bio&bio: Redizajnom web shopa do više konverzija

Kako smo u 30 dana od redizajna bio&bio web shopa povećali stopu konverzije za 50%

U prosincu smo za našeg najvećeg trgovca organskim i bio proizvodima, zagrebački bio&bio, završili velik posao izrade nove web shopping platforme. Osim što je web shop temeljito vizualno obnovljen, projektirana je i izrađena u potpunosti nova platforma, koja uz niz tehničkih rješenja, donosi i nekoliko zanimljivih funkcionalnih elemenata modernog korisničkog iskustva (UX). U nastavku predstavljamo dijelove projekta te savjete za učinkovitu provedbu složenih web projekata.

biobio_1naslovna

Često se čuje da je dizajn web shopa nešto poput nogometnog suca – najbolji je ako se ne primjećuje. Imajući to u vidu, lako je uočiti da mnoge vodeće internetske trgovine slijede sličan, minimalistički stil oblikovanja sučelja gdje, primjerice, crno-bijeli dizajn nije tek rezultat neke web mode, nego je to način kako korisnika usredotočiti na proizvode i tako potaknuti njihovu prodaju. Ipak, nedostatak karaktera i prepoznatljivosti nije lijek za sve budući da taj pristup nije najbolji za sva tržišta i sve proizvode. Zbog toga smo u projektu bio&bio nastojali ispitati može li se najbolja UX praksa spojiti s prepoznatljivim dizajnom.

Rebrandiranje kompanije napravio je Brandoctor, na temelju čega je agencija Bruketa&Žinić OM izradila vizualni identitet i komunikaciju, a prilagodbu za web napravila je digitalna marketinška agencija Brlog, tada pod kreativnim vodstvom Tina Kadoića. U početnom dijelu je razrađen styleguide koji je intenzivnom suradnjom studija za unaprjeđenje online prodaje Respons i web studija Marker razrađen u suvremen responzivni dizajn. Ono što se sad čini kao logično rješenje, ponekad je zahtijevalo iterativno projektiranje i testiranje kako bi se došlo do optimalnog rješenja.

Dizajn webshopa nije stvar ukusa i mode

bio bio web shop 2

Glavna premisa cijele priče bila je sljedeća – dizajn internetske trgovine mora polaziti od provjerene prakse oblikovanja e-commerce stranica, a ne od inspiracije i ukusa. Zato smo prije samog dizajna razradili nacrte (op.a. tzv. wireframes) temeljem korištenja “starog” web shopa, uzimajući pritom u obzir brojne studije te iskustva drugih trgovaca. Tako smo osigurali da novi identitet web shopa bude alat napravljen po mjeri bio&bio korisnika, a ne neki predložak koji podjednako (ne) odgovara svakome. Posao koji smo odradili obično se naziva dizajn korisničkog iskustva (user experience / UX), iako je jasno da se korisničko iskustvo ne može dizajnirati, nego tek dizajnom omogućiti i potaknuti. Konačno iskustvo je ponajprije u očima korisnika.

U izradu sučelja je ugrađen velik broj provjerenih praksi za optimalno korisničko iskustvo, s konačnim ciljem bolje konverzije na web stranicama. Naravno, sukladno današnjem mobilno orijentiranom tržištu, rađen je responzivan dizajn s naglaskom na neke konverzijske trikove koje ćemo drugom prilikom detaljnije dodatno obrazložiti. Ne čudi stoga da se broj predložaka popeo na gotovo stotinu, što ovako prilično dobro daje dojam opsega posla..

Integracije, migracije, komplikacije…

Zahtjevan development i integraciju radio je varaždinski Marker, tvrtka pretežito specijalizirana za web trgovine. Dakako, u integraciji s postojećim sustavima kroz brojne servise, značajnu ulogu imao je bio&bio IT odjel, kao i nekoliko tvrtki koje brinu o održavanju internih sustava poput ERP-a i CRM-a. Kad se tome doda migracija postojećih korisnika i proizvoda, migracija članaka i recepata sa starog weba, te SEO migracija s ciljem očuvanja linkova i izbjegavanja gubitka pozicija na tražilicama – ovaj je proces postao vrlo zahtjevan, te je uključio i dodatne sudionike unutar i izvan bio&bio.

Proces naručivanja je danas potpuno automatiziran, narudžbe se odmah procesuiraju do ERP-a, te podaci za dostavu odmah prosljeđuju kurirskoj dostavi. To znači da bio&bio administracija vodi brigu samo oko praćenja stanja i komunikacije s kupcima. Dodatno, sinkronizacijom s CRM-om bodovi loyalty programa se zbrajaju i troše, bez obzira radi li se o kupovini na webu ili u bio&bio trgovinama.

