Kako će Apple Watch promijeniti komunikaciju?

Kako će Apple Watch promijeniti komunikaciju?

Tomaž Štolfa, direktor i suosnivač američke tvrtke Layer, na Layerovom blogu komentirao je dolazak Apple Watcha. U nastavku pročitajte zbog čega smatra da će Appleov najnoviji uređaj u potpunosti promijeniti komunikaciju.

Apple Watch komunikaciju će dodatno ubrzati, vjeruje Tomaž.
Apple Watch komunikaciju će dodatno ubrzati, vjeruje Tomaž.

U Layeru mnogo razmišljamo o evoluciji komunikacije. Istražili smo kako bi novi povezani uređaji, poput Appleovog Watcha, mogli na nju utjecati. Vjerujemo da nosiva tehnologija na našim zapešćima ima potencijal da komunikaciju drastično promijeni.

Iz minute u sekundu

Aplikacije za pametne satove nisu koncipirane tako da u potpunosti zamijene one postojeće, već da im budu komplementarne uz jednu bitnu stavku – da preuzmu interakcije koje zahtijevaju sekundu ili dvije. Kao što su pametni telefoni zamijenili u potpunosti jedan dio zadataka za koje smo dosad koristili računala i omogućili nam da ih obavljamo brzo i u hodu, tako će nam i pametni satovi omogućiti da budemo još brži i konzumiramo male količine informacija te na temelju njih djelujemo.

Watch ćemo koristiti za interakcije od nekoliko sekundi.
Watch ćemo koristiti za interakcije od nekoliko sekundi.

Aplikacije WatchKit komplementarne su onima za iOS – ne zamjenjuju ih. Ako se interakcije na iOS-u broje u minutama, može se očekivati da će se interakcije s WatchKitom mjeriti u sekundama. Interakcije, dakle, trebaju biti kratke, a sučelja trebaju biti jednostavna.

Dobar primjer takvih interakcija su informacije u stvarnom vremenu, podsjetnici, rezultati i izvješća o prometu. Komunikacija pritom, naravno, generira najveću količinu notifikacija. Više-manje svaka notifikacija koju možete odbaciti sa svog zaključanog zaslona bez poduzimanja dodatnih radnji nešto je što je jednostavnije primijeniti na pametnom satu. Glavne prednosti su ušteda vremena te otklanjanje potrebe da vadite svoj pametni telefon svaki put kada čujete zvuk notifikacije ili osjetite vibraciju.

Notifikacije kao atomske jedinice aplikacija

Aplikacije za pametne satove uzdižu na novu razinu interakciju na koju smo navikli na pametnim telefonima. Akcije vezane uz notifikacije službeno su najavljene s iOS-om 8, omogućivši brzu reakciju na njih. Apple Watch nadograđuje te mogućnosti.

Ako vaša iOS aplikacija podržava lokalne ili remote notifikacije, Apple Watch će ih prikazati u prigodno vrijeme. Korisnika će osvijestiti da je notifikacija dostupna na dodir ekrana preko taptic sustava. Korisnik onda može odlučiti ignorirati je i ni ne pogledati na zaslon.

Ako je pak odluči pogledati i podigne zapešće, prvo se prikazuje short look zaslon koji se potom lijepo transformira u long look notifikaciju s dodatnim sadržajem i do 4 akcije koje se mogu poduzeti. Notifikacije tako postaju prilagođena atomska jedinica aplikacije.

Notifikacije će slijediti nekoliko mogućih radnji.
Notifikacije će slijediti nekoliko mogućih radnji.

To je glavni uzorak interakcije, koji se može kreativno koristiti u različitim vrstama proizvoda. Primjerice, možete odgovoriti na notifikaciju za poruku s podignutim ili spuštenim palcem, lokacijom ili tako da notifikaciju utišate. U drugom slučaju, notifikacija o dostavi namirnica, primjerice, može imati opciju podignutog palca ili odgodu za 30 minuta. U svakom slučaju, odgovor je tu poruka koja se odašilje natrag. Na kreatoru je aplikacije da odluči koje su najbolje radnje za to, a tu mu ostaje mnogo prostora za kreativnost i inovaciju. Jedan podignuti palac može puno toga napraviti.

Sastavljanje poruke

Zbog ograničenja pri unošenju podataka na sam uređaj, ovdje očekujemo mnogo inovacija. Kratka glasovna poruka, nasnimljeni obrazac vibracija (možda Morseova abeceda?) ili mali crtež jednostavniji su za unos od tekstualne poruke.

Još jedan uzorak koji se jednostavno može primijeniti je popis – emotikoni, slike (ili GIF-ovi!) ili imojiji. Diktiranje se pokazalo kao već dostupna mogućnost (barem na engleskom), a pametna digitalna asistentica Siri mogla bi pomoći u sastavljanju tekstualnih poruka pomoću glasa.

Ove različite vrste poruka zahtijevat će različite načine prenošenja poruke.

Tipkanje tekstualnih poruka na malom zaslonu nije opcija.
Tipkanje tekstualnih poruka na malom zaslonu nije opcija.

Sastavljanje poruka na malom zaslonu ne može biti više od skrolanja ili dodira ekrana, naspram nekoliko dodira koje koristimo pri pisanju poruka na pametnim telefonima. Duže i kompliciranije poruke i dalje će zahtijevati veće uređaje.

WatchKit i Layer

U Layeru radimo na tome da u potpunosti podržimo WatchKit. Kako su uređaji postali dostupni i konačno možemo obaviti testiranje, dodavat ćemo napredne mogućnosti na platformu kako biste mogli izgraditi odlično komunikacijsko iskustvo na novom uzbudljivom uređaju.

Tekst je izvorno objavljen na Layerovom blogu i prenesen uz dopuštenje Tomaža Štolfe.

Komentari

  1. Denis

    Denis

    12. 03. 2015. u 12:58 pm Odgovori

    Nije loš članak ali ustvari je vrlo mala razlika u naporu korištenja watcha i smartphonea. Tj korištenje smartphonea je vrlo lagano tako da neće puno stvari ostati za domenu watch-a

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.

Najava

Što vas čeka kao programere nakon faksa – u doba krize? Saznaj na Digitalna karijera meetupu!

Pred nadolazeću krizu preostalih par ispita do kraja ili diploma u ruci nude malo nade za mlade, ali i to prijelazno razdoblje nosi neke prednosti i prilike, čak i u neizvjesnim vremenima. Kako razviti željenu karijeru na pomolu ekonomske krize, otkrivamo uz digitalne stručnjake na novom meetupu Digitalne karijere.

Startupi i poslovanje

Više Instagram nego intranet: Jenz je aplikacija koju vaš tim nije znao da treba!

Umjesto emailova, Facebook eventova, Google kalendara, anketa, Instagram profila, Slack #general i #win kanala, razmjene kontakata - možda je vrijeme da se sve složi u jedno? Hrvatski Q napravio je upravo to s aplikacijom Jenz.