Aplikacije za turistički obilazak hrvatskom obalom i kopnom

Poreč, Rab, Krk, Hvar… Preuzmite lokalne aplikacije za što lakši obilazak hrvatskog mora i kopna

Bilo na moru ili kopnu, ljeto je idealno vrijeme da godišnji odmor iskoristimo za odlazak na put. Ako ne želimo negdje daleko jer nam je draga povoljnija domaća varijanta ili ako želimo stranom gostu ponuditi najbolji savjet s čime da se "naoruža" prije dolaska u Hrvatsku, kao virtualni vodič moći će poslužiti poneka od besplatnih aplikacija iz domaće radionice. Ako je mobitel pri ruci, nema razloga da se negdje izgubimo ili da ne budemo svjesni koliko je nešto što moramo vidjeti u tom trenutku blizu. Ili nam je upravo pred nosom, a da to ne znamo.

Findin

Find in

Usmjerene na zbivanja u Poreču i na Rabu, dvije aplikacije iza kojih stoji ekipa startupa Find in, vode do najzanimljivijih mjesta i događaja za obilazak i turističko razgledavanje. Osim onoga najpoznatijeg (je li netko spomenuo Eufrazijevu baziliku?), tu su i druga odredišta smještena u različite kategorije. Gdje izaći? Gdje se nalaze kulturne znamenitosti? Gdje pronaći sadržaje za sport i rekreaciju? S prikazom fotografija i prenošenjem gdje je što smješteno na karti Poreča i otoka Raba, gosti će se snaći lakše, bilo da su u kratkom obilasku ili se namjeravaju zadržati duže.

Osim popisa najzanimljivijih mjesta po kategorijama, porečka aplikacija donosi pregled aktualnih ili dolazećih događaja, koji bi posjetiteljima mogao pomoći u planiranju dolaska ako ih, primjerice, zanima tamošnji festival ribara početkom rujna. Dostupna je i mogućnost potrage za smještajem, koja u sadašnjoj fazi razvoja aplikacije još uvijek nema sve što bi mogla imati, poput privatnog smještaja – koji je u porečkoj aplikaciji za sada bez ponuđenih opcija. Ono što je u ponudi se, pak, može dodati u popis favorita, čime će biti pri ruci korisnicima koji u tom trenutku nisu spojeni na internet.

Findin 2

S obzirom na stvari koje nedostaju, poput privatnog smještaja u aplikaciji za posjet Poreču, Find in bi u idućoj turističkoj sezoni mogao biti još bolji. Kako bi rasli, autori aplikacije se na njezinoj internetskoj stranici oslanjaju na povratnu informaciju korisnika, s mogućnošću javljanja o mjestu za obilazak ili objektu za smještaj koji su dovoljno zanimljivi za dodavanje u ponudu.

Pointers Krk

Za zgodan i bogat pregled mjesta za obilazak i zbivanja na Krku, Pointers na četiri jezika približava što se sve može naći na otoku. Uz hrvatski, dostupne su i informacije na engleskom, njemačkom i talijanskom, a pregledavajući kategorije koje se mogu pretražiti, korisnici će naići na povijesne znamenitosti poput Baščanske ploče ili specifično krčke zanimljivosti, poput vrbničkih vinarija i konoba.

Pointers ima i zasebnu kategoriju plaža, s njihovim razvrstavanjem u potkategorije. Ako želite znati gdje se nalaze najpopularnije šljunčane ili pješčane plaže, gdje je najčišće more ili gdje je najbolje doći s djecom, aplikacija vodi do mjesta za kupanje i ležanje na suncu na različitim dijelovima otoka, s mogućnošću izbora za uživanje u lijepom danu.

Pointers Krk

Ako niste takve sreće da je vrijeme lijepo, aplikacija pomaže i u odabiru što raditi dok pada kiša. U slučaju da niste odlučili odspavati jer vam se ništa ne da ako je vani sivo, u ponudi je posjet jednome od akvarija u krčkim gradovima ili obilazak spilja ili zabavnih parkova na otoku.

Pointers nudi opciju dodavanja omiljenih mjesta i događaja u popis favorita, a u sadašnjoj verziji ima i prostora za poboljšanje ponude. Primjerice, kategorija seoskog turizma za sada je prazna, a drugdje nedostaje više opcija, poput potrage za ljekarnama na otoku. Za početak, aplikacija ima širinu. Pri ruci je bogatstvo kategorija, ali dobro će doći više dubine, s većim brojem ponuđenih mogućnosti po kategorijama.

Zagreb Be There s novostima u ponudi

Namijenjena gostima koji su prvi puta u Zagrebu, ali i onima koji ga već bolje poznaju, aplikacija Zagreb Be There približit će korisnicima više i manje poznato u istraživanju glavnog hrvatskog grada. U usporedbi s predstavljanjem na Netokraciji nedugo poslije izlaska, zagrebački vodič još uvijek je živahan, ali sada ima i dvije nove kategorije, Arty Zagreb i New Zagreb, koje približavaju okupljališta zainteresiranih za umjetnost ili popularnu kulturu, poput Bookse ili Studentskog centra, i vode na put Novim Zagrebom, od Bundeka i Muzeja suvremene umjetnosti, do Mamutice i Hrelića.

Kao i prošloga ljeta, aplikacija i dalje daje nudi mogućnost da se igramo i nešto osvojimo. “Čekiranje” na nekome od ponuđenih mjesta otvara vrata popusta na ulaznice za muzeje ili za ulazak u Zoološki vrt, kao i za povoljnije unajmljivanje NextBike bicikala, s prilikom da korisnik unajmi dva bicikla po cijeni jednoga. Ako, pak, obiđete sedam od devet mjesta iz kategorije Arty Zagreb, u igri ste za suvenir koji će podsjetiti na turneju koju ste prošli s aplikacijom.