Složenost ilustrira činjenica da bio&bio web shop danas ima čak 500 do 600 ERP sinkronizacija dnevno. Koliko je to obrade i prijenosa podataka, potvrđuje činjenica kako se stari web shop morao dnevno “ugasiti” na 20 minuta da se ažuriraju narudžbe i drugi podaci. Danas se artikli, stanja i i korisnici sat vremena nakon zadnje promjene u ERP-u redovito i neprimjetno sinkroniziraju.

biobio proizvod

…i konkretni rezultati

Ipak, web shopovi se ne rade za dizajnerske nagrade niti za natjecanja u programiranju. Jedino što je trgovcu na kraju važno je povrat investicije i rast prodaje. Stoga su i sve promjene i razvoj projektirani s tim ciljem. Zadovoljstvo je stoga pratiti uspješnost projekta – nova online trgovina je u prvih mjesec dana zabilježila rast stope konverzije od čak 50%. Naravno, ambicije tu ne prestaju. Praćenjem, analizom i testiranjem planiramo i dalje raditi na efikasnosti webshopa i boljoj prodaji.

Optimizacija konverzije je krovni pojam za niz tehnika kojima se aktivno utječe na efikasnost dostizanja jasno definiranih ciljeva web stranica: prodaje, bookinga, pretplatnika na newsletter, korištenja SaaS servisa i slično. Digitalni menadžeri na razvijenim tržištima definiraju upravo optimizaciju konverzije kao svoju najvažniju aktivnost, svjesni da je to jedini odgovor na sve žešću konkurenciju i narasle troškove oglašavanja. Raduje nas da je taj trend u posljednje vrijeme primjetan i na našem tržištu, to jest da raste broj upita, prije svih trgovaca i hotelsko-turističkih stranica.

12 savjeta za uspješan e-commerce projektni menadžment

Ipak, za ovako kompleksan projekt nužno je jako puno zajedničkog rada, koordinacije i tolerancije. Donosimo preporuke kojih se predlažemo pridržavati za uspješno vođenje i dobre rezultate složenog web projekta.

