Clumsy Ninja, iOS igra o nespretnom nindži kojega jednostavno morate voljeti!

Clumsy Ninja, iOS igra o nespretnom nindži kojega jednostavno morate voljeti!

On je nindža i nespretan je – i u potpunosti je u vašim rukama. Odnosno, prstima. Ukoliko ćete ovoga vikenda imati nešto slobodnog vremena, i ne da vam se skakutati po snijegu, možda se možete posvetiti odgoju i treniranju jednog mladog nindže, kako bi postao što spretniji i pronašao svoju otetu prijateljicu Kiru. Ako ste voljeli Tamagotchije, ovo bi vam se moglo svidjeti – i dalje morate brinuti o virtualnom biću, ali na daleko zabavniji i napredniji način.

Po čemu je ova igra posebna? Možda po tome što nemate osjećaj da je uopće riječ o igri.
Po čemu je ova igra posebna? Možda po tome što nemate osjećaj da je uopće riječ o igri.

On je nindža i nespretan je – i u potpunosti je u vašim rukama. Odnosno, prstima. Ukoliko ćete ovoga vikenda imati nešto slobodnog vremena, i ne da vam se skakutati po snijegu, možda se možete posvetiti odgoju i treniranju jednog mladog nindže, kako bi postao što spretniji i pronašao svoju otetu prijateljicu Kiru. Ako ste voljeli Tamagotchije (bez napornih zahtjeva za hranjenje, igranje i drugo), ovo bi vam se moglo svidjeti – i dalje morate brinuti o virtualnom biću, ali na daleko zabavniji i napredniji način.

Igra je predstavljena još na Appleovom događaju u 2012., kada se predstavljao i iPhone 5, ali nije došla na App Storeove virtualne police do studenog prošle godine, kada je odmah postala hit. Tvrtka Natural Motion, koja stoji iza Clumsy Ninje, već nakon prvog tjedna zabilježila je 10 milijuna preuzimanja, a iako je oduševljene do sada malo splasnulo, ne može se pobjeći od činjenice da je igra doista dobra – ako se uopće može nazvati igrom.

Umjetna inteligencija

Naime, Natural Motion želi kreirati novu generaciju igara baziranih na virtualnim karakterima s umjetnom inteligencijom. Samim time, lik nindže uči uz vas – što više trenirate s njim, to on postaje spretniji. Također, nije na odmet ni da ga tu i tamo pomazite po glavi jer je bio dobar te da mu date “pet” kad napravi kakav uspjeh. Nindža vas prati očima kad upravljate njime, a uvjerena sam da možete vidjeti da je prestrašen kad ga počnete bacakati po ekranu. Možete ga škakljati sve dok ne mogne više izdržati i ne sakrije se iza kakve bačve. 🙂 Jednostavno, njegov lik vam se pomalo “uvlači” pod kožu, što je zasigurno jedan od razloga uspjeha igre.

Nindžino ponašanje ponekad je vrlo realistično. Kao kada predugo čeka da mu date "pet", pa mu postane malo neugodno.
Nindžino ponašanje ponekad je vrlo realistično. Kao kada predugo čeka da mu date “pet”, pa mu postane malo neugodno.

Natural Motion, kako i samo ime tvrtke pokazuje, uspio je udahnuti u glavni lik popriličnu dozu realističnosti. Nije tu riječ o mnoštvu snimljenih animacija, nego o simulaciji. Uzeti su u obzir zakoni fizike, umjetna inteligencija i razni drugi faktori, kako bi se lik ponašao što vjernije dok igrač njime upravlja. Nije niti čudno da je za razvoj igre, otkako je najavljena, bilo potrebno više od godinu dana, čak i nakon što je tvrtka imala tehnologiju potrebnu za njeno kreiranje. Sam tim koji je radio na nespretnom nindži u jednom je trenutku brojio 19 osoba.

Što, zapravo, nindža radi?

Igra je besplatna, a za sada je dostupna samo za iPhone i iPad uređaje. Isprobala sam ju samo na iPhoneu, a vjerujem da je doživljaj na tabletu daleko zanimljiviji. Već iz same radnje vidljivo je da je prilagođena svim uzrastima. Naime, počinje pričom o prijateljstvu između nespretnog nindže i spretne Kire, koju u jednome trenutku nepoznati zlikovac otima. Iza nje ostaje samo fotografija na kojoj je zabilježeno prijateljstvo, a pred nindžom je velik put koji mora prijeći kako bi izbrusio svoje vještine, pronašao Kiru i spasio ju. Nindži pomaže i sensei, koji mu daje savjete, zadatke i uručuje pojaseve nakon što ih zaradi.

