CRANE i HGK potpisali sporazum o suradnji

Sporazum o suradnji: Logistički resursi za CRANE, ekspertiza oko startupa za HGK

Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE) potpisali su protekli tjedan u sklopu Dubrovnik Foruma sporazum o strateškoj suradnji. Sporazum će CRANE-u omogućiti korištenje svih logističkih resursa koje HGK posjeduje, dok će s druge strane HGK imati na raspolaganju ekspertizu CRANE-a u području startupa.

hgk_crane_sporazum
Foto: Filip Glas, Ured Predsjednice RH

U sklopu Dubrovnik Foruma održanog prošli tjedan, Hrvatska gospodarska komora potpisala je sporazum o strateškoj suradnji s Hrvatskom mrežom poslovnih anđela (CRANE), a u prisustvu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Ideja iza sporazuma? S jedne strane, sporazum će CRANE-u omogućiti korištenje svih logističkih resursa koje HGK posjeduje, dok će s druge strane HGK imati na raspolaganju CRANE-ovu ekspertizu u području startupa.

Sama inicijativa započela je u Uredu Predsjednice budući da su predsjednici HGK Luka Burilović i CRANE-a Davorin Štetner članovi Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice RH.

Poticanje i razvoj poduzetništva

Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a, istaknuo je ovom prigodom zadovoljstvo formaliziranjem dosadašnje suradnje.

Samo suradnjom možemo učiniti Hrvatsku boljim mjestom za poduzetnike i stvoriti dobre uvjete za investicije. Vijeće za gospodarska pitanja predsjednice RH pokazalo se kao odlična platforma između ostalog i za intenziviranje suradnji gospodarskih institucija. Hrvatska gospodarska komora mora biti krvožilni sustav svih poduzetnika, a zašto uostalom HGK ne bi bila slična npr. Company Houseu u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje se npr. registracija tvrtki obavlja upravo preko ovakve institucije što ubrzava čitav proces?

Što se tiče Hrvatske gospodarske komore, njihov potpredsjednik Želimir Kramarić, naglasio je kako je ovo još jedna spona između mladih inovativnih poduzetnika i HGK kao potporne institucije i zaključio:

Sporazumom su artikulirani zajednički interesi Hrvatske gospodarske komore i Poslovnih anđela te će u daljnjim aktivnostima dviju institucija biti poticanje i razvoj inovativnog poduzetništva u Hrvatskoj te pružanje pomoći poduzetnicima u realizaciji inovativnih projekata s međunarodnim potencijalom.

Komentari

 1. Dragan Segedin

  Dragan Segedin

  29. 08. 2016. u 4:43 pm Odgovori

  Iz supljeg u prazno … stariji i vec dobro olinjali “manageri” u takvoj parazitskoj organizaciji bivseg nam bogatuna Nadana sad ce dijeliti svoju lovinu sa nesto slicnijim i mladjim …. besmisleno.

  Kad bi trebao start-up firmu za jedan portfolio proizvoda uvesti u zemlju znam da bi me vozali od nemila do nedraga … uostalom ovi sto su nesto vani i uspjeli su koristili ovu “logistiku”? Aha … Vec 15 godina trazim kako dio amaterske zrakoplovne tehnike dovesti kod nas … i nikada apsolutno nista. Svuda problemi a zna se i zasto.
  Nisu zakoni problem nego oni koji zakone zloupotrebljavaju.

  Sve u svemu gubitak vremena za razvoj zemlje i .. nek se tek tako pise. Izmedju dvije voznje biciklom. Kako i prilici …

 2. goran

  goran

  30. 08. 2016. u 10:50 am Odgovori

  Institucionalizira se “startup scena”, još jedan dodatni birokratski korak za hrvatskog poduzetnika. Neke slične ideje imaju i sve politčke stranke.

  Vjerovatno na ideji američkog razvoja od “Ideje do međunarodnog produkta.”.
  No ako je gledati na primjeru Bellabeata i Farmerona najvažniji faktor u igri je međunarodni utjecaj kojeg imaju amerikanci.
  A ulagače i inkubatore trebaju zamjeniti institucije?

  Europski “konzervativni” model bi to nazvao, mi se više sviđa, u kojem startup se razvija kao restoran, birtija ili bilo kakvo poduzeće.
  Poduzetniku trebaju uvijeti, novac, smanjivanje birokracije i to je to, startup je samo novo poduzeće. Ako funkcionira diljem Europe, zašto nebi u HR?
  Zato što svi smatramo da europski model je zastario, no mislim da je jedino moguč u HR sa obzirom koliko utjecaj naših institucija moguč na globalnoj sceni, teško provoditi politku koju provede ameri.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Domaći ININ uz AI “opametio” održavanje cesta i očitavanje brojila u Slavonskom Brodu

Koristimo AI za filtere na Instagramu i razgovaramo s robotima svaki dan. Zašto onda ne bismo koristili umjetnu inteligenciju za bilježenje rupa na cesti? Tvrtka ININ mogla bi imati pravo rješenje.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Davor Runje i Hajdi Ćenan predstavili airtAI; bankama pomažu učiti o našim transakcijama

Danas je predstavljen airtAI, domaći fintech startup čije se rješenje temelji na umjetnoj inteligenciji, a usmjereno je na manje banke koje žele bolje procijeniti potrebe svojih korisnika. Ususret predstavljanju, ekskluzivno za Netokraciju detalje otkriva CEO, Hajdi Ćenan.

Prikaz

Što znači biti junior, što middle, a što senior u hrvatskoj tehnološkoj industriji?

Tri programerske pozicije - 100 definicija što obuhvaćaju. Ususret objavi matrice senioriteta development agencije Bornfight, iskoristili smo priliku razgovarati s nekoliko članova domaće IT zajednice ne bi li rasvijetlili što bi mogao biti standard za juniorski, middle ili seniorski posao programera. Evo što smo saznali...

Kultura 2.0

Zašto vam baš neću dati email ili broj direktora te tvrtke, ali možda napravim intro (što je bolje za vas)

“Možeš li mi dati email ili telefon od...?” Žao mi je, ne neću. Umjesto dilanja kontaktnih podataka, vrijeme je da usvojimo kulturu “introa”.

Internet marketing

Uvodimo četverodnevni radni tjedan i normalne rokove u marketinšku industriju ASAP!

Svi marketingaši na početku svoje karijere prođu vatreno krštenje rokova "za jučer", ali mora li takvo stanje ostati i u digitalnom dobu? Zajedno s Domagojem Davidovićem iz Švicarske, otkrivamo potencijalna rješenja za normalniji radni ritam u industriji.

Internet marketing

Na Valentinovo ne cvjetaju samo ruže, nego i industrija seksi igračaka za odrasle: LELO i Libido otkrivaju i koliko

Sretno Valentinovo! Danas je dan zaljubljenih, a na Netokraciji smo se odlučili istražiti kupovne navike i digitalne kampanje nešto posebnijih stvari, baš za ovaj dan.

Tehnologija

Nanobit i Microblink: Ako zaživi GDSA, izazivač Google Playa, olakšat će ulazak na kinesko tržište aplikacija

Xiaomi, Vivo i Oppo udružili su se u razvoju platforme koja bi bila direktan konkurent Google Playu. Kako to može utjecati na domaće IT tvrtke, otkrili smo u razgovoru s njihovim predstavnicima.