Nelogični kriteriji E-Impulsa isključuju 88 posto hrvatskih IT izvoznika

Nelogični kriteriji E-Impulsa isključuju 88 posto hrvatskih IT izvoznika

CISEx, udruga hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera, izrazila je nezadovoljstvo oko najavljenog natječaja E-Impuls Ministarstva poduzetništva i obrta. Iz udruge objašnjavanju kako natječaj ne stavlja u nepovoljan položaj samo IT tvrtke nego i ostale te da je riječ o jeftinoj predizbornoj populističkoj farsi. O čemu je riječ i kakve uvjete zagovaraju, objasnili su u udruzi CISEx.

tajana barancic_jpg
U CISEx-u ističu kako ne traže privilegije, samo ravnopravne uvjete u kojima se boduju projekti, nova radna mjesta, rast izvoza i dodane vrijednosti.

Ministarstvo poduzetništva i obrta nedavno je najavilo natječaj E-Impuls, namijenjen mikro i malim poduzećima, o kojem je prošli tjedan održana i javna rasprava. Natječajem su osigurana sredstva u iznosu od 250 milijuna kuna. CISEx, udruga hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera izrazila je zabrinutost oko uvjeta natječaja i zatražila od nadležnog ministarstva da izbaci sporne kriterije iz uvjeta natječaja. O čemu je riječ?

Naime, kao uvjet prihvatljivosti prijavitelja predloženo je da koeficijent vlastitoga financiranja mora biti manji ili jednak 35 posto. U CISEx-u objašnjavaju kako to znači da se svega 35 posto ukupne imovine društva financira iz vlastitih sredstava dok ostaju financiraju vjerovnici. Tako se prema ovim uvjetima na natječaj mogu prijaviti isključivo visokozadužene tvrtke te one koju su do sada isplaćivale svu dobit te sada ispadaju prezadužene zbog čega mogu uzeti 85 posto bespovratne potpore. U CISEx-u kažu:

Na savjetovanju su predstavnici MINPO-a na čelu s ministrom Horvatom pojasnili da se takve tvrtke ne mogu zadužiti, a zasigurno im treba neki komadić opreme, dok ostali nisu zaduženi pa za njih postoje krediti.

Odnosno, 250 milijuna kuna trebale bi dobiti tvrtke koje su ili nekonkurentne ili poduzetnici koji isplaćuju dobit i istu ne reinvestiraju. U CISEx-u kažu kako ne vide da takva mjera može donijeti dugoročne pozitivne efekte na hrvatsko gospodarstvo.

Tek 15 tvrtki ispunjava uvjete

Od 122 tvrtke članice CISEx-a koje spadaju u skupinu mirko i malih poduzetnika, samo njih 15 se prema ovom kriteriju može prijaviti na E-Impuls. Iz CISEx-a ističu kako to ostavlja 88 posto IT poduzetnika i izvoznika izvan konkurencije natječaja iako se radi o tvrtkama odličnog boniteta koje dobit reinvestiraju u nova radna mjesta. Dodaju da je ovo još jedan dokaz da se o IT industriji razmišlja samo u predizborno vrijeme. Komentirajući natječaj, Tajana Barančić, predsjednica udruge CISEx, zaključila je:

Cisex ukazuje na nelogičnost i svojevrsno pogodovanje koje je prisutno u trenutnim kriterijima prihvatljivosti prijavitelja u draftu Uputa za prijavitelje za E-impuls. Na nelogičnost kriterija prema kojem samo tvrtke koje imaju 35% i manji koeficijent vlastitog financiranja mogu biti prijavitelji, ukazali su i mnogi drugi polaznici savjetovanja održanog 7. srpnja. Koeficijent vlastitog financiranja je omjer kapitala i rezervi (uključujući zadržanu dobit) u aktivi, a prema kriterijima financijske struke, kod zdravih tvrki taj koeficijent se kreće oko 50% (35% i manje ukazuje na visoku zaduženost). IT tvrtke prosječno financiraju svoju aktivu vlastitim sredstvima i izvorima s preko 50%.

Jasni kriteriji i ravnopravni uvjeti

A što CISEx zagovara? Tajana ističe:

CISEx želi jasne i transparentne kriterije dodjele bespovratnih sredstava na temelju projekata i njihove kvalitete, a ne temeljem umjetno stvorenih i krajnje diskutabilnih kriterija koji praktički eliminiraju tvrtke koje su reinvestirale dobit ili čiji su vlasnici uplaćivali vlastita sredstva u kapital i kapitalne pričuve, a ne kao pozajmice na koje izvlače kamate iz tvrtke dok istovremeno evidentiraju dugove. Ne tražimo privilegije, samo ravnopravne uvjete u kojima se boduju projekti, nova radna mjesta, rast izvoza i dodane vrijednosti. Hrvatski IT sektor se toga ne boji.

Stoga iz CISEx-a pozivaju nadležno ministarstvo da uvaži kritike na račun spornog kriterija za E-Impuls te da ga izbace iz konačnog teksta natječaja zbog svih tvrtki, ne samo iz područja IT-a, koje su ovime dovedene u nepovoljan položaj.

Komentari

  1. Valent Turkovic

    Valent Turkovic

    12. 07. 2016. u 7:45 pm Odgovori

    CISEx ekipa treba angažirati dobre odvjetnike koji će ovo podići tužbu na nekoj od silnih EU službi, tužiti se ministru koji je to sa namjerom tako pisao nema apsolutno nikakve veze, niti to potezati po medijima…
    Ako želite nešto zapravo napraviti angažirajte odvjetnike, inaće ste uzalud krečili… tj trošili riječi kroz javne medije.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Kobe Bryant: košarkaš, Oskarovac, investitor – ulagao je u tvrtke poput Alibabe i Epic Gamesa

Jučer je u 41. godini preminuo Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena koji je svojim uspjesima na terenu i izvan njega zauvijek obilježio ovaj sport.

Društvene mreže

Bartol Šimunić: Da će društvene mreže biti okosnica kampanje Zorana Milanovića odlučilo se još u svibnju

Bio je među prvim community managerima Vlade kad je 2011. došla na društvene mreže, a sada je jedna od ključnih osoba koja je stajala digitalne kampanje novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Internet marketing

Podcast o specifičnostima podcasta u Hrvatskoj kao sadržajnom, ali i oglašivačkom formatu

Podcasti, iako postoje već godinama, očito su format koji će obilježiti digitalno tržište u Hrvatskoj u 2020. tako da je red pozabaviti se njihovim specifičnostima - u obliku podcasta!

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.