Nelogični kriteriji E-Impulsa isključuju 88 posto hrvatskih IT izvoznika

Nelogični kriteriji E-Impulsa isključuju 88 posto hrvatskih IT izvoznika

CISEx, udruga hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera, izrazila je nezadovoljstvo oko najavljenog natječaja E-Impuls Ministarstva poduzetništva i obrta. Iz udruge objašnjavanju kako natječaj ne stavlja u nepovoljan položaj samo IT tvrtke nego i ostale te da je riječ o jeftinoj predizbornoj populističkoj farsi. O čemu je riječ i kakve uvjete zagovaraju, objasnili su u udruzi CISEx.

tajana barancic_jpg
U CISEx-u ističu kako ne traže privilegije, samo ravnopravne uvjete u kojima se boduju projekti, nova radna mjesta, rast izvoza i dodane vrijednosti.

Ministarstvo poduzetništva i obrta nedavno je najavilo natječaj E-Impuls, namijenjen mikro i malim poduzećima, o kojem je prošli tjedan održana i javna rasprava. Natječajem su osigurana sredstva u iznosu od 250 milijuna kuna. CISEx, udruga hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera izrazila je zabrinutost oko uvjeta natječaja i zatražila od nadležnog ministarstva da izbaci sporne kriterije iz uvjeta natječaja. O čemu je riječ?

Naime, kao uvjet prihvatljivosti prijavitelja predloženo je da koeficijent vlastitoga financiranja mora biti manji ili jednak 35 posto. U CISEx-u objašnjavaju kako to znači da se svega 35 posto ukupne imovine društva financira iz vlastitih sredstava dok ostaju financiraju vjerovnici. Tako se prema ovim uvjetima na natječaj mogu prijaviti isključivo visokozadužene tvrtke te one koju su do sada isplaćivale svu dobit te sada ispadaju prezadužene zbog čega mogu uzeti 85 posto bespovratne potpore. U CISEx-u kažu:

Na savjetovanju su predstavnici MINPO-a na čelu s ministrom Horvatom pojasnili da se takve tvrtke ne mogu zadužiti, a zasigurno im treba neki komadić opreme, dok ostali nisu zaduženi pa za njih postoje krediti.

Odnosno, 250 milijuna kuna trebale bi dobiti tvrtke koje su ili nekonkurentne ili poduzetnici koji isplaćuju dobit i istu ne reinvestiraju. U CISEx-u kažu kako ne vide da takva mjera može donijeti dugoročne pozitivne efekte na hrvatsko gospodarstvo.

Tek 15 tvrtki ispunjava uvjete

Od 122 tvrtke članice CISEx-a koje spadaju u skupinu mirko i malih poduzetnika, samo njih 15 se prema ovom kriteriju može prijaviti na E-Impuls. Iz CISEx-a ističu kako to ostavlja 88 posto IT poduzetnika i izvoznika izvan konkurencije natječaja iako se radi o tvrtkama odličnog boniteta koje dobit reinvestiraju u nova radna mjesta. Dodaju da je ovo još jedan dokaz da se o IT industriji razmišlja samo u predizborno vrijeme. Komentirajući natječaj, Tajana Barančić, predsjednica udruge CISEx, zaključila je:

Cisex ukazuje na nelogičnost i svojevrsno pogodovanje koje je prisutno u trenutnim kriterijima prihvatljivosti prijavitelja u draftu Uputa za prijavitelje za E-impuls. Na nelogičnost kriterija prema kojem samo tvrtke koje imaju 35% i manji koeficijent vlastitog financiranja mogu biti prijavitelji, ukazali su i mnogi drugi polaznici savjetovanja održanog 7. srpnja. Koeficijent vlastitog financiranja je omjer kapitala i rezervi (uključujući zadržanu dobit) u aktivi, a prema kriterijima financijske struke, kod zdravih tvrki taj koeficijent se kreće oko 50% (35% i manje ukazuje na visoku zaduženost). IT tvrtke prosječno financiraju svoju aktivu vlastitim sredstvima i izvorima s preko 50%.

