ClickAttack Q3 2012. otkriva prave korisnike 'smartphonea' u Hrvatskoj: iPhone, Samsung Galaxy S, 25-34 godine...

ClickAttack Q3 2012. otkriva prave korisnike ‘smartphonea’ u Hrvatskoj: iPhone, Samsung Galaxy S, 25-34 godine…

Zagrebačka mobilna oglašivačka mreža ClickAttack danas uz medijsku podršku Netokracije predstavlja svoj prvi ClickAttack Q report za treći kvartal 2012. u kojem po prvi put otkriva trendove u korištenju pametnih mobilnih telefona u Hrvatskoj. Koji je odnos snaga između HTC-a i Sonya, koliko je Galaxy S zaista popularan i vole li djedovi i bake pametne telefone otkrit će vam prvi ClickAttackov izvještaj ekskluzivno predstavljen na Netokraciji...

ClickAttackov prvi Q report – uz medijsku potporu Netokracije.

Zagrebačka mobilna oglašivačka mreža ClickAttack danas uz medijsku podršku Netokracije predstavlja svoj prvi ClickAttack Q report za treći kvartal 2012. u kojem po prvi put otkriva trendove u korištenju pametnih mobilnih telefona u Hrvatskoj. Koji je odnos snaga između HTC-a i Sonya, koliko je Galaxy S zaista popularan i vole li djedovi i bake pametne telefone otkrit će vam prvi ClickAttackov izvještaj ekskluzivno predstavljen na Netokraciji.

O pokretanju prve regionalne mobilne oglašivačke mreže pisali smo još u siječnju. ClickAttackov direktor Matija Žulj za Netokraciju navodi kako svakodnevno analiziranju stanje kompletne oglašivačke mreže radi optimizacije mobilnih kampanja na kojima najviše rade, tako da nisu toliko iznenađeni brojkama, ali svakako nalaze zanimljive informacije:

Općenito je iznimno zanimljivo da među korisnicima mobilnog interneta dominira muška populacija i da je čak 40 posto korisnika koji su sudjelovali u sociodemografskoj anketi ima završen fakultet (BSc, MSc). To se može povezati s činjenicom da su muškarci podložniji kupovanju novih gadgeta, pa tako i pametnih telefona 🙂

Tko koristi pametne telefone u Hrvata?

Po dobi se među korisnicima pametnih telefona ističu ljudi od 25 do 34 godine, koji već rade te imaju dovoljno novca da si priušte takav uređaj. ClickAttackov izvještaj za treći kvartal 2012. možete preuzeti preko službene web stranice.

i…Uređaji i…OS-ovi

Najpopulariji mobilni telefon u Hrvatskoj je iPhone, iako Žulj navodi da je to dakako zbog fragmentacije odnosno većeg broja različitih Android telefona na tržištu.  Appleov iPhone u svim verzijama drži preko 30 posto tržišta, dok je najbliži Android specifično Samsungov Galaxy s 7 posto udjela. Smatra kako će Android svakako nastaviti s povećanjem tržišnog udjela s obzirom na sve veći broj dostupnih uređaja, što među skupljim, tako i među jeftinijim telefonima.

Popularni uređaji…

Symbian će u svakom slučaju smanjivati udio s obzirom da se Nokia bavi Windows Phoneom kojem će kao i Windows 8-ici se vjerojatno povećavati udio. Žulj ističe:

Trendovi pokazuju priličan rast Samsung uređaja koji su s Galaxy S serijom uređaja postigli značajan uspjeh. U zadnjem kvartalu je globalno prodano više Samsung Galaxy S3 uređaja nego iPhone 4S, no pretpostavka je da su kupci iPhone uređaja čekali izlazak iPhone 5 i izgledno je da će Apple s iPhone 5 opet pojedinačno preuzeti vodeću poziciju. U daljnjem periodu i u Hrvatskoj očekujemo rast pojedinačnih udjela modela Samsung Galaxy S3, Sony Ericsson Xperie i vodećih modela ostalih proizvođača, no sigurno je da će iPhone još neko vrijeme ostati vodeći model mobilnih uređaja.

Dok Android drži preko 47 posto tržišta, a iOS preko 34 posto tržišta, drugi popularni sustavi i dalje će se trebati značajno boriti za značajnu poziciju. Pri tome najveću bitku za treće mjesto morat će odraditi Windows Phone s 1.41 posto tržišta.

Zaista pametni telefoni

Mnogo pametni telefona danas i dalje se koristi isključivo za pozive i SMS, više kao statusni simbol nego malo računalo. ClickAttackova analiza temelji se na preko 4000 uređaja koji su pratili putem oglašivačke mreže dostupne putem mobilnih aplikacija te mobilnih portala i zapravo pokazuje informacije koji zaista koriste “pametne” telefone, ne samo uređaje nešto veće cijene.

