Blogomanija: Pokretanje i vođenje biznisa u Srbiji - može li blogovanje pomoći kompaniji?

Blogomanija: Pokretanje i vođenje biznisa u Srbiji – može li blogovanje pomoći kompaniji?

Blogomanija je zvanično otvorena, a tema prve panel diskusije bila je pokretanje sopstvenog biznisa u IT sferi. Među panelistima našli su se Veselin Jevrosimović, predsednik ComTrade Group, Dejan Tešić član upravnog odbora AIK Banke i Božidar Laganin, direktor SIEPA koji su prisutnima podelili svoja iskustva o poslovanju u Srbiji.

Prvi panel na Blogomaniji krenuo je s ozbiljnim temama

Blogomanija je danas zvanično otvorena, a tema prve panel diskusije bila je pokretanje sopstvenog biznisa u IT sferi. Među panelistima našli su se Veselin Jevrosimović, predsednik ComTrade Group, Dejan Tešić član upravnog odbora AIK Banke i Božidar Laganin, direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) koji su prisutnima podelili svoja iskustva o poslovanju u Srbiji.

Dejan Tešić, izjavio je da je Internet zajednica u Srbiji dobila na značaju proteklih godina i da je to rezultiralo velikim brojem pozitivnih promena koji se trenutne dešavaju. Noviteti koje donose tehnologije sublimirani su na Internetu. Kriza je posledica zastarelih biznis modela koji se veštački održavaju u životu. Stari monopoli se trude da održe svoje pozicije, ali to je jednostavno nemoguće u 21. veku.

Internet danas definitivno predstavlja jedan ekvivalent industrijskoj revoluciji – nezaustavljiv je.

Veselin Jevrosimović dotakao se teme osnivanja kompanija u Srbiji i takođe uputio kritiku zastarelim zakonskim regulativama koje guše napredak na polju finansija i poslovanja. Otkad se vratio u Srbiju i pokrenuo ComTrade Group, kompaniju koja danas zapošljava preko 1600 radnika i izvozi 80% svojih proizvoda u zemlje SAD i EU, suočio se sa otežanim poslovanjem na polju izvoza softwarea. Naime, zakonske regulative ne uzimaju u obzir nove načine poslovanja koji bi znatno olakšali rad domaćim kompanijama.

Kada su u pitanju društvene mreže i blogovanje, Veselin je izjavio da je po tim pitanjima postao aktivan pre nešto više od dve godine. Kako kaže:

Moje prisustvo na društvenim mrežama je od izuzetnog značaja, kako za moje lično pozicioniranje tako i za promovisanje ComTrade Group. Od kad sam aktivan na Twitteru, Facebooku i ostalim društvenim mrežama, uvideo sam potencijal koji stoji iza ovih servisa kada su u pitaju društvene promene.

Božidar Laganin, rekao je prisutnima da ova agencija nastupa između države i kompanija pritom insistirajući na promeni legislative koja koči ekonomski napredak Srbije. On je izjavio da GDP od 6% koji ostvaruje ICT daje dovoljan prostor na kome se može raditi na promeni zakona.

On je takođe podsetio učesnika da SIEPA finansira pokretanje i razvoj pojedinih kompanija i da svi zainteresovani mogu da se prijave za ovu vrstu pomoći.

Foto: Branko Đurković @plagosus

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

MVT Solutions iz Pisarovine osigurao 100.000 od 300.000 eura vrijedne runde investicije za brži i jeftiniji razvoj IoT-ja

Ovaj domaći startup u tri je godine, bez ikakve vanjske investicije, razvio IoTaaP, alat koji može uvelike olakšati razvoj IoT proizvoda različitim klijentima. Osim hardvera, njihov poslovni model se skalira kroz softver i cloud, a koliko uspješno su se rješenjem i radom potvrdili do sada, najbolje govori i vijest o prvoj investicijskoj rundi predvođenoj domaćim investitorom.

Startupi i poslovanje

Od agencije do freelancinga: 8 savjeta za život i posao koje sam naučio težim putem

A kako vi ne bi morali, stiže jedna poučna usporedba oblika poslovanja kroz stvarna iskustva.

Video

Što se dogodi kada ekstremnom trolu oduzmete megafon, odnosno društvene mreže?

Počne skapavati od gladi, sudeći prema uvijek dramatičnom istaknutom pripadniku 'alt right' pokreta, Milu Yiannopoulosu iliti Neru iliti Milu Andreasu Wagneru iliti Milu Hanrahanu, što je zapravo njegovo pravo ime.

Što ste propustili

Novost

Albert Gajšak otkrio zašto je mentoriranje od Cara vrjednije od njegovih para

Mentoriranje nije samo za startupe u akceleratorima, već nam svima može pomoći bilo da smo mentor ili mentorirani kako pokazuje i uspješan primjer osnivača Makerbuina i Infinuma.

Sponzorirano

Privući i zadržati zaposlenike nećete šarenim uredom, ali hoćete agilnom transformacijom

Neki nabavljaju stolni nogomet i šarene vreće za odmaranje, neki organiziraju filmske večeri i zabave petkom, a neki se obraćaju - agilnom treneru.

Intervju

Kako do prakse na kojoj si plaćen i na kojoj učiš, ulažeš u sebe i napreduješ?

Nekima je još u redu pripravnike uzimati na neplaćeno pa ih natovariti kao da su Katica za sve. Pripravništva su se promijenila, barem u nekim tvrtkama, a netom diplomirana ekonomistica i njezin kolega na apsolventskoj godini, otkrit će vam i kako.

Startupi i poslovanje

Dragi svi, budite podrška koju želite i sebi; drage žene, nemojte prihvatiti ništa manje

Ladies of New Business Tech edition okupio je domaće i strane IT rukovoditelje, stručnjake i organizatore IT konferencija kako bi raspravili što kao kolege, šefovi i organizatori možemo učiniti kako bi pomogli IT-jevkama da napreduju u industriji te da se osjećaju kao njezin važan dio.

Kultura 2.0

Gen Ashley i Christina Richter na 8. #LadiesZG: bez uzora i edukacije nema jednakosti u tehnološkoj industriji

Kako bismo privukli više žena u tehnologiju trebamo podržati i trenutne žene u industriji koje će svojim primjerom pokazati da ovaj sektor nije "muški svijet".

Startupi i poslovanje

Hrvatski SysKit: Za 90% funkcionalnosti inspirirali su ih njihovi korisnici, među kojima je i američka vlada

Hrvatska softverska tvrtka SysKit već 10 godina pomaže sistemašima i administratorima u više od 3000 tvrtki diljem svijeta. Njezin suosnivač Frane Borozan otkrio mi je strategiju koja im je omogućila kompetitivnost na svjetskoj razini i približila ih ostvarenju želje da postanu jedan od najvećih proizvođača softvera u Hrvatskoj.