Trening se provodi na nekoliko načina. Prvi je skakutanje po trampolinu. Samo ga “iznesete” na vježbalište i dotaknete kako bi nindža skočio na njega (ili se vrlo oprezno popeo, ovisno o stupnju njegove vještine). Kreće skakutanje, a cilj je da svakoga puta nindža doskoči na sredinu trampolina. Ukoliko to ne napravi, počet će skakutati svugdje po ekranu, a vi ćete ga morati “loviti” trampolinom. Slijedi vreća za udaranje – samu ju dignite u vis i nindža će ju napasti (a ponekad će i ona njega). Mjesto treninga će se ponekada micati po vježbalištu, stoga trebate paziti da vam vreća uvijek bude u pravome prostoru.

Sensei nindži (odnosno, vama) daje savjete i zadatke te nagrađuje pojasevima.
Sensei nindži (odnosno, vama) daje savjete i zadatke te nagrađuje pojasevima.

Da  bi nindža naučio vještinu obrane, morate ga napasti – loptama, lubenicama, dinjama… Svime što vam dođe pod ruku. 🙂 Kao i kod svakog treninga, prvo će biti nespretan, pa ćete ga koji put pogoditi u glavu ili koji drugi dio tijela, ali ubrzo će odbacivati kugle od sebe bez problema. Posljednji dio treninga odnosi se na vježbanje borilačkih pokreta na lutki – kao i kod vreće, ovdje morate također paziti da lutka ostaje u području treninga, što može biti malo zeznuto, jer ju nindža udara svom silom i na taj način odbacuje od sebe.

To su osnovni predmeti za vježbanje, koje pri svladavanju donose i zaradu nindži. Ostali donose samo iskustvo, bitno za dosezanje idućeg pojasa – obruči, kroz koje treba baciti sirotog nespretnjakovića, strojevi koji ga gađaju limunima, lopticama, ugljenom ili kokosovim orahom, konstrukcije na koje se treba penjati te kutije i bačve koje treba razbiti…

Zanimljivost je u dodatcima

Od dodatnih pogodnosti, tu su razni baloni, koje ponekad treba koristiti prilikom izvršavanja zadataka. Oni znaju biti poprilično neobični – primjerice, svežite dva crvena i dva ružičasta balona za nindžu, dok je u zraku dajte mu napitak od kojega će se početi vrtjeti, a potom ga fotografirajte tijekom cijele gužve. Nakon što ste dovršili zadatak, probušite balone dodirom prsta kako bi se nindža spustio na tlo.

Nadam se da će mi oprostiti.
Nadam se da će mi oprostiti.

Tu su i druge zanimljivosti koje pojačavaju “aww” efekt tijekom igranja – nindžini pomoćnici, poput kokoši i vjeverice, koji tu i tamo protrče ekranom (ponekad se vjeverica popne na kokoš i natjera ju da ju nosi po vježbalištu), a i donose jaja i lješnjake koji se mogu zamijeniti za prijeko potrebne novčiće. Nindžu možete presvlačiti, spremati na spavanje (simpatično je kada u snu sanja da se bori, ali to se ne događa svakoga puta).

Naravno, kako je aplikacija besplatna, tu su mogućnosti kupovina unutar igre. No, umjesto toga, mogu se pogledati i promotivni videi (ili se podijeliti nešto na društvenim mrežama), tako da kupovina nije nužna. Ono što je možda negativna strana, je činjenica da s vremenom dođe do zasićenja – dok su zadatci na početku bili izazovni i bilo je  zanimljivo pratiti nindžin napredak, nakon što postane daleko spretniji, čini se kao da se izgubilo ponešto inspiracije, a zadatke postane prelako obavljati. Tu sam i ja stala, negdje oko 40. razine, jer sam pomalo izgubila zanimanje za tijek  igre (tu i tamo posjetim nindžu, da ne bude previše usamljen), a igri se istodobno ne nazire kraj – ipak je tu riječ o misiji spašavanja. Nadam se da će se kreatori pozabaviti i tim aspektom, jer u suprotnom igrači neće predugo ostajati u igri, ukoliko za nju izgube zanimanje – koliko god nindža bio simpatičan. 

App Store

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.