Apple iAd i budućnost mobilnog oglašavanja

Steve Jobs i njegovi kolege danas su otkrili detalje novog iPhone 4.0 operativnog sustava za skoro 100 milijuna dosad prodanih iPhone uređaja. Osim podrške za rad više aplikacija odjednom, bolju aplikaciju za e-mail i mnoge druge novosti, Apple s iPhone 4.0 sustavom uvodi i iAd - platformu za mobilno oglašavanje. Što iAd znači za konkurenciju, oglašivače te dakako - korisnike?

Steve Jobs i njegovi kolege danas su otkrili detalje novog iPhone 4.0 operativnog sustava za skoro 100 milijuna dosad prodanih iPhone i iPod Touch uređaja. Osim podrške za rad više aplikacija odjednom, bolju aplikaciju za e-mail i mnoge druge novosti, Apple s iPhone 4.0 sustavom uvodi i iAd – platformu za mobilno oglašavanje.

Što iAd znači za konkurenciju, oglašivače te dakako – korisnike?

Tisuću i jedna sitnica… i iAd

Steve Jobs je nakon predstavljanja iPhone 4.0 na jedno od postavljenih pitanja u vezi iAda odgovorio:

Ne planiramo biti međunarodna oglašivačka agencija. Ne znamo puno o oglašavanju, tek učimo.

Čuvaj se Stevea Jobsa i njegovih odgovara, upozorili bi iskusniji Appleovci. Jobs je poznat po kritiziranju i negiranju svega i svačega do trenutka kada Apple ne predstavi svoje varijante. Smartphoneovi su bili loši do iPhonea, a tableti tržište na koje Apple nema što tražiti – do iPada. Povijest se ponavlja, a mogla bi se ponoviti i s iAdom.

Na službenim stranicama Apple predstavlja iAd kao platformu za mobilno oglašavanje uz koju aplikacije mogu prikazivati rich media oglase. Silne besplatne aplikacije, poput Facebookove ili one New York Timesa, vrlo su popularne. Neke, poput Twitterifica za korištenje Twittera na iPhoneu, dio su manjih oglašivačkih mreža.

Mobilno oglašavanje nije isto što i internetsko

iAd predstavljen je uz iPhone 4.0 (Snimio GDGT)

Kao što je Jobs naveo tijekom prezentacije, oglašavanje na mobilnim uređajima ni po čemu nije slično oglašavanju na “normalnim” računalima. Dok smo u zadnje vrijeme na računalima izloženi oglašavanju (istaknimo Google AdSense) tijekom surfanja Internetom, na mobilnim uređajima ne klikamo na oglase. Zašto? Oglasi su maleni i čak ukoliko na njih kliknemo – vode nas na web stranicu oglašivača s koje se teže vraćamo nego što bismo to učinili s mišem i tipkovnicom. Naporno. CTR odnosno Click-Through-Rate odnosno uspješnost oglasa je niska.

S druge strane, Jobs je naveo kako prosječni korisnik potroši preko 30 minuta koristeći mobilne aplikacije. Pola sata koncentriranog korištenja? Zašto im ne bismo pokazali oglase?

Appeovi planovi… i Googleove muke?

Apple iAd bit će oglašivačka mreža u kojoj će oglašivaći postavljati oglase, a svi koji ih žele uključiti u svoje aplikacije, to će jednostavno učiniti. Od zarađenog Apple zadržava 40 posto, a vlasnik aplikacije 60 posto.

Brendovima poput Nikea ili Heinekena odgovarat će da se oglašavaju na preko 100 milijuna iPhonea putem Applea. Jedno mjesto, jedan račun, duga ljubav. Agencijama će biti još lakše, jer se neće morati mučiti s komplikacijama poput nalaženja zanimljivih aplikacija. Apple će im to olakšati. Google AdWords silnim je vlasnicima web stranica koji ne mogu ili ne žele prodavati oglase dopustio da nešto zarade. Budimo iskreni, koliko programera ili tvrtki koje rade iPhone aplikacije zna išta o oglašavanju? Lakse za njih, isplativije za Apple. Ukratko – iAd.

iPhone, iPad,… Lokacija, lokacija, lokacija!

Besplatne aplikacije iznimno su popularne...

Mislite da će se iAd zadržati samo na iPhoneu? Sigurno… Upravo zbog toga je Apple jasno dao do znanja da neće dopustiti oglašavanje ovisno o lokaciji korisnika! Apple je u međuvremenu kupio Quattro, platformu za mobilno oglašavanje, koja je poslužila kao osnova za iAd. Kupio je i Placebase, tvrtku koja agregira lokalne sadržaje. Placebaseov proizvod, Pushpin (službene stranice preusmjeravaju vas na dokumentaciju API-a), omogućavao je dodavanje sloja podataka na karte.

