Iva Carić Kovačić vodi digitalni marketing Microsofta za EMEA regiju

Iva Carić Kovačić vodi digitalni marketing Microsofta za Europu, Bliski istok i Afriku

"Uvijek pričam ljudima o nevjerojatno dinamičnom okruženju unutar Microsofta i koliko to puni energijom", kaže mi na početku razgovora Iva Carić, koja je prije nekoliko mjeseci došla na novu poziciju u Microsoftu, treću u samo dvije godine unutar njenog segmenta koji se bavi krajnjim korisnicima, odnosno 'channel' marketingom. A velika je promjena teritorij koji se sada nalazi pod njenim nadzorom - nakon središnje i istočne Europe, sad se fokusira na cijelu EMEA regiju.

Ako ste zadnjih godina imali susreta s Nokijom, a potom i Microsoftom, morali ste se susresti i s Ivom Carić Kovačić, koja je karijeru gradila upravo u ovim tvrtkama, u marketingu. U samo posljednje dvije godine došla je već na treću funkciju u Channel Marketingu, odnosno timu koji se bavi marketingom prema krajnjim korisnicima kroz partnerski kanal Microsofta. Opisuje kako to izgleda:

Da bismo postigli maksimum u toj vrsti marketinga, izuzetno je bitno je da svi odjeli surađuju, redovito komuniciraju i međusobno se motiviraju. Upravo ta mogućnost rada s različitim profesionalcima od kojih kontinuirano učiš jedan je od osnovnih benefita mog posla.

Iva je dulje vrijeme radila na izgradnji CEE regije, odnosno središnje i istočne Europe, a od ljeta se fokusira na cijelu Europu, Bliski istok i Afriku, odnosno EMEA regiju, kao Digital Marketing Lead.

Ionako se većinom marketing fokusira i razvija u digitalnom smjeru: Proces istraživanja proizvoda prije donošenja odluke o kupnji kod 83% korisnika diljem svijeta događa se online; 86% korisnika danas pročita barem tri recenzije prije nego se odluči za kupnju; 75% korisnika je u posljednjih šest mjeseci kupilo proizvod ili uslugu koristeći pametni telefon… Ono na čemu mi radimo je suradnja s našim partnerima da, svjesni napretka koji se događa oko nas, koristimo to pri uvođenju inovativnih marketinških rješenja prema krajnjim korisnicima.

Nova tržišta koja sam počela raditi doista su izazovna i inspirativna zbog mogućnosti učenja i suradnje s velikim ecommerce divovima koji su i naši partneri (zapadna Europa, MEA, Francuska, Njemačka…). Mislim da, kada osoba preuzme novu funkciju, postoje određena očekivanja i oprez – i ja nisam tu iznimka. No, kako sam posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno radila s našim lokalnim timovima diljem EMEA regije na digitalnoj strategiji i taktikama implementacije, sada sam u “nabrijanoj” fazi, ohrabrena svime što sam vidjela. 🙂 I, naravno, da postoji osjećaj odgovornosti ispuniti očekivanja.

Mala tržišta mogu itekako biti inovativna – i uzor velikima

S obzirom na to da Iva ima uvid u tržišta u regiji i šire, zanimalo me kako se ona manja, poput hrvatskog, mogu izboriti za svoje budžete? Koliko moraju biti inovativna, kreativna, a možda ponekad i sama nametnuti kakve trendove, posebice u digitalnom marketingu?

Kako radim u internacionalnoj kompaniji, mislim da je vidljiva Microsoftova mogućnost prepoznavanja inovacije bez obzira gdje startaju. Iz moje perspektive, bilo koje naše tržište koje pokaže inovativni pristup digitalnom marketingu, njeguje zdrave i bliske odnose s partnerima, radi na digitalnoj transformaciji i ne boji se pilotirati i biti prvi u zanimljivim taktikama, zaslužuje biti komunicirano globalno.

