4 besplatne Android aplikacije zbog kojih vam se računalo neće smočiti na plaži, otvarajući ga iz daljine

4 besplatne Android aplikacije zbog kojih vam se računalo neće smočiti na plaži, otvarajući ga iz daljine

Ljetni mjeseci su ustaljeno vrijeme odmora, posebno ako se deklarirate kao student ili srednjoškolac. Čak i nakon završetka formalnog obrazovanja teško se riješiti radnih navika koje lagano kopne dolaskom prvog srpnja. Želite na plažu, a morate na računalo - zašto ne spojiti se sa svog Androida? Obaveze koje zahtjevaju vašu pozornost, makar samo kao i nadglednika, dobile su digitalne pomoćnike. U današnje vrijeme sve jače dominacije Android uređaja vrlo je jednostavno otvoriti vaše računalo s mora ili planina. Otkrit ću vam niz malih, ali korisnih aplikacija za upravljanje udaljenim računalima, bilo serverskih sustava, bilo računala susjede (susjeda) s trećeg kata - s vašeg Android uređaja.

Ljetni mjeseci su ustaljeno vrijeme odmora, posebno ako se deklarirate kao student ili srednjoškolac. Čak i nakon završetka formalnog obrazovanja teško se riješiti radnih navika koje lagano kopne dolaskom prvog srpnja. Želite na plažu, a morate na računalo – zašto ne spojiti se sa svog Androida? Obaveze koje zahtjevaju vašu pozornost, makar samo kao i nadglednika, dobile su digitalne pomoćnike.

U današnje vrijeme sve jače dominacije Android uređaja vrlo je jednostavno otvoriti vaše računalo s mora ili planina. Otkrit ću vam niz malih, ali korisnih aplikacija za upravljanje udaljenim računalima, bilo serverskih sustava, bilo računala susjede (susjeda) s trećeg kata – s vašeg Android uređaja.

Vodič kroz niz ovih korisnih Android aplikacija omogućio je Sony Ericsson, s čijim Android telefonima nećete imati brige na plaži. Prvo biste svakako trebali isprobati novi, već dostupan Sony Ericsson Xperia arc koji možete osvojiti u Xperia Challengeovima, Xperia arc je Android uređaj s Mobile BRAVIA engineom i s njime možete snimati HD video. Ako vas zanima još nešto o njemu, pitajte ih na Twitter profilu Sony Ericssona ili službenoj Sony Ericssonovoj Facebook fan stranici.

Ukoliko se do sada niste susretali s pojmom udaljene administracije, treba reći da se radi o spajanju na odabrano računalo s lokacije koja se ne nalazi u neposrednoj blizini računala. U praksi to znači da možete pokretati aplikacije i raditi u njima sve što uvijek možete – udaljeni kilometrima pa i stotinama kilometara.

U prošlosti su samo administratori sustava i tehničko osoblje imali potrebu za opisanim akcijama, no danas gotovo svaki napredniji korisnik ima potrebu za spajanjem na udaljeno računalo, bilo kućno, bilo poslovno. Na Windows baziranim računalima kao standard se koristi Remote Desktop Protocol, odnosno RDP. Dostupan je i na kućnim verzijama poput Windows 7. Operativni sustavi bazirani na UNIX-u poput Mac OS X-a i Linuxa koriste ili izvoz prikaza za X klijenta ili u današnje vrijeme rašireniji VNC protokol.

Čime se spojiti s plaže?

Lako za protokole, vama trebaju aplikacije:

Remote RDP lite

Administracija Windows Small Business Server sustava definitivno je najlakša pomoću aplikacija koje podržavaju Remote Desktop Protocol. Remote RDP lite dostupan je na Android Marketu i odlično služi svrsi. Veliki broj opcija i podržane tipke daju joj prednost pred sličnim dostupnim aplikacijama. Za uspješno spajanje na udaljeno računalo potrebno je upisati njen naziv ili IP adresu.

Remote, jel?

Podržano je spremanje korisničkog imena ili lozinke, no, isto se ne preporučuje radi sigurnosnih razloga. Određivanje rezolucije ekrana klijenta bitno će pomoći ukoliko se aplikacija koristi na uređajima s rezolucijom 320×480 ili manjom. Najbolja mogućnost jest korištenje tipkovnice, a između velikog broj ponuđenih dostupna je i hrvatska, ali i ostale tipkovnice susjednih država.