Tako je, Steve. Uopće te ne zanima oglašavanje na iPhoneima i iPadovima. U trenutku kada se veliki brendovi i agencije polakome za korištenjem iAd sustava za oglašavanje milijunima korisnicima iPada, budite sigurni da u Cupertinu neće tek mirno stajati. Ispasti će da je iAd uspio i da postoji interes za oglašavanje na drugim uređajima – iPadu čak!

Zašto se oglašavati na web stranicama koje nude tek grafičke i kontekstualne oglase? Zašto se oglasi ne bi pojavljivali i u drugim sadržajima, ne samo aplikacijama? Na kraju, za dobru mjeru, Steve Jobs ponovno će izaći na pozornicu i s smiješkom na licu i dolarima u džepu reći:

Location, location, location.

ponuda

Komentari

  1. Getz

    Getz

    08. 04. 2010. u 11:06 pm Odgovori

    Malo me zbunjuje podatak “…za skoro 100 milijuna dosad prodanih iPhone uređaja…” s obzirom da je Jobs danas iznio podatak o 50m prodanih iPhonea + 35m iPodToucheva. Ne želim cjepidlačiti ali 50m nije zanemariva brojka.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Kojem se direktoru isplati visiti na Facebooku? Bakiću, Varteksovom influenceru, itekako!

Nakon što je uložio u svoj Facebook profil kroz Croatian Makerse i stvorio bogatstvo pratitelja, Bakić "isplaćuje" dividende dosega za Varteksov "influencer" marketing.

Intervju

Ida Prester: Nisam se usudila ići na porodiljni dopust zbog specifičnosti svog posla

Idu Prester znamo kao glazbenicu i voditeljicu, a jedan od njenih idućih voditeljskih zadataka bit će Netokracijina konferencija Ladies of New Business. Tema? Izazovi (ali i prilike) koje donosi majčinstvo u dinamičnoj digitalnoj i IT industriji.

Kultura 2.0

Može li Ekonomska klinika svojom novom aplikacijom izliječiti najveću boljku Hrvata – financijsku nepismenost?

Troše li vaša djeca svoj džeparac na užinu ili loot boxove? Hoće li svoju prvu plaću potrošiti u trgovini ili u kladionici?

Što ste propustili

Društvene mreže

Svi ste čuli za “mameće” grupe na Facebooku, ali njihova prava moć mogla bi vas iznenaditi

Za takozvane “mameće” grupe na Facebooku čuli su svi koji su se bar jednom povezali na internet u prethodnih par godina. Svakog dana kruži neki novi “biser” iz neke od grupa u kojima se okupljaju “mamike”, “mamice”, kako se neke od njih međusobno oslovljavaju.

Kultura 2.0

Planirate dati otkaz? Ovo su 4 savjeta kako (ne) otići s trenutnog radnog mjesta.

Odlučili ste se za promjenu posla? Donosimo četiri ključna savjeta kako iskomunicirati planirani odlazak i kako zaključiti otkaz u što korektnijem tonu.

Tehnologija

Može li Apple s AR naočalama napraviti još jednu hardversku revoluciju ili ga čeka Google Glass fijasko?

Sve je više šuškanja kako će Apple iduće godine predstaviti (komercijalne) pametne naočale s omogućenom proširenom stvarnosti. No zbog trenutnog stanja tehnike, pitanje je koliko je to moguće i hoće li ih mase prihvatiti ili će se dogoditi još jedan Google Glass trenutak koji bi mogao negativno utjecati na čitavo AR tržište?

Intervju

Manuela Šola o majčinstvu i poslovanju: Klijentski biznis ne dozvoljava dugo izbivanje

Manuela Šola prije 15 godina osnovala je jednu od vodećih regionalnih komunikacijskih agencija, Komunikacijski laboratorij. Kao da to nije dovoljno, uz ostale obveze u raznim strukovnim i poslovnim udruženjima, prije godinu dana upustila se u trgovinu - s partnerom Nikolom Žinićem otvorila je dječji dućan Ne.Ne.Ne. I to nakon što su postali roditelji.

Tehnologija

Web trgovci i kupci, evo koje promjene PSD2 donosi i za vas u rujnu.

Otvoreno bankarstvo utjecat će i na online kupnju, no u uglavnom pozitivno. Kupce i web trgovce od rujna 2019. čeka sigurnija kupovina i više završenih transakcija.

Startupi i poslovanje

Blockchain from the Bloc(k) 6: Što rade blockchain developeri Balkana?

U 6. epizodi Luka i Ivan razgovaraju o developerima te izazovima i prilikama koje im blockchain donosi, a saznali su i detalje uz specijalnog gosta!