Apple (ne) spašava iOS developere od patenata i tužbi

Apple (ne) spašava iOS developere od patenata i tužbi

Tvrtka Lodsys posjeduje patent za kupovanje dodatnog sadržaja kroz matičnu aplikaciju. Instalirate neku igru, a dodatne nivoe kupujete kroz in-app purchase odnosno kupnju unutar aplikacije. Apple je licencirao prava za taj patent kako bi omogućio svim developerima da koriste tu metodu prodaje unutar svojih aplikacija. Problem nastaje u trenu kada Lodsys kaže da je Apple licencirao ta prava, a ne developeri. Lodsys šalje dopis Appleu, i šalje tužbe developerima...

Tvrtka Lodsys posjeduje patent za kupovanje dodatnog sadržaja kroz matičnu aplikaciju. Instalirate neku igru, a dodatne nivoe kupujete kroz in-app purchase odnosno kupnju unutar aplikacije. Apple je licencirao prava za taj patent kako bi omogućio svim developerima da koriste tu metodu prodaje unutar svojih aplikacija.

Problem nastaje u trenu kada Lodsys kaže da je Apple licencirao ta prava, a ne developeri. Lodsys šalje dopis Appleu, i šalje tužbe developerima. Sveopća panika zavlada iOS developerskim svijetom te Apple uskoro šalje pismo Lodsysu u kojemu ih spušta na zemlju i objašnjava im kako je licenca valjana i za developere. Svijet je odahnuo. Na nekoliko dana. Sve do trenutka kada je Lodsys jednostavno rekao da Apple nije u pravu, i nastavio sa tužakanjem.

Na stranu sve priče je li to moralno, i na stranu svi članci koji su preplavili internet kako je smiješno da se uopće može patentirati softver – sve mi se čini da je taj mali trol, Lodsys, u pravu.

Pravo, moral i posljedice

Naime, apsolutno nitko na svijetu nije toliko glup, hrabar ili naivan da krene u tužakanje sa Appleom ako nije 200 posto siguran da je u pravu. Ne može neka firma tek toliko iz razonode dignuti ruku na Appleove developere, a svi znamo – Apple; to su developeri, developeri; to je Apple. Prije nego li su izašli u javnost sa ovim tužbama Lodsys je zasigurno proveo mjesece u čitanju svakog retka ugovora između njih i Applea te ugovora između Applea i iOS developera. Oni znaju da su u pravu i znaju da će pobijediti.

To je u ovom trenu, usudio bih se reći, neporecivo.

Na udaru, sjetimo se, nije Apple, nego developeri, i u prvoj rundi su poslane tužbe na sedam adresa, uključujući i legendarni Icon Factory.

Naravno, developeri smiju i moraju taj vrući krumpir prebaciti na Apple. Svi registrirani iOS developeri su prihvatili razna pravila igre, i u tim pravilima stoji da se smiju koristiti “in-app purchase” tehnologijom. Što znači da je Apple (ako je Lodsys u pravu, a je) prevario developere i dao im na raspolaganje patent koji nije bio njihov da ga uopće daju.

…i Steve će nas spasiti?

Prema mojem mišljenju, Apple će i iz ovoga izaći kao pobjednik. Ipak govorimo o kraljevima PRa koji su sposobni svaku grešku okrenuti sebi u korist. Tko više govori o “death gripu” iPhone 4 telefona? Taj problem i dalje postoji, samo ga je Apple “magijom” maknuo iz medija.

Što će napraviti? Znaju da su krivi. Jednostavno znaju. Ako su pametni, platiti će sve troškove koje bi trebali snositi developeri iz svojeg džepa i to okrenuti u takav mega epski spektakl od PR-a da će se o tom potezu snimati filmovi. Već vidim naslove po raznim blogovima: “Apple spasio svoje developere”, “Steve – anđeo čuvar”, “Bijeli konj gazi trolove Lodsys” i slično.

Developeri očekuju rješenje od Applea.

No, to je marketing i PR. U pozadini će Apple dati veliku količinu novca kako bi dokupili prava na patent kako bi ga mogli dalje davati developerima i dati će veliku količinu novca kako bi pokrili sve tužbe Lodsysa prema developerima. Vrlo neugodno. Vrlo.

Kako se takva greška desila? Jednostavno; količina papirologije koja je potrebna da bi funkcionirao cijeli taj ekosustav je ogromna. Nepojmljiva. Naravno, desiti će se jedna greška. Jedna, ali Lodsysu dovoljna da do kraja života žive na Karibima sa osobnom poslugom i ergelom automobila u garaži. Tko radi taj i griješi. Apple barem iz tih grešaka može izvući i dobar PR.

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.

Startupi i poslovanje

Toni Trivković, Split Tech City: Nismo htjeli slušati da se ne može, već pokazati da se može

“U Splitu je uvijek izazovno okupiti mlade na neko događanje. Njih dvjestotinjak na kišno subotnje jutro može značiti samo jedno - zaista su željeli motivaciju”.

Kolumna

Što vrh ima s time?

Kad te pozovu na panel s naslovom “Promjene dolaze s vrha (i kako do njega doći)?”, počneš opsesivno razmišljati o toj riječi - vrh.

Startupi i poslovanje

TransferWise: Klijentima štedimo više od milijardu funti bankarskih naknada godišnje, ali preostaje nam još 199 milijardi

Svojim jedinstvenim rješenjem za plaćanje u stranim valutama diljem svijeta, TransferWise bio je sreća za mnoge potrošače, ali godinama trn u oku mnogih banaka. Danas su upravo banke i druge velike korporacije poslovanja kojima se okreću u želji da do 2025. postanu vodeće infrastrukturno rješenje za međunarodna plaćanja. Kako planiraju u tome uspjeti, saznala sam od njihovog Alastaira Thompsona.

Nesortirano

Kako razviti aplikaciju koja će od “strašnog” e-Računa učiniti bezopasnog psića?

Poduzetnike oblijeva hladan znoj kada se sjete e-Računa, ali zamislite kako je onima koji stvaraju aplikacije za njegovo izdavanje? Čini se, ne tako strašno.