Android VNC Viewer

Za pristup računalim putem VNC protokola koristiti ćete Android-vnc-viewer. Za uspješno korištenje potrebno je na udaljenom računalu instalirati VNC server, no ne postoji platformsko ograničenje. Korištenje aplikacije je nešto kompleksnije od Remote RDP lite, no još uvijek u granicama koje će pratiti i prosječan korisnik. Miš se izvrsno emulira korištenjem trackballa, pa su i najzahtjevnije operacije pojednostavljene.

Send Text jedna je od korisnijih mogućnosti Android VNC Viewera.

Veliki plus je opcija Send text. Naime, u većini aplikacija za udaljenu administraciju moramo nabadati tipku po tipku, slovo po slovo kako bi unijeli željeni tekst, dok nam Android-vnc-viewer omogućuje spremanje fraza i njihovo ponovno učitavanje. Naravno, da bi slanje teksta na udaljeno računalo imalo smisla, potrebno je fokusirati tekstualno polje ili koristiti aplikaciju za uređivanje teksta poput Notepada, ConTEXTa ili slično. Kako bi se spriječio nenamjeran izlazak iz aplikacije, tipka za nazad je onemogućena, stoga je potrebno pritisnuti tipku za izbornik te odabrati opciju za prekid veze.

Wyse PocketCloud RDP/VNC

Izvrsna aplikacija koja podržava spajanje s oba popularna protokola jest Wyse PocketCloud RDP/VNC. Veličinom od 3.3 MB možda neće biti primjerena starijim uređajima, no odličnim sučeljem i mogućnostima svakako zavređuje vašu pažnju. Prilikom pokretanja aplikacije moguće je kreirati korisnički račun, a kako je PocketCloud dostupan i na drugim mobilnim platformama, jednostavno je koristiti već pripremljene veze. Ukoliko ne želite izraditi korisnički račun, dovoljno je pritisnuti ikonu u gornjem desnom uglu za ručno dodavanje nove veze. Potrebno je odabrati protokol (RDP ili VNC) te upisati adresu računala na koje se spajamo.

Naravno, radi sigurnosti niti ovdje ne preporučujemo spremanje lozinike. Nakon uspješnog spajanja na udaljeno računalo svakako treba pohvaliti emuliranje korištenja miša. Naime, pokazivač miša je predstavljen s velikom, ali prozirnom ikonom s posebno određenim mjestima za najčešće korištene opcije. Ukoliko aplikaciju koristite na nekom od Android tableta, do punog izražaja će doći opisana funkcionalnost. Izvrsno je riješeno i korištenje tipkovnice. Na raspolaganju je puna tipkovnica zajedno sa svim funkcijskim tipkama kao i tipkama ctrl, win/cmd, alt i tab. Ograničenje besplatne verzije PocketClouda je u broju spremljenih računala na koja se želimo povezati, no za cijenu od 14.99 USD i to je lako riješivo.

Nešto jednostavnije?

RDP, VNC… Želite nešto malo jednostavije?

TeamViewer

Dominantna aplikacija za udaljenu administraciju zasigurno vam je poznata. Naravno, radi se o TeamVieweru. Dostupna je za mnoge platforme, a za potpuno korištenje potrebno je instalirati i serversku komponentu na udaljenom računalu. Instalacija serverske komponente je izrazito jednostavna i svodi se na upute “Otići na www.teamviewer.com, kliknuti na veliki zeleni gumb, kliknuti na open, kliknuti na run, klikati na yes i next dok se instalacija ne završi. Pročitati ID i lozinku na kraju”.

TeamViewer vas spaja brzo i lako.

Korištenje mobilne klijentske aplikacije svodi se na istu koncepciju. Potrebno je upisati ID računala na koje se spajamo te šifru za spajanje. Opcije dostupne u Android verziji za pametne telefone poput Xperia arca ne razlikuju se od opcija iz verzija za Windows ili OS X, samo su prilagođene korištenju na mobilnim uređajima. Brzina rada čak i na EDGE mreži TeamViewer čini jednom od najboljih aplikacija ove vrste, a jednostavnost instalacije i konfiguracije (nikakva) garantira njen ostanak.

