ClickAttack Q3 2012. otkriva prave korisnike 'smartphonea' u Hrvatskoj: iPhone, Samsung Galaxy S, 25-34 godine...

ClickAttack Q3 2012. otkriva prave korisnike ‘smartphonea’ u Hrvatskoj: iPhone, Samsung Galaxy S, 25-34 godine…

Zagrebačka mobilna oglašivačka mreža ClickAttack danas uz medijsku podršku Netokracije predstavlja svoj prvi ClickAttack Q report za treći kvartal 2012. u kojem po prvi put otkriva trendove u korištenju pametnih mobilnih telefona u Hrvatskoj. Koji je odnos snaga između HTC-a i Sonya, koliko je Galaxy S zaista popularan i vole li djedovi i bake pametne telefone otkrit će vam prvi ClickAttackov izvještaj ekskluzivno predstavljen na Netokraciji...

ClickAttackov prvi Q report – uz medijsku potporu Netokracije.

Zagrebačka mobilna oglašivačka mreža ClickAttack danas uz medijsku podršku Netokracije predstavlja svoj prvi ClickAttack Q report za treći kvartal 2012. u kojem po prvi put otkriva trendove u korištenju pametnih mobilnih telefona u Hrvatskoj. Koji je odnos snaga između HTC-a i Sonya, koliko je Galaxy S zaista popularan i vole li djedovi i bake pametne telefone otkrit će vam prvi ClickAttackov izvještaj ekskluzivno predstavljen na Netokraciji.

O pokretanju prve regionalne mobilne oglašivačke mreže pisali smo još u siječnju. ClickAttackov direktor Matija Žulj za Netokraciju navodi kako svakodnevno analiziranju stanje kompletne oglašivačke mreže radi optimizacije mobilnih kampanja na kojima najviše rade, tako da nisu toliko iznenađeni brojkama, ali svakako nalaze zanimljive informacije:

Općenito je iznimno zanimljivo da među korisnicima mobilnog interneta dominira muška populacija i da je čak 40 posto korisnika koji su sudjelovali u sociodemografskoj anketi ima završen fakultet (BSc, MSc). To se može povezati s činjenicom da su muškarci podložniji kupovanju novih gadgeta, pa tako i pametnih telefona 🙂

Tko koristi pametne telefone u Hrvata?

Po dobi se među korisnicima pametnih telefona ističu ljudi od 25 do 34 godine, koji već rade te imaju dovoljno novca da si priušte takav uređaj. ClickAttackov izvještaj za treći kvartal 2012. možete preuzeti preko službene web stranice.

i…Uređaji i…OS-ovi

Najpopulariji mobilni telefon u Hrvatskoj je iPhone, iako Žulj navodi da je to dakako zbog fragmentacije odnosno većeg broja različitih Android telefona na tržištu.  Appleov iPhone u svim verzijama drži preko 30 posto tržišta, dok je najbliži Android specifično Samsungov Galaxy s 7 posto udjela. Smatra kako će Android svakako nastaviti s povećanjem tržišnog udjela s obzirom na sve veći broj dostupnih uređaja, što među skupljim, tako i među jeftinijim telefonima.

Popularni uređaji…

Symbian će u svakom slučaju smanjivati udio s obzirom da se Nokia bavi Windows Phoneom kojem će kao i Windows 8-ici se vjerojatno povećavati udio. Žulj ističe:

Trendovi pokazuju priličan rast Samsung uređaja koji su s Galaxy S serijom uređaja postigli značajan uspjeh. U zadnjem kvartalu je globalno prodano više Samsung Galaxy S3 uređaja nego iPhone 4S, no pretpostavka je da su kupci iPhone uređaja čekali izlazak iPhone 5 i izgledno je da će Apple s iPhone 5 opet pojedinačno preuzeti vodeću poziciju. U daljnjem periodu i u Hrvatskoj očekujemo rast pojedinačnih udjela modela Samsung Galaxy S3, Sony Ericsson Xperie i vodećih modela ostalih proizvođača, no sigurno je da će iPhone još neko vrijeme ostati vodeći model mobilnih uređaja.

Dok Android drži preko 47 posto tržišta, a iOS preko 34 posto tržišta, drugi popularni sustavi i dalje će se trebati značajno boriti za značajnu poziciju. Pri tome najveću bitku za treće mjesto morat će odraditi Windows Phone s 1.41 posto tržišta.

Zaista pametni telefoni

Mnogo pametni telefona danas i dalje se koristi isključivo za pozive i SMS, više kao statusni simbol nego malo računalo. ClickAttackova analiza temelji se na preko 4000 uređaja koji su pratili putem oglašivačke mreže dostupne putem mobilnih aplikacija te mobilnih portala i zapravo pokazuje informacije koji zaista koriste “pametne” telefone, ne samo uređaje nešto veće cijene.

