Apple (ne) spašava iOS developere od patenata i tužbi

Apple (ne) spašava iOS developere od patenata i tužbi

Tvrtka Lodsys posjeduje patent za kupovanje dodatnog sadržaja kroz matičnu aplikaciju. Instalirate neku igru, a dodatne nivoe kupujete kroz in-app purchase odnosno kupnju unutar aplikacije. Apple je licencirao prava za taj patent kako bi omogućio svim developerima da koriste tu metodu prodaje unutar svojih aplikacija. Problem nastaje u trenu kada Lodsys kaže da je Apple licencirao ta prava, a ne developeri. Lodsys šalje dopis Appleu, i šalje tužbe developerima...

Tvrtka Lodsys posjeduje patent za kupovanje dodatnog sadržaja kroz matičnu aplikaciju. Instalirate neku igru, a dodatne nivoe kupujete kroz in-app purchase odnosno kupnju unutar aplikacije. Apple je licencirao prava za taj patent kako bi omogućio svim developerima da koriste tu metodu prodaje unutar svojih aplikacija.

Problem nastaje u trenu kada Lodsys kaže da je Apple licencirao ta prava, a ne developeri. Lodsys šalje dopis Appleu, i šalje tužbe developerima. Sveopća panika zavlada iOS developerskim svijetom te Apple uskoro šalje pismo Lodsysu u kojemu ih spušta na zemlju i objašnjava im kako je licenca valjana i za developere. Svijet je odahnuo. Na nekoliko dana. Sve do trenutka kada je Lodsys jednostavno rekao da Apple nije u pravu, i nastavio sa tužakanjem.

Na stranu sve priče je li to moralno, i na stranu svi članci koji su preplavili internet kako je smiješno da se uopće može patentirati softver – sve mi se čini da je taj mali trol, Lodsys, u pravu.

Pravo, moral i posljedice

Naime, apsolutno nitko na svijetu nije toliko glup, hrabar ili naivan da krene u tužakanje sa Appleom ako nije 200 posto siguran da je u pravu. Ne može neka firma tek toliko iz razonode dignuti ruku na Appleove developere, a svi znamo – Apple; to su developeri, developeri; to je Apple. Prije nego li su izašli u javnost sa ovim tužbama Lodsys je zasigurno proveo mjesece u čitanju svakog retka ugovora između njih i Applea te ugovora između Applea i iOS developera. Oni znaju da su u pravu i znaju da će pobijediti.

To je u ovom trenu, usudio bih se reći, neporecivo.

Na udaru, sjetimo se, nije Apple, nego developeri, i u prvoj rundi su poslane tužbe na sedam adresa, uključujući i legendarni Icon Factory.

Naravno, developeri smiju i moraju taj vrući krumpir prebaciti na Apple. Svi registrirani iOS developeri su prihvatili razna pravila igre, i u tim pravilima stoji da se smiju koristiti “in-app purchase” tehnologijom. Što znači da je Apple (ako je Lodsys u pravu, a je) prevario developere i dao im na raspolaganje patent koji nije bio njihov da ga uopće daju.

…i Steve će nas spasiti?

Prema mojem mišljenju, Apple će i iz ovoga izaći kao pobjednik. Ipak govorimo o kraljevima PRa koji su sposobni svaku grešku okrenuti sebi u korist. Tko više govori o “death gripu” iPhone 4 telefona? Taj problem i dalje postoji, samo ga je Apple “magijom” maknuo iz medija.

Što će napraviti? Znaju da su krivi. Jednostavno znaju. Ako su pametni, platiti će sve troškove koje bi trebali snositi developeri iz svojeg džepa i to okrenuti u takav mega epski spektakl od PR-a da će se o tom potezu snimati filmovi. Već vidim naslove po raznim blogovima: “Apple spasio svoje developere”, “Steve – anđeo čuvar”, “Bijeli konj gazi trolove Lodsys” i slično.

Developeri očekuju rješenje od Applea.

No, to je marketing i PR. U pozadini će Apple dati veliku količinu novca kako bi dokupili prava na patent kako bi ga mogli dalje davati developerima i dati će veliku količinu novca kako bi pokrili sve tužbe Lodsysa prema developerima. Vrlo neugodno. Vrlo.

Kako se takva greška desila? Jednostavno; količina papirologije koja je potrebna da bi funkcionirao cijeli taj ekosustav je ogromna. Nepojmljiva. Naravno, desiti će se jedna greška. Jedna, ali Lodsysu dovoljna da do kraja života žive na Karibima sa osobnom poslugom i ergelom automobila u garaži. Tko radi taj i griješi. Apple barem iz tih grešaka može izvući i dobar PR.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Što ste propustili

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.

Društvene mreže

Što morate znati o Trumpovom bijesu prema Twitteru – i posljedicama za Facebook i Google, vas?

Očekivano, Donaldu Trumpu se potez Twittera, koji je označio njegove objave spornima, nije nimalo svidio pa je donio uredbu kojom želi dodatno regulirati društvene mreže, učinivši ih direktno odgovornima za ono što njihovi korisnici objavljuju.

Startupi i poslovanje

Ivan Burazin: Shift uživo u rujnu, a do tada organiziramo online predavanja!

Shift se drži i dalje, a ovogodišnje izdanje neće biti prebačeno online, već će se u rujnu održati uživo!

Intervju

Miljenko Graovac novi je direktor digitalnih proizvoda u HT-u: Introspektiva je ključ inovacija!

Privukla me vizija kompanije: digitalizacija i povezivanje privatnih osoba, tvrtki i društva s prilikama koje ona pruža, kaže novi šef digitalnih proizvoda u Hrvatskom Telekomu s kojim smo imali priliku razgovarati o karijeri te implementaciji digitalnih proizvoda i rješenja u velikim tvrtkama.