Iva Carić Kovačić vodi digitalni marketing Microsofta za EMEA regiju

Iva Carić Kovačić vodi digitalni marketing Microsofta za Europu, Bliski istok i Afriku

"Uvijek pričam ljudima o nevjerojatno dinamičnom okruženju unutar Microsofta i koliko to puni energijom", kaže mi na početku razgovora Iva Carić, koja je prije nekoliko mjeseci došla na novu poziciju u Microsoftu, treću u samo dvije godine unutar njenog segmenta koji se bavi krajnjim korisnicima, odnosno 'channel' marketingom. A velika je promjena teritorij koji se sada nalazi pod njenim nadzorom - nakon središnje i istočne Europe, sad se fokusira na cijelu EMEA regiju.

Ako ste zadnjih godina imali susreta s Nokijom, a potom i Microsoftom, morali ste se susresti i s Ivom Carić Kovačić, koja je karijeru gradila upravo u ovim tvrtkama, u marketingu. U samo posljednje dvije godine došla je već na treću funkciju u Channel Marketingu, odnosno timu koji se bavi marketingom prema krajnjim korisnicima kroz partnerski kanal Microsofta. Opisuje kako to izgleda:

Da bismo postigli maksimum u toj vrsti marketinga, izuzetno je bitno je da svi odjeli surađuju, redovito komuniciraju i međusobno se motiviraju. Upravo ta mogućnost rada s različitim profesionalcima od kojih kontinuirano učiš jedan je od osnovnih benefita mog posla.

Iva je dulje vrijeme radila na izgradnji CEE regije, odnosno središnje i istočne Europe, a od ljeta se fokusira na cijelu Europu, Bliski istok i Afriku, odnosno EMEA regiju, kao Digital Marketing Lead.

Ionako se većinom marketing fokusira i razvija u digitalnom smjeru: Proces istraživanja proizvoda prije donošenja odluke o kupnji kod 83% korisnika diljem svijeta događa se online; 86% korisnika danas pročita barem tri recenzije prije nego se odluči za kupnju; 75% korisnika je u posljednjih šest mjeseci kupilo proizvod ili uslugu koristeći pametni telefon… Ono na čemu mi radimo je suradnja s našim partnerima da, svjesni napretka koji se događa oko nas, koristimo to pri uvođenju inovativnih marketinških rješenja prema krajnjim korisnicima.

Nova tržišta koja sam počela raditi doista su izazovna i inspirativna zbog mogućnosti učenja i suradnje s velikim ecommerce divovima koji su i naši partneri (zapadna Europa, MEA, Francuska, Njemačka…). Mislim da, kada osoba preuzme novu funkciju, postoje određena očekivanja i oprez – i ja nisam tu iznimka. No, kako sam posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno radila s našim lokalnim timovima diljem EMEA regije na digitalnoj strategiji i taktikama implementacije, sada sam u “nabrijanoj” fazi, ohrabrena svime što sam vidjela. 🙂 I, naravno, da postoji osjećaj odgovornosti ispuniti očekivanja.

Mala tržišta mogu itekako biti inovativna – i uzor velikima

S obzirom na to da Iva ima uvid u tržišta u regiji i šire, zanimalo me kako se ona manja, poput hrvatskog, mogu izboriti za svoje budžete? Koliko moraju biti inovativna, kreativna, a možda ponekad i sama nametnuti kakve trendove, posebice u digitalnom marketingu?

Kako radim u internacionalnoj kompaniji, mislim da je vidljiva Microsoftova mogućnost prepoznavanja inovacije bez obzira gdje startaju. Iz moje perspektive, bilo koje naše tržište koje pokaže inovativni pristup digitalnom marketingu, njeguje zdrave i bliske odnose s partnerima, radi na digitalnoj transformaciji i ne boji se pilotirati i biti prvi u zanimljivim taktikama, zaslužuje biti komunicirano globalno.

Imamo tu moć širenja primjera učenja po svim globalnim tržištima i nerijetko se dešava da upravo manja tržišta, primorana da budu kreativnija s budžetima, pokažu bolji ROI, inspiriraju druge. Fokusiramo se na instore i online egzekucije koje planiramo za Windows, Office, Xbox, Surface (ovisno o tome gdje su proizvodi dostupni) i s obzirom na različitosti naših tržišta i partnera, jedna od najvažnijih aktivnosti s moje strane je upravo povezivanje svih timova i učenje jedni od drugih. Uspjeha, ali i neuspjeha.

Kao primjer jedne od novijih inspirativnih kampanja navodi onu iz Hrvatske – inicirala ju je marketinška ekipa lokalnog Microsofta s agencijom ENTG, a riječ je o suradnji s influencerima pri komunikaciji Windows računala. Kampanja napravljena s namjerom da se naglase nove Windows značajke za koje je potrebno imati novu generaciju Windows PC-a s ciljem povećanja prodaje. Mnoga tržišta traže primjere kako kredibilno surađivati s influencerima i učimo iz svakog takvog projekta, kaže Iva.

A iduća “stepenica” za moju sugovornicu?

Redovito imamo priliku dati svoj feedback kompaniji i jedno od pitanja koje se uvijek ponovi je: “Vidiš li se kroz X godina još uvijek u Microsoftu?”. I moj odgovor je uvijek iznova – DA. Jako sam zadovoljna napretkom, prilikama i dinamikom u ovoj firmi, iznimno zdravim pozitivnim korporativnim politikama kojima se podupire različitost, majčinstvo i balansiranje privatnog i poslovnog života i dok je tako nemam razloga tražiti nešto drugo. To se definitivno reflektira na moj privatni život – zabavljam se u relativno novoj ulozi majke dvoipolgodišnjeg dječaka Jure i uživam u relativno iskusnoj ulozi Nikoline ženice. A dalje – samo spontano.

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.

Sponzorirano

5 najzanimljivih komentara hrvatskih stručnjaka o stanju Europske Unije!

Hrvatski stručnjaci na panel raspravi Digital Brunch jučer su komentirali stanje Europske unije: kako EU može dodatno pomoći poduzetnicima i demokratskim procesima te što može učiniti da ojača protok ljudi, dobara i kapitala, samo su neke od stavki kojih su se dotakli.

Tehnologija

Apple jučer nije najavio novi mobitel, ali njegovi proizvodi barem više nisu skupi kao prije

Novi rujan, novi Apple događaj. Ovoga puta, možda bez mobitela, ali i dalje zanimljiv.

Novost

Employer branding i marketing kroz esport: Naučite kako doći do novih talenata i kupaca uz drugi Good Game ebook!

Kao što smo prošlog tjedna najavili, Good Game ebook dolazi u dva dijela - danas je dostupan i drugi! Tvrtka ste koja brine kako pristupiti novim generacijama? Ovo je verzija za vas.