Novi ste na faksu i treba vam pomoć? Uskaču ‘veliki burazi’ na varaždinskom FOI-ju

Kako se snaći u okruženju o kojemu ne znate puno? Često će pomoći savjet nekoga tko zna više, a umjesto da takvu pomoć tražimo povlačenjem za rukav i riskiranjem tuđeg pogleda koji će poručiti "nemam vremena" i "ne zanimaš me", stvar se može riješiti elegantnije. Jedan od načina je na početku nove akademske godine predstavljen na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, zove se Buraz projekt, a spaja male buraze željne savjeta s velikima koji ih mogu dati.

FOI buraz naslovna

Zbunjeni ste, zidovi vam se približavaju, ne znate kamo krenuti, hvata vas panika… Dobro, na početku puta na fakultetu najčešće nije baš tako strašno, ali ako već neće biti panike, moglo bi biti nelagode zbog toga što vam je sve novo. Kako bi bilo da se možete osloniti na osobu koja je to sve već prošla i željna je biti pri ruci samo zbog vas, za sva više ili manje zanimljiva pitanja koja imate?

Ne zvuči loše, zar ne?

Upoznajte velikog buraza

Pomoć ljudi koji znaju više onima koji znaju manje nije novost na fakultetima u Hrvatskoj i svijetu, a kako bi do savjeta došli što lakše, na varaždinskom Fakultetu informatike i organizacije pokrenuta je ‘web’ aplikacija Buraz projekt koja služi upravo tome i na raspolaganju je tamošnjim studentima. Ako ste novi na FOI-ju, možete se prijaviti kao mali buraz, a ako ste već prošli tešku početnu fazu, osjećate se sigurno i voljeli biste takvu sigurnost prenijeti novom kolegi, u prilici ste postati veliki buraz koji će biti pri ruci malome.

Bilo za stvari vezane uz fakultet i studentski život, bilo za druge savjete, poput pitanja gdje je najbolji burek u Varaždinu ako ste novi u gradu, oni iskusniji probat će pomoći mlađima – i zauzvrat dobiti zahvalnost za savjet i toplu riječ.

Ili možda i taj najbolji burek u Varaždinu.

Kako je sve počelo?

Sa startom nove akademske godine, pokretanjem projekta pozabavio se Igor Rinkovec, student druge godine na FOI-ju, koji je iskoristio dvije do tri slobodne večeri da pretvori svoju ideju u stvarnost. Radio je sam, a podrška fakulteta stigla je kada je posao bio gotov, s promocijom servisa među brucošima koji sada mogu postati mali burazi na FOI-ju.

Projekt je za sada u eksperimentalnoj fazi, a po riječima njegova autora, tijekom toga razdoblja doznat će što treba popraviti, a možda će dobiti i odgovor na pitanje hoće li biti širenja drugdje u Hrvatskoj:

Trenutno je aplikacija dostupna samo studentima FOI-ja te pomoću ankete o iskustvima velikih i malih ‘buraza’ u ovoj prvoj eksperimentalnoj godini koja će se odraditi krajem semestra planiram izvršiti potrebna poboljšanja kako bi sam projekt druge godine bio još kvalitetniji i korišteniji. Otvoren sam za suradnju s drugim fakultetima koji bi htjeli slične usluge pružiti svojim brucošima sljedeće godine, no u ovom trenutku nije bilo upita oko takvih proširenja.

Prilikom narednog koraka u razvoju Buraz projekta, svoj glas dat će njegovi korisnici, koji će se u anketi moći izjasniti što im se najviše sviđa i što bi se moglo popraviti. Njihovi dojmovi bit će ključni u izlasku iz sadašnje eksperimentalne faze, koja se očekuje u ciklusu u kojem će biti novi brucoši, na početku sljedeče akademske godine.

Rani odaziv obećava

Velikih buraza za sada je 139, malih se prijavilo 104, a dojmovi su pozitivni. Igor je zadovoljan reakcijom na priču koju je pokrenuo među kolegama:

Ugodno sam iznenađen interesom studenata starije godine kako bi pomogli brucošima, ali isto tako i količinom brucoša koji su se imali hrabrosti javiti svojim mentorima. Iz anegdotalnih priča saznao sam da je dosta brucoša kontaktiralo svoje mentore, no više o tome ću znati kada provedem ranije spomenutu anketu.

Ako ste na početku puta na FOI-ju i do sada niste čuli za velike i male buraze, sada znate kamo krenuti po savjet.

ponuda

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Apple je pokazao kako više nema ništa za pokazati – čeka li ga Nokijin scenarij?

Sjednite, djeco, da vam ispričam priču o vremenu prije mog vremena. Bijaše to godina 1998., četvrtaste kutije protetičkih boja vrtjele su Windowse 95 ili 98, bilo je to vrijeme disketa, telefonskih slušalica koje se dižu i dial-up interneta koji puca kada se to dogodi.

Tehnologija

Vodič za e-Vozačku da ne čekaš (kao mi) u redu u MUP-u

Sustav e-Vozačka, za predaju zahtjeva za novu vozačku dozvolu putem interneta, radi pristojno, ali i pokazuje da korisničko iskustvo i komunikacija mogu i moraju biti bolji. U suprotnom - šalter!

Internet marketing

Ella Dvornik i Charles Pearce pokreću platformu za europske influencere – Manijak

Porazgovarala sam s Ellom Dvornik i Charlesom Pearceom o njihovom zajedničkom projektu, platformi za influencere i brendove koji s njima žele surađivati - Manijak.

Što ste propustili

Nesortirano

Može li igranje igara od nas napraviti bolje kolege, partnere i prijatelje?

Developer, filmaš i umjetnik Onat Hekimoglu na Weekend Media Festivalu govorio je o temi o kojoj ne slušamo često - ozbiljnim igrama.

Mobilno

Zašto zaključavate kućna vrata, ako nećete zaštititi svoje podatke online?

Na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu od Alana Delića iz Diverta dobili smo pet savjeta o tome kako se zaštititi online.

Startupi i poslovanje

Poznati timovi koji će se na Idea Knockoutu natjecati za mjesto na CES-u

Sve je spremno za ovogodišnji Idea Knockout, a za put u Vegas borit će se 20 timova.

Startupi i poslovanje

Domaća aplikacija Beyond Seen Screen postala ExRey i stigla na Android uređaje

Nakon rebrandinga, Beyond Seen Screen postaje ExRey, a beta verzija aplikacije koja pretvara pasivno gledanje videa u aktivno dostupna je na Google Playu.

Intervju

Splitski Locastic otvoreno o povratku u esport nakon pauze (i naučenih lekcija)

Locastic je mrtav, živio Locastic? Splitska tvrtka iz drugog pokušaja nastoji postati regionalna sila u igri CS:GO.

Sponzorirano

#DigiDoggo natječaj: Pošalji nam video CV – dobit ćeš vlastitu domenu!

Traže se mlade nade u sklopu projekta Digitalna karijera - svi koji snime i pošalju video CV dobivaju vlastitu .Me domenu, a najbolji i 'pitch' trening!