Bal Balaji: Zaposlite najbolje ljude koje možete pronaći, a ne koje možete platiti

Bal Balaji: Zaposlite najbolje ljude koje možete pronaći, a ne koje možete platiti

Prvo predavanje drugoga dana konferencije Spark.me održao je Bal Balaji, izvršni direktor u Bal Labu. Naime, njegova šesnaestogodišnja karijera je uticala na vrtoglavi rast mnogih startupa, stoga je s posjetiteljima konferencije podijelio svoja iskustva s onime što najbolje radi – poboljšavanjem poslovanja.

Bal Balaji i Vladimir Vulić (snimila: Marina Filipović Marinshe)
Bal Balaji i Vladimir Vulić (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Prvo predavanje drugoga dana konferencije Spark.me održao je Bal Balaji, izvršni direktor u Bal Labu. Naime, njegova šesnaestogodišnja karijera je uticala na vrtoglavi rast mnogih startupa, stoga je s posjetiteljima konferencije podijelio svoja iskustva s onime što najbolje radi – poboljšavanjem poslovanja.

Naime, projekti koje je Bal osnovao ili vodio su, među ostalima, SurfKitchen (kupljen od Teleca AB), FlauntR (kupljen od Fotodesk Group AG), Fotodesk Group AG (kupljen od CEWE Color AG) i DeviceDriven. No, na samome početku izjavio je kako se ponekad u startup svijetu osjeća kao autsajder – sve je usredotočeno  na novac, proizvode, a ponekad propustimo stvarnu bit svega.

Bal od 2005. dolazi u tvrtke na njihov poziv, kako bi im poboljšao poslovanje, posebice dio koji se odnosi na gradnju proizvoda, u čemu, kako kaže, poprilično uživa. Osvrnuo se na činjenicu da je tehnološka industrija doista puna samostalnih programera koji rade odlične stvari. No, istodobno, mnogi od startupa propadaju, negdje između 80 i 90 posto.

BalLAB2WEB

Tri stvari na koje se Bal i njegov tim fokusiraju kada dolaze u novu tvrtku su proces, platforma i ljudi.

1. Proces

Mnogi ga pitaju što će napraviti na samome početku, no kada Bal i njegov tim dolaze u tvrtku kojoj treba poboljšati poslovanje, prvotno se usredotoče na sam proces. Kako kaže, potrebna vam je ploča, vrijeme i vaš projekt koji ćete razbiti u djeliće. Ti se djelići raspisuju po ploči, a cijeli se proces dokumentira.

2. Platforma

Drugi dio odnosi se na korištenje platforme. Za Bala i njegov tim najbolje funkcioniraju Java i PHP, ali savjetuje da svatko odabere najbolju za sebe.

3. Ljudi

Bal kaže da je ovo najvažniji aspekt projekta. Kako kaže, trebate zaposliti najbolje ljude koje možete pronaći, a ne najbolje ljude koje možete platiti. Također, iako svako od njih za sebe treba biti izuzetan djelatnik, moraju moći raditi u timu. Savjetuje da treba ohrabrivati ljude da imaju što više sastanaka i razgovaraju međusobno.

Sve ovo što sam naveo možda se čine kao jednostavne stvari, ali one se često propuste, što može dovesti do propasti projekta.

Bal je svoje inspirativno predavanje završio sa strašću – jer u upravo je to ono što poduzetnike i njihov tim “goni” kroz teška vremena.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Video

Svi su gubitnici u bitci za i protiv paušalnih obrta: Tvrtke, radnici – i sami “paušalci”

Zato što se IT scena razjedinila oko teme paušalnih obrta, zato će svi iz nje izaći i poraženi. No, koja je perspektiva svih uključenih strana? Ivan i ja smo provjerili u drugoj epizodi Netokracija Podcasta.

SEO i tražilice

Velika analiza online sadržaja o cijepljenju pokazuje da HZJZ olakšava posao – antivakserima

SEO koji život znači. To bi mogao biti alternativni naslov ove analize, iako ovdje nije riječ o samoj optimizaciji sadržaja za tražilice, nego optimizaciji za - korisnika. Jer u vrijeme kad procijepljenost pada, optimiziran i korisniku prilagođen sadržaj na stranicama HZJZ-a i drugih zdravstvenih institucija mogao bi doista značiti razliku između života i smrti.

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Identyum – digitalna osobna iskaznica iz Hrvatske za 21. stoljeće?

Na krilima suradnje s Finom, IDENTYUM bi trebao omogućiti dokazivanje identiteta putem aplikacije, bez papirologije, pokazivanja osobnih iskaznica i sličnih koraka.

Digitalni mediji

Kako napisati dobar članak za svoj ili tvrtkin blog (kad baš morate)

Je li vam teško napisati članak za blog tvrtke, objavu na LinkedInu ili 'microcopy' za digitalni projekt? Urednički i praktični savjeti slijede u novoj epizodi Netokracija podcasta!

Startupi i poslovanje

David Bizer: Direktor mora biti ambasador kulture tvrtke pa makar to značilo razgovor i sa 150. zaposlenikom!

Ususret nadolazećoj konferenciji Employer Branding na kojem gostuje kao keynote predavač, razgovarali smo s Davidom Bizerom oko gorućeg pitanja digitalne industrije za sve male i velike tvrtke: kako privući nove ljude?

Startupi i poslovanje

Uz anđeoske investicije, a sad i Fil Rouge Capital, Smart Lumies u pripremi za najveće američke trgovačke lance

Kocka je bačena. Smart Lumiesi su usavršili svoj prvi proizvod, a uskoro slijede i novi proizvodi i mnoge igre, ali i izlazak na američko tržište. U pripremi za sve to, posebno dobra vijest je da su nedavno zaključili investiciju od Fil Rouge Capitala.

Izvještaj

Ako želite učiti, postati IT konzultant nije bauk, osnove s fakulteta već imate

Iza nas je zadnji Tech Consultant Meetup s kojim smo zaključili ovogodišnji ciklus Digitalne karijere, a koji smo u suradnji s mStartom, hrvatskom tvrtkom za poslovna IT rješenja realizirali u tri hrvatska grada: Zagrebu, Osijeku te konačno - Splitu.

Digitalni mediji

Iskon podcast zvučan je primjer kako primijeniti novi digitalni format za interne komunikacije

Može li podcast biti alat za internu komunikaciju u tvrtki? Pretpostavljam da da, jer je novi Iskonov podcast dostupan samo Iskonovcima!