#BrusselsLockdown: Protiv terorizma humorom i mačkama

#BrusselsLockdown: Protiv terorizma i straha humorom i mačkama

U gradu je opsadno stanje, policija moli građane da ostanu u kućama te da ne dijele na društvenim mrežama informacije o akcijama koje su u tijeku. Što građani naprave umjesto toga? Dijele slike mačaka. Da, upravo se to jučer događalo u Bruxellesu.

mjaubrisel

Naime, tijekom nedjelje u glavnom belgijskom gradu produženo je alarmantno stanje te su građani zamoljeni da ostanu u kućama. Dok su se po Bruxellesu provodile policijske i vojne akcije, građani su također zamoljeni da ne tvitaju o detaljima, ako se slučajno zateknu u blizini događaja, kako se osumnjičenima ne bi odavale informacije.

Nakon tog zahtjeva građani su odlučili sve okrenuti na šalu i počeli dijeliti slike mačaka uz hashtag #BrusselsLockdown. Svemu je svjedočila i nekadašnja Netokracijina suradnica, Kristina Kardum, koja se bavi uređivanjem web sadržaja za Europski parlament. Objašnjava:

Prvi tvitovi s #brusselslockdown sadržavali su lokacije operacija jer su ljudi tvitali kako ih policija i vojska prate iz restorana i hotela. Stanje u hotelu u centru grada kojeg su zatvorili također se moglo pratiti uživo na Twitteru i, zapravo, to je bio jedini način da se shvati što se događa. Online mediji malo su kasnili, a kroz prozore su se čule sirene.

Kako je došlo do… Mačaka?

Policija, a i sam ministar obrane, zamolili su građane da se prestane tvitati s lokacija akcija koje su bile u tijeku:

Prema The Vergeu, ovo bi mogao biti tvit koji je sve pokrenuo:

Kristina objašnjava što se potom dogodilo:

Belgija je brzo pokazala zašto je jedna od domovina nadrealizma. Feed s #brusselslockdown u roku od sat vremena bio je kvalitetno zatrpan s mačkama i drugim kućnim ljubimcima. Tviteraši su pronašli humor gdje se to činilo gotovo nemogućim, iskazali solidarnost s policijom te pokazali da su mica-mace budući uber-vladari.

I doista je tako bilo:

Kristina poručuje da je stanje u Bruxellesu i dalje poprilično napeto, razine sigurnosti su na visokom nivou, a ulice su pune policije, stoga nije ugodno hodati po njima.

U takvim trenutcima mnogi se okreću onome za što vjeruju da ih može zaštititi. Čini se da su to za Belgijce mačke. Ili barem humor.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Startupi i poslovanje

Trebate li pokrenuti svoj startup u krizna vremena? Ako da… možete li osigurati investiciju?

Krize sa sobom donose velike izazove, ali kako znamo - i značajne prilike. Mnogi se slažu da će nadolazeća kriza otvoriti još veće poslovne prilike nego prethodne. U ovotjednoj epizodi raspravljamo stoga kako i u kriznim vremenima razmišljati o stvaranju novih vrijednosti u tehnološkoj industriji.