Apple protiv Amazona: Potvrđena akvizicija BookLampa, platforme za pretraživanje e-knjiga

Apple protiv Amazona: Potvrđena akvizicija BookLampa, platforme za pretraživanje e-knjiga

Apple je kupio BookLamp- informacija koja se dugo držala u tajnosti napokon je potvrđena. Detaljne informacije o akviziciji još nisu poznate, ali spominje se da su tehnologija i zaposlenici plaćeni ''više od 10 milijuna dolara, ali manje od 15''. Razlog kupnje? Unaprjeđenje vlastite ponude e-knjiga i ozbiljno konkuriranje Amazonu.

Apple uz BookLamp želi konkurirati Amazonu- pitanje je koliko će mu to poći za rukom
Apple uz BookLamp želi konkurirati Amazonu- pitanje je koliko će mu to poći za rukom (izvor: TechCrunch)

Apple je kupio BookLamp – informacija koja se dugo držala u tajnosti napokon je potvrđena.  Detaljne informacije o akviziciji još nisu poznate, ali spominje se da su tehnologija i zaposlenici plaćeni ”više od 10 milijuna dolara, ali manje od 15”. Razlog kupnje? Unaprjeđenje vlastite ponude e-knjiga i ozbiljno konkuriranje Amazonu.

Apple nije htio komentirati zašto su kupili ovaj startup te osim diplomatskog odgovora kako “s vremena na vrijeme kupuju male startupe i nemaju potrebu objašnjavati svoje namjere” više informacija nije stiglo, javlja TechCrunch. Namjere su ipak jasne: žele postati ozbiljna konkurencija Amazonu, koji je prošle godine kupio GoodReads.

BookLampov najpoznatiji alat Book Genome Project svojim je korisnicima predlagala knjige koje bi ih mogle zanimati prema analizi drugih naslova koji su im se svidjeli. Uz pomoć ovakvog softvera Apple bi mogao poboljšati svoj iBooks boljom tražilicom, prijedlozima i kategorizacijom.

Korak prema personalizaciji

Trenutno Appleov iBooks uopće nije fokusiran na personalizaciju, a najviše mu fale prijedlozi ”ako vam se svidjelo ovo, pročitajte i ovo”. Uz BookLamp bi mogao ponuditi svojim korisnicima puno više opcija nego dosad, po uzoru na Amazonov X-Ray koji omogućuje “skeniranje” koje pokazuje koliko se neki likovi ili scene ponavljaju u knjizi i gdje. Na taj način, osim bolje tražilice, nudi se i mogućnost pronalaženja neprimjerenog sadržaja prije nego se knjiga da djeci na čitanje.

Cijela ova stvar drži se u velikoj tajnosti. Kad je BookLamp zatvarao svoj projekt Book Genome Project svojim korisnicima nisu ponudili nikakve informacije zašto se to događa već su samo zahvalili na dugogodišnjoj vjernosti. Tajna nije dugo potrajala jer je ubrzo je procurilo kako su se svi zaposlenici zapravo premjestili u Apple, ponajviše zbog tagiranja na Facebooku.

Zašto se gasi Booklamp svojim korisnicima nije objasnio
Zašto se gasi Booklamp svojim korisnicima nije objasnio

Teško je zamisliti da je Amazonov algoritam i dominacija na tržištu zaista ugrožena nakon Appelove kupnje BookLampa, ali za pohvalu je da je Apple napokon odlučio unaprijediti svoj iBooks. Ako predstavi nove opcije i preporuke kojima možemo vjerovati, Apple je pogodio točno u sridu s ovom investicijom.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Saša Fišter platformom Sliceer planira dobiti gem, set i meč digitalizacije teniskih klubova

Aplikacija za digitaliziranje teniskih klubova i gemifikaciju igranja tenisa Sliceer danas ima više od 1400 aktivnih korisnika koji putem nje organiziranju mečeve i turnire.

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Intervju

Zašto smo angažirali virtualnog asistenta, iako to nismo planirali?

Krajem 2019. tražili smo novu osobu koja će se pridružiti našem timu, a koja će biti zadužena za administraciju. Kako smo manja tvrtka, nismo imali potrebu za zapošljavanjem takve osobe na puno radno vrijeme, stoga smo se nadali da ćemo naći nekoga tko bi bio voljan raditi pola radnog vremena.

Društvene mreže

Treći svjetski rat borit će se… influencer marketingom (pa i u Hrvatskoj)

Dok se pitamo koliko će eskalirati #blacklivesmatter prosvjedi u SAD-u, jedno je sigurno: Influenceri koje prate Millenials i Gen Z bit će oružje propagande svih uključenih strana!

Startupi i poslovanje

Što vas “venture building” model može naučiti o razvoju digitalnih proizvoda i startupa?

Poslovni modeli stalno se razvijaju i nadograđuju, a sada još više kada postoji snažna motivacija kao što je rješavanje krize. Venture building u ovim vremenima donosi nove prilike za inoviranje i razvoj poslovnih ideja da li od strane individualnih poduzetnika ili korporacija.

Karijere

Good Game Adria kreće u rujnu: Prva regionalna B2B esport liga prilagođena radu od doma (s humanitarnim karakterom)

Good Game nakon investicije kreće u širenje i pokretanje prve regionalne B2B esport lige, a koja će biti prilagođena radu od doma. Više o jedinom sportu koji je preživio vrijeme izolacije i kako gamingom oživjeti team buildinge razgovarali smo s osnivačem - Nikolom Stolnikom.

Startupi i poslovanje

Jesu li “koronabotovi” probudili uspavano tržište digitalnih asistenata?

U pratnji digitalizacije preko noći i neke tehnologije su doživjele svoj zlatni trenutak - poput chatbotova. Očito smo morali proći izolaciju da bismo cijenili automatizaciju. Kako se u kratko vrijeme realizirao prvi koronabot, otkrili su mi oni koji su ga i napravili, Combis i Erato.

Startupi i poslovanje

Wolt, Infobip i KEKSPay otkrili što ih je kaos oko COVID-19 naučio o CX-u

S obzirom na nove okolnosti rada i života koje je donijela pandemija, osluškivanje tržišta brendovima je postalo bitnije nego ikad. Oni koji su pomno pratili promjene snašli su se nešto bolje, ali nitko nije bio imun na izazove. Uz domaće i strane stručnjake na Digitalnom doručku prošli smo najvažnije aspekte korisničkog iskustva u neizvjesnim vremenima ne bi li spremnije dočekali mjesece pred nama.