Apple želi biti vaš telekom!

iTelekom? Apple želi biti vaš telekom umjesto T-HT-a i Vipneta!

Apple je započeo sa širenjem na novo područje, za sada u probnoj fazi. Novi zalogaj im je mobilna telefonija, s isprobavanjem vlastite usluge koja bi bila dostupna korisnicima u SAD-u i Europi.

apple_naslovna

Apple kao vaš operater usluga za mobilne uređaje? Projekt je tek u začecima, ali jednoga dana takva bi mogućnost mogla postati dijelom svakodnevice.

S isprobavanjem vlastite usluge za korisnike mobilnih uređaja, u Appleu su otvorili nova vrata. Probno razdoblje za sada će trajati u SAD-u, ali po informacijama koje prenosi Business Insider, u planu je i dolazak u Europu, s pokrenutim pregovorima s tamošnjim operaterima mobilnih mreža.

Je li moguć suživot sa sadašnjim operaterima?

Appleova usluga ne bi bila zamišljena kao sveobuhvatan novi zahvat, sa stvaranjem cjelokupne mreže odašiljanja signala prema mobilnim uređajima. Umjesto toga, Apple bi se oslanjao na postojeće mreže, ciljajući na to da korisnicima koji plaćaju za uslugu u svakom trenutku bude dostupan najkvalitetniji signal.

Da bi stvar funkcionirala, Apple će se oslanjati na postojeće operatere i njihove mreže, iznajmljujući prostor kojim će se služiti, uzimajući u obzir da neće imati svoj vlastiti. Operateri bi korist mogli izvući iz svote koju će dobiti od Applea, dok će Appleova korist biti u izravnom dolasku do korisnika i njihova novca za usluge kojima će se služiti. Ako se svi slože, moglo bi se naći ponešto za svakoga, ali ako neki od postojećih operatera kaže “ne”, Apple bi se mogao naći u problematičnoj situaciji, u potrazi za drugačijim rješenjem.

Nova usluga korisnicima bi postala dostupnom uz Appleovu SIM karticu, koja bi zamijenila onu dosadašnjeg operatera.

Za sada nema žurbe

S ulaskom na područje mobilne telefonije, Apple gleda dugoročno i ne želi žuriti. Mobilni operateri do kojih je Business Insider došao tvrde da se ne očekuje kako će nova usluga u potpunosti zaživjeti u dogledno vrijeme. Prije njezina dolaska do šireg kruga korisnika moglo bi proći i pet godina.

Appleov novi korak ide putem na koji su drugi već zakoračili, primjerice, Google, koji je ovog proljeća također ušao na područje mobilne telefonije s uslugom spajanja na bežičnu mrežu. Sa sličnim načinom funkcioniranja, također s oslanjanjem na postojeće operatere i njihove mreže, Googleova usluga Project Fi postala je dostupnom s ograničenom mogućnošću primanja. Na raspolaganju je samo korisnicima uređaja Nexus 6 i jedino na području koje pokrivaju dva operatera u SAD-u.

Još uvijek u početnoj fazi, Apple cilja na više od toga, a pritom se oslanja na strpljivost potencijalnih zainteresiranih korisnika. Ako su voljni čekati, mogli bi dobiti nešto novo iz ponude proizvoda ili usluga s kojima se upoznaju s vremena na vrijeme, kao što je tijekom posljednjih mjeseci bio slučaj s Apple Musicom i Apple Watchom.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Podatkovna znanstvenica Ana Dumić otkriva kako su joj podaci spasili sina

Kad je njihovom sinu dijagnosticiran teži oblik epilepsije, Ana Dumić i njen suprug Goran odlučili su iskoristiti svoje znanje i vještine o podatkovnoj znanosti ne bi li otkrili okidače napadaja. Uspjeli su.

Društvene mreže

Jeste li mislili da će 16 godina od osnivanja Facebooka na njemu najvažnije biti – grupe?

Pokretači i administratori otkrivaju mi kako su nastala stručna udruženja, pa i poslovna partnerstva, na temelju specijaliziranih Facebook - grupa.

Startupi i poslovanje

Što su nam skrivile hrvatske digitalne agencije?

Hrvatski uslužni IT, uključujući digitalne agencije, zamašnjak je koji više od dva desetljeća puni državni proračun i tople developerske stolice. S druge strane, činovnici, a i mediji, papagajski mantraju o proizvodnim tvrtkama i kako će nas one konačno pogurati prema pikselastom eldoradu.

Što ste propustili

Izrada web stranica

Developeri, dizajneri, project manageri – za AI budućnost možete se pripremiti već danas

Cilj svakog developera i dizajnera je bolje korisničko iskustvo - a upravo ovdje može pomoći kognitivna znanost koja promišljanje o korisnicima, da li dizajna, koda ili gotove aplikacije, stavlja u fokus svega što IT stručnjaci rade.

Startupi i poslovanje

Kako se Glovo i Konzum pripremaju za povećanje broja narudžbi zbog koronavirusa?

Uz sve više vijesti o koronavirusu, raste i broj onih koji se oslanjaju na digitalne servise kako bi naručili hranu ili namirnice. Kako se za povećanje prometa pripremaju servisi za dostavu?

Kultura 2.0

Na web trgovinama deseci zaštitnih maski upitnih cijena i kvalitete

U svakom kriznom razdoblju nađe se pojedinaca i tvrtki koji će situaciju iskoristiti za svoj profit, ali maske s desetorostruko većim cijenama i modnim etiketama zbilja su poseban slučaj.

Startupi i poslovanje

Što o radu od kuće zbog koronavirusa kažu PBZ, Infobip, Nanobit…?

Nakon što je jučer potvrđeno da i u Hrvatskoj imamo prve osobe zaražene koronavirusom, dobar dio ovdašnjih tvrtki je počeo ozbiljnije razmišljati o promjeni načina rada. Prvo su se počela ukidati putovanja u inozemstvo, a potom se počeo uvoditi rad od kuće.

Startupi i poslovanje

Dijeljenje romobila i u Hrvatskoj: Bolt prvi uveo romobile u ponudu

150 romobila koje možete otključati i voziti kada god vas je volja bit će dostupno u Splitu za sve korisnike Bolt aplikacije.

Digitalni mediji

U manje od 24 sata od prvog slučaja u Hrvatskoj, koronavirus smo online spomenuli čak 15 tisuća puta

Sada već svi znamo da je koronavirus došao u Hrvatsku, no koliko viralno je ova tema zaokupila sve nas pokazat će kao i uvijek - brojke.