Kako je Basetrip mladog Svena Kapuđije osvojio internet

Kako je Basetrip mladog Svena Kapuđije osvojio Product Hunt, Reddit i ostatak interneta

Kad putujete, vjerojatno želite biti što pripremljeniji, zar ne? Posebno ako vam je odredište manje poznato. Tada svaka informacija dobro dođe, od vremenskih uvjeta i valute do brzine interneta. No često je izazov naći ih na jednom mjestu, što rješava Basetrip Svena Kapuđije, već poznatog Netokracijinim čitateljima.

thebasetrip_1naslovna

Ako, poput mene, prije putovanja volite znati što vas čeka kako biste se što bolje pripremili, mogla bi vam se svidjeti stranica Basetrip mladog Svena Kapuđije. Naime, na Basetripu ćete na jednom mjestu pronaći informacije o bilo kojoj zemlji svijeta, od valute, vremena, brzine interneta, korištenju kreditnih kartica, struje i utičnica do važnih telefonskih brojeva te savjeta o napojnicama, vizi i cijepljenju.

Basetrip je besplatan, a za korištenje je dovoljno upisati zemlju iz koje putujete i odredišnu zemlju. Također, ako ste zainteresirani za neku zemlju, iako još uvijek možda ne planirate put, stranica nudi mogućnost da vas u razdoblju od jednog do 12 mjeseci podsjeti na putovanje. Uz to treba reći kako se Basetrip prošli tjedan nekoliko dana uzastopce nalazio na naslovnici Product Hunta u kategoriji ‘popularno’, ali i naslovnici Reddita gdje je do sada prikupio više od 600 komentara što je poprilično impresivan rezultat, a, kako saznajem, Sven nije bio taj koji ga je promovirao na ove dvije stranice – nego drugi korisnici kojima se proizvod svidio.

Nastao iz ‘lijenosti’

No, kako je uopće nastao Basetrip? Sven u šali odgovora iz lijenosti – tražeći informacije o Portugalu gdje uskoro putuje, našao je mnogo korisnih podataka, ali problem je bio što su se nalazili posvuda. Objedinjavanje informacija je upravo ono što Basetrip razlikuje od konkurencije, ističe Sven.

Basetrip sam napravio jer mi je trebalo nešto jednostavno što radi jednu stvar dobro. Bez previše ‘mudrovanja’. To nisam mogao pronaći na ostalim stranicama, tj. jesam – ali mi je trebalo 10 puta više vremena da nađem sve informacije koje mi trebaju.

Prikupio sam ih, sumirao i strukturirao na jednom mjestu, što omogućuje da, primjerice, usporedite zemlju iz koje dolazite s onom u koju putujete. Kada sam bio gotov, dodao sam neke druge zemlje, zatim sve europske, potom cijeli svijet.

Dio podataka dolazi od – korisnika

basetrip_njemacka

Pri prvom pogledu na Basetrip, primijeti se razmjerno velika količina podataka pa me zanimalo kako Sven osigurava da su ažurni.

Neki podaci su skoro uvijek isti, statični, što dosta pomaže – na primjer jezik, valuta, vremenska zona, pozivni broj i slično. Neki podaci se mijenjaju češće od drugih – tečaj se povlači dnevno s Open Exchange Rate stranice, dok se informacije o cijepljenju osvježavaju rjeđe. Krajnji cilj je da se što više informacija automatski osvježava, za što će trebati nešto vremena, ali vjerujem da imam dovoljan broj izvora kako bi se to postiglo.

Uz to, jedan dio informacija na stranici dolazi od korisnika i, kako Sven kaže, to je dio na kojem još radi.

Međutim, tu treba biti oprezan jer sam se i sam iznenadio da je nekolicina ljudi rekla kako su neke informacije u vezi kategorije Cost of living (crowdsourcane od strane Numbeo.com) potpuno netočne. Tako da mislim da treba postojati nekakav pregled nad takvim pristiglim podacima, a ne samo matematički procijenjena vrijednost na razini cijele skupine kako bi stvar funkcionirala.

basetrip_primjer

Socijalni aspekt Basetripa

Sudeći po komentarima s Product Hunta i Reddita, korisnici su istaknuli informacije po pojedinim gradovima unutar neke zemlje. Sven kaže da su za stranice ovakvog tipa takve informacije sveti gral, ali da će to potrajati.

Mislim da je dobar način ići korak po korak – na primjer, omogućiti da se vremenska prognoza prikazuje na temelju grada pa možda najbolji način javnog prijevoza, zatim statistika oko kriminala i drugo.

Objašnjavajući daljnje planove za Basetrip, Sven kaže da prvo predstoji rješavanje primijećenih bugova te otvaranje API-ja zainteresiranima budući da su se javile turističke agencije, banke, stranice koje agregiraju letove i drugi. Nakon toga je plan raditi na točnosti, odnosno ažurnosti podataka kako bi se ostale zemlje što više približile količini podataka kakve ima Francuska, ističe Sven. Također, tu je i socijalni aspekt Basetripa.

Podaci kao podaci su super, ali mislim da zajednica može dati tu još jednu dodanu vrijednost koju sami podaci ne mogu. Možda rani primjer toga je Tips sekcija stranice koja već sadrži neke kvalitetne savjete za pojedine države – nešto što se ne može automatski agregirati niti je univerzalno na razini svake države.

Sve je počelo ‘retweetom’…

Uz Basetrip koji je nastajao uz paralelni rad na projektima, zadnji put smo na Netokraciji razgovarali sa Svenom oko projekta UniqueMove, a, kako saznajem, i dalje radi na njemu, uz još neke projekte.

Možda to zvuči kao previše projekata, ali po projektu ciljam da mi treba par tjedana, maksimalno mjesec dana – ako treba više od toga, znam da nešto ne valja. Slične principe ima i Pieter Levels@levelsio, čovjek koji je napravio Nomad List i ima prilično iste vrijednosti i smjernice kao i ja u kontekstu toga kako treba razvijati projekte, a i prilično sam siguran i da je njegov retweet započeo ovu cijelu eksploziju Basetripa. Uniquemove je zapravo bio na pauzi otkad sam se zaposlio te sam tek nedavno opet počeo raditi na njemu i ostalim projektima otkad freelanceam.

Sudeći po viđenom, Basetrip je već sada odlična polazišna točka za sve putnike namjernike, a uz unaprjeđenja, ne sumnjamo u daljnji uspjeh.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.