Ania Jakubowski, Coca-Cola: Vaša genijalna ideja nije ništa bez dobre izvedbe

Ania Jakubowski, Coca-Cola: Vaša genijalna ideja nije ništa bez dobre izvedbe

Ania Jakubowski, Coca-Colina generalna menadžerica za Poljsku i Baltik, na Marketing Kingdomu govorila je o angažiranju korisnika, kupaca i zajednice i načinima na koji ovaj dugovječni brend to radi. Ono što je posebno zanimljivo kod Coca-Cole je činjenica što su se sam brend i glavni proizvod više od stoljeća minimalno promijenili, s

Kako raditi inovacije kad ne smijete mijenjati proizvod?
Kako raditi inovacije kad ne smijete mijenjati proizvod?

Ania Jakubowski, Coca-Colina generalna menadžerica za Poljsku i Baltik, na Marketing Kingdomu govorila je o angažiranju korisnika, kupaca i zajednice te načinima na koji ovaj dugovječni brend to radi. Ono što je posebno zanimljivo kod Coca-Cole je činjenica da su se sam brend i glavni proizvod u više od stoljeća minimalno promijenili, stoga se tvrtka inovira u drugim područjima. Na koji način i koji su glavni izazovi takvog pristupa, objasnila je u predavanju kroz konkretne primjere kampanja.

Sama Coca-Cola ima pod sobom 500 brendova, 2500 proizvoda, prisutna je 207 zemalja. Čak 500 novih proizvoda i 200 pakiranja izašlo je u tržište samo u 2011. godini,, a svakog dana posluži se 1,8 milijardi proizvoda. Brend je star 127 godina, stoga nije ni čudno da 94 posto svjetske populacije prepoznaje logo Coca-Cole (jednako toliko osoba prepoznaje izraz OK). Dva najprepoznatljivija oblika na svijetu su – jaje i boca Coca Cole. Logo iz 1886. gotovo je identičan onome danas.

Kako onda inovirati u takvom okruženju? Poseban je to bio izazov za Aniu, koja je prije Coca-Cole radila u P&G-u, gdje su inovacije u proizvodima iznimno bitne kako bi se moglo komunicirati s korisnicima i konstantno ih angažirati. Pokušala je i Coca-Cola svoj proizvod promijeniti u devedesetima, uz novi okus i veliku marketinšku kampanju, a sve je rezultiralo protestima korisnika pred sjedištem tvrtke. Šest tjedana kasnije vraćena je “klasična” Coca-Cola.

Recept, boca, logo tu su više od stotinu godina. Ako ne smijete dirati logo ili proizvod, kako inovirati?

Vizija, inspiracija, izazovi

Vizija Coca-Cole svodi se na sreću, zbližavanje ljudi, dijeljenje odličnih trenutaka – svjesni su toga svi koji su iole upoznati s ovim brendom. Misija je povezana s inspiracijom trenutaka optimizma i sreće. Izazov je – ostati relevantan za korisnike iz godine u godinu.

Marketing Kingdom Coca Cola

Ova je generacija zahtjevna i brzo se kreće, stoga pokušavamo biti dio njihove svakodnevnice. U današnjem svijetu sve komunicira i svi komuniciraju. Primjerice, naša Facebook stranica kreirana je od strane fanova, a sada ju vodimo. No prvo smo se morali povezati s fanovima da bi nam dopustili da ju vodimo.

Ljubav prema brendu počinje s uvidom u korisnike, u ono što vole i što žele, a potom se treba povezati s time. Ania je navela primjer kampanje Crazy for Good, kao i njen nastavak, Reasons to Believe. Pronašli su diljem svijeta osobe koje pokušavaju promijeniti svijet nabolje, makar i u malim razmjerima.

Kada ste globalni brend kao mi, morate imati svoje gledište na stvari koje se događaju u svijetu. Morate biti relevantni i pravovremeni. Mi taj globalni uvid pokušavamo lokalizirati – priče koje pričamo lokalno su relevantne, a globalno dostupne.

Kako su personalizirane etikete zaludjele Australiju u Europu

Druga kampanja koju je Ania spomenula bila je Share a Coca-Cola with… Počela je u Australiji, a nakon tamošnjeg uspjeha odlučilo se da dođe i u Europu. Upravo je to ona upečatljiva kampanja u sklopu koje su se naša i vaša imena našla na omotnici Coca-Cole. U Australiji je ona rezultirala povećanjem prodaje Coca-Cole među mlađim odraslim osobama za 7%, što je doista mnogo boca tog pića, stoga ne čudi što se s njome išlo i na druga tržišta.

