Ania Jakubowski, Coca-Cola: Vaša genijalna ideja nije ništa bez dobre izvedbe

Ania Jakubowski, Coca-Cola: Vaša genijalna ideja nije ništa bez dobre izvedbe

Ania Jakubowski, Coca-Colina generalna menadžerica za Poljsku i Baltik, na Marketing Kingdomu govorila je o angažiranju korisnika, kupaca i zajednice i načinima na koji ovaj dugovječni brend to radi. Ono što je posebno zanimljivo kod Coca-Cole je činjenica što su se sam brend i glavni proizvod više od stoljeća minimalno promijenili, s

Kako raditi inovacije kad ne smijete mijenjati proizvod?
Kako raditi inovacije kad ne smijete mijenjati proizvod?

Ania Jakubowski, Coca-Colina generalna menadžerica za Poljsku i Baltik, na Marketing Kingdomu govorila je o angažiranju korisnika, kupaca i zajednice te načinima na koji ovaj dugovječni brend to radi. Ono što je posebno zanimljivo kod Coca-Cole je činjenica da su se sam brend i glavni proizvod u više od stoljeća minimalno promijenili, stoga se tvrtka inovira u drugim područjima. Na koji način i koji su glavni izazovi takvog pristupa, objasnila je u predavanju kroz konkretne primjere kampanja.

Sama Coca-Cola ima pod sobom 500 brendova, 2500 proizvoda, prisutna je 207 zemalja. Čak 500 novih proizvoda i 200 pakiranja izašlo je u tržište samo u 2011. godini,, a svakog dana posluži se 1,8 milijardi proizvoda. Brend je star 127 godina, stoga nije ni čudno da 94 posto svjetske populacije prepoznaje logo Coca-Cole (jednako toliko osoba prepoznaje izraz OK). Dva najprepoznatljivija oblika na svijetu su – jaje i boca Coca Cole. Logo iz 1886. gotovo je identičan onome danas.

Kako onda inovirati u takvom okruženju? Poseban je to bio izazov za Aniu, koja je prije Coca-Cole radila u P&G-u, gdje su inovacije u proizvodima iznimno bitne kako bi se moglo komunicirati s korisnicima i konstantno ih angažirati. Pokušala je i Coca-Cola svoj proizvod promijeniti u devedesetima, uz novi okus i veliku marketinšku kampanju, a sve je rezultiralo protestima korisnika pred sjedištem tvrtke. Šest tjedana kasnije vraćena je “klasična” Coca-Cola.

Recept, boca, logo tu su više od stotinu godina. Ako ne smijete dirati logo ili proizvod, kako inovirati?

Vizija, inspiracija, izazovi

Vizija Coca-Cole svodi se na sreću, zbližavanje ljudi, dijeljenje odličnih trenutaka – svjesni su toga svi koji su iole upoznati s ovim brendom. Misija je povezana s inspiracijom trenutaka optimizma i sreće. Izazov je – ostati relevantan za korisnike iz godine u godinu.

Marketing Kingdom Coca Cola

Ova je generacija zahtjevna i brzo se kreće, stoga pokušavamo biti dio njihove svakodnevnice. U današnjem svijetu sve komunicira i svi komuniciraju. Primjerice, naša Facebook stranica kreirana je od strane fanova, a sada ju vodimo. No prvo smo se morali povezati s fanovima da bi nam dopustili da ju vodimo.

Ljubav prema brendu počinje s uvidom u korisnike, u ono što vole i što žele, a potom se treba povezati s time. Ania je navela primjer kampanje Crazy for Good, kao i njen nastavak, Reasons to Believe. Pronašli su diljem svijeta osobe koje pokušavaju promijeniti svijet nabolje, makar i u malim razmjerima.

Kada ste globalni brend kao mi, morate imati svoje gledište na stvari koje se događaju u svijetu. Morate biti relevantni i pravovremeni. Mi taj globalni uvid pokušavamo lokalizirati – priče koje pričamo lokalno su relevantne, a globalno dostupne.

Molimo da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli vidjeti ovaj sadržaj

Kako su personalizirane etikete zaludjele Australiju u Europu

Druga kampanja koju je Ania spomenula bila je Share a Coca-Cola with… Počela je u Australiji, a nakon tamošnjeg uspjeha odlučilo se da dođe i u Europu. Upravo je to ona upečatljiva kampanja u sklopu koje su se naša i vaša imena našla na omotnici Coca-Cole. U Australiji je ona rezultirala povećanjem prodaje Coca-Cole među mlađim odraslim osobama za 7%, što je doista mnogo boca tog pića, stoga ne čudi što se s njome išlo i na druga tržišta.

