Zašto moje dijete ima dva kalkulatora na mobitelu?

Zašto moje dijete ima dva kalkulatora na mobitelu? Mora da voli jako matematiku!

Pametni telefoni trebali bi biti uređaji koji pružaju veliku dozu privatnosti, no to je teško postići kada svatko potezom prsta ima pristup sadržaju vašeg mobitela. Ponekad je potrebno sakriti određene datoteke da se ne bi slučajno ili namjerno otkrile. Međutim, problem nastaje kad aplikacije za skrivanje datoteka otkriju - djeca.

photo vault

Mnogi od nas (htjeli to priznati ili ne) koriste svoje mobitele, odnosno kamere, kako bi ponekad uslikali i koju golišavu fotku za svog partnera ili partnericu te tada bjesomučno obrisali svaki trag te fotografije s uređaja. Nikako ne želite kod pokazivanja svojim rođacima ili prijateljima slike s ljetovanja da “uleti” vruća fotografija koja je bila namijenjena samo vašoj boljoj polovici. Zbog toga postoje rješenja ili aplikacije koje vam mogu u tome pomoći – no isto tako u krivim rukama mogu postati kriminalni alati.

Tijekom posljednjih mjeseci u mnogim mainstream medijima pojavila se vijest o raznim aplikacijama koji omogućavaju skrivanje fotografija. Naizgled bezazlen ili čak poželjan dodatak na mobitelu može biti vrlo opasan za vaše dijete.

Ne kriju se brojke u kalkulatoru, nego…

Jedna od takvih aplikacija koja omogućava spremanje tajnih fotografija naziva se Private photo Calculator%, iako ima mnogih drugih koji rade na istom principu, a većinom su dostupne na svim operativnim sustavima. Kako bi zavarala roditelje ili neželjene promatrače, sve izgleda kao tipična aplikacija za računanje, no iza te vrlo pametne krinke se krije arhiva fotografija koje korisnik ne želi da mu drugi pronađu dok pretražuju njegov mobitel.

Novije verzije drugih aplikacija imaju i brojne opcije poput brzog skrivanja sadržaja ako vas je netko “uočio” da gledate fotografije, automatskog uništavanja i izvještaja ako je netko pokušao provaliti u vašu arhivu…

photo vault aplikacija

Sva ova lako dostupna tehnologija je omogućila bolju zaštitu pojedinaca, no isto tako napravila dostupnim alate za kriminalne radnje. Tako se samo prije par dana dogodila situacija u SAD gdje je otkriven cijeli prsten sextinga između tinejdžera u Coloradu u kojem je sudjelovalo preko 100 mladića, a na kraju je uključena i policija. Mladići su potajno razmjenjivali golišave fotografije i to vrlo vješto i skrovito putem ove aplikacije. Koristili su to kao malo “natjecanje” u tome tko će doći do najzanimljivijih fotografija te tako ostvarivali bodove koje su upisivali na posebne tablice.

Na tržištu trenutno ima više takvih vrsta aplikacija koje sakrivaju ili zaključavaju vaš sadržaj od neželjenih pogleda, no ova čak i izgleda i funkcionira kao pravi kalkulator. Međutim, ako upišete određen niz brojeva, odnosno šifru, pristupate posebnom arhivu skrivenih fotografija te možete gledati stare fotografije ili uslikati nove.

Privatnost protiv sigurnosti – i obrnuto

Što oduzeti a što zbrojiti iz ove aplikacije? Kao i sve do sada što smo mogli susresti na internetu, moramo paziti kako se ova aplikacija koristi. Odrasli je zaista mogu koristiti kako bi zaštitili privatne podatke od neželjenih očiju, no djeca i mladi ipak su primarna ciljana skupina za ovu aplikaciju. Svi oni žele na ovaj ili onaj način čuvati i sakrivati svoju privatnost od roditelja.

Najbolji savjet za roditelje je da se upoznaju s pametnim telefonima, kao i aplikacijama koje njihovo dijete koristi ili skida s interneta. Kroz razgovor i edukaciju s djetetom ostvarujete pozitivan odnos baziran na povjerenju i uzajamnom poštivanju.

