Bal Balaji: Zaposlite najbolje ljude koje možete pronaći, a ne koje možete platiti

Bal Balaji: Zaposlite najbolje ljude koje možete pronaći, a ne koje možete platiti

Prvo predavanje drugoga dana konferencije Spark.me održao je Bal Balaji, izvršni direktor u Bal Labu. Naime, njegova šesnaestogodišnja karijera je uticala na vrtoglavi rast mnogih startupa, stoga je s posjetiteljima konferencije podijelio svoja iskustva s onime što najbolje radi – poboljšavanjem poslovanja.

Bal Balaji i Vladimir Vulić (snimila: Marina Filipović Marinshe)
Bal Balaji i Vladimir Vulić (snimila: Marina Filipović Marinshe)

Prvo predavanje drugoga dana konferencije Spark.me održao je Bal Balaji, izvršni direktor u Bal Labu. Naime, njegova šesnaestogodišnja karijera je uticala na vrtoglavi rast mnogih startupa, stoga je s posjetiteljima konferencije podijelio svoja iskustva s onime što najbolje radi – poboljšavanjem poslovanja.

Naime, projekti koje je Bal osnovao ili vodio su, među ostalima, SurfKitchen (kupljen od Teleca AB), FlauntR (kupljen od Fotodesk Group AG), Fotodesk Group AG (kupljen od CEWE Color AG) i DeviceDriven. No, na samome početku izjavio je kako se ponekad u startup svijetu osjeća kao autsajder – sve je usredotočeno  na novac, proizvode, a ponekad propustimo stvarnu bit svega.

Bal od 2005. dolazi u tvrtke na njihov poziv, kako bi im poboljšao poslovanje, posebice dio koji se odnosi na gradnju proizvoda, u čemu, kako kaže, poprilično uživa. Osvrnuo se na činjenicu da je tehnološka industrija doista puna samostalnih programera koji rade odlične stvari. No, istodobno, mnogi od startupa propadaju, negdje između 80 i 90 posto.

BalLAB2WEB

Tri stvari na koje se Bal i njegov tim fokusiraju kada dolaze u novu tvrtku su proces, platforma i ljudi.

1. Proces

Mnogi ga pitaju što će napraviti na samome početku, no kada Bal i njegov tim dolaze u tvrtku kojoj treba poboljšati poslovanje, prvotno se usredotoče na sam proces. Kako kaže, potrebna vam je ploča, vrijeme i vaš projekt koji ćete razbiti u djeliće. Ti se djelići raspisuju po ploči, a cijeli se proces dokumentira.

2. Platforma

Drugi dio odnosi se na korištenje platforme. Za Bala i njegov tim najbolje funkcioniraju Java i PHP, ali savjetuje da svatko odabere najbolju za sebe.

3. Ljudi

Bal kaže da je ovo najvažniji aspekt projekta. Kako kaže, trebate zaposliti najbolje ljude koje možete pronaći, a ne najbolje ljude koje možete platiti. Također, iako svako od njih za sebe treba biti izuzetan djelatnik, moraju moći raditi u timu. Savjetuje da treba ohrabrivati ljude da imaju što više sastanaka i razgovaraju međusobno.

Sve ovo što sam naveo možda se čine kao jednostavne stvari, ali one se često propuste, što može dovesti do propasti projekta.

Bal je svoje inspirativno predavanje završio sa strašću – jer u upravo je to ono što poduzetnike i njihov tim “goni” kroz teška vremena.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Startupi i poslovanje

Superbet akvizirao Axilis Brune Kovačića – Zagreb postaje inovacijski centar digitalnog klađenja

Bruno Kovačić za Netokraciju ekskluzivno otkriva kako je softversku agenciju koju je osnovao kao student preuzeo Superbet, a koji je nedavno osigurao 175 milijuna eura za širenje.

Što ste propustili

Tehnologija

Programeri u prosjeku zarađuju 10.000 kuna, najbolje su plaćeni iOS developeri

Stigli su nam novi rezultati ankete Tomislava Grubišića o plaćama developera u Hrvatskoj za 2019. godinu, donosimo pregled najzanimljivijih podataka na osnovu tehnologija i godina iskustva.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.