CRANE i HGK potpisali sporazum o suradnji

Sporazum o suradnji: Logistički resursi za CRANE, ekspertiza oko startupa za HGK

Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE) potpisali su protekli tjedan u sklopu Dubrovnik Foruma sporazum o strateškoj suradnji. Sporazum će CRANE-u omogućiti korištenje svih logističkih resursa koje HGK posjeduje, dok će s druge strane HGK imati na raspolaganju ekspertizu CRANE-a u području startupa.

hgk_crane_sporazum
Foto: Filip Glas, Ured Predsjednice RH

U sklopu Dubrovnik Foruma održanog prošli tjedan, Hrvatska gospodarska komora potpisala je sporazum o strateškoj suradnji s Hrvatskom mrežom poslovnih anđela (CRANE), a u prisustvu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Ideja iza sporazuma? S jedne strane, sporazum će CRANE-u omogućiti korištenje svih logističkih resursa koje HGK posjeduje, dok će s druge strane HGK imati na raspolaganju CRANE-ovu ekspertizu u području startupa.

Sama inicijativa započela je u Uredu Predsjednice budući da su predsjednici HGK Luka Burilović i CRANE-a Davorin Štetner članovi Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice RH.

Poticanje i razvoj poduzetništva

Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a, istaknuo je ovom prigodom zadovoljstvo formaliziranjem dosadašnje suradnje.

Samo suradnjom možemo učiniti Hrvatsku boljim mjestom za poduzetnike i stvoriti dobre uvjete za investicije. Vijeće za gospodarska pitanja predsjednice RH pokazalo se kao odlična platforma između ostalog i za intenziviranje suradnji gospodarskih institucija. Hrvatska gospodarska komora mora biti krvožilni sustav svih poduzetnika, a zašto uostalom HGK ne bi bila slična npr. Company Houseu u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje se npr. registracija tvrtki obavlja upravo preko ovakve institucije što ubrzava čitav proces?

Što se tiče Hrvatske gospodarske komore, njihov potpredsjednik Želimir Kramarić, naglasio je kako je ovo još jedna spona između mladih inovativnih poduzetnika i HGK kao potporne institucije i zaključio:

Sporazumom su artikulirani zajednički interesi Hrvatske gospodarske komore i Poslovnih anđela te će u daljnjim aktivnostima dviju institucija biti poticanje i razvoj inovativnog poduzetništva u Hrvatskoj te pružanje pomoći poduzetnicima u realizaciji inovativnih projekata s međunarodnim potencijalom.

ponuda

Komentari

 1. Dragan Segedin

  Dragan Segedin

  29. 08. 2016. u 4:43 pm Odgovori

  Iz supljeg u prazno … stariji i vec dobro olinjali “manageri” u takvoj parazitskoj organizaciji bivseg nam bogatuna Nadana sad ce dijeliti svoju lovinu sa nesto slicnijim i mladjim …. besmisleno.

  Kad bi trebao start-up firmu za jedan portfolio proizvoda uvesti u zemlju znam da bi me vozali od nemila do nedraga … uostalom ovi sto su nesto vani i uspjeli su koristili ovu “logistiku”? Aha … Vec 15 godina trazim kako dio amaterske zrakoplovne tehnike dovesti kod nas … i nikada apsolutno nista. Svuda problemi a zna se i zasto.
  Nisu zakoni problem nego oni koji zakone zloupotrebljavaju.

  Sve u svemu gubitak vremena za razvoj zemlje i .. nek se tek tako pise. Izmedju dvije voznje biciklom. Kako i prilici …

 2. goran

  goran

  30. 08. 2016. u 10:50 am Odgovori

  Institucionalizira se “startup scena”, još jedan dodatni birokratski korak za hrvatskog poduzetnika. Neke slične ideje imaju i sve politčke stranke.

  Vjerovatno na ideji američkog razvoja od “Ideje do međunarodnog produkta.”.
  No ako je gledati na primjeru Bellabeata i Farmerona najvažniji faktor u igri je međunarodni utjecaj kojeg imaju amerikanci.
  A ulagače i inkubatore trebaju zamjeniti institucije?

  Europski “konzervativni” model bi to nazvao, mi se više sviđa, u kojem startup se razvija kao restoran, birtija ili bilo kakvo poduzeće.
  Poduzetniku trebaju uvijeti, novac, smanjivanje birokracije i to je to, startup je samo novo poduzeće. Ako funkcionira diljem Europe, zašto nebi u HR?
  Zato što svi smatramo da europski model je zastario, no mislim da je jedino moguč u HR sa obzirom koliko utjecaj naših institucija moguč na globalnoj sceni, teško provoditi politku koju provede ameri.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Što znate o 30 milijuna vrijednom inkubatoru koji će 2020. postati zagorsko ICT središte?

U proljeće 2020. otvara se poslovno-tehnološki prostor Krapinsko-zagorske županije vrijedan 30 milijuna, a koji ima cilj postati centar inovacija te baza za daljnji razvoj poduzetništva u Zagorju.

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.