Tržište mobilnih uređaja u padu, iOS gubi udio u zapadnoj Europi, dok Android dobiva

Tržište mobilnih uređaja u padu, iOS gubi udio u zapadnoj Europi, dok Android dobiva

Prema istraživanju IDC-a, tvrtke koja se bavi informacijskim tehnologijama, telekomunikacijama i tržištem, u prvom kvartalu ove godine cjelokupno europsko tržište mobilnih uređaja je bilo u padu. No, istodobno, uređaji s iOS-om gube udio na tržištu, ali Android dobiva.

iPhonePrema istraživanju IDC-a, tvrtke koja se bavi informacijskim tehnologijama, telekomunikacijama i tržištem, u prvom kvartalu ove godine cjelokupno europsko tržište mobilnih uređaja je bilo u padu. No, istodobno, uređaji s iOS-om gube udio na tržištu, ali Android dobiva.

Navodi se i kako “obični” mobilni uređaji gube bitku od pametnih telefona, iako je smanjena prodaja i jednih i drugih. Spominje se i jugoistočna Europa, gdje korisnici sve duže koriste jedan te isti mobilni uređaj. U sjevernoj Europi dobar dio korisnika već ima pametne telefone, stoga ih neće tako skoro zamijeniti. No, u zapadnoj Europi se primijetio trend kupovine jeftinijih uređaja, što ima direktan utjecaj na proizvođače.

IDC smatra da ulazimo u drugi val prihvaćanja pametnih telefona – u prvome su se tražili najbolji, jer su si korisnici to tada mogli priuštiti. No, sada potreba za smartponeima nije tolika, a korisnici smatraju da je mala razlika između jeftinijih i skupljih uređaja.

Inače, Androidov udio se povećao s 55 posto na 69 od posljednjeg kvartala prošle godine, do prvoga ove. Udio iOS-a smanjio se s 25 na 20 posto, dok se udio Windows Phonea povećao s 4 na 6 posto.

Komentari

  1. Nenad

    Nenad

    26. 06. 2013. u 12:36 pm Odgovori

    Naravno da je tržište u padu kada su zasrali kompletnu situaciju sa cijenom uređaja kod sklapanja nove ili produženjem stare pretplate. Nekada su se solidni mobilni (pametni) telefoni mogli kupiti za male pare, a danas nekakav entry level smartphone ne možeš dobiti za ispod 600 kuna minimalno, a da ne pričam o ovima iz malo više klase koji su skoro pa i 2.5x skuplji nego prije godinu ili više dana. Pogledajte si samo sranje koje je Tele2 odradio sa ovim opcija uređaj i sl. budalaštinama. HT i VIP su također isti, ne stoje ništa bolje.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nasmijali smo se ‘Otvorenom’, a unutar IT zajednice se hejtamo, ne podržavamo – i ne poznajemo?

Jučerašnje Otvoreno dokaz je da ni javnost ni država i dalje ne razumiju IT. Može li tehnološka zajednica konačno pokazati razumijevanje sama prema sebi?

Mobilno

George je nova bankarska aplikacija od Erstea – za račune u svim bankama?

Iako će Erste službeno predstaviti George tijekom tjedna, već danas otkrivamo kako će nova aplikacija (Da!) biti zamjena ne samo za Erste mBanking nego potencijalno i za druge banke koje koristite!

Startupi i poslovanje

Web stranice javnih tijela od 23.9. moraju biti pristupačne: Kako se tijela, agencije, dizajneri i developeri mogu prilagoditi?

Informacije od javnog značaja koje objavljuju javna tijela na svojim web stranicama i aplikacijama moraju biti pristupačne svima - o tome više nema rasprave. Što vas očekuje ako je pristupačnost sljedeći korak i za vas? Hrvatska agencija Neuralab dizajnirala je po novim standardima web Hrvatske banke za obnovu i razvitak - evo što su oboje naučili u procesu.

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

U Hrvatskoj se za poduzetništvo odlučuje tek svaki 12. građanin, možemo li to kao digitalna zajednica promijeniti?

Ako nema poduzetnika, nema niti poduzetničkog ekosustava, a u Hrvatskoj je niz uzroka doveo do toga da patimo od kroničnog manjka poduzetničke aktivnosti - postoji li među digitalcima znanje i energija da se to promijeni?

Mobilno

Testirali smo Sony Xperiju 1 II, mobitel za fotografe i snimatelje koji nemaju fotoaparat i kameru

Protekla dva tjedna testirao sam Sony mobitel. Ne, nisam se vratio u 2016., ali razumijem ako za brend Xperia niste čuli mjesecima ili godinama.

Društvene mreže

Facebook Dating stigao u Hrvatsku! Što će vaši Facebook prijatelji (i simpatije) moći vidjeti i napraviti?

Facebook Dating je od danas dostupan i na području Europe kako bi pomogao korisnicima u traženju partnera. Potrudili su se da iskustvo bude što je više moguće privatno... no koliko tajne simpatije na Facebooku zbilja mogu biti tajna?

Društvene mreže

Što sam naučio nakon 931.000 pregleda, 15.000 reakcija i 365 uzastopnih dana objavljivanja na LinkedInu?

Sve je krenulo ljeta 2019. kada sam si postavio izazov. Danas 400+ dana nakon s isto toliko mojih objava na LinkedInu naučio sam mnogo, a dio tog iskustva imam priliku u ovoj analizi podijeliti i s vama.

Kolumna

Kako postati podatkovni inženjer? Od PMF-a do industrije – ovo je moj karijerni put

Put do podatkovnog inženjera zahtijeva mnogo truda, vremena i konkretna znanja. Ali i sam sam prvo učio da bih kasnije druge podučavao. Što se na tržištu traži i što vas može zateći na putu?

Startupi i poslovanje

Izdavačka kuća Devolver Digital preuzela Croteam, veterane hrvatske gaming scene

Najdugovječniji i najpoznatiji hrvatski gaming studio Croteam preuzima Devolver Digital, izdavač video igara koji ih je vjerno pratio kroz sva re-izdanja njihove uspješnice Serious Sama, ali i novih nastavaka koji su osvajali igrače diljem svijeta.