Nelogični kriteriji E-Impulsa isključuju 88 posto hrvatskih IT izvoznika

Nelogični kriteriji E-Impulsa isključuju 88 posto hrvatskih IT izvoznika

CISEx, udruga hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera, izrazila je nezadovoljstvo oko najavljenog natječaja E-Impuls Ministarstva poduzetništva i obrta. Iz udruge objašnjavanju kako natječaj ne stavlja u nepovoljan položaj samo IT tvrtke nego i ostale te da je riječ o jeftinoj predizbornoj populističkoj farsi. O čemu je riječ i kakve uvjete zagovaraju, objasnili su u udruzi CISEx.

tajana barancic_jpg
U CISEx-u ističu kako ne traže privilegije, samo ravnopravne uvjete u kojima se boduju projekti, nova radna mjesta, rast izvoza i dodane vrijednosti.

Ministarstvo poduzetništva i obrta nedavno je najavilo natječaj E-Impuls, namijenjen mikro i malim poduzećima, o kojem je prošli tjedan održana i javna rasprava. Natječajem su osigurana sredstva u iznosu od 250 milijuna kuna. CISEx, udruga hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera izrazila je zabrinutost oko uvjeta natječaja i zatražila od nadležnog ministarstva da izbaci sporne kriterije iz uvjeta natječaja. O čemu je riječ?

Naime, kao uvjet prihvatljivosti prijavitelja predloženo je da koeficijent vlastitoga financiranja mora biti manji ili jednak 35 posto. U CISEx-u objašnjavaju kako to znači da se svega 35 posto ukupne imovine društva financira iz vlastitih sredstava dok ostaju financiraju vjerovnici. Tako se prema ovim uvjetima na natječaj mogu prijaviti isključivo visokozadužene tvrtke te one koju su do sada isplaćivale svu dobit te sada ispadaju prezadužene zbog čega mogu uzeti 85 posto bespovratne potpore. U CISEx-u kažu:

Na savjetovanju su predstavnici MINPO-a na čelu s ministrom Horvatom pojasnili da se takve tvrtke ne mogu zadužiti, a zasigurno im treba neki komadić opreme, dok ostali nisu zaduženi pa za njih postoje krediti.

Odnosno, 250 milijuna kuna trebale bi dobiti tvrtke koje su ili nekonkurentne ili poduzetnici koji isplaćuju dobit i istu ne reinvestiraju. U CISEx-u kažu kako ne vide da takva mjera može donijeti dugoročne pozitivne efekte na hrvatsko gospodarstvo.

Tek 15 tvrtki ispunjava uvjete

Od 122 tvrtke članice CISEx-a koje spadaju u skupinu mirko i malih poduzetnika, samo njih 15 se prema ovom kriteriju može prijaviti na E-Impuls. Iz CISEx-a ističu kako to ostavlja 88 posto IT poduzetnika i izvoznika izvan konkurencije natječaja iako se radi o tvrtkama odličnog boniteta koje dobit reinvestiraju u nova radna mjesta. Dodaju da je ovo još jedan dokaz da se o IT industriji razmišlja samo u predizborno vrijeme. Komentirajući natječaj, Tajana Barančić, predsjednica udruge CISEx, zaključila je:

Cisex ukazuje na nelogičnost i svojevrsno pogodovanje koje je prisutno u trenutnim kriterijima prihvatljivosti prijavitelja u draftu Uputa za prijavitelje za E-impuls. Na nelogičnost kriterija prema kojem samo tvrtke koje imaju 35% i manji koeficijent vlastitog financiranja mogu biti prijavitelji, ukazali su i mnogi drugi polaznici savjetovanja održanog 7. srpnja. Koeficijent vlastitog financiranja je omjer kapitala i rezervi (uključujući zadržanu dobit) u aktivi, a prema kriterijima financijske struke, kod zdravih tvrki taj koeficijent se kreće oko 50% (35% i manje ukazuje na visoku zaduženost). IT tvrtke prosječno financiraju svoju aktivu vlastitim sredstvima i izvorima s preko 50%.

Jasni kriteriji i ravnopravni uvjeti

A što CISEx zagovara? Tajana ističe:

CISEx želi jasne i transparentne kriterije dodjele bespovratnih sredstava na temelju projekata i njihove kvalitete, a ne temeljem umjetno stvorenih i krajnje diskutabilnih kriterija koji praktički eliminiraju tvrtke koje su reinvestirale dobit ili čiji su vlasnici uplaćivali vlastita sredstva u kapital i kapitalne pričuve, a ne kao pozajmice na koje izvlače kamate iz tvrtke dok istovremeno evidentiraju dugove. Ne tražimo privilegije, samo ravnopravne uvjete u kojima se boduju projekti, nova radna mjesta, rast izvoza i dodane vrijednosti. Hrvatski IT sektor se toga ne boji.

Stoga iz CISEx-a pozivaju nadležno ministarstvo da uvaži kritike na račun spornog kriterija za E-Impuls te da ga izbace iz konačnog teksta natječaja zbog svih tvrtki, ne samo iz područja IT-a, koje su ovime dovedene u nepovoljan položaj.

ponuda

Komentari

  1. Valent Turkovic

    Valent Turkovic

    12. 07. 2016. u 7:45 pm Odgovori

    CISEx ekipa treba angažirati dobre odvjetnike koji će ovo podići tužbu na nekoj od silnih EU službi, tužiti se ministru koji je to sa namjerom tako pisao nema apsolutno nikakve veze, niti to potezati po medijima…
    Ako želite nešto zapravo napraviti angažirajte odvjetnike, inaće ste uzalud krečili… tj trošili riječi kroz javne medije.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Što ste propustili

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.