Apple iAd i budućnost mobilnog oglašavanja

Apple iAd i budućnost mobilnog oglašavanja

Steve Jobs i njegovi kolege danas su otkrili detalje novog iPhone 4.0 operativnog sustava za skoro 100 milijuna dosad prodanih iPhone uređaja. Osim podrške za rad više aplikacija odjednom, bolju aplikaciju za e-mail i mnoge druge novosti, Apple s iPhone 4.0 sustavom uvodi i iAd - platformu za mobilno oglašavanje. Što iAd znači za konkurenciju, oglašivače te dakako - korisnike?

Steve Jobs i njegovi kolege danas su otkrili detalje novog iPhone 4.0 operativnog sustava za skoro 100 milijuna dosad prodanih iPhone i iPod Touch uređaja. Osim podrške za rad više aplikacija odjednom, bolju aplikaciju za e-mail i mnoge druge novosti, Apple s iPhone 4.0 sustavom uvodi i iAd – platformu za mobilno oglašavanje.

Što iAd znači za konkurenciju, oglašivače te dakako – korisnike?

Tisuću i jedna sitnica… i iAd

Steve Jobs je nakon predstavljanja iPhone 4.0 na jedno od postavljenih pitanja u vezi iAda odgovorio:

Ne planiramo biti međunarodna oglašivačka agencija. Ne znamo puno o oglašavanju, tek učimo.

Čuvaj se Stevea Jobsa i njegovih odgovara, upozorili bi iskusniji Appleovci. Jobs je poznat po kritiziranju i negiranju svega i svačega do trenutka kada Apple ne predstavi svoje varijante. Smartphoneovi su bili loši do iPhonea, a tableti tržište na koje Apple nema što tražiti – do iPada. Povijest se ponavlja, a mogla bi se ponoviti i s iAdom.

Na službenim stranicama Apple predstavlja iAd kao platformu za mobilno oglašavanje uz koju aplikacije mogu prikazivati rich media oglase. Silne besplatne aplikacije, poput Facebookove ili one New York Timesa, vrlo su popularne. Neke, poput Twitterifica za korištenje Twittera na iPhoneu, dio su manjih oglašivačkih mreža.

Mobilno oglašavanje nije isto što i internetsko

iAd predstavljen je uz iPhone 4.0 (Snimio GDGT)

Kao što je Jobs naveo tijekom prezentacije, oglašavanje na mobilnim uređajima ni po čemu nije slično oglašavanju na “normalnim” računalima. Dok smo u zadnje vrijeme na računalima izloženi oglašavanju (istaknimo Google AdSense) tijekom surfanja Internetom, na mobilnim uređajima ne klikamo na oglase. Zašto? Oglasi su maleni i čak ukoliko na njih kliknemo – vode nas na web stranicu oglašivača s koje se teže vraćamo nego što bismo to učinili s mišem i tipkovnicom. Naporno. CTR odnosno Click-Through-Rate odnosno uspješnost oglasa je niska.

S druge strane, Jobs je naveo kako prosječni korisnik potroši preko 30 minuta koristeći mobilne aplikacije. Pola sata koncentriranog korištenja? Zašto im ne bismo pokazali oglase?

Appeovi planovi… i Googleove muke?

Apple iAd bit će oglašivačka mreža u kojoj će oglašivaći postavljati oglase, a svi koji ih žele uključiti u svoje aplikacije, to će jednostavno učiniti. Od zarađenog Apple zadržava 40 posto, a vlasnik aplikacije 60 posto.

Brendovima poput Nikea ili Heinekena odgovarat će da se oglašavaju na preko 100 milijuna iPhonea putem Applea. Jedno mjesto, jedan račun, duga ljubav. Agencijama će biti još lakše, jer se neće morati mučiti s komplikacijama poput nalaženja zanimljivih aplikacija. Apple će im to olakšati. Google AdWords silnim je vlasnicima web stranica koji ne mogu ili ne žele prodavati oglase dopustio da nešto zarade. Budimo iskreni, koliko programera ili tvrtki koje rade iPhone aplikacije zna išta o oglašavanju? Lakse za njih, isplativije za Apple. Ukratko – iAd.

iPhone, iPad,… Lokacija, lokacija, lokacija!

Besplatne aplikacije iznimno su popularne...