[youtube]http://youtu.be/5l0cCyElfgg[/youtube]

Izazov u Europi bio je u različitim jezicima, za razliku od Australije, a i u tome da je kampanja krenula u isto vrijeme u svim ciljanim zemljama. Isprintano je tom prigodom devet milijardi etiketa, pri čemu se koristilo digitalno printanje. Kako bi odabrali imena koja će krasiti te etikete, obratili su se matičnim uredima u svim zemljama da bi pronašli najpopularnija u posljednjih dvadesetak godina, a omogućili su i načine personalizacije kako bi došli i do imena koja “nedostaju”. Operacijski se mnogo toga moralo uskladiti, kako bi moćna ideja mogla zaživjeti. Tako su, primjerice, preko noći u svim trgovinama zamijenili stare boce onima s novim etiketama. I to je jedan od razloga zbog kojih je kampanja bila tako uspješna, jer, kako kaže Ania, ideja je jednako dobra kao i njena izvedba.

Tri ključne misli koje je Ania na kraju predavanja izdvojila:

  • Imajte odličan uvid u situaciju.
  • Vaša sama ideja nije dovoljna – i izvedba mora biti fantastična.
  • Neka vaši zaposlenici budu što uključeniji u izvedbu kampanje.

Popularno

Društvene mreže

I porečki restoran i TikTok influencerica su u krivu

Iako je javnost brzo osudila influencericu Doris Stanković, s obje strane se pokazalo nepoznavanje profesionalne komunikacije, a i influencer marketinga.

Tehnologija

“Tata, jesi li baš morao kupiti električni auto?”

Napravio sam grešku: kupio sam električni automobil. Svi članci o električnim vozilima (EV) koje sam čitao na Hacker Newsu i Redditu nisu me pripremili za desetak EV infrastrukturnih problema u Hrvatskoj i okolici. Anegdote u nastavku objašnjavaju lekcije koje sam naučio na teži način.

Izrada web stranica

Da HTZ zna promovirati slavonski turizam u doba krize, ne bi pokrenuo Slavonia.travel

Slavonija je zanemarena već dugo, ali imamo što za ponuditi. Zašto onda reklamiramo samo kulen, rakiju i fiš?!

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Marko Štajcer: Kad već imamo ogromne količine podataka, idemo ih iskoristiti!

U 2020. nikada nije bilo jasnije koliku vrijednost nosi tehnologija za normalno funkcioniranje društva, a koliko još bi nam značila kada bi sve podatke koje imamo upogonili da rade za nas. Zanimaju li vas otvoreni podaci i rješavanje velikih analitički problema na njima, Open Data Hackathon dobra je prilika za iskušati svoje vještine i povezati se s ključnim mentorima i investitorima.

Društvene mreže

Hrvatski influenceri ne čekaju rasplet situacije s TikTokom: Već su spremni za selidbu na Reels

Tijekom vikenda bilo je neizvjesno hoće li TikTok biti izbačen iz američkih trgovina aplikacijama ili ne, ali čini se da postoji svjetlo na kraju tunela. No, sve je to uzburkalo i domaće i globalne kreatore sadržaja, a Vlatko Tutić iz JoomBoosa, koji okuplja 13 TikTokera, otkriva kako su došli na ovu društvenu mrežu, a i kako će s nje otići na Reels ili negdje drugdje, ako bude potrebno.

Netokracija Podcast

Tko je tko u hrvatskoj digitalnoj industriji? Slavimo 50. epizodu Netokracija Podcasta!

Povodom 50. epizode Netokracija Podcasta odlučili smo se na malo drugačiji format: igru! Pogađat ćemo neka od najistaknutijih lica hrvatske digitalne industrije, od osnivača tehnoloških tvrtki do freelancera i marketingaša!

Tehnologija

Hrvatska kripto poštanska marka rasprodana je u nekoliko sati, ali što je to uopće

Uz pomoć Belme Gutlić iz tvrtke NodeFactory i Tina Galetovića iz tvrtke BitX te filatelista Emila Drkušića otkrivamo u čemu je stvar kod blockchain marke Hrvatske Pošte.

Startupi i poslovanje

Kakav dan: Nanobit se prodaje švedskom Stillfrontu za 148 milijuna dolara; spekulira se da Rimac Automobili preuzimaju Bugatti

Kad pratite tehnološki sektor, rijetko se kad dogodi da se dvije izvanredne vijesti dogode u istom danu. Danas je ipak takav dan.

Tehnologija

Facebook želi da gledate svijet kroz njegove uređaje, no želite li zbilja pametne – Ray Banke?

U pomalo iznenađujućem predstavljanju jučer, Facebookov Mark Zuckerberg najavio je dva nova proizvoda: Oculus Quest 2 i pametne naočale, a za Netokraciju ih komentira Darian Škarica, osnivač tvrtke Delta Reality.