Imamo tu moć širenja primjera učenja po svim globalnim tržištima i nerijetko se dešava da upravo manja tržišta, primorana da budu kreativnija s budžetima, pokažu bolji ROI, inspiriraju druge. Fokusiramo se na instore i online egzekucije koje planiramo za Windows, Office, Xbox, Surface (ovisno o tome gdje su proizvodi dostupni) i s obzirom na različitosti naših tržišta i partnera, jedna od najvažnijih aktivnosti s moje strane je upravo povezivanje svih timova i učenje jedni od drugih. Uspjeha, ali i neuspjeha.

Kao primjer jedne od novijih inspirativnih kampanja navodi onu iz Hrvatske – inicirala ju je marketinška ekipa lokalnog Microsofta s agencijom ENTG, a riječ je o suradnji s influencerima pri komunikaciji Windows računala. Kampanja napravljena s namjerom da se naglase nove Windows značajke za koje je potrebno imati novu generaciju Windows PC-a s ciljem povećanja prodaje. Mnoga tržišta traže primjere kako kredibilno surađivati s influencerima i učimo iz svakog takvog projekta, kaže Iva.

A iduća “stepenica” za moju sugovornicu?

Redovito imamo priliku dati svoj feedback kompaniji i jedno od pitanja koje se uvijek ponovi je: “Vidiš li se kroz X godina još uvijek u Microsoftu?”. I moj odgovor je uvijek iznova – DA. Jako sam zadovoljna napretkom, prilikama i dinamikom u ovoj firmi, iznimno zdravim pozitivnim korporativnim politikama kojima se podupire različitost, majčinstvo i balansiranje privatnog i poslovnog života i dok je tako nemam razloga tražiti nešto drugo. To se definitivno reflektira na moj privatni život – zabavljam se u relativno novoj ulozi majke dvoipolgodišnjeg dječaka Jure i uživam u relativno iskusnoj ulozi Nikoline ženice. A dalje – samo spontano.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Novost

Ni WiFi pojačivači vam ne pomažu? MESHtar pokriva svaki kut stana ili kuće, bez po muke.

Stabilan Wi-Fi je nevjerojatno teško postići, pogotovo ako imate nezgodan tlocrt prostorija ili više kvadrata. Srećom, postoje sustavi koji te probleme mogu zaobići.

Kultura 2.0

Treba li vam teta u Pošti pretvoriti Bitcoin u kune?

Hrvatska Pošta pokrenula je projekt mjenjačnica za kriptovalute u suradnji s tvrtkom Electrocoin i time može postati jedna od najprogresivnijih tvrtki u Hrvatskoj. Pitanje je - hoće li?

Tehnologija

Više od 100 inženjera Instituta RT-RK u Osijeku razvija softver za BMW, Audi i Mercedes

Tvrtka Institut RT-RK Osijek broji više od stotinu zaposlenika, a stalno su u potrazi za novim kadrom do kojeg uspješno dolaze stipendiranjem studenata u Osijeku.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Intervju

Adriana Bandl, PMI: ‘Digitalnu transformaciju i CX treba demistificirati unutar same tvrtke’

Kako studij psihologije može pomoći u karijeri razvoja korisničkog iskustva i digitalne transformacije ispričala nam je Adriana Bandl iz tvrtke PMI.

Društvene mreže

Zašto neki i dalje dijele lančane statuse očito lažnog sadržaja na Facebooku?

Zašto su neki od nas brzoprsti, skloni dijeljenju lančanih Facebook statusa i poruka koje sadrže lažne informacije, kao što je to nedavno napravio direktor Hrvatske turističke zajednice? Iza svega stoji fenomen star koliko i čovječanstvo - iskonski strah.

Kultura 2.0

Što je za vas Instagram bez (broja) lajkova? Manji pritisak, bolji sadržaj

Instagram pomalo po svijetu povlači zavjesu svoje verzije bez lajkova, a dojmovi su i par mjeseci nakon još podijeljeni. Pa iako influenceri plaču jače – korisnici će biti oni na koje će promjena utjecati najviše.

Kultura 2.0

Jesu li video igre – u svijetu i u Hrvatskoj – umjetnost?

Ako je i limenka umjetnikovog izmeta umjetnost, zašto ne bi umjetnost bile i linije kodova uz prateću računalnu grafiku? Razmatrajući odabrane teorije umjetnosti istražujem mogu li se videoigre smatrati umjetnošću.