Dani udjeli pokazuju da će se u tom segmentu Windows Phone morati još dodatno boriti, ali i da Samsung dobro stoji, dok je iPhone i godinama nakon što se promovira prvenstveno kroz podršku telekoma, ne i svog proizvođača, i dalje centralni najuspješniji mobilni uređaj u Hrvatskoj. S obzirom da se ClickAttack misli širiti na regiju, bit će itekako zanimljivo vidjeti odnose Androida i drugih sustava u Sloveniji i Srbiji, gdje iPhone dugo nije bio službeno dostupan. ClickAttackov izvještaj za treći kvartal 2012. možete preuzeti preko službene web strnaiceŠto mislite o odnosima snaga u Hrvatskoj?

ponuda

Komentari

 1. Ivan Marić

  Ivan Marić

  12. 11. 2012. u 5:51 pm Odgovori

  Koliki je Clickattackov reach? Koliko je mobilnih siteova uključeno u Clickattackov program? Koliki je reach tih siteova?

  Kad na ova pitanja odgvorimo, možda budemo imali reprezentativan uzorak. Ovako se bojim da to nije to.

 2. Vibor Kalogjera

  Vibor Kalogjera

  16. 11. 2012. u 11:46 am Odgovori

  Zbog metodologije ovog istraživanja, rezultati su samo djelmično točni. Socio-demografija je netočna, a ostali podaci predstavljaju 60% mobilnog tržišta a ne sve. Prilažem tri glavna argumenta:
  *Ne mogu se spajati cookie-ji s anketom. Bez metodologije procjene ili mjerenja stvarnih korisnika, demografski podaci aposultno nisu točni, neovisno o velikom uzorku cookie-ja. Jedna te ista osoba je mogla 10 puta ispuniti anketu s istim odgovorima, (ako je toliko puta izbrisala cookije), i to bi se mjerilo kao 10 korisnika što svakako nije blizu istini
  * Reach od 60% (prema riječima Ivana Đakovića iz ClicAttack) nije dovoljan da se iz njega interpolira cijelo tržište, 40% fali.
  * Tvrtka koja se bavi prodajom oglasnog prostora i istovremeno radi istraživanje oko tog oglasnog prostora ne može imati legimitet nezavisnog istraživanja.

  Što se tiče tehničkih parametara koji se mogu dobiti (OSovi, proizvođači, telefoni, etc.), prilažem Gemiusovu odavno javno dostupnu statistiku koja je malo detaljnija od ClicAttack (iako bez lijepih infografika) – ranking.com.hr

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Što ste propustili

Internet marketing

Prvi Euro Effie za hrvatsku agenciju! Imago Ogilvy nagrađen za kampanju Boranka

Sinoć su u Bruxellesu dodijeljene najprestižnije europske nagrade za marketinšku učinkovitost – Euro Effie. Zlatna Effie nagrada po prvi put pristiže i u Hrvatsku, zahvaljujući reklamnoj agenciji Imago i kampanji Boranka, osmišljenoj za Savez izviđača Hrvatske.

Kultura 2.0

Formalno obrazovanje, neformalni klub: Čemu kultni KSET već 43 godine uči svoje članove?

Što znači sudjelovati u nečem većem od nas samih? KSET je klub koji je u odajama bivše kotlovnice okupio desetke generacija, dajući im prostor da šire svoje vidike kroz nova poznanstva, hobije i aktivnosti. Ususret Tech Consultant meetupu u KSET-u otkrivamo što studentima to iskustvo zapravo donosi u profesionalnom smislu.

Izrada web stranica

Novi Tomato web: Poslovni ciljevi, korisničke potrebe i agile, ruku pod ruku

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada SoMo Borac najboljim web projektom u protekloj godini proglašen je redizajn web stranice Tomato.com.hr, koji su za A1 razvili Netgen i Locastic u suradnji s OptimIT-om i CROZ-om.

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

Startupi i poslovanje

OmoLab pomogao već 10.000 osoba s disleksijom, uz novi identitet šire se i na druga tržišta

OmoLab nakon uspješne godine poslovanja i više od 10 tisuća domaćih korisnika koji su koristili njihove fontove te aplikaciju za čitanje, okreće vidike stranom tržištu na kojem se nada uspjehu i dobrom skaliranju.

Startupi i poslovanje

Digitalni kafići: Nije dovoljan cjenik pića, ljudima treba i kava i igara!

Kafići danas nisu ono što su bili, i to s razlogom. Gosti traže više od kave i pogleda. Tako danas imate kafiće gdje možete maziti mačke, pse, isprintati svoj selfie na pjenicu kave, čitati stripove, gledati HBO, igrati društvene igre... A koji biste vi odabrali?