Stručnjaci HT-a otkrivaju zašto je Azure Stack idealan “cloud” ako ste već “na Microsoftu”

Stručnjaci HT-a otkrivaju zašto je Azure Stack idealan “cloud” ako ste već “na Microsoftu”

Velik potencijal za domaće tržište leži u korištenju alata poput Azure Stacka, pogotovo za timove i tvrtke koje već ionako koriste Microsoftove alate.

Ako ste veća tvrtka u 2020., velike su šanse da mnogo truda ulažete u svoju infrastrukturu i razne servise u oblaku. Bilo da je to Amazon ili Microsoft, oblak danas čini gotovo pa neizostavan dio svakog stabilnog sustava.

Ono što je možda manje poznato jest to da je poznati Microsoft Azure Stack, kombinacija cloud rješenja, sa svojim punim funkcionalnostima odnedavno dostupan i u Hrvatskoj. Upravo je Azure Stack tema mog razgovora s timom koji je “doveo” Stack u Hrvatsku. Moji sugovornici su Ivan Ljubić, Ivan Schaller, Hrvoje Kancir i Robert Mataković iz tima Hrvatskog Telekoma zaduženog za inkorporaciju Azure Stacka.

Svjetski poznat oblak, a hrvatska podrška

Ovaj cloud sustav koristi 95 posto Fortune 500 kompanija, no glavna prednost za hrvatska poslovanja je u tome što sada imate priliku dobiti podršku tima iz Hrvatske te sigurnost podataka koji će uvijek ostati u Hrvatskoj, a ne na serverima neke daleke zemlje.

Ali zašto bi vaša tvrtka uopće trebala razmisliti o Azure Stacku?

Hrvoje objašnjava kako se radi o kombinaciji standardnih pogodnosti cloud servisa poput skalabilnosti i manje brige o hardveru te Azure funkcionalnosti kao što su Azure Functions i Azure Web Apps:

Ovo našim korisnicima omogućava da rade brže i efikasnije s minimalnim ulaganjem vremena u konfiguriranje infrastrukture pri čemu podaci ostaju pohranjeni unutar granica RH.

Dodaje i kako je ovo dobar izbor za modernizaciju sustava koji danas ne koriste Azure, ali nudi i veliku prednost onima koji ga koriste, a žele zadržati podatke unutar svojih granica, što je velika novost koju danas nudi Stack.

Amazon gubi u integraciji s Microsoft ekosustavom

Implementacija Stacka bio je dio velikog projekta koji je uključivao velik broj ljudi unutar Hrvatskog Telekoma, ali i izvan njega, kaže mi Hrvoje. Ivan Schaller dodaje i kako će ovaj tim i drugi uključeni timovi i dalje raditi u širenju dostupnosti Stacka što je moguće većem broju korisnika u Hrvatskoj.

No, ako ste korisnik cloud rješenja postoji solidna vjerojatnost da ste korisnik Amazon Web Services paketa, koji je direktna konkurencija Azureu. Na pitanje što to Stack nudi, a da je bolje od aWS-a, Ivan Schaller odgovara:

Integracija s ostalim MS servisima, najviše gledajući Office 365 pakete. Microsoft je s Azureom uspio objediniti sve svoje vitalne sustave te korisniku ponuditi dostupnost na svim razinama. Hibridni modeli mogu biti sljedeći korak prema totalnom cloudu, ali i odvojena jedinica za tvrtke koje ne žele slušati zvuk pokvarenih ventilatora.

Strah od “oblačenja”

Iako se o cloudu često govori i sveopće je raširen, tvrtke se i dalje muče kada je riječ o prelasku na servise u oblaku, bez obzira koji to servisi bili. U slučaju prelaska na Azure, Ivan Schaller mi kaže kako to nikada nije “čist” posao, jer rijetko koji korisnik ima posljednje verzije svih aplikacija ili operativnog sustava, a kamoli sve Microsoft aplikacije. Korisnici jednostavno ne koriste široku lepezu aplikacija, ne snalaze se na internetu i žele minimalne promjene u svom poslu.

Hrvoje kaže kako domaće tržište još uvijek ima ogroman potencijal kada je riječ o prelasku na cloudali na žalost još uvijek postoji velik broj tvrtki koje jednostavno ne žele prijeći na cloud zbog straha od nepoznatog:

Isto tako, migracija u cloud uglavnom za sobom vuče i dodatno opterećenje za lokalni IT koji mora pripremiti projekt migracije pa se vrlo često odluče odgađati takve akcije sve dok ne budu primorani na kraju radnog vijeka njihove on-prem opreme. Cloud provideri ulažu istinske napore već godinama, pogotovo u smislu obogaćivanja portfolia dostupnih servisa i pojednostavljenja korištenja što korisnicima omogućava da brže i jednostavnije počnu koristiti platformu.