[youtube]http://youtu.be/5l0cCyElfgg[/youtube]

Izazov u Europi bio je u različitim jezicima, za razliku od Australije, a i u tome da je kampanja krenula u isto vrijeme u svim ciljanim zemljama. Isprintano je tom prigodom devet milijardi etiketa, pri čemu se koristilo digitalno printanje. Kako bi odabrali imena koja će krasiti te etikete, obratili su se matičnim uredima u svim zemljama da bi pronašli najpopularnija u posljednjih dvadesetak godina, a omogućili su i načine personalizacije kako bi došli i do imena koja “nedostaju”. Operacijski se mnogo toga moralo uskladiti, kako bi moćna ideja mogla zaživjeti. Tako su, primjerice, preko noći u svim trgovinama zamijenili stare boce onima s novim etiketama. I to je jedan od razloga zbog kojih je kampanja bila tako uspješna, jer, kako kaže Ania, ideja je jednako dobra kao i njena izvedba.

Tri ključne misli koje je Ania na kraju predavanja izdvojila:

  • Imajte odličan uvid u situaciju.
  • Vaša sama ideja nije dovoljna – i izvedba mora biti fantastična.
  • Neka vaši zaposlenici budu što uključeniji u izvedbu kampanje.

Popularno

Zabava i zanimljivosti

Hrvati napokon mogu glasati elektronski, i to zahvaljujući Samu Altmanu (i botovima)

Već niz godina naklapa se i navija za uvođenje elektronskog glasanja u Hrvatskoj. Ako nismo tijekom pandemije koronavirusa, kad ćemo, pitaju se mnogi. Ova superizborna godina, u kojoj nas čekaju parlamentarni, europski i predsjednički izbori jedina je još sila (ne)prilika koja bi mogla nagnati Državno izborno povjerenstvo da poduzmu mjere po tom pitanju.

Tvrtke i poslovanje

Znate li koristiti svoj “mozak izvan mozga”?

Proces u kojem naš mozak prati samog sebe i procjenjuje koliko mu dobro ide radimo svakodnevno, s više ili manje uspjeha. Riječ je o metakogniciji koja utječe na svaki aspekt našeg ponašanja - od definiranja životnih ciljeva i kako do njih doći do procjenjivanja vlastitih osjetila.

Digitalni marketing

“Želim samo logo za svoj brend” je kao naručivanje hrane bez soli i začina

U dinamičnom svijetu poslovanja, gdje nam se svakodnevno servira tona sadržaja i reklama i gdje se prvi dojam često stvara jednim pogledom – dobro osmišljen logotip izuzetno je važan. Međutim, put kroz brendiranje ide daleko izvan stvaranja logotipa.

Što ste propustili

Startupi

ZICER otvorio prijave za nove akceleracijske programe – startupe čeka preko 200.000 eura

Hrvatski startup hub ZICER otvorio je natječaje za akceleracijske programe kroz koje je na raspolaganju 200.000 eura bespovratnih novčanih sredstava i in-kind potpora od 18.000 eura.

Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija ima razorni potencijal, treba je zauzdati etikom, kaže poznati futurolog

Digitalna transformacija je i kulturološka promjena, koja traži stalno izazivanje statusa quo, eksperimentiranje i prihvaćanje neuspjeha.

Društvene mreže

Saga ReeseTeese pokazala je da TikTok postaje novi reality TV

Od 15-sekundnih plesnih videa do osobne drame ispričane kroz 500 minuta nastavaka snimljenih usput: analiziramo zašto sadržaj na TikToku postaje sve sličniji televizijskim emisijama i zašto je sve češće početna točka na putu do slave i ugovora s Netflixom.

Intervju

10 godina Marketing Meet Upa: Ilija Brajković prisjeća se kako je sve počelo

Tko bi rekao da je Marketing Meetup počeo s desetak sudionika u pivnici, a sada broji skoro 6000 članova.

Karijere

Učenice su dobre u STEM-u, ali ih ne zanima karijera u programiranju

Iako tijekom školovanja raste interes za STEM zanimanjima među oba spola, postoje značajne rodne razlike u odabirima. Područja informatike i računarstva snažno su obilježena stereotipima i poslovi u ovom području i dalje djevojkama nisu dovoljno interesantni

Intervju

Što donosi studij primijenjene kognitivne znanosti koji je spojio snage FER-a i Filozofskog?

Do prije samo nekoliko godina suradnja FER-a i zagrebačkog Filozofskog fakulteta smatrala bi se  protuprirodnim činom, a danas zajednički izvode studij za kojim vlada ogroman interes.