Dani udjeli pokazuju da će se u tom segmentu Windows Phone morati još dodatno boriti, ali i da Samsung dobro stoji, dok je iPhone i godinama nakon što se promovira prvenstveno kroz podršku telekoma, ne i svog proizvođača, i dalje centralni najuspješniji mobilni uređaj u Hrvatskoj. S obzirom da se ClickAttack misli širiti na regiju, bit će itekako zanimljivo vidjeti odnose Androida i drugih sustava u Sloveniji i Srbiji, gdje iPhone dugo nije bio službeno dostupan. ClickAttackov izvještaj za treći kvartal 2012. možete preuzeti preko službene web strnaiceŠto mislite o odnosima snaga u Hrvatskoj?

ponuda

Komentari

 1. Ivan Marić

  Ivan Marić

  12. 11. 2012. u 5:51 pm Odgovori

  Koliki je Clickattackov reach? Koliko je mobilnih siteova uključeno u Clickattackov program? Koliki je reach tih siteova?

  Kad na ova pitanja odgvorimo, možda budemo imali reprezentativan uzorak. Ovako se bojim da to nije to.

 2. Vibor Kalogjera

  Vibor Kalogjera

  16. 11. 2012. u 11:46 am Odgovori

  Zbog metodologije ovog istraživanja, rezultati su samo djelmično točni. Socio-demografija je netočna, a ostali podaci predstavljaju 60% mobilnog tržišta a ne sve. Prilažem tri glavna argumenta:
  *Ne mogu se spajati cookie-ji s anketom. Bez metodologije procjene ili mjerenja stvarnih korisnika, demografski podaci aposultno nisu točni, neovisno o velikom uzorku cookie-ja. Jedna te ista osoba je mogla 10 puta ispuniti anketu s istim odgovorima, (ako je toliko puta izbrisala cookije), i to bi se mjerilo kao 10 korisnika što svakako nije blizu istini
  * Reach od 60% (prema riječima Ivana Đakovića iz ClicAttack) nije dovoljan da se iz njega interpolira cijelo tržište, 40% fali.
  * Tvrtka koja se bavi prodajom oglasnog prostora i istovremeno radi istraživanje oko tog oglasnog prostora ne može imati legimitet nezavisnog istraživanja.

  Što se tiče tehničkih parametara koji se mogu dobiti (OSovi, proizvođači, telefoni, etc.), prilažem Gemiusovu odavno javno dostupnu statistiku koja je malo detaljnija od ClicAttack (iako bez lijepih infografika) – ranking.com.hr

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako će izgledati karijera programera prije nego ode u mirovinu u 67. … ili 65.?

Skupljanje potpisa za referendum nas je potaknulo na drugo pitanje: kuda idu stari programeri? Od naših sugovornika, redom svatko ima svoje mišljenje, no kad smo ih sveli na zajednički nazivnik našlo se tu itekako dobrih savjeta za sve IT-jevce koji su se ikad pitali: a gdje ću biti 2041. (i kasnije)?

Startupi i poslovanje

Superbet osigurao 175 milijuna eura za globalno širenje uz tehnologiju hrvatskog Score Alarma

Kako se priprema pitch jednoj od najvećih investicijski tvrtki u svijetu kojim je Superbet osigurao 175 milijuna eura?

Intervju

Keks Pay: Praktičan primjer kako razviti uspješan interni ‘startup’ (čak i ako ste banka)

Baš kad ste mislili da ih je konkurencija sustigla, Erste banka je s aplikacijom Keks Pay pokazala kako biti digitalna banka.

Što ste propustili

Novost

Mobilna banka Revolut od danas službeno podržava nadoplate u kunama

Od danas svoju Revolut karticu možete nadoplatiti u kunama!

Društvene mreže

Kako je vloger James Charles oborio rekorde u broju izgubljenih pretplatnika u jednom danu (a onda – obrat!)

Za 3 milijuna pretplatnika u samo 4 dana bio je lakši YouTube kanal Jamesa Charlesa, kozmetičkog vunderkinda, zahvaljujući samo jednom 43-minutnom videu njegove mentorice, Tati Westbrook. No, to je bio samo početak YouTube drame koja nam daje dobar uvid u tržište kojim će uskoro vladati generacija Z.

Mobilno

Rakar: Korisnici Huaweija i Googlea diljem svijeta postali su kolateralne žrtve borbe Kine i SAD-a

Huawei i njegovi korisnici postali su žrtva važne odluke SAD-a, ali hoće li to zaista boljeti one koji koriste mobitele ovog brenda?

Novost

Apple Pay stiže u Hrvatsku: što to znači?

Izgledno je da će uskoro poznati servis za plaćanje Apple Pay stići i u Hrvatsku, ali što to znači i treba li vas to uopće zanimati?

Startupi i poslovanje

Bolt se proširio u šest obalnih gradova i uzurpirao Uberov teritorij

Usluga prijevoza na zahtjev porijeklom iz Estonije, Bolt, u kratko vrijeme proširio se na šest novih gradova u Hrvatskoj. Koji su im planovi, otkrio nam je direktor Bolta u Hrvatskoj, Daniel Tutić.

Digitalni mediji

Pogledajte 4 videa s mladima koja su nas uvjerila koliko malo znamo o geoblokiranju, PSD2 i Direktivi o autorskim pravima

Voliš memeove i parodije, dijeliti troškove prijevoza u dva klika, kupovati iz bilo koje zemlje članice EU? Onda moraš znati i osnove o tome što je geoblokiranje, PSD2 i Direktiva o autorskim pravima, stoga - čitaj dalje.