Jasni kriteriji i ravnopravni uvjeti

A što CISEx zagovara? Tajana ističe:

CISEx želi jasne i transparentne kriterije dodjele bespovratnih sredstava na temelju projekata i njihove kvalitete, a ne temeljem umjetno stvorenih i krajnje diskutabilnih kriterija koji praktički eliminiraju tvrtke koje su reinvestirale dobit ili čiji su vlasnici uplaćivali vlastita sredstva u kapital i kapitalne pričuve, a ne kao pozajmice na koje izvlače kamate iz tvrtke dok istovremeno evidentiraju dugove. Ne tražimo privilegije, samo ravnopravne uvjete u kojima se boduju projekti, nova radna mjesta, rast izvoza i dodane vrijednosti. Hrvatski IT sektor se toga ne boji.

Stoga iz CISEx-a pozivaju nadležno ministarstvo da uvaži kritike na račun spornog kriterija za E-Impuls te da ga izbace iz konačnog teksta natječaja zbog svih tvrtki, ne samo iz područja IT-a, koje su ovime dovedene u nepovoljan položaj.

Komentari

  1. Valent Turkovic

    Valent Turkovic

    12. 07. 2016. u 7:45 pm Odgovori

    CISEx ekipa treba angažirati dobre odvjetnike koji će ovo podići tužbu na nekoj od silnih EU službi, tužiti se ministru koji je to sa namjerom tako pisao nema apsolutno nikakve veze, niti to potezati po medijima…
    Ako želite nešto zapravo napraviti angažirajte odvjetnike, inaće ste uzalud krečili… tj trošili riječi kroz javne medije.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Tehnologija

Probao sam robotsku kosilicu – mnogo je više od “Roombe za travnjake”

Imati robota koji vam kosi travu je super ideja, ali koliko je realizacija zapravo jednostavna i uspješna?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Što ste propustili

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Startupi i poslovanje

Ovo je potpuni plan za sav sadržaj koji uspješan webshop mora imati!

Sadržaj je ključni faktor zbog kojeg korisnici dolaze interaktirati s vašim brendom. Sadržaj je kralj, a eCommerce tu nije iznimka. Od poslovnog plana, općeg sadržaja i opisa proizvoda, ovo su stavke koje svaki uspješan webshop mora pokriti.

Tehnologija

Tenisice, ruž, naočale… Kad ih već ne možemo isprobati u trgovini, zašto ne bismo virtualno?

Unatoč razvoju online prodaje, fizičke trgovine zadržale su svoju glavnu prednost - mogućnost da kupac sam isproba željene proizvode. No, nakon što su se trgovine diljem svijeta zatvorile zbog pandemije, porasla je popularnost virtualnog isprobavanja proizvoda koje pokušava donekle nadomjestiti korisničko iskustvo na kakvo smo navikli u tradicionalnim trgovinama.

Intervju

Nakon investicije od više od 50.000 eura, najveća regionalna CS:GO zajednica, CSadria, postala Esport Adria

Ovaj novi brend okupit će gamere i fanove ne samo esport igara, već i mobilnih i drugih igara koje igra mnogo veći broj ljudi.

Startupi i poslovanje

Email marketing u doba “korone”: 3 greške i 3 trika za bolju učinkovitost

Pomno pripremate i šaljete newslettere, ali učinka nema? Uz Brunu Zagorščaka iz agencije Neuralab, nedavno certificiranog Mailchimp partnera, prolazimo osnovne pogreške i taktike email marketinga.

Tehnologija

S Omoguru widgetom ne čitaju lakše samo disleksičari, već svi mi koji u ekrane buljimo svakodnevno

Za osobe koje imaju poteškoće u čitanju Omoguru je dar s neba, a odnedavno im je njihov alat još dostupniji. Radi se o widgetu koji gotovo svaku stranicu može učiniti čitljivijom.