Zašto moje dijete ima dva kalkulatora na mobitelu?

Zašto moje dijete ima dva kalkulatora na mobitelu? Mora da voli jako matematiku!

Pametni telefoni trebali bi biti uređaji koji pružaju veliku dozu privatnosti, no to je teško postići kada svatko potezom prsta ima pristup sadržaju vašeg mobitela. Ponekad je potrebno sakriti određene datoteke da se ne bi slučajno ili namjerno otkrile. Međutim, problem nastaje kad aplikacije za skrivanje datoteka otkriju - djeca.

photo vault

Mnogi od nas (htjeli to priznati ili ne) koriste svoje mobitele, odnosno kamere, kako bi ponekad uslikali i koju golišavu fotku za svog partnera ili partnericu te tada bjesomučno obrisali svaki trag te fotografije s uređaja. Nikako ne želite kod pokazivanja svojim rođacima ili prijateljima slike s ljetovanja da “uleti” vruća fotografija koja je bila namijenjena samo vašoj boljoj polovici. Zbog toga postoje rješenja ili aplikacije koje vam mogu u tome pomoći – no isto tako u krivim rukama mogu postati kriminalni alati.

Tijekom posljednjih mjeseci u mnogim mainstream medijima pojavila se vijest o raznim aplikacijama koji omogućavaju skrivanje fotografija. Naizgled bezazlen ili čak poželjan dodatak na mobitelu može biti vrlo opasan za vaše dijete.

Ne kriju se brojke u kalkulatoru, nego…

Jedna od takvih aplikacija koja omogućava spremanje tajnih fotografija naziva se Private photo Calculator%, iako ima mnogih drugih koji rade na istom principu, a većinom su dostupne na svim operativnim sustavima. Kako bi zavarala roditelje ili neželjene promatrače, sve izgleda kao tipična aplikacija za računanje, no iza te vrlo pametne krinke se krije arhiva fotografija koje korisnik ne želi da mu drugi pronađu dok pretražuju njegov mobitel.

Novije verzije drugih aplikacija imaju i brojne opcije poput brzog skrivanja sadržaja ako vas je netko “uočio” da gledate fotografije, automatskog uništavanja i izvještaja ako je netko pokušao provaliti u vašu arhivu…

photo vault aplikacija

Sva ova lako dostupna tehnologija je omogućila bolju zaštitu pojedinaca, no isto tako napravila dostupnim alate za kriminalne radnje. Tako se samo prije par dana dogodila situacija u SAD gdje je otkriven cijeli prsten sextinga između tinejdžera u Coloradu u kojem je sudjelovalo preko 100 mladića, a na kraju je uključena i policija. Mladići su potajno razmjenjivali golišave fotografije i to vrlo vješto i skrovito putem ove aplikacije. Koristili su to kao malo “natjecanje” u tome tko će doći do najzanimljivijih fotografija te tako ostvarivali bodove koje su upisivali na posebne tablice.

Na tržištu trenutno ima više takvih vrsta aplikacija koje sakrivaju ili zaključavaju vaš sadržaj od neželjenih pogleda, no ova čak i izgleda i funkcionira kao pravi kalkulator. Međutim, ako upišete određen niz brojeva, odnosno šifru, pristupate posebnom arhivu skrivenih fotografija te možete gledati stare fotografije ili uslikati nove.

Privatnost protiv sigurnosti – i obrnuto

Što oduzeti a što zbrojiti iz ove aplikacije? Kao i sve do sada što smo mogli susresti na internetu, moramo paziti kako se ova aplikacija koristi. Odrasli je zaista mogu koristiti kako bi zaštitili privatne podatke od neželjenih očiju, no djeca i mladi ipak su primarna ciljana skupina za ovu aplikaciju. Svi oni žele na ovaj ili onaj način čuvati i sakrivati svoju privatnost od roditelja.

