Blogomanija: Pokretanje i vođenje biznisa u Srbiji - može li blogovanje pomoći kompaniji?

Blogomanija: Pokretanje i vođenje biznisa u Srbiji – može li blogovanje pomoći kompaniji?

Blogomanija je zvanično otvorena, a tema prve panel diskusije bila je pokretanje sopstvenog biznisa u IT sferi. Među panelistima našli su se Veselin Jevrosimović, predsednik ComTrade Group, Dejan Tešić član upravnog odbora AIK Banke i Božidar Laganin, direktor SIEPA koji su prisutnima podelili svoja iskustva o poslovanju u Srbiji.

Prvi panel na Blogomaniji krenuo je s ozbiljnim temama

Blogomanija je danas zvanično otvorena, a tema prve panel diskusije bila je pokretanje sopstvenog biznisa u IT sferi. Među panelistima našli su se Veselin Jevrosimović, predsednik ComTrade Group, Dejan Tešić član upravnog odbora AIK Banke i Božidar Laganin, direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) koji su prisutnima podelili svoja iskustva o poslovanju u Srbiji.

Dejan Tešić, izjavio je da je Internet zajednica u Srbiji dobila na značaju proteklih godina i da je to rezultiralo velikim brojem pozitivnih promena koji se trenutne dešavaju. Noviteti koje donose tehnologije sublimirani su na Internetu. Kriza je posledica zastarelih biznis modela koji se veštački održavaju u životu. Stari monopoli se trude da održe svoje pozicije, ali to je jednostavno nemoguće u 21. veku.

Internet danas definitivno predstavlja jedan ekvivalent industrijskoj revoluciji – nezaustavljiv je.

Veselin Jevrosimović dotakao se teme osnivanja kompanija u Srbiji i takođe uputio kritiku zastarelim zakonskim regulativama koje guše napredak na polju finansija i poslovanja. Otkad se vratio u Srbiju i pokrenuo ComTrade Group, kompaniju koja danas zapošljava preko 1600 radnika i izvozi 80% svojih proizvoda u zemlje SAD i EU, suočio se sa otežanim poslovanjem na polju izvoza softwarea. Naime, zakonske regulative ne uzimaju u obzir nove načine poslovanja koji bi znatno olakšali rad domaćim kompanijama.

Kada su u pitanju društvene mreže i blogovanje, Veselin je izjavio da je po tim pitanjima postao aktivan pre nešto više od dve godine. Kako kaže:

Moje prisustvo na društvenim mrežama je od izuzetnog značaja, kako za moje lično pozicioniranje tako i za promovisanje ComTrade Group. Od kad sam aktivan na Twitteru, Facebooku i ostalim društvenim mrežama, uvideo sam potencijal koji stoji iza ovih servisa kada su u pitaju društvene promene.

Božidar Laganin, rekao je prisutnima da ova agencija nastupa između države i kompanija pritom insistirajući na promeni legislative koja koči ekonomski napredak Srbije. On je izjavio da GDP od 6% koji ostvaruje ICT daje dovoljan prostor na kome se može raditi na promeni zakona.

On je takođe podsetio učesnika da SIEPA finansira pokretanje i razvoj pojedinih kompanija i da svi zainteresovani mogu da se prijave za ovu vrstu pomoći.

Foto: Branko Đurković @plagosus

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Ecommerce

Što sam ja, a što su OPG-ovci naučili o online prodaji u 6 mjeseci Facebook grupe Virtualni plac

Facebook grupa Virtualni zagrebački plac danas broji 58.000 članova, a prije šest mjeseci nije postojala, kao ni digitalno prisustvo mnogih OPG-ovaca. Što se događalo u međuvremenu?

Kolumna

Microsoftova akvizicija ZeniMaxa samo je jedan korak u transformaciji Xboxa u “gaming Netflix”

Možda vam je Microsoft poznat po Windowsima, Officeu i cloud infrastrukturi, ali ovaj PC mastodont jučer je uložio u studio video igara 8 milijardi dolara! A ima itekako dobar razlog...

Tehnologija

Sezona je gotova. Može li ‘proptech’ pomoći s neiskorištenim apartmanima, ali i radnim prostorima?

Fizičko distanciranje stvorilo je krizu bez presedana za industriju nekretnina jer se po prvi put u modernom sjećanju potražnja za mnogim prostorima smanjila. Proptech industrija pokušava riješiti taj problem.

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!