Apple povećava cene aplikacija, muzike i filmova u EU

Apple povećava cene aplikacija, muzike i filmova u Evropskoj uniji

Korisnici iOS uređaja u Evropskoj uniji, te Rusiji i Norveškoj, mogli bi već danas susresti sa povećanim cenama u App Store prodavnicama. Razlog za ovo povećanje jeste prilagođavanje cena poreskim sistemima država, ali i usklađivanje sa trenutnom stopom inflacije.

apple

Kako piše Cult of Mac, stanovnici Evropske unije, Norveške, Rusije i Kanade od sada će plaćati nešto više za sadržaj iz App Store prodavnice. Istovremeno, rezidenti Islanda aplikacije, filmove i muziku, moćiće da kupuju i iznajmljuju po nižim cenama.

U pismu koje je Apple sinoć poslao developerima u pomenutim državama, stoji da će novi cenovnici biti aktuelni u narednih 36 sati, kada će i doći do promena u samim prodavnicama:

U narednih 36 sati, cene u App Store prodavnicama povećaće se na teritoriji Evropske unije, kao i Kanade i Norveške. Na Islandu će doći do pada, dok će se promene u vezi cena desiti i u Rusiji. Pomenuta povećanja rezultat su usklađivanja cena sa različitim kursevima i izmenama u poreskim sistemima.

Istovremeno ćemo ažurirati Pricing Matrix’ u sekciji Rights and Pricing in My Apps’ na iTunes Connect servisu.

Takođe, ažuriraćemo cene iOS i Mac OS X aplikacija koje se nalaze u sekciji Agreements, Tax i Banking.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, molimo Vas da nas kontaktirate.

App Store tim

Iako mnogi korisnici neće biti preterano oduševljeni novim cenama, važno je napomenuti da dodatni profit ne ide Apple-u u džep. Dapače, povećanja su direktna posledica inflacije, ali i prilagođavanja novim poreskim sistemima. Ova povećanja najprimetnija su upravo na teritoriji Rusije gde su, usled nedavnog pada rublje, čelnici ove američke kompanije bili promorani da povećaju cene, ali i na kratko zaustave prodaju kako ne bi dodatno oštetili developere.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.