Što ima u Dubrovniku i na Hvaru?

No, dosta zagrebačke vreve i druženja s asfaltom – vraćamo se na more! Na put na jug Hrvatske vodit će aplikacija Dubrovnik AR, dostupna za preuzimanje za uređaje na iOS-u, koja će korisnicima s iPhoneom ili iPadom ponuditi osnovne informacije o mjestu na kojemu su se našli.

S dubrovačkim vodičem za iOS, podaci su nadohvat ruke pritiskom na ikonicu kompasa u aplikaciji. Nakon što korisnik usmjeri uređaj prema “meti” svojega obilaska, moći će doznati gdje se nalazi i što znamenitost u koju toga trenutka gleda znači. Pored ove zanimljive opcije, na raspolaganju su i neke konvencionalnije, poput pregleda mjesta za obilazak po kategorijama, a sve što se nudi dostupno je na hrvatskom, engleskom, francuskom, njemačkom, španjolskom, ruskom i japanskom.

Hvar_app

Poput one dubrovačke, još jedna aplikacija za iOS približava mjesta i događaje na Hvaru. Pregled mogućnosti za obilazak obuhvaća što se sve može naći na otoku, u gradu Hvaru ili u blizini, na Paklenskim otocima, ali i drugdje, primjerice, s dodavanjem obilaska Modre špilje na Biševu u mali mobilni alat za planiranje.

Za (pre)skupu kavu i pogled na gužvu u središtu mjesta ne treba lutati puno, s dobrim šansama da ćete na takvo što brzo naići ako ste u Dubrovniku ili Hvaru. Ipak, zašto da bude skupo ako u ponudi iz vodiča možete iskopati i nešto povoljnije, osobito za uživanje u suncu i čistom i toplom moru koje je u blizini?

Ne dajte da se vaš godišnji odmor pretvori u financijsku noćnu moru zbog toga što niste istražili sve mogućnosti!

Znate još koju zgodnu aplikaciju za otkrivanje lokalnog sadržaja? Podijelite link u komentarima!

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako otvoriti webshop? Važan korak je odabir platforme – što nudi WooCommerce?

Došla je pandemija i odjednom vam je pokretanje web trgovine postalo glavni prioritet? Važna odluka koja vas čeka je odabir platforme na temelju koje ćete napraviti svoje eCommerce carstvo. U moru alata čudnih imena, jedan iskače više od drugih - WooCommerce.

Intervju

Dostava piva nije vožnja po gradu uz GoogleMaps, znaju to Medvedgrad i OptimoRoute

Nakon osigurane investicije od gotovo sedam milijuna dolara, OptimoRoute planira širenje ureda u Zagrebu kako bi malim tvrtkama približili logističko planiranje slično onome koje imaju velike tvrtke.

Intervju

Tko posreduje između vašeg mobitela i banke kada plaćate Apple Payem?

Dok prislanjate mobitel na POS terminal vjerojatno ne razmišljate o tome koliko se procesa odvija u pozadini kako bi vaš novac kroz mobitel otišao s računa, zar ne?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Trebate li pokrenuti svoj startup u krizna vremena? Ako da… možete li osigurati investiciju?

Krize sa sobom donose velike izazove, ali kako znamo - i značajne prilike. Mnogi se slažu da će nadolazeća kriza otvoriti još veće poslovne prilike nego prethodne. U ovotjednoj epizodi raspravljamo stoga kako i u kriznim vremenima razmišljati o stvaranju novih vrijednosti u tehnološkoj industriji.

Digitalni mediji

Zašto Spotify još nije u Hrvatskoj? Izmjena Zakona o autorskim pravima nudi odgovor

Već se godinama pitamo zašto Spotify još nije dostupan u Hrvatskoj, a ako bismo htjeli ponuditi kratak odgovor, on bi bio - novac. Duži je ipak nešto kompliciraniji, a rasprava oko izmjena Zakona o autorskim i srodnim pravima nudi uvid u njega.

Digitalni marketing

Što Facebook Shop donosi za brendove i eCommerce, analizirali smo uz stručnjake i poduzetnice

Iako su hrvatski trgovci već otvorili svoje fizičke trgovine, u SAD-u se tek počinju osjećati ozbiljne posljedice zatvaranja, a odgovor Marka Zuckerberga bio je Facebook Shop, moćniji eCommerce sustav koji bi mogao donijeti zanimljive promjene za sve - koliko korisne, otkrivamo.

Intervju

Digitalci koji su se preporodili na selu: Priroda ne znači da se trebate odreći tehnologije!

Pandemija novog koronavirusa naučila nas je kako je nekada potrebno jednostavno ostati doma, ali gotovo je uvijek bolje ostati u prirodi nego zatvoren u stanu.

Startupi i poslovanje

Kako radi Venture Builder, organizacija koja je ujedno i investitor i suosnivač u startupu?

Kako smo već pokazali, venture building model razvoja startupa ima priliku zasjati u kriznim vremenima bez obzira da li su osnivači VB organizacije poduzetnici veterani ili korporacija. U drugom nastavku ulazim u detalje o tome kako VB testira poslovnu priliku, kako formira, savjetuje i vodi tim do toga kako osigurava dodatan kapital.

Startupi i poslovanje

Digitalni doručak #3: Uz Wolt, KEKSPay i Infobip otkrivamo kako i u krizi dobro korisničko iskustvo može privući nove korisnike

Skuhajte kavu i ugodno se smjestite jer stiže nam treće izdanje Digitalnog doručka posvećenog korisničkom iskustvu. Uz domaće i strane stručnjake razgovaramo kako ispolirati CX u kriznim vremenima.