Kako će Apple Watch promijeniti komunikaciju?

Kako će Apple Watch promijeniti komunikaciju?

Tomaž Štolfa, direktor i suosnivač američke tvrtke Layer, na Layerovom blogu komentirao je dolazak Apple Watcha. U nastavku pročitajte zbog čega smatra da će Appleov najnoviji uređaj u potpunosti promijeniti komunikaciju.

Apple Watch komunikaciju će dodatno ubrzati, vjeruje Tomaž.
Apple Watch komunikaciju će dodatno ubrzati, vjeruje Tomaž.

U Layeru mnogo razmišljamo o evoluciji komunikacije. Istražili smo kako bi novi povezani uređaji, poput Appleovog Watcha, mogli na nju utjecati. Vjerujemo da nosiva tehnologija na našim zapešćima ima potencijal da komunikaciju drastično promijeni.

Iz minute u sekundu

Aplikacije za pametne satove nisu koncipirane tako da u potpunosti zamijene one postojeće, već da im budu komplementarne uz jednu bitnu stavku – da preuzmu interakcije koje zahtijevaju sekundu ili dvije. Kao što su pametni telefoni zamijenili u potpunosti jedan dio zadataka za koje smo dosad koristili računala i omogućili nam da ih obavljamo brzo i u hodu, tako će nam i pametni satovi omogućiti da budemo još brži i konzumiramo male količine informacija te na temelju njih djelujemo.

Watch ćemo koristiti za interakcije od nekoliko sekundi.
Watch ćemo koristiti za interakcije od nekoliko sekundi.

Aplikacije WatchKit komplementarne su onima za iOS – ne zamjenjuju ih. Ako se interakcije na iOS-u broje u minutama, može se očekivati da će se interakcije s WatchKitom mjeriti u sekundama. Interakcije, dakle, trebaju biti kratke, a sučelja trebaju biti jednostavna.

Dobar primjer takvih interakcija su informacije u stvarnom vremenu, podsjetnici, rezultati i izvješća o prometu. Komunikacija pritom, naravno, generira najveću količinu notifikacija. Više-manje svaka notifikacija koju možete odbaciti sa svog zaključanog zaslona bez poduzimanja dodatnih radnji nešto je što je jednostavnije primijeniti na pametnom satu. Glavne prednosti su ušteda vremena te otklanjanje potrebe da vadite svoj pametni telefon svaki put kada čujete zvuk notifikacije ili osjetite vibraciju.

Notifikacije kao atomske jedinice aplikacija

Aplikacije za pametne satove uzdižu na novu razinu interakciju na koju smo navikli na pametnim telefonima. Akcije vezane uz notifikacije službeno su najavljene s iOS-om 8, omogućivši brzu reakciju na njih. Apple Watch nadograđuje te mogućnosti.

Ako vaša iOS aplikacija podržava lokalne ili remote notifikacije, Apple Watch će ih prikazati u prigodno vrijeme. Korisnika će osvijestiti da je notifikacija dostupna na dodir ekrana preko taptic sustava. Korisnik onda može odlučiti ignorirati je i ni ne pogledati na zaslon.

Ako je pak odluči pogledati i podigne zapešće, prvo se prikazuje short look zaslon koji se potom lijepo transformira u long look notifikaciju s dodatnim sadržajem i do 4 akcije koje se mogu poduzeti. Notifikacije tako postaju prilagođena atomska jedinica aplikacije.

Notifikacije će slijediti nekoliko mogućih radnji.
Notifikacije će slijediti nekoliko mogućih radnji.

To je glavni uzorak interakcije, koji se može kreativno koristiti u različitim vrstama proizvoda. Primjerice, možete odgovoriti na notifikaciju za poruku s podignutim ili spuštenim palcem, lokacijom ili tako da notifikaciju utišate. U drugom slučaju, notifikacija o dostavi namirnica, primjerice, može imati opciju podignutog palca ili odgodu za 30 minuta. U svakom slučaju, odgovor je tu poruka koja se odašilje natrag. Na kreatoru je aplikacije da odluči koje su najbolje radnje za to, a tu mu ostaje mnogo prostora za kreativnost i inovaciju. Jedan podignuti palac može puno toga napraviti.

Sastavljanje poruke

Zbog ograničenja pri unošenju podataka na sam uređaj, ovdje očekujemo mnogo inovacija. Kratka glasovna poruka, nasnimljeni obrazac vibracija (možda Morseova abeceda?) ili mali crtež jednostavniji su za unos od tekstualne poruke.

Još jedan uzorak koji se jednostavno može primijeniti je popis – emotikoni, slike (ili GIF-ovi!) ili imojiji. Diktiranje se pokazalo kao već dostupna mogućnost (barem na engleskom), a pametna digitalna asistentica Siri mogla bi pomoći u sastavljanju tekstualnih poruka pomoću glasa.

Ove različite vrste poruka zahtijevat će različite načine prenošenja poruke.

Tipkanje tekstualnih poruka na malom zaslonu nije opcija.
Tipkanje tekstualnih poruka na malom zaslonu nije opcija.

Sastavljanje poruka na malom zaslonu ne može biti više od skrolanja ili dodira ekrana, naspram nekoliko dodira koje koristimo pri pisanju poruka na pametnim telefonima. Duže i kompliciranije poruke i dalje će zahtijevati veće uređaje.

WatchKit i Layer

U Layeru radimo na tome da u potpunosti podržimo WatchKit. Kako su uređaji postali dostupni i konačno možemo obaviti testiranje, dodavat ćemo napredne mogućnosti na platformu kako biste mogli izgraditi odlično komunikacijsko iskustvo na novom uzbudljivom uređaju.

Tekst je izvorno objavljen na Layerovom blogu i prenesen uz dopuštenje Tomaža Štolfe.

ponuda

Komentari

  1. Denis

    Denis

    12. 03. 2015. u 12:58 pm Odgovori

    Nije loš članak ali ustvari je vrlo mala razlika u naporu korištenja watcha i smartphonea. Tj korištenje smartphonea je vrlo lagano tako da neće puno stvari ostati za domenu watch-a

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.