Bug.hr predstavio digitalnu arhivu svih brojeva... u beti

Bug.hr predstavio digitalnu arhivu svih brojeva… u beti

Bug, najpopularniji računalni časopis u Hrvatskoj, ponudit će svojim čitateljima arhiv svih starih brojeva u obliku digitalne arhive na svojoj službenoj web stranici. Zasad u beti možete uz pozivnicu pristupiti Bugovim jubilarnim brojevima 150 i 181. Bugovci već neko vrijeme najavljuju digitalizaciju svojih starih izdanja kako bi čitateljima koji ih prate još od 1992. olakšali pristup starim sadržajima. Iako će recenzije i usporedni testovi biti tek nostalgični podsjetnik na staru tehnologiju, mnoge kolumne i istraživanja i dalje bi vam mogle biti zanimljive...

Bug, najpopularniji računalni časopis u Hrvatskoj, ponudit će svojim čitateljima arhiv svih starih brojeva u obliku digitalne arhive na svojoj službenoj web stranici. Zasad u beti možete uz pozivnicu pristupiti Bugovim jubilarnim brojevima 150 i 181.

Bugovci već neko vrijeme najavljuju digitalizaciju svojih starih izdanja kako bi čitateljima koji ih prate još od 1992. olakšali pristup starim sadržajima. Iako će recenzije i usporedni testovi biti tek nostalgični podsjetnik na staru tehnologiju, mnoge kolumne i istraživanja i dalje bi vam mogle biti zanimljive.

Bugova digitalna arhiva dostupna je u naprednijoj verziji izrađenoj u Silverlightu i jednostavnijoj HTML verziji. Obje verzije rade dobro i nude gotovo isti skup mogućnosti: pregled od stranice do stranice, uvećane verzije svake stranice itd.

Bugovci trenutno digitaliziraju svoj arhiv i dostupni su samo jubilarni brojevi.

Razlika je u tome što je verzija izrađena u Silverlightu jednostavnija za korištenje. Primjerice, dok uvećate stranicu možete se mišem micati po njoj. U slučaju HTML verzije kad uvećate stranicu klikom moći ćete je još samo smanjiti… klikom. Ako imate veći ekran možete stranice uvećati i preko cijelog zaslona.

Domagoj Pavlešić iz Dizzya, koji je razvio sustav digitalnog arhiva, za Netokraciju je otkrio koliko je vremena trebalo da se projekt realizira:

Nakon dugog planiranja, konkretni razvoj je počeo početkom godine, no bilo je puno pauza među fazama i perioda internog testiranja, tako da je efektivno vrijeme potrošeno na sam razvoj znatno kraće. Valja napomenuti da se na van vidi samo vrh ledene sante – u pozadini se nalazi čitav niz servisa i konvertera koji brinu za proces pripreme broja za digitalnu objavu.

Taj proces je 95 posto automatiziran, a ono što se ručno odrađuje je maksimalno pojednostavljeno. To nam je bio jedan od glavnih ciljeva razvoja, ne samo zbog održivosti sustava, već i zbog činjenica da je trebalo obraditi ogromnu do sada objavljenu građu (trenutno je u bazi otprilike zadnjih sedam godina).

Digitalno arhiviranje

Uz listanje pojedinačnih stranica, ispod pregleda sadržaja nalazi se popis svih stranica. Uz digitalno izdanje, Bug je predstavio pretraživač tema objavljenih u svim svojim izdanjima.

Digitalna arhiva dostupna je putem Bugove web stranice.

Napredna Silverlight verzija

Silverlight verzija je intuitivnija i ponaša se kao papirnati časopis.
Čitanje vam je olakšano uz jednostavno uvećavanje.

Jednostavnija HTML verzija

Ako vam ne odgovara Silverlight, HTML verzija nije ništa lošija.
...a nudi i nešto jednostavnije uvećavanje sadržaja.

Trebate pozivnicu? Imamo 3

Kako bi spriječili preveliku navalu na Bugov server, ali i dodali predstavljanju digitalnog arhiva dozu ekskluzivnosti, u redakciji su zasad ograničili pristup. Prve pozivnice dobilo je stotinjak najaktivnijih korisnika Bugova foruma. Oni su dobili pojedinačno tri pozivnice koje mogu slati svojim prijateljima, čime će Bug polako testirati dostupnost svog arhiva.

Brojevi ne moraju biti digitalizirani da biste ih odsad pretraživali...

Beta digitalnog izdanja Buga dobar je korak naprijed za kultni hrvatski računalni časopis. S obzirom na interes za digitalnim arhivom na Bugovom forumu i komentarima bilo bi zgodno vidjeti i digitalno izdanje novih brojeva.

