Jesu li GSS-ove i Brlogove 404 stranice i dalje 'izgubljene'?

Jesu li GSS-ove i Brlogove 404 stranice i dalje ‘izgubljene’?

Jednostavne kampanje često su i najučinkovitije, stoga nije bilo iznenađujuće kad je kampanja za Hrvatsku gorsku službu spašavanja, iza koje stoji digitalna agencija Brlog, naišla na odobravanje javnosti, ali osvojila nagradu Mixx 2014. godine u kategoriji Best in show. Kako je prošlo gotovo godinu dana od početka kampanje, porazgovarali smo s timom koji stoji iza provedbe "doniranja" izgubljenih web stranica (404) GSS-u.

Tim agencije Brlog stoji iza kampanje "izgubljenih" stranica GSS-a (slika: Domagoj Kunić)
Tim agencije Brlog stoji iza kampanje “izgubljenih” stranica GSS-a (slika: Domagoj Kunić)

Kampanja se sastojala iz toga da web stranice svoju stranicu na kojoj se inače prikazuje greška 404 (stranica nije pronađena) zamijene vizualom koji podsjeća na to da je GSS-ova specijalnost pomoć izgubljenima. U samo prva dva tjedna stranica GSS 404 implementirana je na pedesetak webova, a među njima su se našli poznati brendovi, ustanove, portali, a i sama je Netokracija podržala akciju. Uz to, bilo je potrebno stranicu podijeliti uz hashtag #GSS404, tako da se priča brzo dijelila i putem društvenih mreža.

Zanimljivo je vidjeti kada viralnima postanu kampanje s minimalnim budžetom, a Srđan Laterza, copywriter i content manager u Brlogu navodi kako je učinkovite kampanje moguće postići uz dugoročnu suradnju s klijentima jer je tada lakše dobro upoznati i klijenta i njegove izazove.

S Hrvatskom gorskom službom spašavanja dugo surađujemo i već smo za njih riješili nekoliko kompleksnih komunikacijskih problema. Osim redizajna stranice, osmislili smo alate za internu komunikaciju i olakšali korištenje njihove ogromne baze podataka u kojoj se nalaze svi podaci vezani uz akcije spašavanja. Sljedeći korak je bio povećavanje prisutnosti GSS-a u online svijetu. Ideja za kampanju došla je tijekom rada na sadržaju web stranice. Jedna od specijalnosti GSS-a je pronalaženje izgubljenih osoba na nepristupačnim područjima, pa smo zaključili da im moramo napraviti nesvakidašnju 404 stranicu. I tako se tamo našla Lukina jama u koju se možete spustiti skrolanjem. Potom smo došli na ideju da HGSS zauzme 404 stranice drugih webova, jer ih kao stručnjaci za pronalaženje izgubljenih osoba najviše zaslužuju.

Kako kaže, ideja je odgovarala minimalnom budžetu kampanje, jer je produkcija bila izuzetno jeftina (vizual + jedan dan programiranja + dva tjedna promocije na društvenim mrežama), a na zakup medija nije trebalo potrošiti niti kunu.

Bilo je dovoljno dodati samo nekoliko linija koda da ovaj vizual zamijeni "običnu" 404 stranicu.
Bilo je dovoljno dodati samo nekoliko linija koda da ovaj vizual zamijeni “običnu” 404 stranicu.

GSS 404 stranica učitana milijun puta

Većina stranica koje su pristupile akciji do danas su zadržale GSS 404 stranicu, a unatoč tome što se “izgubljene” stranice u pravilu rijetko otvaraju, u godinu dana stranica je učitana milijun puta. Međutim, pojedini su kampanji zamjerali da je nešto što je “već viđeno”, na što Srđan odgovara:

Stranica 404 samo je medij, važno je u kojem je kontekstu korištena. To je kao da kažete da je korištenje QR koda već viđeno. QR je medij za distribuciju sadržaja. Tako smo pristupili i 404 stranici.

Što se tiče nagrade Mixx, iz Brloga navode kako je uvijek ugodno kad se priznanje dobije od kolega jer je njih najteže impresionirati, a drago im je što je jedna niskobudžetna kampanja uspjela pobijediti kompleksne i skupe.

Brlogu je Mixx bio i poticaj da se i dalje igraju s načinima komunikacije u digitalnom svijetu, a ako i sami mislite da ste ostvarili kampanju vrijednu priznanja, prijavite se na ovogodišnji natječaj u sklopu Dana komunikacija do 15. ožujka.

ponuda

Komentari

  1. Tomislav

    Tomislav

    26. 02. 2015. u 6:19 pm Odgovori

    Nevjerojatno mi je kako se netokracija hvali kako su i oni podržali tu akciju, a sada imaju običnu 404 stranicu 🙂
    teško je nešto podržavati i kad se reflektori ugase 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Internet marketing

Kovačević, Vrdoljak, Ackermann i Brkan na WMF-u otkrivaju zadnjih 10 godina digitalnog marketinga

Kako je izgledao digitalni sektor prije deset godina i kako se u njemu dan danas snalaze neki od najpoznatijih digitalaca saznat ćemo ove subote na Weekend Media Festivalu.

Startupi i poslovanje

Hubbig Dragane Lipovac kreće u nove pobjede s milijunskom investicijom i novom savjetnicom

Bili vi mali ili veliki uvoznik, naručivali iz Kine ili SAD-a, Hubbig vam može olakšati život, a da to ovom mladom startupu ide dobro potvrdila je i nedavna milijunska investicija koju je orkestrirala Monika Mikac, bivša operativna direktorica u Rimac Automobilima.

Startupi i poslovanje

Paušalci, prikriveni rad opet nije dobro definiran u Općem poreznom zakonu, uključite se u e-Savjetovanje!

Prema trenutnom prijedlogu izmjena Općeg poreznog zakona, koji bi trebao stupiti na snagu 1. 1. 2020., i dalje nije dovoljno jasno definirana razlika između samostalnog i nesamostalnog rada, što bi se moglo obiti o glavu paušalnim obrtnicima i tvrtkama koje ih angažiraju.

Intervju

Tko to zna sa softverom, dobro zarađuje i utječe na velike sustave? IT Konzultant!

Kao što mnogi bježe od matematike i STEM-ovci nerijetko bježe od "mekih vještina", no upravo se u tom spoju kriju odlične karijerne opcije. Kako ispolirati te vještine učimo od FER-ovca, dugogodišnjeg konzultanta i danas direktora, mStartovog Emina Subašića.

Tehnologija

Programeri u prosjeku zarađuju 10.000 kuna, najbolje su plaćeni iOS developeri

Stigli su nam novi rezultati ankete Tomislava Grubišića o plaćama developera u Hrvatskoj za 2019. godinu, donosimo pregled najzanimljivijih podataka na osnovu tehnologija i godina iskustva.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.