Blogomanija: Pokretanje i vođenje biznisa u Srbiji - može li blogovanje pomoći kompaniji?

Blogomanija: Pokretanje i vođenje biznisa u Srbiji – može li blogovanje pomoći kompaniji?

Blogomanija je zvanično otvorena, a tema prve panel diskusije bila je pokretanje sopstvenog biznisa u IT sferi. Među panelistima našli su se Veselin Jevrosimović, predsednik ComTrade Group, Dejan Tešić član upravnog odbora AIK Banke i Božidar Laganin, direktor SIEPA koji su prisutnima podelili svoja iskustva o poslovanju u Srbiji.

Prvi panel na Blogomaniji krenuo je s ozbiljnim temama

Blogomanija je danas zvanično otvorena, a tema prve panel diskusije bila je pokretanje sopstvenog biznisa u IT sferi. Među panelistima našli su se Veselin Jevrosimović, predsednik ComTrade Group, Dejan Tešić član upravnog odbora AIK Banke i Božidar Laganin, direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) koji su prisutnima podelili svoja iskustva o poslovanju u Srbiji.

Dejan Tešić, izjavio je da je Internet zajednica u Srbiji dobila na značaju proteklih godina i da je to rezultiralo velikim brojem pozitivnih promena koji se trenutne dešavaju. Noviteti koje donose tehnologije sublimirani su na Internetu. Kriza je posledica zastarelih biznis modela koji se veštački održavaju u životu. Stari monopoli se trude da održe svoje pozicije, ali to je jednostavno nemoguće u 21. veku.

Internet danas definitivno predstavlja jedan ekvivalent industrijskoj revoluciji – nezaustavljiv je.

Veselin Jevrosimović dotakao se teme osnivanja kompanija u Srbiji i takođe uputio kritiku zastarelim zakonskim regulativama koje guše napredak na polju finansija i poslovanja. Otkad se vratio u Srbiju i pokrenuo ComTrade Group, kompaniju koja danas zapošljava preko 1600 radnika i izvozi 80% svojih proizvoda u zemlje SAD i EU, suočio se sa otežanim poslovanjem na polju izvoza softwarea. Naime, zakonske regulative ne uzimaju u obzir nove načine poslovanja koji bi znatno olakšali rad domaćim kompanijama.

Kada su u pitanju društvene mreže i blogovanje, Veselin je izjavio da je po tim pitanjima postao aktivan pre nešto više od dve godine. Kako kaže:

Moje prisustvo na društvenim mrežama je od izuzetnog značaja, kako za moje lično pozicioniranje tako i za promovisanje ComTrade Group. Od kad sam aktivan na Twitteru, Facebooku i ostalim društvenim mrežama, uvideo sam potencijal koji stoji iza ovih servisa kada su u pitaju društvene promene.

Božidar Laganin, rekao je prisutnima da ova agencija nastupa između države i kompanija pritom insistirajući na promeni legislative koja koči ekonomski napredak Srbije. On je izjavio da GDP od 6% koji ostvaruje ICT daje dovoljan prostor na kome se može raditi na promeni zakona.

On je takođe podsetio učesnika da SIEPA finansira pokretanje i razvoj pojedinih kompanija i da svi zainteresovani mogu da se prijave za ovu vrstu pomoći.

Foto: Branko Đurković @plagosus

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Intervju

Što korisnici žele i očekuju od vaših proizvoda i usluga zna podatkovna znanstvenica

Iako je njezin karijerni put krenuo u smjeru računovodstva i financija, Maja Copak Smolčić vrlo je brzo shvatila kako ju više zanima statistika i analiza podataka. Bila je spremna na novi početak i učenje programiranja i novih vještina. Danas u A1 vodi odjel zadužen za poslovnu analitiku i data science.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Kobe Bryant: košarkaš, Oskarovac, investitor – ulagao je u tvrtke poput Alibabe i Epic Gamesa

Jučer je u 41. godini preminuo Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša svih vremena koji je svojim uspjesima na terenu i izvan njega zauvijek obilježio ovaj sport.

Društvene mreže

Bartol Šimunić: Da će društvene mreže biti okosnica kampanje Zorana Milanovića odlučilo se još u svibnju

Bio je među prvim community managerima Vlade kad je 2011. došla na društvene mreže, a sada je jedna od ključnih osoba koja je stajala digitalne kampanje novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Internet marketing

Podcast o specifičnostima podcasta u Hrvatskoj kao sadržajnom, ali i oglašivačkom formatu

Podcasti, iako postoje već godinama, očito su format koji će obilježiti digitalno tržište u Hrvatskoj u 2020. tako da je red pozabaviti se njihovim specifičnostima - u obliku podcasta!

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.