U isto vrijeme, pripazite nalaze li se na mobilnom uređaju vašeg maloljetnog djeteta aplikacije poput HidePhoto, GaleryVault, FileHideExpert, Calculator% app, Gallery lock lite, Best secret folder…

Kao i uvijek, ovakvi slučajevi potiču pitanje odnosa privatnosti i sigurnosti. Jedno ide na štetu drugoga – ili ne? 

ponuda

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startupi i poslovanje

Bez VC investicije, TalentLyft je školski primjer samofinanciranog SaaS startupa

Bez ikakve veće investicije, TalentLyft, domaći regrutacijski alat koji koriste Five, HT, Span i mnoge druge tvrtke, izašao je s novom konkurentnom verzijom kojom planira globalno širenje uz pomoć inbound marketinga.

Startupi i poslovanje

Domaći startup Valut nastoji eliminirati visoke provizije na bankomatima i mjenjačnicama

Ako vam bankomati i mjenjačnice na putovanjima uzimaju prevelike naknade kod promjene valuta, možda je upravo za vas Valut, domaći startup koji radi na tome da konverzija bude što dostupnija i povoljnija, posebice na mjestima na kojima to do sada nije bilo tako.

Tehnologija

iPhone 11 – je li dovoljno dobar da me otjera s Androida?

Želite li dobiti autentično Apple iskustvo ne morate dati 15 tisuća kuna za iPhone 11 Pro Max, velike su šanse da će za veliku većinu ljudi i iPhone 11 biti vrlo dobar odabir.

Što ste propustili

Internet marketing

Robert Petković: Je li vam Web online brošura ili stvarno koristi budućim zaposlenicima, klijentu, medijima?

U svim oglasima tražite napredno znanje svega i svačega, web niste ažurirali par mjeseci, a jedini autorski sadržaj na njemu je riječ dobrodošlice direktora na naslovnici. Poznat scenarij? Kako mjeriti učinkovitost employer branding sadržaja, ali i kako izbjeći ovakve propuste saznali smo od Roberta Petkovića na nedavnoj Employer Branding konferenciji.

Startupi i poslovanje

Što znate o 30 milijuna vrijednom inkubatoru koji će 2020. postati zagorsko ICT središte?

U proljeće 2020. otvara se poslovno-tehnološki prostor Krapinsko-zagorske županije vrijedan 30 milijuna, a koji ima cilj postati centar inovacija te baza za daljnji razvoj poduzetništva u Zagorju.

Istraživanje

Veliko CX istraživanje: Za korisničko iskustvo banke, retail i bezalkoholna pića u Hrvatskoj zaslužile tek ocjenu – 3!

Peekator je hrvatski startup koji se bavi istraživanjem korisničkog iskustva, a nedavno obrađeni podaci više od 3000 anketiranih osoba, 13 tisuća komentara i 60 dubinskih intervjua bacili su potpuno novo svjetlo na uobičajene prakse na području tri značajna tržišta, a ovo je okvirna slika trenutnog stanja.

Izvještaj

Inchoo, Infinum i Hooloovoo do developera dopiru blogom, modnim brendom i “napuhanim” influencerima

Kako se brendirati kao dobro mjesto za posao prema developerima koji nisu impresionirani stolovima za stolni tenis ili igraćim konzolama? Otkrile su nam tri developerske tvrtke na konferenciji Employer Branding Zagreb.

Gaming

Razumjeti gamere, game dev i esport – otkud početi?

Pa možda najbolje od osnova: što je to tako dobro u igrama, ne potiču li one nasilje; zar razvoj video igara nije super zabavan posao i zašto esport još muku muči da postane punopravni sport? Kao dežurni gameri Netokracije, Ivan i ja preuzeli smo ovotjednu epizodu ne bi li vam odgovorima na ta pitanja približili svijet gaminga.

Izvještaj

Znate li otkud vam dolaze najbolji kandidati i kako se prijavljuju na vaše oglase?

O kandidatima, načinu kako se prijavljuju na poslove i kako uspješno doći do onih najkvalificiranijih otkrili smo više na Employer Branding konferenciji uz domaći regrutacijski alat TalentLyft.