 1. Odabir pravih suradnika – suradnici bez relevantnog iskustva u ovakvim projektima mogu kudikamo produljiti vrijeme izrade, a time i vrlo često onemogućiti uspješnu provedbu projekta u skladu s postavljenim ciljevima. Nije dovoljno da je netko tek dobar dizajner ili vješt developer. Važno je da ima utakmica u nogama baš u e-commerce projektima, a ne da tek na vašem projektu uči.Naravno, ispravan mindset, spremnost na učenje te uvažavanje svih uključenih je preduvjet za bilo kakav oblik normalne suradnje.
 2. Priprema je pola posla – ovo je vjerojatno najpodcjenjenija faza projekta. To što se svi danas uzdaju u brz i iterativni razvoj softvera ne znači da projekt ne treba pomno planirati. Dapače, svaki sat uložen u početno planiranje štedi nekoliko sati kasnije u projektu. Važno je ključne detalje i korake definirati, ali pri tome ne i gubiti vrijeme na nevažna detaljiiranja sitnih elemenata koji odgađaju završetak projekta..
 3. Jasan opis ciljne publike – web se ne može raditi tako da odgovara svakome. Prije nego se krene bilo što crtati i raditi, potrebno je (najprije sebi) odgovoriti na pitanja ciljne publike,ili više njih. Nije svejedno radi li se o mlađoj ili starijom publici, dominantno ženama ili muškarcima (ili djeci), visokim ili niskim primanjima, različitim interesima i tako dalje. Idealno je opisati publiku u tzv. persone i za njih raditi stranice. Ovdje bi posebno naglasili da ciljna publika online trgovine i fizičke trgovine istog brenda ne mora biti jednaka
 4. Definirani sudionici procesa – po mogućnosti treba u procesu planiranja jasno definirati tko je odgovoran za koji dio, kao i tko sudjeluje u donošenju odluka. Vrlo često se događa da se u odluci o dizajnu konzultira široka baza zaposlenika – od uprave do operativnih radnika. Iako su možda namjere najbolje, takav pristup nikad ne završi dobro i obično reflektira ukus više pozicioniranih u kompaniji, a ne potrebe kupaca.
 5. Povezanost s postojećim operacijama u tvrtki – sa željom da napravimo najbolje na webu, lako je zanemariti da već postoje prodajne procedure, na primjer proces unosa artikala za druge prodajne kanale poput ERP sustava koji nose svoja ograničenja. Naravno, neke procedure u tvrtki ne mogu ostati nepromijenjene, nego ih treba doraditi, tako da na primjer roba postane dostupna u trgovini i na webu u isto vrijeme
 6. Informacijska arhitektura – postojeća podjela artikala iz fizičkih trgovina ili veleprodaje najčešće nije dobra za online dućan. Često u online shopovima vidimo za kupce nejasnu podjelu artikala proizašlu iz veleprodajnog poslovanja, nailazimo na kategorije “sitnih artikala” i slično. Web se radi za kupce i najprije za njih mora biti pregledan i logičan. Postoje tehnike kako taj posao napraviti optimalno, a ne biti zarobljen u interni pogled zaposlenika na artikle trgovine.
 7. Sadržaj za web – Ako je za fizičke trgovine fotografija proizvoda nevažna – na internetu je prevažna. Ne sjećam se da sam ikad kupio proizvod bez slike ili opisa. A mnogi domaći web shopovi i dalje boluju od nedostatka ovog nužnog sadržaja. Naravno, svakom poslu treba pridodati troškovnu komponentu, pa tako i ovome. Moj savjet je to napraviti odmah pri planiranju i budžetiranju – odrediti odgovorne osobe za taj dio posla i paralelno rješavati, a ne razmišljati o tome na kraju.
 8. Sukladnost zakonima – živimo u vrijeme kad je u web trgovini došlo do značajnih zakonskih promjena, kroz Zakon o zaštiti potrošača, usklađenja s EU preporukama po pitanju označavanja proizvoda, pravima povrata roba, načina podnošenja prigovora potrošača, pitanja privatnosti podataka, uporabe kolačića i tako dalje. Najmanje što treba projektu je kazna tržišne inspekcije.
 9. Praćenje korištenja i upotreba podataka – umjesto ponavljanja buzzworda tipa Big Data i digitalnoj revoluciji, treba ispravno postaviti alate za mjerenje na stranicama, i još važnije – koristiti ih. Za e-commerce stranice nema smisla instalirati Google Analytics, a ne pratiti e-commerce tracking. Promašaj je ne pratiti pretrage na stranicama, ne povezati Analytics s AdWordsima i Webmaster Toolsima i tako dalje. Dakle, podaci postoje i besplatni alati, ali treba uložiti napor u njihovom korištenju, odgovori ne dolaze sami.
 10. Testiranje, testiranje, testiranje – Kompleksnošću sustava povećava se mogućnost da nešto ne radi kako je zamišljeno. Jedini način da se to utvrdi je rigorozno i dugotrajno testiranje, na različitim preglednicima, operativnim sustavima i uređajima. U startu treba planirati najmanje dva tjedna samo za testiranje. Bolje je ispraviti nedostatke interno, nego razočarati korisnike uživo.
 11. Marketing ne dolazi na kraju – Naslovna stranica vrlo često nije početna za korisnika – tražilica ga za specifičan upit treba odvesti na stranicu proizvoda ili grupe proizvoda. Taj landing page treba unaprijed planirati, a idealno i u CMS-u napraviti barem jedan predložak za izradu landing page-a. Na taj način se može utjecati na primjer na trošak SEM oglašavanja, čime ovaj dio razvoja isplaćuje sam sebe.
 12. Nikad nije gotovo – Ok, od ovoga se vjerojatno financijskim menadžerima diže kosa na glavi, ali to je i dalje točno. Prošlo je vrijeme kad se web radio za sljedećih n godina, i u međuvremenu se tek održavao sve do sljedećeg “redizajna”. To samo znači da je svih tih godina web zaostajao za tržištem i konkurentima. Na webu treba raditi stalno i u kontinuitetu – samo tako se može do rezultata.

No da se vratimo na sam početak priče – kako bi ponudili konkretne odgovore na konkretna pitanja, u sljedeća tri članka u detalje ćemo analizirati nekoliko izazova na koje smo naišli i rješenja koja smo primijenili. Nadam se da će sadržaj biti zanimljiv svima koji na online trgovinu gledaju s ambicijom te onima koji traže rješenja za probleme na koje nailaze.

U međuvremenu podijelite i vi svoja razmišljanja o ovim preporukama te iskustva rada na izradi i vođenju web shopova.

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na Netokraciji dopušteno je samo korisnicima koji ostave svoje ime i prezime te mail adresu i prihvate pravila ponašanja.

Pravila ponašanja

Na Netokraciji za vas stvaramo kvalitetan, autorski potpisan sadržaj i zaista se veselimo vašim kvalitetnim, kontruktivnim komentarima. Poštujmo stoga jedni druge prilikom komentiranja, kao i Zakon, držeći se sljedećih pravila ponašanja:

 • Ne budite 💩: Nema vrijeđanja, diskriminiranja, ni psovanja (osim ako nije osobni izričaj, ali onda neka psovka bude općenita, a ne usmjerena prema nekome). Također, upoznajte se sa stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima prije no što ostavite komentar.
 • Samo kvalitetna rasprava, manje trolanja: Ne morate se ni sa kim slagati, ali budite konstruktivni i doprinesite raspravi! Svako trolanje, flameanje, koliko god "plesalo" na granici, leti van.
 • Imenom i prezimenom, nismo Anonymous 👤: Autor sadržaja stoji iza svog sadržaja, stoga stojite i vi iza svog komentara. Koristimo ime i prezime te pravu email adresu.

