ClickAttack Q3 2012. otkriva prave korisnike 'smartphonea' u Hrvatskoj: iPhone, Samsung Galaxy S, 25-34 godine...

ClickAttack Q3 2012. otkriva prave korisnike ‘smartphonea’ u Hrvatskoj: iPhone, Samsung Galaxy S, 25-34 godine…

Zagrebačka mobilna oglašivačka mreža ClickAttack danas uz medijsku podršku Netokracije predstavlja svoj prvi ClickAttack Q report za treći kvartal 2012. u kojem po prvi put otkriva trendove u korištenju pametnih mobilnih telefona u Hrvatskoj. Koji je odnos snaga između HTC-a i Sonya, koliko je Galaxy S zaista popularan i vole li djedovi i bake pametne telefone otkrit će vam prvi ClickAttackov izvještaj ekskluzivno predstavljen na Netokraciji...

ClickAttackov prvi Q report – uz medijsku potporu Netokracije.

Zagrebačka mobilna oglašivačka mreža ClickAttack danas uz medijsku podršku Netokracije predstavlja svoj prvi ClickAttack Q report za treći kvartal 2012. u kojem po prvi put otkriva trendove u korištenju pametnih mobilnih telefona u Hrvatskoj. Koji je odnos snaga između HTC-a i Sonya, koliko je Galaxy S zaista popularan i vole li djedovi i bake pametne telefone otkrit će vam prvi ClickAttackov izvještaj ekskluzivno predstavljen na Netokraciji.

O pokretanju prve regionalne mobilne oglašivačke mreže pisali smo još u siječnju. ClickAttackov direktor Matija Žulj za Netokraciju navodi kako svakodnevno analiziranju stanje kompletne oglašivačke mreže radi optimizacije mobilnih kampanja na kojima najviše rade, tako da nisu toliko iznenađeni brojkama, ali svakako nalaze zanimljive informacije:

Općenito je iznimno zanimljivo da među korisnicima mobilnog interneta dominira muška populacija i da je čak 40 posto korisnika koji su sudjelovali u sociodemografskoj anketi ima završen fakultet (BSc, MSc). To se može povezati s činjenicom da su muškarci podložniji kupovanju novih gadgeta, pa tako i pametnih telefona 🙂

Tko koristi pametne telefone u Hrvata?

Po dobi se među korisnicima pametnih telefona ističu ljudi od 25 do 34 godine, koji već rade te imaju dovoljno novca da si priušte takav uređaj. ClickAttackov izvještaj za treći kvartal 2012. možete preuzeti preko službene web stranice.

i…Uređaji i…OS-ovi

Najpopulariji mobilni telefon u Hrvatskoj je iPhone, iako Žulj navodi da je to dakako zbog fragmentacije odnosno većeg broja različitih Android telefona na tržištu.  Appleov iPhone u svim verzijama drži preko 30 posto tržišta, dok je najbliži Android specifično Samsungov Galaxy s 7 posto udjela. Smatra kako će Android svakako nastaviti s povećanjem tržišnog udjela s obzirom na sve veći broj dostupnih uređaja, što među skupljim, tako i među jeftinijim telefonima.

Popularni uređaji…

Symbian će u svakom slučaju smanjivati udio s obzirom da se Nokia bavi Windows Phoneom kojem će kao i Windows 8-ici se vjerojatno povećavati udio. Žulj ističe:

Trendovi pokazuju priličan rast Samsung uređaja koji su s Galaxy S serijom uređaja postigli značajan uspjeh. U zadnjem kvartalu je globalno prodano više Samsung Galaxy S3 uređaja nego iPhone 4S, no pretpostavka je da su kupci iPhone uređaja čekali izlazak iPhone 5 i izgledno je da će Apple s iPhone 5 opet pojedinačno preuzeti vodeću poziciju. U daljnjem periodu i u Hrvatskoj očekujemo rast pojedinačnih udjela modela Samsung Galaxy S3, Sony Ericsson Xperie i vodećih modela ostalih proizvođača, no sigurno je da će iPhone još neko vrijeme ostati vodeći model mobilnih uređaja.

Dok Android drži preko 47 posto tržišta, a iOS preko 34 posto tržišta, drugi popularni sustavi i dalje će se trebati značajno boriti za značajnu poziciju. Pri tome najveću bitku za treće mjesto morat će odraditi Windows Phone s 1.41 posto tržišta.

Zaista pametni telefoni

Mnogo pametni telefona danas i dalje se koristi isključivo za pozive i SMS, više kao statusni simbol nego malo računalo. ClickAttackova analiza temelji se na preko 4000 uređaja koji su pratili putem oglašivačke mreže dostupne putem mobilnih aplikacija te mobilnih portala i zapravo pokazuje informacije koji zaista koriste “pametne” telefone, ne samo uređaje nešto veće cijene.

Dani udjeli pokazuju da će se u tom segmentu Windows Phone morati još dodatno boriti, ali i da Samsung dobro stoji, dok je iPhone i godinama nakon što se promovira prvenstveno kroz podršku telekoma, ne i svog proizvođača, i dalje centralni najuspješniji mobilni uređaj u Hrvatskoj. S obzirom da se ClickAttack misli širiti na regiju, bit će itekako zanimljivo vidjeti odnose Androida i drugih sustava u Sloveniji i Srbiji, gdje iPhone dugo nije bio službeno dostupan. ClickAttackov izvještaj za treći kvartal 2012. možete preuzeti preko službene web strnaiceŠto mislite o odnosima snaga u Hrvatskoj?

Komentari

 1. Ivan Marić

  Ivan Marić

  12. 11. 2012. u 5:51 pm Odgovori

  Koliki je Clickattackov reach? Koliko je mobilnih siteova uključeno u Clickattackov program? Koliki je reach tih siteova?

  Kad na ova pitanja odgvorimo, možda budemo imali reprezentativan uzorak. Ovako se bojim da to nije to.

 2. Vibor Kalogjera

  Vibor Kalogjera

  16. 11. 2012. u 11:46 am Odgovori

  Zbog metodologije ovog istraživanja, rezultati su samo djelmično točni. Socio-demografija je netočna, a ostali podaci predstavljaju 60% mobilnog tržišta a ne sve. Prilažem tri glavna argumenta:
  *Ne mogu se spajati cookie-ji s anketom. Bez metodologije procjene ili mjerenja stvarnih korisnika, demografski podaci aposultno nisu točni, neovisno o velikom uzorku cookie-ja. Jedna te ista osoba je mogla 10 puta ispuniti anketu s istim odgovorima, (ako je toliko puta izbrisala cookije), i to bi se mjerilo kao 10 korisnika što svakako nije blizu istini
  * Reach od 60% (prema riječima Ivana Đakovića iz ClicAttack) nije dovoljan da se iz njega interpolira cijelo tržište, 40% fali.
  * Tvrtka koja se bavi prodajom oglasnog prostora i istovremeno radi istraživanje oko tog oglasnog prostora ne može imati legimitet nezavisnog istraživanja.

  Što se tiče tehničkih parametara koji se mogu dobiti (OSovi, proizvođači, telefoni, etc.), prilažem Gemiusovu odavno javno dostupnu statistiku koja je malo detaljnija od ClicAttack (iako bez lijepih infografika) – ranking.com.hr

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.