Robert se šali da se često radi o principu “ovo mi ovako radi, ne diraj mi ništa”, ali s vremenom će se neki koraci morati napraviti.

Također, ono što uvjetno rečeno odbija neke korisnike je investicija koja se mora učiniti da bi se prešlo na ovakav cloud sustav. Implementacija može biti zahtjevan i dugotrajan proces pa se neki korisnici jednostavno ne žele s time baviti dok nije apsolutno potrebno, što često nije najbolje rješenje. U slučaju Azure Stacka i Hrvatskog Telekoma, Azure se može uvesti kroz takozvanu multi tenant okolinu pa se u cloud mogu prebaciti i sustavi te tvrtke koje možda nemaju veličinu i prihode kojima bi opravdali samostalnu investiciju.

Azurne vode nisu uopće loše

Tvrtke u dobrome dijelu slučajeva nisu ni svjesne što im je sve potrebno i što mogu dobiti u jednome paketu, dodaje Robert. Svi ovi sustavi postoje kako bi olakšali ili ubrzali dio poslovanja, ali tu je velik dio posla na IT odjelima tvrtki koji moraju znati iskoristiti resurse. Postoji dosta tvrtki koje do sada nisu koristile Azure jer su jednostavno željele da se njihovi podaci zadrže unutar Hrvatske, a ako krenete u Azure vode u to odnedavno možete biti sigurni.

Ako vas zanima nešto tehničkija strana ovog sustava, Ivan Ljubić pojašnjava:

AzureStack se u pozadini oslanja na već dobro poznate Microsoft visokodostupne servise. Hyper-V cluster se koristi za visoku dostupnost infrastrukturnih rola na više fizičkih nodova, SQL availability grupe za visoku dostupnost baza, a Microsoft Storage Spaces za visoku dostupnost diskova. Neki od servisa koji se direktno nude korisnicima su Azure App Service, SQL Server resource provider za pružanje SQL baza kroz servis, te isto tako MySQL resource provider. Microsoft za navedene servise redovito nudi update i novije verzije koje sa sobom donose nova proširenja i funkcionalnosti.

Prema tome, ako ste tvrtka koja se do sada premišlja treba li joj ili ne treba Azure ili općenito cloud rješenje, vjerojatno vam treba. Što ranije učinite prvi korak, prije ćete uživati u pogodnostima koje ovakvi servisi nose, a sve to kako biste poslovali jednostavnije i stabilnije.

Zahvaljujući cloud platformama mnoge tvrtke su i u kriznim situacijama nastavile nesmetano poslovati, a otkrile su i mogućnosti za inovaciju i rast. Kako u svome poslu iskoristiti puni potencijal cloud platformi? Kako će izgledati budućnost infrastrukture? Kako možete postati spremniji za sve poslovne izazove? Konkretne odgovore i praktična rješenja saznajte na besplatnom Teams Live Eventu koji će se u organizaciji Hrvatskog Telekoma i Combisa održati 18. lipnja s početkom u 9:00 i zaključenjem u 16:45 sati.

Prijaviti se možete ovdje!

Komentari

 1. ludi panj

  ludi panj

  15. 06. 2020. u 10:48 pm Odgovori

  “Postoji dosta tvrtki koje do sada nisu koristile Azure jer su jednostavno željele da se njihovi podaci zadrže unutar Hrvatske, a ako krenete u Azure vode u to odnedavno možete biti sigurni”.

  koliko ja znam ne postoji Azure data server u Hrvatskoj,
  a i da postoji vlasnik je i dalje Microsoft koji može uskratiti pristup,
  te iskoristiti podatke za svoju agendu

  hint. pogledajte šta je napravio Adobe u Venecueli legalnim korisnicima SaaS usluge.

  nadalje obavezna mjesečna pretplata za 365 pakete,
  mnogi develop alati za on-premises razvoj ukinuti …

  vidi se gdje to vodi

  • Martin Velić

   Martin Velić

   17. 06. 2020. u 11:23 pm Odgovori

   Kod Azure Stavka Azure sata server je na lokaciji vlasnika, u ovom slučaju HTa i HT u potpunosti upravlja tim HW. To je ideja i namjena Azure Stacka. Ok priča u HTu, ako je cijena otprilike kao u public Azureu, ali treba vidjeti kako se ponaša AWS Outpost u koji još nitko nije investirao ovdje…

  • Martin Velić

   Martin Velić

   17. 06. 2020. u 11:31 pm Odgovori

   Azure Stack je data server u Hrvatskoj, kojima ima svog vlasnika, u ovom slučaju je to HT, taj model postoji i Microsoft ima minimalan utjecaj na uslugu. Nije loša priča, pogotovo ako cijenom mogu biti konkurentni u odnosu na public Azure.
   Treba vidjeti kakva je priča sa AWS Outpostom koji je nedavno izašao, to bi moglo biti zanimljivo…

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.