Kako koristimo podatke koje ostavljate? Bacite oko na našu izjavu o privatnosti.

Sve ostale komentare ćemo s guštom spaliti, jer ne zaslužuju svoje mjesto na internetu.

Komentari

 1. Denis

  Denis

  12. 02. 2015. u 12:37 pm Odgovori

  Toliko teorije da bi se reklo…što? Jedan ne-dizajnirani Craigslist već deset godina šiša tisuće drugih prodajnih sajtova koji su od dizajna napravili znanost. Danas ljudima treba usluga a ne da se dive dizajnu.

  Na kraju bez uvrede, meni taj dizajn izgleda kao oni kupljeni webshopovi.

 2. ime i prezime

  ime i prezime

  16. 02. 2015. u 4:27 pm Odgovori

  ništa što jedan WP i Woo ne mogu odraditi s gotovim odličnim predloškom 🙂 Tako da mi se više od tih dizanja u nebesa “custom” rješenja za desetke tisuća kuna pomalo bljuje….

 3. ime i prezime

  ime i prezime

  17. 02. 2015. u 4:54 pm Odgovori

  WP + Woocommerce shop cca 5k do 10k hrvatskih novaca (template + moduli) ili porez na budale s “po narudžbi” koji radi istu stvar za 5x više novaca… Ja to stvarno zovem porezom na budale i sl. potez će mi biti otvaranje agencije koja će se brinuti isključivo da klijenti ne budu ovce za šišanje 🙂

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

eUsluge

Grad Zagreb omogućio potpun uvid u proračun kroz aplikaciju iTransparentnost

Nova aplikacija omogućuje svakom građaninu da detaljno prouči gradski porarčun po različitim parametrima.

Startupi

Što je to R&D potencijal – i kakve veze ima s razvojem startupa?

Je li startup nacija u kojoj su nastali tech giganti kao Skype, Wise, Bolt i Pipedrive to postala slučajno, otkrijte sa mnom na putu u Estoniju.

Nesortirano

Što je Akt o čipovima – i kako će doprinjeti tehnološkom razvitku Hrvatske

Jačanje konkurentnosti Europske unije u industriji poluvodiča prilika je i za Hrvatsku koja u sklopu 43 milijarde eura vrijedne incijative priprema otvaranje edukacijskih centara.

Što ste propustili

Panel

Hrvatski game developeri o stvaranju “ozbiljnih” videoigara

S predstavnicima game dev studija, ali i drugih privatnih tvrtki i dobrotvornih organizacija, raspravljamo o razvoju videoigara kojima svrha nije samo zabava, već i edukacija.

Startupi

Ivan Mrvoš: “Include više nije samo ‘onaj mali s pametnim klupama'”

Include, solinski startup poznat po pametnim klupama Steora, okrenuo se razvoju i proizvodnji novih proizvoda. Mrvoš, koji još nema ni 30 godina, a već je iskusni poduzetnik s respektabilnom karijerom, za Netokraciju je ispričao kako se i koliko ta tvrtka promijenila. Nedavno smo mogli pročitati da bi mogli promijeniti i vlasnika...

Esport

Peta sezona SET-a zaključena u Infobipu: Od 22 fakulteta pobjednički je varaždinski FOI

Student Esports Tournament, jedan od najpoznatijih studentskih esport događaja u Hrvatskoj, petu sezonu završio je u spektakularnoj LAN završnici koja se održala u prostorima Infobipa u Zagrebu.

Novost

Goran Bosankić u Field39 stiže na poziciju Chief Revenue Officera

Nakon više od 6 godina u Assecu SEE, a potom isto toliko u ABC Tech grupi, Goran Bosankić dolazi u Field39 kao Chief Revenue Officer i član Upravnog odbora.

Digitalni marketing

Super Bowl fenomen iliti “Vrijeme je da se vratite pred TV. Počinju reklame.”

Dok sam bio u Americi netom prije Super Bowla jedno mi je postalo jasno. Američki nogomet tamo je religija, a SuperBowl kao Božić. Samo što se za ovaj Božić svi okupe oko TV-a gledati reklame!

Novost

Teo Širola iz Muzeja iluzija proglašen najboljim mladim menadžerom 2023. godine

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (HUM) CROMA dodijelilo je predsjedniku tvrtke Metamorfoza, koja upravlja globalnom mrežom Muzeja iluzija, nagradu za mladog menadžera 2023. godine.