Boris Ličina, SoMo Borac: Nije važna nagrada, nego radovi koji pokazuju kako se to - radi!

Boris Ličina, SoMo Borac: Nije važna nagrada, nego radovi koji pokazuju kako se to – radi!

Biti prepoznat za ono što radiš nešto je čemu se većina nas nada, a jedan od načina povećanja prepoznatljivosti i potvrđivanja da smo na dobrom putu su i priznanja od same struke. Drugu godinu to želi činiti i SoMo Borac, manifestacija koja se održava u sklopu Weekend Media Festivala i koja nagrađuje najbolje mobilne i društveno-mrežne radove iz cijele regije. Što možemo očekivati od ovogodišnjeg događaja otkriva nam Boris Ličina iz organizacijskog tima SoMo Borca.

Boris Ličina Borja
Boris Ličina Borja sousnivač je digitalne agencije Jasno i Glasno i jedan od organizatora SoMo Borca.

Biti prepoznat za ono što radiš nešto je čemu se većina nas nada, a jedan od načina povećanja prepoznatljivosti i potvrđivanja da smo na dobrom putu su i priznanja od same struke. Drugu godinu to želi činiti i SoMo Borac, manifestacija koja se održava u sklopu Weekend Media Festivala i koja nagrađuje najbolje mobilne i društveno-mrežne radove iz cijele regije. Što možemo očekivati od ovogodišnjeg događaja otkriva nam Boris Ličina iz organizacijskog tima SoMo Borca.

Prijave radova za ovaj događaj već neko vrijeme traju, a Boris očekuje da će do isteka roka zaprimiti prezentacije projekata koje će definirati ono što će industrija raditi sljedeće godine – radove koji su prepoznali trendove i otvorili im vrata.

Naravno, bit će tu i dosta klasike, ali sigurno je da će se u svim kategorijama pojaviti nešto inovativno, tračak briljantnosti koji će taj rad izdvojiti od drugih. SoMo Borac je i platforma za razmjenu digitalnih vještina te mjesto na kojem se okupljaju digitalni profesionalci iz regije pa tijekom cijelog Weekend Media Festivala očekujemo i mnogo druženja, razgovore o trendovima koji dolaze, upoznavanja, ali i zabavu.

Trendovi se u digitalnom svijetu mijenjaju brže no igdje – platforme se neprestano rotiraju, a brendovi moraju pratiti navike svojih korisnika. Boris ističe kao najnoviji trend Instagramovu aplikaciju Hyperlapse, s kojom brendovi već uspješno eksperimentiraju. I to smatra najvažnijim – igrati se platformama, znati koja što nudi, pratiti novosti, imati pregled onoga što se zbiva. Taj će se svijet i dalje mijenjati, ali kompanije će promjene prihvaćati postepeno, napominje.

Ove se godine može prijaviti za šest društvenih kategorija te dvije mobilne.
Ove se godine može prijaviti za šest društvenih kategorija te dvije mobilne.

Jedna od kategorija za koju se može prijaviti je i viralni blockbuster. No, čini se kako se naša regija i ne može pohvaliti velikim brojem viralnih videouradaka, iako se sve više govori o tome kako upravo video postaje jedan od važnijih oblika sadržaja na internetu. Iako će se tek po prijavama vidjeti koliko smo se ove godine pomakli po tom pitanju, Boris napominje kako video može biti i na Vineu, Instagramu, Hyperlapseu – i šest sekundi može postati viralno. I upravo se tu očekuju najveći pomaci – u kratkim videoformatima.

Možda je najveće priznanje ono za pojedinca – community managera godine. Iako je ovo mlado zanimanje, u posljednjih je nekoliko godina doživjelo promjene, baš kao što se mijenjaju i trendovi te društvene mreže. No, Boris smatra da su osnove i dalje iste.

Community menadžeri/ce nekada su diplomati, povremeno rame za plakanje, često copywriteri pa i prodavači, ali najvažnije je da su strastveni prema onome što vode. Nekada je riječ o vrlo velikim zajednicama i najbolji community menadžeri poznaju se po tome što ih znaju u dušu.

Ne može se izbjeći ni činjenica kako kritičara na dodjeljivanje nagrada u marketingu uvijek ima. Na upit zbog čega su ovakve manifestacije važne te zašto je za industriju bitno proglašavati najbolje projekte i pojedince, Boris je citirao Idu Pandur, ovogodišnju članicu žirija, koja je rekla kako je ‘‘SoMo Borac showcase digitalne industrije’‘.

Nije važna nagrada, već radovi koje tamo vidimo, koji će nam pokazati kako se to radi. Ideja SoMo Borca nije samo dodijeliti nagrade već, kako sam i ranije rekao, biti regionalna platforma za razmjenu digitalnih vještina, mjesto na kojem će se digitalni profesionalci družiti.

Prijave do 9. rujna!

Prijave su još uvijek otvorene, a rok je produžen do 9. rujna. Ako se planirate prijaviti, pripremite se za radni vikend jer Boris ima posljednje savjete za vas. Prvenstveno, prezentaciju smatra iznimno važnim dijelom procesa, a kao najbolji savjet ističe onaj da nije potrebno komplicirati. Prezentacije prošlogodišnjih finalista mogu se pogledati na stranici SoMo Borca i od njih se puno može naučiti. Ističe i kako rad ipak mora imati ”ono nešto”, a onima koji se još dvoume oko prijave, savjetuje da bace oko na infografiku koja će im dati deset razloga za to.

Za kraj, morali smo natjerati Borisa da zaviri u čarobnu kuglu i predvidi kako će SoMo Borac izgledati 2020. godine – što bi moglo biti vrlo zanimljivo s obzirom na dinamičnost industrije:

Već za sljedeću godinu imamo ambiciozne planove. Želimo biti ključno regionalno okupljalište digitalnih profesionalaca na kojemu je misao vodilja razmjena znanja. Bilo kroz radove, predavanja, radionice, edukacije, prezentaciju najboljih radova. A 2020. sigurno ćemo imati nove kategorije. Sve ostalo je nepoznanica! 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Unatoč krizi, Q agency zapošljava i širi poslovanje – što im je pomoglo u prodaji i organizaciji posla?

Hrvatska softverska agencija Q danas umjesto da otpušta - zapošljava, što im je pomoglo u prvom valu širenja COVID-19 bolesti da nastave dalje širiti poslovanje i uspješno odrađivati dogovoreno?

Startupi i poslovanje

Bez vas ne može: Sistemski inženjeri, tražite li novu priliku u vrijeme krize?

Ako ste u dubini istinski "problem solver", vi ste pravi kandidat za domaće timove koji i najzahtjevnijim korisnicima mogu olakšati poslovanje.

Kultura 2.0

Mladi u Hrvatskoj imaju najbolje digitalne vještine u čitavoj EU

U istraživanju u kojem se ocjenjivala sposobnost pregledavanja interneta, korištenja digitalnih alata i aplikacija Hrvatska je odnijela prvo mjesto u čitavoj EU.

Kultura 2.0

Spotify je od danas službeno dostupan u Hrvatskoj!

Neka me netko uštipne. Stigao je i ovaj dan, Spotify je u Hrvatskoj.

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...

Video

Hoće li vam deepfakeom ukrasti lice pa ući u bankovni račun (i staviti vas u pornić)

Ako poslije ove epizode ne obrišete sve selfije s interneta, niste napravili ništa.