Miroslav Rosandić, glavni urednik Buga, otkriva kako su krenuli s digitalizacijom i koji su im planovi:

O izradi digitalne arhive Buga razmišljamo već desetak godina, a čitatelji to od nas traže i duže od toga. Jasno, prvotno je plan bio potpuno drugačiji – raditi neku offline bazu PDF arhive i distribuirati je na DVD-u. Dugo smo se predomišljali oko tehnologija koje bismo koristili do načina distribucije pa je sve skupa evoluiralo do toga što imamo danas – online bazu, sa strane korisnika pregledivu na dva način. Silverlight (raskošnijih mogućnosti) i HTML (rudimetalan). Samo istraživanje da li ići na Flash ili Silverlight uzelo nam je jako puno vremena…

Plan je bio startati s tim ove godine, a kako smo gurali paralelno i neke druge projekte (Enter na webu, pa veliku nadogradnju foruma, te novi m.bug za korisnike koji nam pristupaju preko mobitela), digitalna arhiva se dorađivala u niz faza. U pozadini je i veliki posao oko same digitalizacije starih brojeva, koji će se i dalje odvijati još mjesecima. I da ne bismo pogazili planirani kranji rok krenuli smo s probnim radom sada, par tjedana prije kraja godine.

Aplikacije za iPad i Android su jedan iznimno zanimljiv novi izazov o kojem razmišljamo već neko vrijeme, kao i mnogi drugi izdavači. Vjerujem da nije uopće pitanje trebamo li ući u to, već samo – na koji način?

Zasad ima 3 pozivnice (podijeljene u komentarima!) koje mogu dati članovima Bugova foruma. Ako želite jednu, samo je zatražite u komentarima i linkajte na svoj profil. Kako vam izgleda Bugova digitalna arhiva i želite li pristup?

Komentari

 1. Ivan Brezak Brkan

  Ivan Brezak Brkan

  18. 12. 2010. u 4:11 pm Odgovori

  @Dino Imaš

  @Ante Imaš, a uz to i sreće što si me pitao prvo na Twitteru 🙂 Nego daj onda Miletu na njegov link jednu od svojih da ima pliz

  @Mile Nemam više, ali budu ti dečki dali vjerujemm

  @Tomislav Na mom Macu radi čist ok 🙂 Bolje od Flasha XD

 2. Ante Primorac

  Ante Primorac

  18. 12. 2010. u 5:04 pm Odgovori

  Eto svi koji su napisali komentar su dobili pozivnice.
  Mogu reći da sam iznenađen brzinom i funkcionalnošću. Prijelaz između listova daje nam osjećaj kao da čitamo prave novine. Uvećavanje i kretanje na listovima je potpuno glatko i bez trzanja dok za HTML verziju se to ne može reći.
  Čitam, čitam i naiđem na koga?
  http://bit.ly/dGpUNe

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Startupi i poslovanje

Josipa Majić vraća se na hrvatsku startup scenu kao CEO fintecha Revuto

Pametni medvjedić, Teddy the Guardian, bio je jedan od omiljenih proizvoda ovdašnje startup scene. No, posljednjih nekoliko godina, njegova suosnivačica, Josipa Majić, odmaknula se od ovdašnje scene i medija. Sada se vraća, kao CEO i suosnivačica Revuta, fintech proizvoda za lakše upravljanje digitalnim pretplatama.

Što ste propustili

Najava

Po #prviput poduzetnici u turizmu moraju iskoristiti sve digitalne prilike u turizmu, evo i koje se nude

Nikada prije nije bilo tako bitno pripremiti se za lokalne goste i vjerne stalne goste iz inozemstva, kako za nadolazeću zimsku tako za ljetnu sezonu 2021. A da biste uspjeli morate spremno iskoristiti prilike koje se otvaraju: od novih kanala do natječaja poput Prviput.hr.

Startupi i poslovanje

Domaća industrija video igara o Nanobitu: “Akvizicija će biti slon u trgovini porculana”

Iako je skoro milijardu kuna vrijedna akvizicija Nanobita odjeknula cijelom Hrvatskom puno više tiče se same industrije video igara - što znači ulazak ovako velikog igrača na domaće tržište provjerili smo s osnivačima hrvatskih gaming tvrtki.

Startupi i poslovanje

Hoćete li ući u koaliciju protiv Applea uz vodeće tech tvrtke poput Basecampa, Spotifya i Epic Gamesa?

Sredinom osmog mjeseca upitali smo se: Može li tvorac najpopularnije igre današnjice razbiti duopol Apple i Google trgovina? Čini se da smo dobili odgovor.

Društvene mreže

Ode li Facebook iz EU, veliki biznisi i agencije će se prilagoditi, ali mali – teško

Facebook se ovih dana prijeti kako će povući svoje usluge s tržišta Europske unije. Iako je to malo vjerojatan scenarij, provjerili smo kako bi njegova realizacija izgledala za one koji svoje poslovanje oslanjaju na društvene mreže - male i velike biznise, ali i digitalne agencije.

Startupi i poslovanje

Lekcije 10 godina tehnološke scene su jasne: B2B i profitabilnost prvo, a investicija tek kasnije!

Silicijska dolina je hrvatsku tehnološku scenu učila da bez investicija neće nigdje stići. Deset godina kasnije; Infobip, Nanobit, Infinum i mnogi drugi dokaz su da postoji drugačiji način.

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?