - gdje to nije ni opcija, nego osnova posla?

Startupi i poslovanje

Kako mentorirati kolege na daljinu: Više planiranja, manje spontanosti, a pomaže i humor

Svi znamo koliko je izazovno raditi u ovo korona vrijeme "kućnog ureda", a sad zamislite da ste mladi zaposlenik koji tek čini svoje prve karijerne korake i potreban mu je mentor, a ne može ga naći u uredu ( i zasigurno ne u svojem dnevnom boravku).

Društvene mreže

Analiza: HDZ odabrao “tepih-bombardiranje” taktiku oglašavanja, Most dominira Facebook videima

Ovih dana niste mogli izbjeći HDZ-ove oglase na YouTubeu ili na portalima? Nije ni čudno kad pogledate koliko se potrošilo na Google Display Network koji je postao dominantan kanal u predizbornoj kampanji.

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.