Je li Bill Gates riješio problem pitke vode za cijeli svijet?

Je li Bill Gates riješio problem pitke vode za cijeli svijet?

Zaklada Billa i Melinde Gates već nekoliko godina pokušava naći rješenje za ljude koji nemaju pristup pitkoj vodi. Uz potporu zaklade Gates, Janicki Bioenergy je osmislio Janicki Omniprocessor, postrojenje za preradu biološkog otpada koje ne troši resurse, već ih proizvodi.

Bill Gates je sam kušao vodu iz postrojenja u koje ulaže. Izvor: The Gates Notes
Bill Gates je sam kušao vodu iz postrojenja u koje ulaže.
Izvor: The Gates Notes

Janicki Omniprocessor postrojenje je koje su u Janicki Bioenergyju osmislili prvenstveno za zemlje trećeg svijeta pa je Omniprcessor, sa cijenom od 1,5 milijuna dolara, iznenađujuće jeftin. Postrojenje obrađuje kanalizacijsku sluz i iz nje proizvodi struju, gnojivo, i ono najvažnije, pitku vodu, piše The Verge.

Omniprocessor sluz prvo zagrijava kako bi voda isparila iz smjese, nakon toga ostaje čvrsta tvar koja se spaljuje. Spaljivanje sluzi proizvodi paru koja pokreće generator i proizvodi struju, a nakon završetka cijelog procesa ostaje pepeo koji je bogat fosforom i kalijem i može se koristiti kao gnojivo.

Najveća snaga ovog postrojenja je njegova isplativost, uz cijenu od nekih desetak milijuna kuna čini se kao bolji izbor pred postrojenjima poput onog u Slavonskom Brodu koje je plaćeno više od 11 milijuna eura. Količine otpada koje mogu pročistiti se razlikuju, no Omniprocessor se i dalje čini mnogo jeftiniji, posebice jer iz njega vodu možete piti odmah, dok brodsko postrojenje očišćenu vodu vraća ekosustavu u rijeku Savu.

Što se sve da izvući iz kanalizacije?

Osim niže cijene, sam bi proces pročišćavanja trebao biti isplativ jer će se vlasnicima plaćati zbrinjavanje otpada, a nakon toga struja, voda i gnojivo koje postrojenje proizvede. Direktor Janicki Bioenergyja, Peter Janicki, uvjeren je da će postrojenje uspjeti baš zbog toga.

Doći će u svaki dio svijeta kojem je potreban jer svakodnevno zarađuje novac.

Prvi Omniprocessor koji su sastavili u Seattleu može obraditi do 14 tona otpada dnevno, a ne postoji razlog zbog kojega se to postrojenje ne bi moglo sastaviti i deset puta veće. Planovi su veliki i već idući mjesec Janicki Bioenergy putuje u Senegal kako bi sastavio prvi Omniprocessor u nerazvijenim zemljama, objavio je Wired.

Sam Bill Gates postavio je pitanje zagađenja koje Omniprocessor proizvodi, no ono je unutar propisa države Washington u SAD-u. Iako trebamo čuvati okoliš, ovaj stroj bi ipak riješio neke važnije prioritete. Nadajmo se da će postrojenje u Senegalu biti tek početak i da će sastaviti još na tisuće takvih.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Tehnologija

Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Što ste propustili

Društvene mreže

Kako je bilo biti Pipi usred “hajke” na brend, otkriva CM godine – Antea Franjić!

Antea ni ne pokušava pričati o broju mjehurića u bočici Pipija, ni koliko je narančasta njihova narančada, ali zato zna uzburkati online vode. Što se krije iza dovitljivog upravljanja društvenim mrežama koje joj je osvojilo nagradu za CM-a godine?

Tehnologija

Evo kako su Combisova cloud rješenja omogućila Rimac Automobilima da nastave razvijati C_Two i od kuće

Mislim da vam ni ne moramo govoriti koliko je dizajniranje automobila zahtjevan posao, ali što se dogodi kada ne možete do svog računala u uredu, a razvijate modele veličine desetak gigabajta?

Startupi i poslovanje

Lora Pleško: Kako voditi tim i tvrtku u doba krize?

Lora Pleško je CEO Mašinerije, tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija i web rješenja. Ususret Ladies of New Business konferenciji Lora nam je prenijela iskustva o slaganju internih procesa za vrijeme remote rada.

Intervju

Stručnjaci: Zbog “pada” Štita privatnosti razmislite hoćete li koristiti američke servise kao što je Mailchimp 

Dok se čeka razjašnjenje odnosa između SAD-a i EU u kontekstu prijenosa podataka, tvrtke koje prenose podatke van Europske unije moraju dokazati da su poduzele dovoljne mjere zaštite. Konzultantica za zaštitu podataka, Vlatka Vuković, smatra da su pojedini servisi prešutjeli bitne informacije.

Kultura 2.0

S nagradom Europske komisije u ruci e-Škole nastavljaju digitalizirati 1317 škola u Hrvatskoj

Nagrađen i od Europske komisije CARNET-ov projekt e-Škole dokazao je kako je Hrvatska na dobrom putu da "odgoji" digitalno zrele škole. Što se sve događa u pozadini pripreme i realizacije takvog velikog projekta, u doba krize, saznali smo.

Intervju

Ovako izgleda Nanobitov proces razvoja igara koje svakodnevno igraju stotine tisuća ljudi

Hollywood Story i My Story jednostavno je igrati, ali koliko je jednostavno - ili komplicirano - napraviti uspješne 'casual' igre?