Najbolji savjet za roditelje je da se upoznaju s pametnim telefonima, kao i aplikacijama koje njihovo dijete koristi ili skida s interneta. Kroz razgovor i edukaciju s djetetom ostvarujete pozitivan odnos baziran na povjerenju i uzajamnom poštivanju.

U isto vrijeme, pripazite nalaze li se na mobilnom uređaju vašeg maloljetnog djeteta aplikacije poput HidePhoto, GaleryVault, FileHideExpert, Calculator% app, Gallery lock lite, Best secret folder…

Kao i uvijek, ovakvi slučajevi potiču pitanje odnosa privatnosti i sigurnosti. Jedno ide na štetu drugoga – ili ne? 

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Nemojte se ugledati na ‘lifestyle’, ‘hustle’ i Instagram poduzetnike koji ne kuže biznis (osim onih koji kuže)

Toksična pozitivnost i poslovna naivnost mogu biti katastrofalna kombinacija u doba ekonomske krize. Je li vrijeme da unfollowate sve lifestyle poduzetnike i motivirajuće Instagram profile?

Kultura 2.0

Prva prepreka za elektroničko glasanje je digitalna nepismenost

Kako je situacija s pandemijom koronavirusa digitalizirala i digitalno transformirala dobar dio i privatnog i javnog sektora, aktualiziralo se i pitanje o elektroničkom glasanju. O temi spremnosti na taj oblik glasanja, i s tehnološke i društvene strane, razgovarala sam s osobom koja je razvila jedan takav sustav, Ivanom Hendijom iz FairVotesa.

Intervju

Wirecard je potonuo, je li za sobom povukao Revolut, druge fintechove i – vaše novce?

Hoće li pad Wirecarda značiti gubitak povjerenja korisnika u fintech svijet?

Što ste propustili

Novost

Hakirani profili Applea, Ubera, Jeffa Bezosa… U sklopu Bitcoin prijevare

Među pogođenim profilima, putem kojih prevaranti pokušavaju izmamiti od pratitelja da im se pošalju kriptovalute, uz obećanje da će svaku zaprimljenu pošiljku vratiti natrag poduplanu, našla su se mnoga poznata i verificirana lica, ali i “obični” profili. Odlučio sam vratiti zajednici. Svi bitcoini poslani na moju adresu bit će vraćeni u duplom iznosu. Radit ću […]

Startupi i poslovanje

Unatoč krizi, Q agency zapošljava i širi poslovanje – što im je pomoglo u prodaji i organizaciji posla?

Hrvatska softverska agencija Q danas umjesto da otpušta - zapošljava, što im je pomoglo u prvom valu širenja COVID-19 bolesti da nastave dalje širiti poslovanje i uspješno odrađivati dogovoreno?

Startupi i poslovanje

Bez vas ne može: Sistemski inženjeri, tražite li novu priliku u vrijeme krize?

Ako ste u dubini istinski "problem solver", vi ste pravi kandidat za domaće timove koji i najzahtjevnijim korisnicima mogu olakšati poslovanje.

Kultura 2.0

Mladi u Hrvatskoj imaju najbolje digitalne vještine u čitavoj EU

U istraživanju u kojem se ocjenjivala sposobnost pregledavanja interneta, korištenja digitalnih alata i aplikacija Hrvatska je odnijela prvo mjesto u čitavoj EU.

Kultura 2.0

Spotify je od danas službeno dostupan u Hrvatskoj!

Neka me netko uštipne. Stigao je i ovaj dan, Spotify je u Hrvatskoj.

Digitalni marketing

Od srijede stiže Spotify? Što će sad Deezer, ali i oglašivači, telekomi i podcasteri

Ako Spotify ovaj tjedan dođe u Hrvatsku u 'paketu' s drugim zemljama regije i Rusijom, mogao bi dobro doći hrvatskim glazbenicima i izvođačima koji su u doba koronavirusa morali otkazati koncerte. Oglašivači i podcasteri bi također mogli okrenuti glave...