Mislite da će se iAd zadržati samo na iPhoneu? Sigurno… Upravo zbog toga je Apple jasno dao do znanja da neće dopustiti oglašavanje ovisno o lokaciji korisnika! Apple je u međuvremenu kupio Quattro, platformu za mobilno oglašavanje, koja je poslužila kao osnova za iAd. Kupio je i Placebase, tvrtku koja agregira lokalne sadržaje. Placebaseov proizvod, Pushpin (službene stranice preusmjeravaju vas na dokumentaciju API-a), omogućavao je dodavanje sloja podataka na karte.

Tako je, Steve. Uopće te ne zanima oglašavanje na iPhoneima i iPadovima. U trenutku kada se veliki brendovi i agencije polakome za korištenjem iAd sustava za oglašavanje milijunima korisnicima iPada, budite sigurni da u Cupertinu neće tek mirno stajati. Ispasti će da je iAd uspio i da postoji interes za oglašavanje na drugim uređajima – iPadu čak!

Zašto se oglašavati na web stranicama koje nude tek grafičke i kontekstualne oglase? Zašto se oglasi ne bi pojavljivali i u drugim sadržajima, ne samo aplikacijama? Na kraju, za dobru mjeru, Steve Jobs ponovno će izaći na pozornicu i s smiješkom na licu i dolarima u džepu reći:

Location, location, location.

ponuda

Komentari

  1. Getz

    Getz

    08. 04. 2010. u 11:06 pm Odgovori

    Malo me zbunjuje podatak “…za skoro 100 milijuna dosad prodanih iPhone uređaja…” s obzirom da je Jobs danas iznio podatak o 50m prodanih iPhonea + 35m iPodToucheva. Ne želim cjepidlačiti ali 50m nije zanemariva brojka.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Analiza

Telekom Bankarstvo: Zabi prosječna bankarska aplikacija, HT-u dodatan izvor prihoda

Telekom bankarstvo Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke ne pruža kvalitetnije korisničko iskustvo ni od hrvatskih konkurenata ni od Revoluta, ali najavljuje agresivnu marketinšku kampanju kakvu prosječna banka ne bi pokrenula.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Dati otkaz zaposleniku u mješovitoj stvarnosti dobar je PR, ali XR doista pomaže razvoju mekih vještina

Zamislite dan kad svojim zaposlenicima nećete plaćati tečajeve već će te ih poslati u susjednu sobu da prođu simulaciju - taj dan mogao bi biti veoma blizu, a evo i što od njega očekivati.

Što ste propustili

Tehnologija

Programeri u prosjeku zarađuju 10.000 kuna, najbolje su plaćeni iOS developeri

Stigli su nam novi rezultati ankete Tomislava Grubišića o plaćama developera u Hrvatskoj za 2019. godinu, donosimo pregled najzanimljivijih podataka na osnovu tehnologija i godina iskustva.

Startupi i poslovanje

Ne uništavaju paušalni obrti IT industriju, već ogromna davanja na plaće

O problematici paušalnih obrta u IT industriji već se dugo govori tiho, a od ovog vikenda i glasno. No čini se da dobar dio rasprave, koja je buknula preko vikenda, ali i budućih poreznih promjena, koje nas očekuju iduće godine, idu u krivom smjeru - prema jačem oporezovanju samostalnog rada, a ne rasterećenju nesamostalnog, odnosno plaća.

Startupi i poslovanje

Oradian potvrđuje brz rast u Aziji nagradom na najvećoj japanskoj fintech konferenciji

Domaći Oradian širi se tržištima Azije, a velike uspjehe potvrđuje i nagrada na startup natjecanju FIN/SUM, najveće japanske fintech konferencije.

Intervju

Na Dan programera, četiri žene otkrivaju kako je tekao njihov karijerni put kroz IT industriju

Na Dan programera, predstavljamo četiri žene koje se bave (ili su se bavile) programiranjem. Je li njihov obrazovni i karijerni put bio pravocrtan ili je vrludao po krivuljama, otkrivaju nam sugovornice iz tvrtki Agency04, Five, IN2 i Styria.AI.

Tehnologija

Kako uopće možemo biti sigurni da će autonomna vozila biti – sigurna?

Autonomna vozila kod mnogih i dalje izazivaju osjećaj nesigurnosti. No, ovaj tekst mogao bi pomoći da se rasvijetli proces iza razvoja i testiranja sigurnosno-kritičnih sustava u vozilima budućnosti.

Startupi i poslovanje

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Tvrtka Gideon Brothers nastavlja s razvojem prototipova robota, a posljednja verzija ima i robotsku ruku koja prepoznaje svijet oko sebe.