Sa svog Androida, primjerice Sony Ericsson Xperia arca, lako ostajete spojeni (na računalo) 😉

Iako se skraćenice poput RDP ili VNC mogu činiti kompliciranima, udaljena administracija nikada nije bila bliža prosječnim korisnicima. Bilo da se radi o pomoći roditeljima s geek sklonostima, poslovno uvjetovanoj akciji na poslužitelju klijenta ili tek zadobivanju bodova od susjede (susjeda) s trećeg kata, pravim netokratima će naramak opisanih Android aplikacija pomoći na plaži. A za pločice na trbuhu ste već pobrinuli u proljeće, zar ne?

Komentari

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako sam od osobe koja regrutira programere sama postala programerka?

Prije otprilike godinu dana intenzivno sam guglala “kako postati (samouki) developer”. Danas sam u situaciji da sama pišem o tome. Iako je svačije iskustvo drugačije, nadam se da će ono što sam putem naučila biti korisno i inspirativno svima koji koketiraju s programiranjem i razmišljaju o karijeri u IT-u.

Intervju

Good Game Nikole Stolnika osigurao 2,2 milijuna kuna, među investitorima Sacha Dragić, Ivan Klarić i Bruno Kovačić

Esport organizacija Good Game nedavno je osigurala svoju prvu veliku investiciju od 300 tisuća eura, na krilima grupe investitora koja uključuje Ivana Klarića, Brunu Kovačića i Sachu Dragića.

Društvene mreže

Filip Zavadlav: Kako je ubojica podrškom na online mrežama postao simbol borbe za pravdu?

Uspoređuju ga s Jokerom i Punisherom, prozivaju ga herojem, a ne ubojicom. Priča o Filipu Zavadlavi, 25-godišnjaku koji je počinio trostruko ubojstvo u Splitu, puni sve medije već nekoliko dana. Ali i društvene mreže.

Što ste propustili

Tehnologija

Hrvatska pošta u zraku: Dostava dronom u Hrvatskoj sve nam je bliža

Nakon eksperimentiranja s kriptovalutama, Hrvatska pošta poletjela je i u istraživanje bespilotnih letjelica koje bi mogle dostavljati pakete u udaljenim dijelovima Hrvatske.

Tehnologija

Gradionica – gdje zagrebački klinci grade LEGO robote i zajednicu spremnu za svijet budućnosti

Marljivi polaznici udruge Gradionica svoje zimske praznike nisu provodili pred računalima, mobitelima i konzolama. Nadvijeni nad LEGO kockicama, motorima, kabelima i senzorima planirali su što s novim zadatkom FIRST LEGO lige, na čijoj je svjetskoj završnici u Houstonu prošle godine bio upravo robot iz hrvatske (G)radionice.

Intervju

Hrvatski studio Tanais Games usred razvoja igre Saint Kotar rebrandirao se u Red Martyr Entertainment

Razviti igru u Hrvatskoj samo po sebi je teško, ali napraviti potpun rebrend studija usred razvoja posve je nov izazov.

Kultura 2.0

Sextortion mailovi kruže Hrvatskom: Ucjenjivač je već ugrabio 49 tisuća kuna

Nacionalni CERT (eng. Computer Emergency Response Team) danas je zabilježio povećani broj lažnih ucjenjivačkih poruka kojima napadač pokušava iznuditi novčanu dobit od žrtve, a prema posljednjim informacijama na račun je stiglo najmanje sedam uplata od po 7 tisuća kuna.

Startupi i poslovanje

Porezna prognoza za freelancere: Strože kontrole, nove minimalne plaće, zdravstveno…

Godina iza nas započela je pretežno vedrom prognozom, no s izmjenama Općeg poreznog zakona vrijeme se krajem 2020. značajno pogoršalo za nezavisne izvođače te mikro i male poduzetnike. Što nas još čeka u novoj (fiskalnoj) godini?

Društvene mreže

Nana Nadarević, Mija Dropuljić, Natko Beck: Influenceri koji zdravlje – a možda i život – znače

Razgovarala sam s tri influencera, Nanom Nadarević, Mijom Dropuljić i Natkom Beckom, koji su svoj utjecaj iskoristili za poticanje važnih tema - od podizanja svijesti o uznemiravanju do boljeg komuniciranja u zdravstvu.